Petrică Balint, membru în colegiul naţional al Institutului Revoluţiei Române, cercetat penal în problema preschimbării certificatelor de revoluţionar

Ziarul „Adevărul” – ediţia de Timiş din 25 martie 2011 (linc) anunţă că revoluţionarul lugojean Petrică Balint este cercetat penal pentru că şi-ar fi însuşit, în calitatea sa de preşedinte al asociaţiei de revoluţionari „16-21 decembrie 1989” din Lugoj, sume cuprinse între 200 şi 60000 lei de la membrii asociaţiei pentru a le preschimba certificatele de revoluţionar şi a obţine retroactiv banii din indemnizaţiile de revoluţionar.

„Ca urmare a cercetărilor efectuate de poliţişti, s-a constatat faptul ca persoana în cauză şi-a însuşit în mod abuziv 10 % din indemnizaţia lunară a membrilor asociaţiei respective, iar de la unele persoane şi-a însuşit din indemnizaţia retroactivă aproximativ 60.000 de lei, motivînd faptul că aceasta trebuia predată unui forum superior pentru faptul că a aprobat acordarea acestei indemnizaţii”, a declarat Andrei Emil, purtătorul de cuvînt al Poliţiei Timiş.

Conform legii, dreptul la indemnizaţie de revoluţionar începe din momentul depunerii la SSPR a cererii pentru preschimbarea certificatului. Aceasta s-a întîmplat deseori în 2004, anul apariţiei legii 341/2004, iar aprobarea preschimbării a venit în multe cazuri cu mai mulţi ani întîrziere, motiv pentru care sumele retroactive, reprezentînd indemnizaţia de revoluţionar pe mai mulţi ani, pot fi considerabile.

Petrică Balint este unul dintre cei numiţi de Ion Iliescu în colegiul naţional al Institutului Revoluţiei Române (linc). Conform art. 4 lit. a din Legea 556/2004 (linc), colegiul naţional este organul deliberativ de conducere al institutului, iar membrii acestuia sînt desemnaţi de preşedintele României dintre personalităţile „reprezentative şi recunoscute” ale revoluţiei române.

Amintesc că un alt membru al colegiului naţional al IRR, Emilian Vasile Cutean, a fost condamnat la 5 ani închisoare (linc) pentru ilegalităţi financiare în perioada cînd a condus SSPR (hotărîre nedefinitivă, atacată cu apel).

Cred că întîmplarea cu Petrică Balint dovedeşte încă o dată cît de nefaste sînt prevederile Legii 341/2004 care au implicat asociaţiile de revoluţionari în problema preschimbării certificatelor. Certificatul trebuia să fie problema individuală a fiecărui revoluţionar în parte, nu o problemă colectivă a asociaţiilor, dar abjectei clase politice româneşti îi place să traseze sarcini asociaţiilor de revoluţionari, ca să le ţină departe de alte preocupări. Totodată aceeaşi clasă politică (în cazul concret discutat – prin Ion Iliescu) alege din rîndul revoluţionarilor anumite persoane pe care le declară arbitrar ca fiind cei mai reprezentativi revoluţionari, pentru ca apoi noţiunea de revoluţionar să poată fi compromisă în faţa opiniei publice româneşti.

3 gânduri despre „Petrică Balint, membru în colegiul naţional al Institutului Revoluţiei Române, cercetat penal în problema preschimbării certificatelor de revoluţionar

  1. Vezi că s-a dat neînceperea urmăririi penale fiindcă fapta nu există. Ai uitat s-au ai fost plătit să uiţi şi să dezionformezi? Singura vină a lui Petrică balint a reuşit să unească mişcarea revoluţionară din Lugoj şi să apere drepturile revoluţionarilor. Pe cale legală în instanţă, dovadă este faptul că denunţătorii sunt cercetaţi penal. Păcat că nu te informezi din mai multe părţi când publici ceva şi iei ca bună orice prostie de orice nebun, printre care unii au fost internaţi în fiecare an la Gătaia. Ce câştigi Marius Mioc când denigrezi adevăraţii revoluţionari?

    • Nu cunosc rezoluția de neîncepere a urmăririi penale în cazul Petrică Balint. Cînd s-a dat rezoluția și unde o pot găsi? Articolul ăsta e din 2011, în 25 martie 2011 a anunțat Adevărul că Petrică Balint e cercetat penal, în 26 martie 2011 am preluat și eu știrea, fiindcă pe acest sait prezint știrile care mi se par importante despre revoluție sau revoluționari. Dacă între timp Petrică Balint a fost scos de sub acuzare, ar trebui în primul rînd să ceară dezmințire de la ziarul „Adevărul”, sursă de informare mai importantă decît blogul meu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.