Intrarea TVRL în emisie. Dumnezeu şi-a întors faţa către români. Dictatorul a fugit! (video)

Am mai prezentat pe acest blog fragmentele filmate chiar înainte de începutul emisiunii „revoluţionare” a TVR (linc), în 22 decembrie 1989. Am avut surpriza apoi ca videoclipul respectiv să dispară de pe youtube (nu fusese încărcat de mine). Acum prezint o nouă înregistrare, în care apare atît perioada de dinainte de intrarea în emisie (un fragment mai lung decît cel prezentat iniţial), cît şi începutul emisiunii „revoluţionare ” a TVR.

Transcriere înregistrare:
0:00 Mircea Dinescu: Încă o dată, vă citesc ce-i pînă aicea. Fraţilor, poporul a învins! Armata română a trecut de partea noastră.
0:06 Bărbat: Aşa e.
0:07 Mircea Dinescu: Apelăm la toţi cetăţenii patriei noastre, de orice naţionalitate, iubitori ai acestui pămînt, ofiţeri, soldaţi ai ministerului de interne…
0:16 Cazimir Ionescu: Voi nu ştiţi politică, iubitule! Dacă armata e de partea noastră nu înseamnă că şi guvernul e de partea noastră! Tancurile s-au retras la bază.
0:21 Bărbat: Măi, omule.
0:22 Cazimir Ionescu: Nu luaţi, nu luaţi lucrurile în joacă. Faptul că sînteşi aici nu înseamnă că…
0:25 Mircea Dinescu: Păi apelăm la ei. Apelăm la toţi cetăţenii patriei.
0:29 Cazimir Ionescu: Dar trebuie să le dai program! (hărmălaie)
0:34 Mircea Dinescu: Alăturaţi-vă eroicului…
0:35 Bărbat: Am o rugăminte la dumneavoastră. (hărmălaie)
0:44 Cazimir Ionescu: Bun, e-n regulă. Faci primul anunţ, faci primul anunţ şi eu pe-urmă anunţ programul. (hărmălaie)
0:52 Cazimir Ionescu: Urmează proclamaţia şi programul.
0:55 Bărbat: Orice moment e foarte important!
1:00 Bărbat: Linişte puţin! Linişte puţin!
1:01 Mircea Dinescu: Eroicul popor român.
1:02 Bărbat: Linişte puţin! Mircea, linişte puţin!
1:05 Bărbat (cu spatele la cameră, vorbind la cei adunaţi): În clipa în care intrăm în emisie 23 de milioane de oameni sînt cu ochii şi cu urechile pe voi! Nu mai scoate nimeni nici un cuvînt. Faceţi primul anunţ! Primul anunţ…
1:15 Ion Caramitru: Îl fac eu!
1:16 Bărbat: După aceea… (se suprapune)
1:17 Ion Caramitru: Mircea Dinescu, care lucrează la proclamaţie.
1:19 Bărbat: După care se va redacta proclamaţia.
1:20 Alt bărbat: Foarte bine.
1:21 Ion Caramitru: Dar ştim planul Mircea Dinescu.
1:22 Bărbat: Şi după aceea.
1:23 Bărbat: Deci pauză.
1:23 Bărbat: Cînd sînteţi gata.
1:24 Bărbat: După primul anunţ se face pauză.
1:27 Bărbat: Corect.
1:28 Bărbat: Într-un sfert de oră vom da un anunţ.
1:29 Bărbat: Peste un timp, scurt timp.
1:31 Glasuri: Lăsaţi-mă. Gata, gata. Anunţul. Linişte! Linişte! Anunţul. Linişte!
1:39 Ion Caramitru: Mircea, te prezinţi şi tu spui, arăţi, arăţi că lucrezi. La un apel.
1:44 Glasuri suprapuse: Da. Atenţie!
1:48 Teodor Brateş: Să înceapă Caramitru că-l cunoaşte lumea.
1:50 Glasuri: Da. Corect. Linişte!
1:55 Bărbat, de la un difuzor: Atenţiune, vă rog, peste 5 secunde intrăm în emisie. 5, 4 (alt glas: controlul), 3, 2.
ÎNCEPUTUL EMISIEI TELEVIZATE
2:08 Ion Caramitru: Fraţilor! Fraţilor, mulţumită lui Dumnezeu, ne aflăm în studiourile televiziunii. Am reuşit să ajungem aici în spatele tancurilor, cu armată şi cu studenţime şi cu oamenii pe care-i vedeţi şi cu mii şi mii de români şi de alte naţionalităţi care ne-au condus. În faţa dumneavoastră se află eroul nostru, Mircea Dinescu, poetul. Vă rog să-l priviţi, el lucrează, vă va spune despre ce este vorba. Sîntem emoţionaţi, obosiţi, şi dorim ca tot poporul român, de orice naţionalitate, care a luptat cu arma în mînă, în sensul că au avut în suflet acea suflare divină a lui Dumnezeu şi a răbdării poporului român, care în sfîrşit s-a rupt, să putem asculta cuvintele lui Mircea Dinescu care va fi, vor fi purtătoarea geniului românesc peste timp. Noi lucrăm, iată-l pe Mircea Dinescu care o să vă spună. Spune-i ce faci.
3:05 Mircea Dinescu: Peste 10 minute vom da un apel către populaţie. Vă rog să vă păstraţi calmul. Sînt momente în care Dumnezeu şi-a întors faţa către români. Să ne uităm către Dumezeu cîteva minute înainte de a vă vorbi. Înainte de asta apelăm la toate forţele, ale armatei noastre. Armata în Bucureşti e cu noi! Dictatorul a fugit! Apelăm, facem un apel către ministerul forţelor de interne să depună armele, să intre în cazarme. Poporul e cu noi! Peste 5 minute vom face un apel către toată suflarea română. Către eroicul popor român.
3:48 Bărbat: Victorios.
3:49 Mircea Dinescu: Victorios. Am învins!
3:51 Strigăte: Am învins!
3:54 Mircea Dinescu: Am învins!

Pentru alte fragmente din emisiunea TVR din timpul revoluţiei vezi pagina TVR în decembrie 1989. Pentru înregistrări video din revoluţia bucureşteană care n-au făcut parte din emisiunea TVR vezi pagina Revoluţia din Bucureşti – video.

8 gânduri despre „Intrarea TVRL în emisie. Dumnezeu şi-a întors faţa către români. Dictatorul a fugit! (video)

 1. Domnule Marius Mioc,
  Vedeti ce inseamna REGIA? Trebuia sa fie unul care sa/i disciplineze pe cei din studio, sa stabileasca o ordine a desfasurarii. Apoi altul care sa numere, apoi altul de la controlul general etc. Cum ati fi receptat dvs. tele/revolutia fara asemenea coordonatori si supraveghetori? Va spun eu/exact haosul cu care debuteaza inregistrarea.
  Desigur ca trebuia si un Caramitru, pentru ca, nu/i asa, il cunoaste lumea… Apoi, nu/i asa, poetul nostru national etc. etc.
  Regizorul si, poate, chiar scenaristul evenimentelor pana in 22 decembrie 1989 ora 12,09 a fost dl. Iulian Vlad. N/avem ce face, asta e!
  Al dvs., Valeriu Mangu

  1. Caramitru, ca actor, era obişnuit cu indicaţii regizorale, i-a venit aproape natural să dea şi altora aşa ceva. Dar nu văd dovada că ar fi vorba de un scenariu scris cu mult timp înainte, şi nu de nişte indicaţii care i-au venit în minte pe moment, încercînd să facă puţină ordine în învălmăşeală. Dacă eşti o persoană cunoscută sînt mai multe şanse să fii ascultat.
   Altminteri, a existat şi destul haos în revoluţie.

 2. Dar, desigur, nu trebuie sa/l uitam pe dl. Aurel Rogojanu, fostul sef de cabinet al dlui Iulian Vlad… Eu pana acum un an si ceva habar n/aveam de acest domn, ceea ce nu inseamna ca nu va fi existat. Cred ca va este limpede ca ceea ce vrea dl. Iulian Vlad sa ne comunice despre ce s/a intamplat acum 21 de ani o face astazi prin dl. Aurel Rogojanu.

 3. Persoana care apare in dreapta stand pe masa, cu ochelari, se numeste Romeo Pitulan. Il cunosc de peste 40 de ani. Era bibliotecar in cartierul Militari, la o biblioteca publica. A tinut un fel de jurnal de bord al transmisiunii din Studioul 4. I/a fost furat la momentul potrivit. Dar omul traieste, se minuneaza ca a scapat cu viata. Mi/a povestit cateva lucruri. Acum are probleme cu CNSAS/Securitatea, bat/o vina! Nici nu va inchipuiti dvs. ce regie a fost la TVR! Cum se manevra emisia prin intermediul celor doua studiouri…
  Eu nu m/am referit la dl. Caramitru, ci la persoanele care se aud, dar nu se vad, precum si la cele care nici nu se aud, nici nu se vad.
  Prima piesa a scenariului tele/revolutiei a fost insa tocmai aceasta/sa apara un om cunoscut, obisnuit cu televiziunea. Un actor. Cum v/ati fi comportat, de pilda, dvs., daca vi s/ar fi spus sa deschideti transmisia? Pana si dl. Mircea Dinescu si/a cam inghitit limba… Apoi alti actori/Sergiu Nicolaescu, Mircea Diaconu, Florin Piersic.
  In strada, oamenilor li s/a rezervat rolul de actori/si inainte, dar si dupa 22 decembrie, dispunand de un anumit grad de libertate. De aceea vi s/a parut dvs. ca a fost haos/pentru ca ati avut, pana la un anumit moment, un asemenea grad de libertate/, dar n/a fost asa. Totul a fost planificat in cel mai mic amanunt, si inainte de 22 decembrie, de dl. Iulian Vlad, dar si dupa aceea, de dl. Victor Atanase Stanculescu.

 4. Domnule Marius Mioc,

  Refuzul dvs. de a admite ca dl. Iulian Vlad a fost organizatorul si, respectiv, supraveghetorul luptei poporului in forma sa originara impotriva lui Nicolae Ceausescu nu are baza rationala, ci are baza emotionala. Cum adica, tocmai Securitatea cea bestiala a facut chestia asta? Nu se poate!
  Va marturisesc sincer ca va inteleg atitudinea. Este atitudinea omului care nu accepta umilinta de a primi ajutorul unui dusman. Spun asta fiindca Securitatea impreuna cu PCR, impreuna cu Nicolae Ceausescu, au fost dusmanii nostri de sistem, daca este potrivita aceasta formulare. Dar aici facem cei mai multi dintre noi o eroare, considerand un dusman de acum un an drept dusman si azi.
  Fortata sau nu, Securitatea si/a schimbat odata cu venirea dlui Iulian Vlad in fruntea ei atitudinea fata de romani. N/am insa de unde sa stiu care au fost sentimentele personale ale dlui Iulian Vlad fata de comunism, fata de opozantii acestuia, fata de cetateni, in general. Nu l/am cunoscut deloc inainte de 1989/desi stiam ca Securitatea are, in logica lucrurilor, un sef, nu stiam cum il cheama. L/am cunoscut in urma cu un an, la targul de carte, unde m/am dus special sa/l intreb daca a primit brosura de care am vorbit pe blog. L/am mai intalnit o singura data, la penultimul targ de carte din Bucuresti, din primavara/vara, ocazie cu care am schimbat cateva cuvinte de curtoazie. Dar am avut cu dansul mai multe convorbiri telefonice, in cursul carora nu am abordat decat tangential evenimentele de acum 21 de ani. Nu i/am pus nici o intrebare aplicata privind evenimentele. De cateva ori i/am dat telefon pentru a/l avertiza asupra unor emisiuni la OTV ori TVRM la care urma sa particip, pentru a le viziona.
  Pot asadar sa spun ca nu sunt influentat prin nimic de dl. Iulian Vlad in judecatile mele.
  De asemenea, nu sunt influentat nici de perioada in care, datorita intoxicarilor de tot felul, consideram si eu, ca majoritatea dintre noi, ca Securitatea a fost bestia din decembrie 1989. Adica nu caut sa/mi rascumpar o greseala. Pot spune insa ca mi/e ciuda pentru ca am fost manipulat/asta, da!
  Problema evenimentelor din decembrie 1989 este o piatra de moara agatata de gatul nostru. Trebuie sa scapam de ea. Nimic nu se poate cladi durabil pe impostura, pe minciuna, ci doar pe adevar, oricat de dureros, oricat de inconfortabil ar fi el.
  Pentru unii dintre cei care au iesit in strada animati de gandul de a/l darama pe Ceausescu, a admite ca Securitatea a pornit totul este ca si cum a admite sa li se fure revolutia. Dar despre a cui revolutie vorbim noi? A dlui Ion Iliescu? A dlui Marius Mioc? A dlui Iulian Vlad? A mea?
  Revolutia este doar una si anume daca reuseste. Ea s/a incheiat la ora 12,09 a zilei de 22 decembrie. Ce a urmat a constituit o deturnare a ei, o confiscare de catre esaloanele 2,3 etc. ale PCR., de catre Armata, de KGB.
  O revolutie nu este nici morala, nici imorala. Este un act primar de putere a poporului, care cauta in felul acesta sa/si recastige suveranitatea confiscata. Nici o revolta nu ajunge sa fie revolutie daca nu/si atinge finalitatea. Din aceasta perspectiva noi n/am avut pana la urma o revolutie, caci sistemul nu s/a schimbat in esenta sa, mai precis poporul nu si/a recapatat suveranitatea, iar cetatenii, demnitatea.
  De asemenea, nu/i nici moral, nici imoral faptul ca Securitatea a condus/o. Dimpotriva, actiunea sa trebuie vazuta ca o circumstanta atenuanta in raport cu faptele sale anterioare indreptate impotriva poporului, a membrilor lui. Iar aceasta circumstanta atenuanta trebuie mai abitir subliniata cu cat deasupra capului Securitatii a stat in permanenta sabia, ca sa nu spun ca la tampla dlui Iulian Vlad a stat in permanenta pistolul. Inchipuiti/va ce s/ar fi intamplat daca Gogu Radulescu nu s/ar fi ridicat in CPEx/ul din 17 decembrie impotriva demiterii dlui Iulian Vlad. Ce ar fi iesit daca la conducerea Securitatii ar fi venit, sa zicem, raposatul Plesita sau Andruta Ceausescu? Avea vreunul dintre ei greturi daca ar fi ordonat lichidarea tuturor celor retinuti la Timisoara? De cine se speriau acestia? De mine, de dvs.? De Occident? De dna Doina Cornea? De dl.Ion Caramitru? De generalul Tudor?
  Asadar, dle Marius Mioc, ratiunea ne dicteaza sa gandim logic. Si, repet, in logica lucrurilor, conducatorul revolutiei a fost dl. Iulian Vlad, iar conducatorul contrarevolutiei, dl. Ion Iliescu/ori, in ascuns, dl. Victor Atanase Stanculescu, manevrandu/l pe dl. Ion Iliescu.
  Ne place ori nu ne place, Casa Poporului a fost ridicata sub Nicolae Ceausescu. Ne place sau nu ne place, lucrurile s/au desfasurat in decembrie 1989 dupa cum am demonstrat in tot ce am scris pe blog.
  Al dvs., Valeriu Mangu

 5. Domnule Marius Mioc,

  Nu v/am pus dvs. in sarcina sintagma, ci m/am referit la atmosfera generala creata in jurul Securitatii de propaganda difurata de TVR si Radiodifuziune, precum si de o serie de posturi radio/tv straine.
  Dl. Teodor Brates neaga in trilogia sa relatia de rudenie prin alianta cu Nicolski.
  Al dvs., Valeriu Mangu

 6. Am urmărit în 89 atunci în direct și Dinescu a zis la început că el are 2 ore de cînd a eșit de la Gerla ,și sa tăiat nu se mai zice am mai comentat pe SMS pe crolul de la OTV la DD și acuma au șters .Am zis dar cum a ajuns la televiziune așa repede și cum de sa cocoțat acolo în 2 ore .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.