Timişoara, 8 iunie 1990. „Armata trebuie epurată de criminali şi colaboraţionişti”. Miting în favoarea CADA (video)

În 8 iunie 1990, în Piaţa Unirii din Timişoara a avut loc un miting în favoarea Comitetului de Acţiune pentru Democratizarea Armatei (CADA) şi a adevărului despre revoluţie. Printre vorbitori: Iosif Costinaş, ziarist timişorean mort apoi în împrejurări nelămurite (linc) („curiosity killed the cat” spun englejii, iar Costinaş a cercetat cam mult problemele revoluţiei), Dan Dăianu, prodecan al Facultăţii de Electrotehnică din Timişoara, George Şerban, iniţiatorul Proclamaţiei de la Timişoara, maior Nicolae Durac, membru CADA şi autor al cărţii „Neliniştea generalilor” în care descrie implicarea armatei în reprimarea revoluţiei şi mişcarea CADA, Viorel Sasca, fost arestat din revoluţie (azi consilier judeţean din partea PNŢCD), Ioan Savu, lider al revoluţionar din decembrie 1989 (vezi discursul său din 20 decembrie 1989 de la balconul Consiliului Judeţean – linc). Cred că a fost primul miting după alegerile din 20 mai 1990, cîştigate la scor de FSN. Comentariile mele sînt cu litere cursve, între paranteze drepte.

Transcriere înregistrare:
0:02 Scandări „jos comunismul!”
0:12 Iosif Costinaş: Sînt Iosif Costinaş, redactor la revista „Orizont” şi membru…
00:18 Aplauze
00:20 Iosif Costinaş: Vă mulţumesc. (aplauzele continuă) … în grupul direct, în grupul de acţiune directă al Forumului Cetăţenesc, care, după cum probabil ştiţi, se ocupă acum de două probleme: dosarele de la securitate şi listele de informatori.
00:42 Aplauze, aclamaţii.
00:48 Scandări „Jos Securitatea!”. Se vede o pancardă în mulţime cu textul „Tov. Chiţac. Unde ne sînt morţii?”
01:08 Iosif Costinaş: Este îmbucurător că aţi venit acum aici. Asta înseamnă că inima adevăratei revoluţii mai bate încă în Timişoara! [precizare necesară după alegerile din 20 mai 1990, cîştigate de FSN]
01:20 Aplauze, scandări „Timişoara!”
01:40 Scandări „Apel din Timişoara: Trezeşte Doamne, Ţara!”
02:12 Iosif Costinaş: Acest miting nu are un caracter antiguvernamental. Scopul acestui miting este de a sprijini comitetul pentru revendicări al armatei.
02:27 Aplauze.
02:30 Scandări „Armata e cu noi! Şi noi sîntem cu ei!”
03:07 Iosif Costinaş: Comitetul de Acţiune pentru Democratizarea Armatei. Nu este întîmplător faptul că acest comitet s-a constituit în Timişoara şi deasemeni…
03:22 Aplauze
03:26 Scandări „Timişoara!”
03:46 Iosif Costinaş: …şi deasemeni nu este întîmplător faptul că primii iniţiatori ai acestei mişcări, că este vorba de o mişcare de democratizare a armatei, deci primii care au conceput, au iniţiat această mişcare sînt piloţii de la unitatea de aviaţie din Timişoara! Cinste lor!
04:11 Scandări „Cinste lor!”
04:30 Iosif Costinaş: Actualele regulamente militare nu permit ca ofiţerii, subofiţerii să participe la mitinguri şi la demonstraţii. Acum, în această piaţă sînt militari care au venit ca observatori. Deci misiunea lor este aceea…
04:51 Aplauze
04:59 Scandări „Şi noi sîntem cu ei!”
05:03 Scandări „Jos Chiţac!”
05:23 Scandări „Unitate!”
05:41 Constănţean: Mesajul marinarilor din flota comercială din Constanţa: este alături de dumneavoastră şi de revoluţionarii din Bucureşti!
05:52 Aplauze
05:57 Scandări „Cinste lor!”
06:15 Scandări „Acum ori niciodată!”
06:32 Dan Dăianu: Permiteţi-mi să mă prezint: Mă numesc Dăianu Dan şi sînt dascăl la facultatea de electrotehnică din Timişoara.
06:41 Aplauze
06:46 Iosif Costinaş: Este prodecanul facultăţii de electrotehnică din Timişoara.
06:52 Aplauze
06:56 Dan Dăianu: (neînţelegibil)
06:57 Scandări „Cinste lui!”
07:03 Scandări „Ăsta da, golan!” (suprapus peste „Cinste lui!”) [„golan” e caracterizarea dată în 1990 de Ion Iliescu participanţilor la mitingurile împotriva sa]
07:19 Dan Dăianu: Permiteţi-mi să vă spun cîteva cuvinte. Nu sînt un vorbitor de profesie, mă descurc mai bine cu integralele şi cu derivatele, dar nu pot rămîne pasiv la problemele grave ale naţiunii române.
07:34 Aplauze
07:43 Scandări „Vom învinge!”
08:00 Dan Dăianu: În cererea-apel adoptată în şedinţa publică a consiliului profesional al facultăţii de electrotehnică din 19 februarie 1990, la punctele e, f şi g se preciza: „este o gravă jignire adusă armatei române răspîndirea în rîndurile sale a securiştilor. Armata română trebuie acum epurată de criminali şi colaboraţionişti. După revoluţie s-a petrecut fenomenul invers. Cu această ocazie, ca instituţie apolitică, ne solidarizăm cu cererile unităţilor militare din garnizoana Timişoara. Faptul că sîntem o instituţie apolitică nu ne obligă şi nu ne poate obliga să rămînem pasivi la problemele grave care privesc naţiunea română”.
09:14 Scandări „Nu vă fie frică, comuniştii pică!”
09:31 Dan Dăianu: Această cerere-apel a fost întocmită la cererea studenţilor, dascălilor, cercetătorilor din facultatea noastră. Considerăm că nu putem rămîne nepăsători la încercările de democratizare a armatei şi mai ales cele de purificare a corpului de ofiţeri, responsabili, ca şi noi, de educarea tinerilor din această ţară. Moralitatea naţiunii noastre a fost lovită de comunism aproape mortal. Efectele acestei lovituri se simt acum mai mult decît oricînd. Ştim foarte bine cît de gravă era situaţia din cadrul armatei. În decembrie ’89 s-a ajuns pînă la genocid. Vă citez din comunicatul consiliului superior al ministerului de interne publicat în „România Liberă” din 6 iunie 1990, acum 2 zile. „Considerînd că actualul ministru de interne, general colonel Mihai Chiţac, a fost văzut de întreaga populaţie…”
10:42 Huiduieli
10:51 Scandări „Jos Chiţac!”
11:07 Dan Dăianu: Deci, „Mihai Chiţac a fost văzut de întreaga populaţie în prima zi a revoluţiei cerînd unităţilor militare din ministerul de interne [?] retragerea în cazărmi şi neagresionarea populaţiei, consiliul superior al ministerului de interne consideră ca oportună rămînerea în această funcţie”.
11:28 Huiduieli [vremuri ciudate, acest an 1990. Lumea se revolta că vede o minciună publicată în ziar şi ieşea la mitinguri de protest]
11:34 Scandări „Jos Chiţac!”
11:49 Dan Dăianu: Comitetul de Acţiune pentru Democratizarea Armatei a început o luptă inegală, desigur. Acum se doreşte să fie stopat. Nu acceptăm! Să nu lăsăm să se stingă această firavă flacără a adevărului care pîlpîie în România!
12:11 Aplauze
12:18 Scandări „Să fie judecat / Aicea în Banat!”
12:43 Nicolae Durac: Sînt maiorul Durac Nicolae şi fac parte din comitetul de acţiune pentru democratizarea armatei.
12:48 Aplauze
12:51 Scandări „Cinste lui!”
12:54 Nicolae Durac: Mulţumesc.
12:55 Scandări „Cinste lui!”
13:10 Nicolae Durac: Sînt obişnuit ca în armată (neînţelegibil) După aceea se pare (neînţelegibil). Două minute, să vorbesc puţin. Da? Vă mulţumesc. Despre ce este vorba? Comunicatul dat de comitetul de acţiune pentru democratizarea armatei…
13:26 Strigăt „jos cenzura!”
13:28 Nicolae Durac: …nu înseamnă că (neînţelegibil) cele două ministere (neînţelegibil) (diferite strigăte din mulţime; microfonul nu funcţionează bine) (neînţelegibil) la guvern. Deci să nu înţelegeţi că între noi şi ministerul de interne există vreun litigiu. Absolut deloc. Nu avem nimic cu ministrul de interne, cu ministerul de interne. Domnul general Chiţac este prins în punctul 4 al apelului din data de 12 februarie. Şi noi cerem ca să se rezolve acest punct. Din această cauză am revenit în data de 5 iunie anul curent. Deci, ministerul de interne, dacă s-a epurat, după cum am înţeles din comunicat, este în curs de democratizare totală, nu avem nimic. Nu avem ce să reproşăm. însă le dorim succes pentru rezolvarea tuturor problemelor interne. Şi să dea dovadă că sînt cu adevărat ai naţiunii (neînţelegibil), adică a noastre. Iar armata în continuare îşi va vedea de misiunile ei, adică apărarea patriei şi nimic altceva. Dar vă mulţumim pentru că ne sprijiniţi pentru rezolvarea celor 13 puncte.
15:01 Aplauze
15:03 Nicolae Durac: Şi (neînţelegibil) al apelului nostru prevedea adevărul despre rolul armatei în revoluţie. Deci indiferent de repercursiunile unora din armată, noi vrem adevărul. Aceasta este acţiunea comitetului nostru. Vă mulţumesc foarte mult.
15:30 Scandări „Adevărul!”
15:50 Scandări „Democraţie!”
16:10 Viorel Sasca: Mă numesc Sasca Viorel, sînt cercetător ştiinţific la institutul de (neînţelegibil) chimică şi biochimică Timişoara. Am fost huligan în decembrie, acum sînt golan.
16:18 Aplauze
16:25 Scandări „Şi noi sîntem golani!”
16:44 Viorel Sasca: În societate s-au acumulat pînă la ora actuală tensiuni foarte mari. După descătuşarea din decembrie 1989, în urma acţiunilor unor forţe contrarevoluţionare iresponsabile, s-a ajuns la un climat de ură, intoleranţă, minciună şi la dezbinarea acestui popor mai accentuat decît a fost făcută sub dictatura ceauşistă. În acest context, realizarea mobilurilor care animă comitetul de acţiune pentru democratizarea armatei ar duce la înlăturarea unor surse generatoare de tensiune, de suspiciune, şi ar însemna un pas real spre democraţie.
17:29 Scandări „Libertate!”
17:32 Bărbat: Vorbeşte George Şerban.
17:34 Aplauze
17:38 Scandări „Timişoara”
17:52 George Şerban: De multe ori, la telefoanele foarte simpatice primite la redacţie eram întrebaţi, noi de la societatea „Timişoara”, ce vom face după 20 mai [data primelor alegeri după revoluţie, cîştigate de FSN], dacă vom mai avea curajul să ieşim pe stradă, dacă vom mai avea curajul să rămînem în România. Iată că sîntem în România şi ducem în continuare aceeaşi luptă!
18:18 Aplauze
18:23 Scandări „Vom învinge!”
18:38 George Şerban: Telefoanele şi scrisorile de ameninţare continuă. Numai ieri am fost avertizat, eu şi Vasile Popovici, am uitat şi să îi comunic, că astăzi vom fi împuşcaţi dacă venim astăzi la tribună. Iată că totuşi am venit!
18:52 Huiduieli
18:56 George Şerban: Deci transmit pe această cale tuturor că nu ne temem! Şi nu vom abdica de la ceea ce am început încă o dată.
19:14 Scandări „Ticăloşii!”
19:28 George Şerban: Da, într-adevăr sînt ticăloşi. Nici unul nu-şi semnează scrisorile, nici unul nu-şi dă numele la telefon. Nu îndrăzneşte! Ştie că face o faptă ruşinoasă şi de-aceea nu îndrăzneşte! Noi ne-am semnat toate articolele. Tot ce am scris am semnat. Ei nu. N-o fac. Deci sînt conştienţi totuşi de nimicnicia lor atunci cînd fac fapta respectivă!
19:51 Scandări „Laşii!”
20:06 George Şerban: Astăzi societatea „Timişoara” a venit în sprijinul comitetului de acţiune pentru democratizarea armatei. Vom veni în sprijinul tuturor celor care susţin în România ideea unei democraţii autentice, ideea unor instituţii democratice în România. Cu acest prilej vă anunţ că ne gîndim pentru 17 decembrie, 17 iunie, să organizăm un miting mare, important, cu prilejul împlinirii a 6 luni de la masacrul din decembrie.
20:43 Aplauze
20:51 George Şerban: Au trecut 6 luni şi încă nu am aflat cine a tras în noi, în 16-22 şi nici cine a tras în noi după 22. Încă nu am aflat după 6 luni de la genocid. Şi trebuie să afle cei de la putere, cei aflaţi în cauză, că nu vom renunţa niciodată să căutăm răspunsul la aceste întrebări. Acum voi da citire unui memoriu către guvernul României: Societatea Timişoara, constituită pentru promovarea democraţiei şi apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, a susţinut cu entuziasm apelul în 13 puncte difuzat în 12 februarie 1990 de Comitetul de Acţiune pentru Democratizarea Armatei. Am fost şi sîntem alături de militarii… (aplauze) Am fost şi sîntem alături de militarii care luptă ca democraţia, drepturile şi libertăţile omului să nu se oprească la poarta armatei române. În aceste condiţii, intrigaţi de comunicatele ministerului de interne şi ministerului apărării naţionale din 5 iunie anul curent, ţinem să aducem la cunoştiinţă guvernului şi implicit celor două ministere mai sus menţionate, următoarele: 1. Considerăm juste ideile exprimate în comunicatul Comitetului de Acţiune pentru Democratizarea Armatei difuzat în 5 iunie prin ziarul „România Liberă”. (aplauze) 2. Solicităm domnului ministru general Victorie Atanasie, Victor Atanasie Stănculescu, să-şi definească limpede şi public poziţia faţă de Comitetul de Acţiune pentru Democratizarea Armatei prin intermediul televiziunii. (aplauze) Punctul 3. Întrucît Comitetul de Acţiune pentru Democratizarea Armatei s-a născut spontan din iniţiativa unor cadre militare cu înalt spirit moral şi patriotic, el are dreptul de a se autodizolva atunci cînd va considera că toate cele 13 puncte ale apelului din 12 februarie au fost satisfăcute. Conducerea (aplauze), conducerea ministerului apărării naţionale trebuie doar să confirme această hotărîre de autodizolvare, dîndu-i astfel un caracter de drept. Punctul 4. Armata a fost singura instituţie care a avut tăria de a se autopurifica. La iniţiativa Comitetului de Acţiune pentru Democratizarea Armatei a luat fiinţă comisia guvernamentală care a cercetat implicarea armatei în evenimentele din decembrie. Exemplul armatei nu a fost însă urmat şi de celelalte instituţii ale puterii implicate în evenimentele din decembrie. La reprimarea manifestanţilor din 16 decembrie 1989, de pildă, au luat parte activă securitatea, miliţia şi procuratura. Reprezentanţii acestor instituţii au acţionat şi în zilele următoare, conducînd operaţiunile de arestare, interogare şi molestare a revoluţionarilor. De aceea cerem crearea imediată a unor comisii guvernamentale care să cerceteze implicarea angajaţilor fostei securităţi, miliţiei şi procuraturii în genocidul din decembrie. Altfel, adevărul nu va ieşi, adevărul nu va ieşi întreg la iveală şi suspiciunea va plana etern asupra celor 3 instituţii de mai sus. 5. Cerem guvernului să dea publicităţii concluziile comisiei guvernamentale de la Timişoara şi după studierea de către cei în drept a dosarelor întocmite, rezultatele finale. Semnează societatea „Timişoara”.
25:23 Aplauze, scandări „Timişoara!”
25:35 George Şerban: Sînteţi de acord să-l trimitem guvernului României!
25:39 Mulţimea: Da!
25:42 George Şerban: Vă mulţumim!
25:44 Aplauze
25:52 Scandări „Armata e cu noi” Şi noi sîntem cu ea!”
26:15 Constănţean: Vă rog să-mi permiteţi să vă aduc la cunoştiinţă din partea mea că eu în această după-amiază voi pleca la Constanţa unde am să duc mesajul dumneavoastră. Poporul din Constanţa vă iubeşte! Şi eu vă iubesc!
26:35 Aplauze, scandări „Constanţa!”
26:55 Constănţean: Vreau să vă comunic ca următorul miting care se va desfăşura la Timişoara, personal am să vin cu o delegaţie din partea Navromului Constanţa.
27:08 Aplauze
27:12 Scandări „Cinste vouă!”
27:28 Constănţean: Delegaţia noastră care a fost chemată la Bucureşti, ni s-a adus la cunoştiinţă că dacă în caz… (întrerupere)
27:38 Scandări „Unitate!”
27:52 Ioan Savu: Mă numesc Savu Ioan, sînt preşedintele societăţii „Tot Banatu-i fruncea”. (aplauze) De la începutul acestei acţiuni a ofiţerilor din vestul ţării i-am sprijinit şi un membru al societăţii noastre, cel puţin, a fost împreună cu ei împreună la tratative cu guvernul şi primul ministru. Îi sprijinim în continuare. Mă bucur cînd vă văd atîţi aici. Sigur, dacă nu era fotbal erau mult mai mulţi. Toată Timişoara e cu sufletul alături de ei şi sper că acum cînd trebe mai mult ca oricînd să fim uniţi o să dovedim că sîntem uniţi şi că democraţia, care nu e un simplu, numa’ un simplu cuvînt aruncat aşa, trebuie să poposească, să rămînă în oraşul nostru şi în restul ţării.
28:43 Aplauze
28:48 Scandări „Libertate!”

Mai vezi, despre mişcarea CADA:

Dialogul din 12 februarie 1990 cu viceprimministru Gelu Voican Voiculescu. Playlist pe youtube cu întregul dialog: http://www.youtube.com/view_play_list?p=9B8720BEB415F5AE
Lista de revendicări a CADA
În rîndul armatei sînt uscături, oameni care au tras în populaţie. Se ajunge la situaţia din perioada 17-19, cînd s-au vînat familii de cadre
Cînd a început să se spargă vitrinele, cu fiecare vitrină care cădea, cădea şi o părticică din noi, de spaimă
Cu revoluţia am pactizat noi, cei care am fost piept în piept. Dar nu au pactizat comandanţii noştri care se erijează în revoluţionari
Terorişti n-au fost atît de mulţi cît a fost război psihologic. Ne-am împuşcat noi între noi şi aşa am omorît populaţie nevinovată
De ce nu se spune că securitatea şi miliţia au avut tancuri şi că ei au călcat lumea?
Generalul Militaru este un om a cărui merite sînt incontestabile
Mihai Chiţac este o persoană extrem de săritoare şi receptivă la interesele naţiunii
Cunoaşteţi existenţa dosarelor Corbu 1 şi Corbu 2?
500 de studenţi de la Academia Tehnică Militară sînt în piaţă, 23 fac greva foamei
Generalul Militaru a avut un consens din partea celorlalţi generali prezenţi, inclusiv generalul Stănculescu care era la comandă în urma morţii lui Milea
Vă informăm, nu ameninţăm. Situaţia e foarte critică în unităţile militare. Nu aveţi interesul ca pentru un om să se destabilizeze armata
Voican: Am o admiraţie personală faţă de generalul Militaru. (…) Sînteţi interlocutorii cei mai comozi, ordonaţi şi agreabili pe care i-am avut pînă acum, în situaţiile în care am tratat cu oameni ai muncii din diferite sectoare

Dialogul din 1 martie 1990 cu primministrul Petre Roman şi cu ministrul Victor Stănculescu. Playlist pe youtube cu întreaga discuţie: http://www.youtube.com/view_play_list?p=4CACF5D1D186CEE5
Armata a dus greul luptei împotriva terorismului. A vorbi despre rolul armatei în represiune este nepotrivit
Roman: „Meritele generalului Militaru nu pot fi neglijate şi anulate”
Foarte puţini comandanţi militari s-au schimbat după revoluţie
Trebuie să lăsăm să limpezim lucrurile, şi asta nu se face decît în timp
Trebuie să pornim de la premiza că armata este un element de stabilitate în societate
Pe comandanţii militari i-a testat tocmai revoluţia, domnule primministru
Ar trebui o supercomisie care n-ar încăpea într-o sală de sute de oameni
În timpul revoluţiei am suferit groaznic din cauza problemei dotării tehnice a armatei
Niciodată n-am să părăsesc colegii din guvern la un impuls exterior
Domnul general Chiţac a avut la Timişoara o activitate cel puţin echivocă
Insinuaţi că noi guvernul am trimis 2-300 de oameni ca să ne ocupe?
De ce s-au pierdut vieţi omeneşti din incompetenţă?

Un gând despre „Timişoara, 8 iunie 1990. „Armata trebuie epurată de criminali şi colaboraţionişti”. Miting în favoarea CADA (video)

  1. mi-ai facut o mare bucurie…l-am cunoscut pe George Serban..l-am admirat si l-am iubit ptr minunea de om ce a stiu sa se cladeasca…si sa fie…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.