Tatulici & Tatomir – Povestea Timişorii (16). Agitaţie în întreprinderi, 19-20 decembrie 1989 (video)

Un nou fragment din filmul „Povestea Timişorii” realizat de Mihai Tatulici şi Virgil Tatomir şi difuzat în 1991 la TVR. Aici este vorba de situaţia din întreprinderile timişorene în 19-20 decembrie 1989.

Vezi şi primele 15 fragmente prezentate pe acest blog:
15 decembrie 1989
16 decembrie 1989
În jurul lui Tokes
Dezvoltarea mişcării revoluţionare în 16 decembrie 1989
Lupte între manifestanţi şi forţele de ordine
Calea Lipovei şi Girocului, 17 decembrie 1989
Groapa comună din cimitirul eroilor
Catedrală, 17-18 decembrie 1989
Recapitulare prima parte
Guşă şi Stănculescu la proces
Amintiri din arest
Răniţi împuşcaţi în spitalul judeţean?
Furtul cadavrelor
Claudiu Iordache despre 18 decembrie 1989
ELBA 19 decembrie 1989. Radu Bălan a zis: conducerea judeţului nu o mai deţin eu, rugămintea mea e să nu ieşiţi în stradă că o să vă împuşte

Transcriere înregistrare:
0:00 Aurelian David Mihuţ: Spre seară, la înserate, s-a deschis foc asupra muncitorilor din Electrotimiş care erau în grevă, adunaţi în curtea fabricii. Era un foc de avertisment. Muncitorii au intrat fiecare să se adăpostească în clădirile din fabrică. S-a aşternut din nou liniştea. Cei care erau pe stradă au căutat să se adăpostească, să plece care încotro. Totul părea că intră în normal pînă cînd s-a lăsat noaptea. La lăsarea nopţii o maşină, o dacie albă, s-a îndreptat dinsprea Calea Buziaşului spre intersecţia din platforma AEM-ului, IAEM-ului – Eectrotimiş, unde a fost oprită de cîţiva copii. Dacia a oprit în faţa copiilor, copiii strigau la şofer să nu se apropie fiindcă se trage, se împuşcă şi riscă să fie împuşcaţi. Nu a trecut cîteva minute, cîteva secunde, aceşti copii au fost risipiţi, fiind de groază în momentul în care din acea maşină a început să se tragă foc de automat. Au fost mulţi oameni răniţi. A fost împuşcată o femeie, am văzut-o, în faţa mea a căzut jos împuşcată în coapsă. Au fost mulţi tineri împuşcaţi. Pe unul am reuşit să-l ducem într-un apartament din apropiere, să îl bandajăm, să-l bandajăm cît se poate, era împuşcat în braţ. Sîngele curgea, era plin de sînge. Cu toate acestea nu am părăsit locul, împreună cu ceilalţi colegi, prieteni, cu care ne regăsisem în zona Buziaşului. Venise un TAB care deschisese focul şi trăgea printre blocuri, în spaţiile dintre blocuri, la fel la scările de intrare în blocuri asupra oamenilor care erau adăpostiţi acolo.
2:10 Gabriel Marinescu: Ieşirea întreprinderilor din zona gării, să-i spunem aşa, în data de 20, era o ieşire firească,normală. Nu uitaţi că ELBA din data de 19 era în grevă totală. Electromotorul, o secţie, la prima oră, colegii mei de la secţia sculărie au fost în grevă. Deci 19 dimineaţa, fiindcă un maistru a fost împuşcat în Piaţa Operei. Deci starea tensională exista în data de 20. Efectiv nimeni n-a mai intrat la lucru.
2:40 Virgil Tatomir: Ce element mai deosebit v-a rămas dumneavoastră în memorie în ziua de 20 în Piaţa Operei?
2:48 Gabriel Marinescu: Elemente au fost multe, dar eu cred că evenimentul, sau lucrul esenţial, ceea ce şi particularizează revoluţia din Timişoara este faptul că în data de 20 Timişoara a fost declarată oraş liber. Şi este un lucru esenţial.

(va urma)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.