Blogul lui Marius Mioc

despre revoluţia din 1989 şi ceea ce a urmat după ea

Chicago Sun Times din 19 decembrie 1989: „Un miting în România ia o întorsătură sîngeroasă” aprilie 6, 2011


Un nou exemplu despre ce scria presa străină despre revoluţia română. Azi prezint extrase din „Chicago Sun Times” de marţi 19 decembrie 1989. Comentariile mele sînt inserate cu litere cursive, între paranteze drepte.

Un miting în România ia o întorsătură sîngeroasă
Sînt relatări despre sute de morţi, graniţele sînt închise

de Victoria Stegic
Agenţia France Presse

Vatin, Iugoslavia. România şi-a închis graniţele practic ermetic în ziua de luni [18 decembrie 1989] după ce au ieşit la iveală relatări că trupe, sprijinite de tancuri, au reprimat cu brutalitate proteste antiguvernamentale, omorînd poate sute de persoane.
Relatările vorbesc despre sute de alţi răniţi duminică în oraşul Timişoara din vestul României, cînd trupele au acţionat pentru a dispersa o manifestaţie de protest faţă de arestarea şi transferul unui preot dizident. Demonstraţia s-a transformat într-un miting în favoarea democraţiei cu aproximativ 5000 de participanţi.
Doi studenţi la medicină din Siria angajaţi într-un spital din Timişoara au spus agenţiei France Presse că au numărat morţii din morga spitalului.
„Am văzut cel puţin 1000 de cadavre în morgă, în timpul zilei de duminică”, a spus unul dintre studenţi. Toţi fuseseră împuşcaţi.
Studenţii, care în mod clar erau şocaţi de ceea ce văzuseră, au spus că armata română a închis practic Timişoara şi forţele de securitate cu tancuri patrulează în oraş.
Oraşul are o populaţie de 300000, cea mai mare parte de obîrşie germană şi maghiară. Este la 40 de mile sud de graniţa cu Ungaria şi 20 de mile est de Iugoslavia.
Un student grec care a trecut în acest orăşel iugoslav de graniţă a afirmat că locuitori din Timişoara i-au spus că 600 de persoane au fost ucise.
„Am văzut poliţia trăgînd în mulţime. Demonstranţii cădeau ca piesele de domino. Era sînge peste tot”, a zis un vînzător stradal iugoslav care s-a identificat cu numele Ianko.
El a adăugat că soldaţii, avînd la ei liste de nume, au oprit o echipă de studenţi greci care se îndrepta spre graniţă, căutînd se pare filme sau videocasete cu manifestaţiile din Timişoara.
Surse de încredere din Budapesta au spus că trupe însoţite de tancuri au închis deasemeni oraşul Arad de lîngă Timişoara şi au înconjurat manifestanţii pro-democraţie de acolo. O interdicţie de a ieşi din casă pe timpul nopţii a fost impusă în Arad, care, ca şi Timişoara, se spune că era calm luni.
Un şofer de camion din oraşul românesc Cluj a spus aici că luni, studenţii din acel oraş aui încercat să organizeze o demonstraţie strigînd „jos cu Ceauşescu!”, referindu-se la Nicolae Ceauşescu, conducătorul dur al României din ultimul sfert de veac.
Proteste antiguvernamentale au fost relatate de martori în alte oraşe, precum Braşov şi Oradea.
La Budapesta, 5000 de protestatari purtînd lumînări şi torţe au cerut eliberarea preotului dizident Laszlo Tokes.
Acest preot protestant român e cunoscut pentru opoziţia sa la regimul comunist şi lupta sa pentru drepturile minorităţii maghiare din ţară.
Importantul lider al Solidarităţii Bogdan Lis a spus la Varşovia că Tokes, cu cîteva zile înaintea arestării sale, s-a adresat conducătorului sindical Lech Walesa cerînd ajutor, spunînd că „se simte ameninţat”.
Demnitari din capitala Bucureşti au informat autorităţile austriece, bulgare şi ungare cu privire la noi limite care se aplică călătorilor cu trenul, care efectiv le blochează turiştii.
Luni, mijloacele oficiale de informare în masă din România n-au menţionat nimic despre tulburări şi Ceauşescu a plecat în Iran precum fusese plănuit, pentru o vizită oficială de trei zile, dar şi-a lăsat acasă soţia Elena, care e numărul 2 al regimului.
Manifestaţiile au fost cele mai serioase de la cele din noiembrie 1987, cînd 20000 de oameni au ieşit în stradă la Braşov pentru a protesta faţă de lipsurile din aprovizionarea cu alimente.

Românii de aici se roagă pentru prieteni

După un sfîrşit de săptămînă cu relatări despre ciocniri între poliţie şi protestatari în România, membri ai comunităţii româno-americane din Chicago s-au întîlnit luni ca să se roage pentru siguranţa prietenilor şi rudelor de acasă.
„Am făcut această veghe cu lumînări în ultimile patru săptămîni şi o vom continua pînă cînd guvernul comunist va da libertate României”, a spus Gabriel Nicolescu, preşedinte al Romanian Freedom Forum [Forumului pentru Libertate Românesc].
Ştefan Gabor, care zicea că a fost într-o închisoare românească în urmă cu doi ani, a spus că securitatea română poate fi „foarte, foarte crudă”.
„Cred că sîntem acum martori la sfîrşitul comunismului în România”, a spus membrul Vasile Bouleanu. „Gîndesc că este o mare nenorocire că conducătorii comunişti au adoptat o atitudine dură, de tip stalinist”.

Explicaţia fotografiei: Ungurii au demonstrat luni în Piaţa Eroilor din Budapesta, cerînd eliberarea preotului dizident Laszlo Tokes, după ciocnirile sîngeroase de duminică despre care s-a auzit. Pe pancarda din fotografie scrie: Polonia 10 ani. Ungaria 10 luni. Germania de Est 10 săptămîni. Cehoslovacia 10 zile. România ?

Mai citeşte alte relatări din presa străină despre revoluţia română în pagina „Mass media străină în decembrie 1989”.

 

One Response to “Chicago Sun Times din 19 decembrie 1989: „Un miting în România ia o întorsătură sîngeroasă””

  1. HOROSCOP Says:

    E placut sa vezi ca mai sunt oameni care gandesc altfel..


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.