Martie 1953: Stalin, „cel mai bun şi mai iubit prieten al poporului român”, e grav bolnav

În 5 martie se împlinesc 58 de ani de la moartea lui Iosif Vissarionovici Stalin. Cititorilor acestui blog le reamintesc fericitul eveniment pe baza celor scrise de ziarul „Scînteia”. Astăzi public articole despre boala lui Stalin urmînd ca mîine să vă ofer articole prilejuite  de moartea acestuia.

„Scînteia” din 5 martie 1953, organ al Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Român (denumirea pe care o avea în acea perioadă Partidul Comunist) publică pe prima pagină un comunicat guvernamental al agenţiei de presă sovietice TASS despre boala tovarăşului Stalin.

„În noaptea spre 2 Martie, în timp ce tovarăşul Stalin se afla la Moscova la locuinţa sa, el a avut o hemoragie cerebrală care a cuprins regiuni ale creerului importante pentru viaţă. Tovarăşul Stalin şi-a pierdut cunoştiinţa. S-a dezvoltat paralizia mîinii drepte şi a piciorului drept. A survenit pierderea graiului. Au apărut tulburări grave ale activităţii inimii şi respiraţiei. (…)

Tratarea tovarăşului Stalin se face sub supravegherea permanentă a Comitetului Central al PCUS şi a Guvernului Sovietic. (…)

Comitetul Central al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice şi Consiliul de Miniştri al URSS, ca şi întregul nostru popor sovietic sînt conştiente de întreaga însemnătate a faptului că boala gravă a tovarăşului Stalin va atrage după sine neparticiparea lui mai mult sau mai puţin îndelungată la activitatea de conducere”

este scris în comunicatul semnat de Comitetul Central al PCUS şi de Consiliul de Miniştri al URSS.

Ziarul „Scînteia” din 5 martie 1953 îşi mai delectează cititorii cu un „Buletin asupra stării sănătăţii lui I.V. Stalin la 4 martie 1953, ora 2” şi cu o telegramă trimisă la Moscova de Gheorghe Gheorghiu-Dej, în numele Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Român şi al Consiliului de Miniştri al Republicii Populare Române.

„Cel mai bun şi mai iubit prieten al poporului român”, „conducător al oamenilor muncii din lumea întreagă”, „marele şi genialul învăţător al oamenilor muncii”, sînt caracterizări pe care Gheorghiu-Dej le face lui Stalin, exprimîndu-şi convingerea că poporul român îşi va strănge şi mai puternic rîndurile în jurul „nebiruitului steag a lui Lenin şi Stalin” şi îşi va însuşi şi mai stăruitor „marile şi invincibilele idei ale tovarăşului Stalin”, contribuind la întărirea „marelui lagăr al păcii” (în frunte, desigur, cu „marele popor sovietic”).

În afara acestei teme, prezint, din acelaşi ziar, un crîmpei din pagina de politică externă. Remarc în articolul „Împotriva ratificării tratatelor militariste dela Bonn şi Paris” că se vorbeşte despre „desmembrarea nefastă a Germaniei”. Reunificarea Germaniei, realizată abia după evenimentele din 1989, se pare că a fost unul din visurile lui Stalin, pe care sărmanul n-a mai apucat să îl vadă împlinit.

Un gând despre „Martie 1953: Stalin, „cel mai bun şi mai iubit prieten al poporului român”, e grav bolnav

  1. Cel mai mare criminal din istoria omenirii a murit in patul lui la o varsta inaintata . Oare a ajuns in iad sa ispaseasca pentru crimele comise din ordininele lui ????

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.