Pacepa critică politica SUA în Egipt. Yasser Arafat: egiptean antrenat de KGB care s-a declarat palestinian cu documente falsificate

Fostul mahăr al securităţii ceauşiste Ion Mihai Pacepa a publicat recent în „American Thinker” (linc) un articol în care critică politica SUA faţă de ţările arabe şi vede mîna Moscovei în actualele evenimente din aceste ţări. Prezint cîteva fragmente din articolul lui Pacepa, cu comentariile mele inserate în text cu litere cursive între paranteze drepte sau la sfîrşitul articolului.

Atac asupra relaţiilor americano-egiptene

Toţi vrem să vedem democraţia izbîndind în Egipt dar sînt motive serioase pentru a crede că actuala criză politică din această ţară este pusă în mişcare pentru a rupe legăturile strînse ale Egiptului cu SUA şi nu pentru a instala aici democraţia. Din poziţia mea de cunoscător eu văd această criză ca o versiune actualizată eforturilor ultrasecrete ale Cremlinului din timpul războiului rece de a preface lumea islamică într-un vrăjmaş al Statelor Unite. În cealaltă viaţă a mea în care am fost o figură de vîrf în comunitatea agenţilor KGB [prin comunitatea KGB Pacepa înţelege totalitatea serviciilor secrete din ţările aliate Moscovei în timpul războiului rece], am fost implicat în acest efort după cum am explicat în altă parte („Urme ruseşti”, National Review Online, 24 august 2006)

Merită notat că răscoalele din Orientul Apropiat au loc doar în ţări islamice pro-americane şi că oamenii care cer democraţie ard steagul ţării care simbolizează democraţia pentru cea mai mare parte a lumii – Statele Unite. (…)

Chiar mai semnificativ e faptul că reprezentanţii Hezbolah care au demonstrat în prima zi a răscoalei din Cairo aveau steaguri cu secera şi ciocanul. A fost desigur o greşeală pricinuită de exces de zel – entuziaştii mei subordonaţi români din serviciul de informaţii externe (DIE) făceau uneori gafe asemănătoare. La Cairo greşeala a fost repede corectată şi acum secera şi ciocanul nu mai pot fi văzute. (…)

Tot atît de semnificativ sînt eforturile actuale făcute de ANSWER pentru a organiza manifestaţii anti-Mubarak în SUA. ANSWER (Act Now to Stop War and End Racism = Acţionează Acum să Opreşti Războiul şi Rasismul) este un copil al Partidului Muncitoresc Mondial, o organizaţie creată de comunitatea KGB pe vremea cînd eu încă trăiam în România. (…) Ziarul „Lumea Muncitorilor” al Partidului Muncitoresc Mondial a fost tipărit iniţial de DIE-ul meu şi trecut prin contrabandă în SUA (…)

ANSWER se pretinde acum o organizaţie americană, cu un birou naţional în New York şi 18 sedii regionale, dar are acelaşi conducător ca şi Partidul Muncitoresc Mondial (Larry Holmes). ANSWER este susţinută de multe organizaţii marxiste străine care în zilele mele erau finanţate de KGB (de exemplu Partidul Comunist Libanez, Noul Partid Comunist Olandez, Partidul Comunist Argentinian) şi de alte organizaţii anti-americane (…).

În 15 septembrie 2007 ANSWER a organizat o mare demonstraţie anti-americană în Washington, aducînd cu autobuzele mii de oameni din toată ţara pentru a protesta împotriva generalului David Petraeus, atunci comandantul forţelor americane din Irac. Petraeus venise la Washington să raporteze Congresului izbînda operaţiunii militare, dar asta nu era ceea ce ANSWER voia ca oamenii să accepte. Afişele sale tipărite, prezentîndu-l pe general ca pe un trădător şi un alt măcelar în stil Vietnam au fost distribuite manifestanţilor.

Acum ANSWER s-a amestecat în criza din Cairo. În 1 ianuarie 2011 [sursa citată de Pacepa – saitul organizaţiei ANSWER (linc) – nu pomeneşte de manifestaţii din 1 ianuarie ci din 1 februarie. Ar fi fost interesant dacă acele manifestaţii s-ar fi desfăşurat în SUA înainte ca să înceapă în Egipt, dar se pare că nu e cazul. Greşeală neintenţionată, dezinformare sau n-am ştiu eu să caut bine?] ANSWER a cerut „poporului Statelor Unite” să participe la manifestanţiile anti-Mubarak organizate de ANSWER în 11 oraşe, culminînd cu marşul din 5 februarie la Casa Albă. Toate aceste manifestaţii „spontane” [nu ştiu de ce ironizează Pacepa spontaneitatea acelor manifestaţii cîtă vreme respectiva organizaţie absolut deschis şi-a asumat organizarea lor şi e de altfel specific SUA faptul că există o puzderie de organizaţii care organizează o puzderie de manifestaţii pentru cele mai diverse cauze] au fost pregătite în stil tipic sovietic: participanţi aduşi de ANSWER cu autobuzele, pe saitul acesteia fiind gata pregătite modele de afişe anti-Mubarak gata de folosit, lesne de descărcat şi tipărit (cu instrucţiuni incluse). [Din ce-mi amintesc eu despre regimul comunist, nu exista obiceiul pregătirii demonstraţiilor prin internet; dar poate Pacepa ştie mai bine]

Cum nu mai trăiesc în bîrlogul ursului nu am dovada clară că Cremlinul s-a amestecat în evenimentele din Egipt. Ştiu totuşi că puţine lucruri erau mai importante pentru conducătorii comunităţii KGB decît a da afară SUA din Orientul Mijlociu şi a ajuta Moscova să controleze rezervele de ţiţei arabe. Cu atîta disperare dorea Cremlinul să atingă aceste scopuri încît a croit în întregime un lider palestinian antiamerican.

Comunitatea KGB a parcurs un drum lung pentru a preface un marxist născut în Egipt, Mohammed Abd al-Rahman Abd al-Raouf Arafat al-Qudwa al-Husseini, nume de război Abu Ammar, într-o persoană născută în Palestina, Yasser Arafat. Au trebuit ani pentru a falsifica credibil certificatul său de naştere şi alte acte, pentru a-i construi un nou trecut şi pentru a-l antrena la şcoala de operaţiuni speciale a KGB Balashika de la est de Moscova. Ne-au trebuit mai mulţi ani şi ajutorul fostului conducător egiptean Gemal Abdel Nasser, altă marionetă sovietică, de a-l propulsa pe noul creat Arafat la preşedinţia Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (de asemenea creată şi finanţată de KGB). (…)

Acum se pare că avem de a face cu un Arafat nou şi mai arătos: Mohamed Mustafa ElBaradei, care recent a apărut la Cairo după cum noul creat Arafat apăruse la Cairo în 1966, unde Nasser l-a proclamat „conducătorul palestinienilor”. (…)

Nu l-am întîlnit niciodată pe Hosni Mubarak, dar l-am cunoscut destul de bine pe predecesorul său, Anwar Sadat. După cîţiva ani în care a continuat politica lui Nasser, Sadat a primit religia – ca şi mine. El a expulzat consilierii sovietici din Egipt (1972), a vizitat SUA (1975), a invitat în Egipt pe pastorul evanghelic Billy Graham, a vizitat Vaticanul (1976) şi a fost primul preşedinte egiptean care a vizitat Israelul (1976).

În primăvara lui 1978 am fost la Cairo cu scopul de a-l determina pe Sadat să-l accepte pe Ceauşescu ca mediator la o conferinţă de pace care să fie ţinută cu primul ministru israelian Menahem Begin – o întîlnire pe care Ceauşescu visa să o găzduiască la fostul palat regal de la Sinaia. „Generale, sînt gata să semnez un tratat cu Begin, dar în SUA”, mi-a spus Sadat. Lui Ceauşescu nu i-a venit să creadă că Sadat i-a respins oferta şi m-a trimis înapoi la Cairo. Sadat a fost de neclintit. Apoi Ceauşescu a venit el însuşi la Cairo, cu mine la remorca lui. Cîteva săptămîni mai tîrziu primeam azil politic în SUA şi am cooperat cu autorităţile americane în timpul întîlnirilor de la Camp David dintre Sadat şi Begin.

În 1981 Sadat a plătit cu viaţa hotărîrea curajoasă de a rupe cu Cremlinul, dar a fost onorat la înmormîntare de 3 foşti preşedinţi americani (Gerald Ford, Jimmy Carter şi Richard Nixon). Acum Washingtonul l-a denunţat pe Mubarak, care l-a urmat pe Sadat şi politica sa pro-americană. Într-un articol publicat lunea trecută în New York Times preşedintele puternicei comisii pentru relaţii externe a senatului scria: „Nu numai în Egipt dar pretutindeni în lumea arabă strategia SUA trebuie să se schimbe de la a susţine guvernele aliate la a oferi susţinere popoarelor acestor ţări”. Aceasta reprezintă o dramatică şi iraţională schimbare în politica externă a SUA. Noi am devenit liderii Lumii Libere fiindcă ne-am susţinut aliaţii.

În ciuda acoperirii din presă dată cursei înarmărilor nucleare din timpul războiului rece, noi cei de la vîrful serviciilor secrete ale blocului sovietic am purtat acel război pentru cucerirea minţilor – în Europa, în stînga americană, în lumea a 3-a – fiindcă ştiam că nu puteam cîştiga o luptă militară. Esenţa comunismului este de fapt schimbarea minţilor. Din nefericire, am izbutit o infiltrare.

Războiul rece s-a sfîrşit într-adevăr dar, spre deosebire de alte războaie, acesta nu s-a finalizat cu vrăjmaşul înfrînt aruncîndu-şi armele. În ultimii ani Rusia post-sovietică s-a transformat în multe feluri pozitive şi fără precedent. Barierele pe care sovieticii le-au ridicat timp de 70 de ani între ei şi restul lumii, cît şi între ruşii înşişi, sînt încetişor eliminate (…) Dar KGB-ul, care în decursul existenţei sale a măcelărit 20 de milioane de oameni acasă şi alte 70 de milioane în restul lumii comuniste, nu numai că a supravieţuit, dar a prefăcut Rusia în prima dictatură a serviciilor secrete din istorie.

În vremea vechiului război rece KGB era un stat în stat. Acum KGB, rebotezat FSB, este statul. (…)

Foştii caghebişti care acum conduc Rusia au declarat că destrămarea URSS este „o tragedie naţională uriaşă” şi au început să-şi mişte ţara înapoi în tabăra foştilor clienţi tradiţionali ai URSS – care au fost cei mai mortali vrăjmaşi ai SUA. (…)

Decît să-l crucifice pe Mubarak pentru refuzul său de a deveni o marionetă sovietică – cum au făcut alţi conducători arabi – guvernul SUA ar face bine să-i mulţumească pentru 30 de ani de cooperare loială, şi să lucreze cu el pentru a pregăti Egiptul pentru o tranziţie lină la o variantă egipteană a democraţiei. Altminteri Egiptul poate deveni un nou coşmar pe termen lung în Orientul Mijlociu. Nădăjduiesc că Casa Albă şi Congresul vor fi de acord.

Nota redacţiei: Generalul Pacepa a fost şeful Casei Prezidenţiale a României. În 1989 Ceauşescu a fost executat la sfîrşitul unui proces ale cărui principale acuzaţii au provenit din cartea lui Pacepa „Orizonturi Roşii” (Regnery Publishing, Washigton 1987) [no comment]

Articolul complet, în engleză, la lincul indicat.

Remarc mentalitatea tipic securistă a lui Ion Mihai Pacepa, care nu poate să conceapă o manifestaţie izbucnită din însăşi problemele unui popor, ci îi este mai lesne să găsească cauza în strategiile KGB-ului din urmă cu peste 30 de ani (Pacepa a dezertat în 1978). O manifestaţie a cetăţenilor americani împotriva politicii acestei ţări în Irac este etichetată drept „anti-americană”, într-un mod similar cu calificarea de „antiromânească” pe care o dădeau prin 1990 ziarele feseniste oricărei contestări a FSN. Cîteva steaguri cu secera şi ciocanul, probabil izolate, care au apărut la manifestaţia anti-Mubarak, sînt considerate dovezi ale implicării Moscovei, deşi Moscova a renunţat demult la seceră şi ciocan şi toţi caghebiştii de acolo se înfruptă acum din binefacerile capitalismului. Simpatia unor lideri arabi pentru Moscova în timpul războiului rece e reală, dar eu o cred o urmare a susţinerii Israelului de către SUA în contextul conflictului arabo-israelian. În politică te aliezi nu neapărat cu cel mai frumos, deştept şi virtuos, ci cu cine poţi, iar dacă SUA a susţinut Israelul, liderilor arabi nu prea le-a rămas altă opţiune (în afara izolării pe scena internaţională) decît de a se alia cu URSS. Că şi Moscova a încercat să obţină foloase din treaba asta nu e lucru de mirare, dar a pretinde că întreaga Organizaţie pentru Eliberarea Palestinei a fost creată de KGB mi se pare exagerat. Ceea ce Pacepa consideră urmarea „eforturilor ultrasecrete al Cremlinului din timpul războiului rece”, eu văd ca o urmare a politicii pro-israeliene a SUA. De precizată că proamericanul Mubarak a studiat în URSS la Academia Militară Frunze şi vorbeşte fluent limba rusă.

Mai citeşte:
Recenzie americană despre Pacepa, pe saitul CIA: „Pacepa doesn’t connect the dots, he adds new ones. A health warning is warranted”
Richard Andrew Hall: Cronica părerilor despre decembrie 1989 ale unui fost spion şef comunist

Un gând despre „Pacepa critică politica SUA în Egipt. Yasser Arafat: egiptean antrenat de KGB care s-a declarat palestinian cu documente falsificate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.