O propunere a Monicăi Macovei: Eliminarea prescripţiei pentru omor

Europarlamentara Monica Macovei, fostă ministră a justiţiei, face o propunere interesantă: eliminarea prescripţiei pentru infracţiunea de omor (linc).Doamna Macovei a lucrat la acest proiect de lege împreună cu Sever Voinescu (linc), care va depune propunerea în parlament luna aceasta.

„Prescripţia se elimină pentru toate infracţiunile pentru care nu s-a împlinit termenul de prescripţie pînă la data intrării în vigoare a legii şi, evident, pentru cele viitoare, soluţie adoptată şi de Suedia în 2010.

Omorul nu are termen de prescripţie şi în ţări ca Marea Britanie, Germania, Austria, Irlanda, Danemarca, Finlanda, Cehia, Estonia, Cipru, SUA, Canada sau Japonia”, explică Monica Macovei.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că principiul neretroactivităţii nu se încalcă prin prelungirea sau eliminarea prescripţiei, se spune în expunerea de motive a proiectului de lege.

Dacă legea va fi adoptată destul de repede, ea va avea influenţă şi asupra cazurilor legate de revoluţia din 1989.

În legislaţia actuală prescripţia pentru omor intervine după 15 ani, dacă n-a existat vreo întrerupere a acesteia. În caz de întrerupere, termenul de prescripţie se poate prelungi pînă la 22 ani şi jumătate.

Aşadar, în cazurile legate de decembrie 1989, dacă n-a existat vreo întrerupere a prescripţiei, aceasta s-a realizat în decembrie 2004, iar dacă cursul prescripţiei a fost întrerupt (prin începerea urmăririi penale faţă de anumite persoane, de pildă), aceasta intervine abia în iunie 2012.

Pentru ca legea să aibe efect în cazurile legate de revoluţie e nevoie să fie adoptată şi promulgată înainte de iunie 2012. Prevăd că anumite forţe interesate vor adopta tactica prelungirii dezbaterilor la acestă propunere legislativă astfel încît adoptarea ei să fie după iunie 2012.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.