Televiziunea britanică ITN despre revoluţie (video)

După execuţia lui Ceauşescu, televiziunea britanică ITN prezintă evenimentele din România. Filmări din Bucureşti, cu crainicul de televiziune Victor Ionescu prezentat drept „purtător de cuvînt” al noului guvern, cu primul miting interzis de noul regim (după toate probabilităţile, este vorba de mitingul din 26 decembrie 1989, prima încercare de răsturnare a regimului Iliescu – linc, despre care am mai scris) şi cu îngroparea victimelor revoluţiei. Filmări din Timişoara despre arestarea colonelului Traian Sima, şeful Securităţii Timiş şi bunurile găsite la locuinţa sa şi despre evenimentele dintr-o fabrică timişoreană. Filmări din Londra, cu personal al ambasadei britanice de la Bucureşti întors acasă. Comentariile mele inserate în text sînt cu litere cursive, între paranteze drepte.

Tălmăcire înregistrare:
0:02 Reporter englez: În 15 ocazii diferite telespectatorilor [TVR] li s-a spus să fie pe recepţie pentru a vedea cum se sfîrşeşte lupta pentru putere. În culise se petreceau certuri aprinse, vedetele de televiziune protestînd faţă de cenzura impusă de sus. „Este ca în zilele cu lupte”, a spus cineva. Într-o reconstituire la scară mică a revoluţiei de săptămîna trecută, ostaşii care apărau televiziunea s-au implicat, susţinîndu-i pe cei care cereau ca dovezile morţii preşedintelui [Ceauşescu] să fie arătate lumii. În această dupăamiază postul de televiziune a arătat 2 trupuri căzute lîngă un zid ciuruit de gloanţe, unul fiind în mod sigur cel al fostului dictator al României. Hotărîrea de a difuza aceste fotografii a fost luată de fapt într-un studiou de televiziune aflat la doar cîţiva metri de unde stau acum, peste un coridor. Azi dupăamiază noii conducători ai guvernului, Frontul Salvării, s-au întîlnit aici încă o dată. Alături de mine este Victor Ionescu, un crainic de televiziune care prin munca s-a aici a devenit purtător de cuvînt al noului regim. Victor, ce fel de guvern ne putem aştepta să vedem aici în România, cînd vor înceta luptele?
1:04 Victor Ionescu: Ei bine, mi-ar plăcea să văd un guvern de coaliţie cu miniştri comunişti, cu miniştri fără apartenenţă la un partid…
1:17 Reporter englez: Se spune că noul conducător al regimului, Ion Iliescu, este cam acelaşi tip de persoană ca Gorbaciov. Este adevărat?
1:24 Victor Ionescu: E adevărat. El a fost coleg cu Gorbaciov la Moscova, la institut [zvonul că Iliescu a fost coleg de facultate cu Gorbaciov a circulat şi înainte de revoluţie, obîrşia acestuia fiind se pare revista „Time” din 28 aprilie 1986 (linc). Mai apoi Iliescu a dezminţit acest zvon]. A studiat economia. E un specialist, un intelectual. Asta este o mare diferenţă între Ceauşescu şi Iliescu. Şi generaţia e diferită, sînt 20 de ani diferenţă.
1:48 Reporter englez: Mulţumesc, Victor. Armele au tăcut azi în Bucureşti şi oamenii au început să cureţe oraşul. Sute de revoluţionari şi-au sfidat liderii şi au făcut un marş în Piaţa Palatului, pentru a sărbători executarea lui Ceauşescu. Ei vor nimic mai puţin decît democraţie deplină. Nu toţi sînt convinşi că actualii conducători o vor oferi.
2:09 Brent Sadler (pe fondul imaginilor cu manifestanţi, probabil din 26 decembrie 1989): Aceasta a fost singura expresie vizibilă în Bucureşti a uşurării la vestea că Ceauşescu e mort. Cîteva sute de demonstranţi au mărşăluit căutînd o susţinere care n-a venit. Ce a lipsit pentru un protest de masă? Românilor li s-a poruncit să stea acasă, sînt prea speriaţi să iasă afară, iar forţele revoluţonare sînt în mod vădit nervoase. Acest miting a fost interzis, dar manifestanţii au intrat în Piaţa Palatului şi şi-au susţinut opiniile (scandări: afară comuniştii!). „Spuneţi-ne adevărul! Daţi-ne libertate acum!”, au cerut ei. În clădirea eliberată a Partidului Comunist, unde există încă un risc de infiltrări şi asasinate, oamenii regimului Ceauşescu au fost daţi la o parte. Mulţimi de oameni însetaţi de ştiri se luptă să apuce exemplare din ziarele libere. Fluxul informaţiilor este încă lent. Primul ziar care a scris despre executarea lui Ceauşescu a fost „Libertatea”, unde redactorii sînt liberi să se exprime deschis. Astăzi rar s-a mai tras cîte un foc, şi procesul de înnoire a început. Dar e prea repede ca să judecăm cît de popular va fi. Nu pînă tot adevărul din trecut şi prezent va fi dezvăluit, vor crede românii cu adevărat că democraţia a fost cîştigată. Brent Sadler, ITN, Bucureşti.
3:18 Reporter englez: Zeci de mii de români au fost ucişi în războiul civil [emisiunea s-a difuzat scurt timp după ce FSN anunţase, prin procesul Ceauşescu, că au fost 60000 de morţi]. Pentru multe familii, acest Crăciun a fost o perioadă de doliu, arătînd respect pentru eroii căzuţi.
3:30 Vernon Mann: Au săpat un loc de joacă pentru copii la marginea Bucureştiului pentru a îngropa victimele tulburărilor din zilele trecute, 300 de gropi proaspete pe o suprafaţă nu mai mare decît un teren de fotbal. Trupurile au fost aduse unul după altul de familiile îndoliate. Moartea lui Ceauşescu este o mică compensaţie pentru pierderea celor dragi. Este copilul, acum fără tată. Noi am văzut 12 oameni îngropaţi. Toţi, ni s-a spus, au fost împuşcaţi. Acesta este preţul pe care românii îl au de plătit pentru revoluţia lor, un preţ pe care mulţi îl găsesc greu de suportat. Groapa lui Robert Bacalu, împuşcat la demonstraţie.
4:12 Bărbat din mulţime: A fost omorît cu primele împuşcături. A fost în primele rînduri. Acesta e un erou! Acesta e un erou!
4:22 Vernon Mann: Probabil nu se va şti exact cîţi oameni au murit la revoluţie, cîţi oameni şi-au dat viaţa pentru libertate. Vernon Mann, ITN, Bucureşti.
4:32 Reporter englez: În Timişoara, unde a început revoluţia, luptele au încetat deasemenea. Dar sărbătorirea morţii dictatorului este atenuată. Agenţi secreţi au fost demascaţi şi daţi pe mîna armatei. În cea mai mare fabrică a oraşului nou-cîştigata democraţie deja funcţionează.
4:51 Colin Baker: Clopotele Timişoarei sună nu pentru a jeli moartea unui preşedinte ci pentru a sărbători un nou început. Mulţi oameni au murit în piaţă. Clădirile poartă urmele găurilor de la gloanţe. Pe urmele unui blindat responsabil de ucideri sînt aprinse lumînări în amintirea morţilor. Şeful poliţiei secrete, colonelul Sima, a fost acum arestat în casă. Ni s-a spus că era umplută cu bunuri de lux, mîncare ş băuturi. [Printre acuzaţiile aduse colonelului Sima a fost şi cea de delapidare a 515000 lei – un apartament de 2 camere costa atunci 120000 lei – găsiţi la locuinţa sa. Sima a fost osîndit la 15 ani închisoare pentru omor deosebit de grav, tentativă de omor, arestare nelegală, dar referitor la acuzaţia de delapidare cauza a fost retrimisă la parchet pentru completarea urmăririi penale (linc), şi practic acest aspect n-a mai fost lămurit]
5:15 Reporter: Colonelul Sima este acum în închisoare aşteptînd judecata. Este puţin probabil că i se va îngădui să-şi păstreze bunurile de lux, este puţin probabil că îşi va putea păstra viaţa.
5:24 Colin Baker: O femeie acuzată că este una din agentele sale a fost reţinută azi dimineaţă de lucrători din fabrică. Înmînată unui comitet cetăţenesc, ea aştepta nervoasă cît timp ei dezbăteau ce să facă cu ea. Au dat-o armatei. Afară, lucrătorii din fabrică care au adus-o se bucură şi sărbătoresc eliminarea unui spion din mijlocul lor. Este de asemenea o atmosferă de aşteptare. Eu urmează să ia parte la primele lor alegeri libere. În această cea mai mare fabrică din Timişoara [UMT], şefi de departamente cu mandate de la muncitori s-au întrunit să aleagă un nou comitet al fabricii. Nu sînt obişnuiţi să dezbată, libertatea de alegere le este străină, dar democraţia cîştigată cu greu este repede stabilită. În ateliere alegerile sînt subiect de dezbateri aprige. Democraţia prinde teren în Timişoara. Cum omul de ieri este mort, lozincile şi afişele unei stăpîniri de 25 de ani pot fi acum distruse. Colin Baker, ITN, Timişoara.
6:24 Reporteriţă: Ambasadorul britanic din România şi-a declarat susţinerea pentru noul guvern al Salvării Naţionale. Între timp, azi noapte, 19 persoane cu funcţii neesenţiale din ambasada britanică au ajuns înapoi în Marea Britanie. Ei ne-au spus despre implicarea lor în evenimentele din Bucureşti.
6:40 Locotenent Michael Brown, asistent al ataşatului militar al ambasadei britanice la Bucureşti: Probabil cea mai amintită parte din tot ce s-a întîmplat, pentru mine, este atunci cînd ne-am alăturat lor, studenţilor, la luarea postului de televiziune. Şi ovaţionam cu ei şi strigam „jos cu Ceauşescu”. Eram români, eram români.
6:59 Înregistrarea devine neînţelegibilă

Pentru alte relatări din presa internaţională despre revoluţia română vedeţi pagina Mass-media străină în decembrie 1989.

Mai urmăreşte: Victor Ionescu: Televiziunea este atacată din toate direcţiile! Se pare că elemente teroriste au pătruns pe culuarele acestei instituţii (video)

Un gând despre „Televiziunea britanică ITN despre revoluţie (video)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.