Tribunalul Bucureşti menţine pedeapsa de 5 ani închisoare pentru Emilian Cutean

Emilian Vasile Cutean, fost secretar de stat al SSPR şi fost parlamentar PSD, fusese condamnat în 2009 la 5 ani închisoare cu executare, de către Judecătoria sectorului 1 Bucureşti. Am scris pe blog la vremea respectivă despre aceasta (linc).

Recent, Tribunalul Bucureşti a finalizat judecarea apelului în cazul Cutean (linc), şi hotărîrea a fost de menţinere a condamnării de 5 ani închisoare dispuse de prima instanţă.

Emilian Cutean este un apropiat al fostului preşedinte Ion Iliescu, care l-a numit în 2004 în Colegiul Naţional al Institutului Revoluţiei Române.

Iată ce scrie pe saitul Tribunalului Bucureşti, la procesul lui Cutean:

Admite apelurile declarate de PARCHETUL DE PE LÎNGĂ ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE – Direcţia Naţională Anticorupţie, de inculpatul CUTEAN VASILE EMILIAN şi de inculpata SBÂRCEA MIHAELA DANIELA împotriva sentinţei penale nr. 442/15.06.2009, pronunţată de Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti – Secţia Penală în dosarul nr. 3605/299/2009. Desfiinţează – în parte – sentinţa penală apelată şi, rejudecînd în fond:

În baza art.13/2 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, cu referire la art.248 C.pen. şi art.248/1 C.pen., cu aplic. art.41 alin.2 C.pen., art.74 alin.1 lit.a C.pen., art.76 alin.1 lit.b şi alin.3 C.pen., condamnă pe inculpata SBÂRCEA MIHAELA DANIELA (cu datele personale cunoscute) la pedeapsa de 3 (trei) ani închisoare. Face aplic. art.71 şi art.64 alin.1 lit.a teza a II-a, lit.b şi lit.c C.pen., pedeapsă accesorie, pe durata executării pedepsei principale. Reduce termenul de încercare la 6 (şase) ani. În baza art.71 alin.5 C.pen., pe durata suspendării sub supraveghere a executării pedepsei închisorii, se suspendă şi executarea pedepsei accesorii. Face aplic. art.65 şi art.64 alin.1 lit.a teza a II-a, lit.b şi lit.c C.pen., pedeapsă complementară, pe o durată de 3 ani după executarea pedepsei principale, în cazul inculpatului CUTEAN VASILE EMILIAN (cu datele personale cunoscute), pentru săvîrşirea infracţiunii prev. şi ped. de art.13/2 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, cu referire la art.248 C.pen. şi art.248/1 C.pen., cu aplic. art.41 alin.2 C.pen. În baza art.35 alin.1 C.pen., aplică aceluiaşi inculpat, alături de pedeapsa principală (rezultantă) de 5 ani închisoare, pedeapsa complementară prev. de art.65 şi art.64 alin.1 lit.a teza a II-a, lit.b şi lit.c C.pen., pe o durată de 3 ani după executarea pedepsei principale. În baza art.189 şi art.191 alin.1, 2 C.proc.pen., obligă pe inculpatul Cutean Vasile Emilian la plata sumei de 7.000 lei, iar pe inculpata Sbârcea Mihaela Daniela la plata sumei de 3.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de către stat. Înlătură dispoziţia privind obligarea inculpaţilor Cutean Vasile Emilian şi Sbârcea Mihaela Daniela la plata sumei de 88.240 lei (primul, 58.240 lei; a doua, 30.000 lei), cu titlu de diferenţă de onorariu de expertiză contabilă pentru expertul contabil Irimia Dida, şi – implicit – achitarea acesteia din fondurile Ministerului Justiţiei. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale. Respinge, ca inadmisibil, apelul declarat de intervenientul LEŞU IONEL împotriva aceleiaşi sentinţe penale. Respinge, ca neîntemeiată, cererea formulată de expertul contabil IRIMIA DIDA, de suplimentare a onorariului de expertiză cu suma de 9.535 lei. Cheltuielile judiciare avansate de către stat rămîn în sarcina sa. Cu recurs.

Procesul lui Cutean e legat de o sumă de aproximativ 300000 RON pe care acesta a acordat-o, în perioada în care era secretar de stat la SSPR, asociaţiei de revoluţionari pe care el însuşi o conducea – Club 22 CC.

Condamnarea nu e definitivă, putînd fi atacată cu recurs.

Printre cei care s-au constituit parte civilă la procesul lui Cutean se numără Asociaţia „Decembrie 1989 Metrou” condusă de actualul secretar de stat al SSPR George Costin, care s-a implicat personal în denunţarea lui Cutean.

Mai citeşte:
Secretarul de stat pentru revoluţionari, Emilian Cutean, condamnat la 5 ani închisoare
Ion Iliescu despre cazul Cutean

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.