Blogul lui Marius Mioc

despre revoluţia din 1989 şi ceea ce a urmat după ea

Procesul cu CNSAS şi Gelu Voican. Instanţa a respins excepţiile şi se va trece la judecarea fondului aprilie 21, 2011


În 19 aprilie Curtea de Apel Bucureşti a respins toate excepţiile ridicate de pîrîtul Gelu Voican Voiculescu în procesul legat de colaborarea acestuia cu securitatea, după cum se poate vedea pe saitul instanţei (linc). Se va putea trece astfel la judecarea fondului, judecata urmînd să continue în 7 iunie 2011.

Am apucat să parcurg doar parţial cele 13 kg de hîrtii referitoare la Gelu Voican Voiculescu pe care le-am primit de la CNSAS, dar destul ca să concluzionez că relaţia acestuia cu securitatea a fost mult mai intensă decît lăsa să se înţeleagă adeverinţa CNSAS. Pe lîngă notele despre Gregorian Bivolaru, mai există la dosar note despre mişcarea SLOMR, despre Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei, despre diverse alte persoane din Bucureşti, inclusiv cetăţeni străini. CNSAS-ul a ascuns numele persoanelor despre care e vorba în acele note (cred că acestea sînt reglementările legate de protecţia vieţii personale a terţilor), dar cel puţin într-un caz (o relatare despre o întîlnire din 7 martie 1977, scurt timp după cutremurul care a devastat Bucureştiul) am impresia că este vorba de Paul Goma.

În dosar sînt şi acte despre condamnarea lui Gelu Voican în perioada comunistă, care arată că acesta a fost trimis în judecată pentru falsificare de deconturi. Toate rapoartele securităţii care pomenesc despre acest episod îl consideră pe Voican Voiculescu realmente vinovat de falsificarea de deconturi. Deşi securitatea a întocmit planuri de măsuri amănunţite despre Voican Voiculescu, niciunde nu e scris vreun plan de a se înscena o condamnare de drept comun pentru acesta.

Gura păcătosului adevăr grăieşte: "V spune că el nu e colaborator al miliţiei ci al securităţii, ceea ce e cu totul altceva"

O parte din notele informative comunicate de CNSAS sînt sub forma unor file dactilografiate nesemnate. Mă întreb – a fost „periat” dosarul ca să dispară din el notele scrise de mînă (care există totuşi în alte cazuri)? Pîrîtul ar putea eventual să conteste că a dat el acele informări. De aia e bine că s-a respins excepţia calităţii procesuale pasive a lui Gelu Voican în acest proces – fiind parte în proces va putea fi silit să spună limpede dacă recunoaşte sau nu acele note informative nesemnate (mă gîndesc să-l chem la interogatoriu). Rezultă că acele note au fost scrise de Gelu Voican din faptul că se află în dosarul său, din însemnările securiştilor care spun că au primit de la Gelu Voican informări pe subiectul celor cuprinse în acele note şi din stilul lor. Gelu Voican Voiculescu nu se poartă ca un simplu executant ci ca omul care crează strategii, dă sfaturi securiştilor, le explică ce trebuie făcut. Am impresia că securiştii nu agreau totuşi acest stil şi sînt menţiuni că nu este considerat de încredere. Cred că e de înţeles această neîncredere – cine ar avea încredere într-un om care a falsificat deconturi? Avea şi securitatea demnitatea ei! Alt motiv de neîncredere era că Voican a deconspirat legătura cu „organele”. Într-o convorbire telefonică din 18 iulie 1984 interceptată de securitate „Voica” (unul din numele conspirative cu care Voican Voiculescu apare în dosarele securităţii) se laudă că „el nu e colaborator al miliţiei ci al securităţii, ceea ce e cu totul altceva”. Securitatea nu a apreciat însă această deconspirare.

Gelu Voican a fost totodată urmărit de securitate. Activitatea sa de mic afacerist care xeroxa şi vindea diferite cărţi (mai ales pe teme de ocultism, parapsihologie, religii orientale etc.) era considerată primejdioasă. Îmi amintesc că în regimul comunist chiar şi o simplă maşină de scris trebuia înregistrată, deci e normal că xeroxarea pe scară largă a unor scrieri neverificate nu putea să nu fie considerată dubioasă (ca amănunt, xeroxarea se făcea cu aparatura şi pe banii statului, profitul din această operaţiune fiind însă privat). În procesul în care a fost condamnat pentru falsificare de deconturi, Gelu Voican a fost cercetat şi pentru răspîndire de materiale duşmănoase, dar s-a dat rezoluţie să i se restituie colecţia bibliofilă, după ce s-a constatat că aceasta nu conţine scrieri potrivnice regimului.

Totodată, Gelu Voican Voiculescu întreţinea relaţii cu mulţi cetăţeni străini şi încercase să fugă în străinătate. Sînt motive pentru care Securitatea l-a urmărit, inclusiv prin instalarea de microfoane pentru interceptarea convorbirilor telefonice şi prin dirijarea unor informatori pe lîngă el.

Despre actualul proces cu Gelu Voican, mai citeşte:
Yoghinul Gregorian Bivolaru, descris pentru Securitate de Gelu Voican Voiculescu
Decizia CNSAS legată de Gelu Voican Voiculescu, atacată în instanţă din 2 părţi diferite
Evenimentul Zilei relatează despre contestarea în justiţie a adeverinţei CNSAS despre Gelu Voican Voiculescu
Urmările pe care le-au avut turnătoriile lui Gelu Voican Voiculescu
Procesul cu CNSAS şi Gelu Voican Voiculescu – amînat pentru 1 martie
Dosarul Gregorian Bivolaru contra CNSAS a fost conexat la dosarul Marius Mioc contra CNSAS şi Gelu Voican Voiculescu
Procesul cu Gelu Voican şi CNSAS. Apărarea lui Gelu Voican (1). Lipsa calităţii procesuale active a lui Marius Mioc (linc)
Procesul cu Gelu Voican şi CNSAS. Apărarea lui Gelu Voican (2). Lipsa calităţii procesuale pasive a lui Gelu Voican (linc)
Procesul cu Gelu Voican şi CNSAS. Apărarea lui Gelu Voican (3). Lipsa calităţii de reprezentant a lui Bivolaru a avocatei Mîţu şi lipsa discernămîntului lui Gregorian Bivolaru
Procesul cu Gelu Voican şi CNSAS. Apărarea lui Gelu Voican (4). Fondul chestiunii
Procesul cu CNSAS şi Gelu Voican. Instanţa a rămas în pronunţare pe excepţii

Mai citeşte despre Gelu Voican Voiculescu:
Gelu Voican cere 748000 de euro despăgubiri de la statul român
De aniversarea revoluţiei, Gelu Voican ne serveşte minciuni proaspete
Agenda Zilei: Un ziar care refuză să dea dezminţiri (între timp ziarul respectiv a dispărut de pe piaţă)
Gelu Voican Voiculescu: Gîndul meu se îndreaptă spre cei disimulaţi sub infracţiuni de drept comun. Să se revizuiască situaţiile judiciare! TVR decembrie 1989 (video)
– La pagina Analize despre revoluţia din 1989 găsiţi şi înregistrarea video a 13 episoade dintr-o emisiune televizată la care am participat alături de Gelu Voican.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.