Nicolae Ceauşescu: „De ce punem pe piaţă asemenea filme? (…) Să găsim nu neghina, nu putrigaiul din pădure, ci să găsim copacii tineri, să găsim tot ceea ce este bun şi demn în constructorii socialismului” (5 video)

26 ianuarie – aniversarea zilei de naştere a tovarăşului Nicolae Ceauşescu, era ziua în care toate ziarele, televiziunea, radioul prezentau materiale omagiale despre „cel mai iubit fiu al poporului”, devenit, după decembrie 1989, inclusiv în gura unor colaboratori ai săi apropiaţi, „odiosul tiran”. Păcat că televiziunea nu mai prezintă aspecte din procesul C. P. Ex. în care vîrfuri ale nomenclaturii comuniste se autodeclarau „dobitoci” pentru că au executat ordinele acestuia (încă nu ieşise pe piaţă teoria că ei de fapt au complotat ca să-l răstoarne) şi îşi înfierau fostul şef. Dacă vreunul din cititorii acestui sait au asemenea înregistrări îl rog să mi le pună la dispoziţie.

În amintirea fostului secretar general al PCR, iată un discurs al său ţinut la Mangalia în 1983, în urma căruia a fost interzis filmul „Faleze de nisip” (regia Dan Piţa). Am găsit două înregistrări pe youtube ale acestui discurs, se poate vedea că ultima frază rostită de Ceauşescu a aceeaşi în amîndouă înregistrările. Deduc că din prima înregistrare s-a omis o parte din mijloc a discursului lui Ceauşescu, care poate fi parţial reconstituită pe baza celei de-a 2-a înregistrări (la care lipseşte partea de început a discursului). E vorba aici doar de acel fragment al discursului în care Ceauşescu critică lipsa de vigilenţă ideologică în domeniul cinematografiei, teatrului şi artei, discursul complet foarte probabil că a fost mai lung.

Transcriere înregistrare:
Nicolae Ceauşescu: … comisia de propagandă a Comitetului Central care trebuie să vadă toate aceste filme? De ce punem în scenă şi punem pe piaţă asemenea filme? Care prezintă denaturat realitatea societăţii noastre, oamenii muncii, tineretul sau alte categorii de oameni ai muncii din ţara noastră! Nu de asemenea teatru şi de asemenea cinematografie avem nevoie! Avem nevoie de o artă, de o cinematografie, de un teatru care să prezinte esenţa, să prezinte modelul omului pe care trebuie să-l construim! (aplauze) Poporul, în care tineretul are un rol de seamă, el a realizat tot ceea ce am obţinut în dezvoltarea socialistă a patriei noastre! Ei sînt eroii care trebuie să-şi aibă locul în film, în teatru, în poezie, în artă, în literatură, în pictură, în toate domeniile artei! Pe ei trebuie să-i reprezentăm! (aplauze)

Transcriere înregistrare:
Nicolae Ceauşescu: … frumuseţe. Să dăm realitatea. Să găsim nu neghina, nu putrigaiul din pădure, ci să găsim copacii tineri, să găsim tot ceea ce este bun şi demn în constructorii socialismului. Poporul, în care tineretul are un rol de seamă, el a realizat tot ce am obţinut în dezvoltarea socialistă a patriei noastre! Ei sînt eroii care trebuie să-şi aibă locul în film, în teatru, în poezie, în artă, în literatură, în pictură, în toate domeniile artei!

Filme omagiale despre Ceauşescu se fac şi acum. De pe youtube am ales un film cu realizările epocii. Urmăriţi străzile care apar în fotografii, veţi vedea puţine autoturisme pe ele, fiindcă în „epoca de aur” puţini oameni ai muncii îşi îngăduiau să aibe maşini personale, şi chiar cei care aveau circulau puţin cu ele, benzina fiind raţionalizată. Cum să nu fi nostalgic cînd azi sînt atîtea probleme în marile oraşe cu înghesuiala de pe şosele şi cu găsirea unui loc de parcare!

Vînătoarea era una din distracţiile preferate ale fostului secretar general al PCR, mai jos aveţi un film despre această pasiune a sa.

Şi cîteva aspecte din viaţa sa:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.