Gelu „748000 de euro” Voican: „Despre faptul că falsific deconturile, în afară de şeful meu, mai cunoşteau majoritatea colegilor mei”

Legea 221/2009 a fost emisă pentru a da posibilitate celor prigoniţi politic în perioada comunistă să ceară despăgubiri de la stat (posibilitatea de a cere despăgubiri pe legea comună despre detenţia pe nedrept prescriindu-se, cum a constatat Vasile Paraschiv, căruia cererile i-au fost respinse – linc). Unul dintre cei care se pretinde prigonit politic de comunişti este domnul Gelu Voican Voiculescu („Călugărul”, „Viorel”, „Voicu” sau „Voica” în dosarele securităţii), viceprimministru în primul guvern revoluţionar instalat în decembrie 1989, fost senator FSN, fost ambasador, azi consilier la Institutul Revoluţiei Române (era secretar al acestei instituţii într-o vreme, dar în „România Liberă” din 28 ianuarie 2011 spune că ar fi acum consilier; n-am verificat). Domnia sa a cerut recent 748000 euro despăgubiri de la statul român („România Liberă” din 28 ianuarie 2011 – linc) pentru suferinţele îndurate în perioada comunistă (dosar 63354/3/2010 aflat pe rol la Tribunalul Bucureşti – linc, termen 6 iunie 2011, dosar în care am introdus o cerere de intervenţie). Principala suferinţă este că odiosul regim l-a băgat la închisoare (408 zile de detenţie, apreciate de Gelu Voican Voiculescu la 408000 euro despăgubiri – linc), iar ca suferinţă secundară ar fi faptul că a fost urmărit de securitate. Chiar în zilele fierbinţi ale revoluţiei dumnealui a intervenit la televiziune cerînd să se facă dreptate celor care au fost băgaţi de odiosul regim comunist în închisoare camuflaţi sub infracţiuni de drept comun (linc), tagmă din care se pretinde că şi dînsul face parte.

Ştim ce spune Gelu Voican despre condamnarea sa acum, iar cu ajutorul CNSAS am aflat ce spunea atunci, în 1985, cînd a ajuns la închisoare. Cred că şi pentru dumneavoastră, dragi cititori, va fi interesant să aflaţi ce declara domnul Gelu atunci.

În articolul „Despre metodologia cercetării istorice” (linc) mi-am exprimat părerea (pe care, ştiu, nu toţi o acceptă) că istoria nu se poate scrie corect cu declaraţii luate la multă vreme după nişte evenimente, neglijînd declaraţiile făcute imediat. Şi cînd e vorba de ajungerea fostului viceprimministru FSN-ist Gelu Voican Voiculescu la închisoare în timpul comunismului cred că trebuie aplicat acelaşi principiu – de a nu neglija declaraţiile făcute chiar la momentul respectiv.

Trimiterea în judecată a lui Gelu Voican în anul 1985 a fost pentru următoarele infracţiuni: înşelăciune în paguba avutului obştesc, fals intelectual, uz de fals şi operaţiuni interzise cu mijloace de plată străine. Iată declaraţia pe care Gelu Voican Voiculescu însuşi a dat-o referitor la faptele sale:

Declaraţie

Subsemnatul Gelu Voiculescu, fiul lui Ştefan şi al Dafinei, născut la 8 februarie 1941 în Bucureşti, domiciliat în str. Bruxelles 11 bis, geolog principal la Atelierul de Proiectare Bucureşti, declar următoarele:

– în legătură cu faptul că făceam o serie de incorectitudini şi ilegalităţi cu ocazia deconturilor, arăt că întrucît eu declaram făţiş, cu voce tare peste tot, că introduc bilete luate din gară ulterior, denaturînd valoarea decontării, ştia şi [nume anonimizate de CNSAS] care semna aceste acte, după semnătura controlului preventiv, care-şi asumă răspunderea financiară.

În unele cazuri mi-a atras atenţia, alteori nu a vrut să-mi semneze întrucît era prea vizibil. În general însă, se poate spune, că după impresia mea, închidea ochii. Mai ales că chestiunea startului retroactiv în condică (cînd eu prezent fiind mă treceam ulterior în delegaţie mărind astfel diurna deplasării şi implicit, valoarea decontului). După ce am fost prins de [nume anonimizat] şi a înţeles acest mecanism, de atunci m-a obligat să semnez apăsat în condică de cum veneam de pe teren şi verifica retroactiv zilele în urmă.

Cu ocaziile respective m-a admonestat verbal şi a insistat să nu mai fac. Deşi promiteam, eu recidivam, forţîndu-i mîna.

Menţionez că revenind împreună de la Abrud (Roşia Poeni) într-o sîmbătă în sept. sau oct. 1984, l-am rugat fiind obosit sau nesimţindu-mă bine să mă lase să mă prezint abia marţia următoare. Decontul făcîndu-l mult mai [cuvînt şters], mi l-a semnat fără să mai bage în seamă, denaturarea decontului prin mărirea duratei. În general eu totdeauna pledam, în gura mare, pentru infaibilitatea [sic] metodelor mele frauduloase considerînd că nu pot fi dovedite.

Mai menţionez că despre faptul că falsific deconturile, în afară de şeful meu mai cunoşteau majoritatea colegilor mei, printre care [nume anonimizate], dar mulţi nu mă credeau şi aveau impresia că supralicitez.

Aceasta mi-e declaraţia pe care susţin şi semnez

3 oct ’85   (semnătură Gelu Voican)

Declaraţia pare una în care organele de anchetă vor să afle dacă nu cumva au existat complici cu Gelu în afacerea de falsificare a deconturilor. Interesante mi se par afirmaţiile cum că el vorbea în gura mare despre aceste fraude. Unii aveau impresia că dacă sînt informatori ai securităţii li se îngăduie orice. Dar ticăloasa de securitate nu l-a susţinut pe Gelu cînd a fost trimis în judecată pentru falsificarea deconturilor. Ce deziluzie! Ce dragoste rănită! Se poate scrie un roman pe tema asta. Ţineţi aproape.

Despre procesul meu cu CNSAS şi Gelu Voican Voiculescu, mai citeşte:
Yoghinul Gregorian Bivolaru, descris pentru Securitate de Gelu Voican Voiculescu
Decizia CNSAS legată de Gelu Voican Voiculescu, atacată în instanţă din 2 părţi diferite
Evenimentul Zilei relatează despre contestarea în justiţie a adeverinţei CNSAS despre Gelu Voican Voiculescu
Urmările pe care le-au avut turnătoriile lui Gelu Voican Voiculescu
Procesul cu CNSAS şi Gelu Voican Voiculescu – amînat pentru 1 martie
Dosarul Gregorian Bivolaru contra CNSAS a fost conexat la dosarul Marius Mioc contra CNSAS şi Gelu Voican Voiculescu
Procesul cu Gelu Voican şi CNSAS. Apărarea lui Gelu Voican (1). Lipsa calităţii procesuale active a lui Marius Mioc (linc)
Procesul cu Gelu Voican şi CNSAS. Apărarea lui Gelu Voican (2). Lipsa calităţii procesuale pasive a lui Gelu Voican (linc)
Procesul cu Gelu Voican şi CNSAS. Apărarea lui Gelu Voican (3). Lipsa calităţii de reprezentant a lui Bivolaru a avocatei Mîţu şi lipsa discernămîntului lui Gregorian Bivolaru
Procesul cu Gelu Voican şi CNSAS. Apărarea lui Gelu Voican (4). Fondul chestiunii
Procesul cu CNSAS şi Gelu Voican. Instanţa a rămas în pronunţare pe excepţii
Procesul cu CNSAS şi Gelu Voican. Instanţa a respins excepţiile şi se va trece la judecarea fondului

Alte articole despre Gelu Voican Voiculescu:
Gelu Voican cere 748000 de euro despăgubiri de la statul român
De aniversarea revoluţiei, Gelu Voican ne serveşte minciuni proaspete
Agenda Zilei: Un ziar care refuză să dea dezminţiri (între timp ziarul respectiv a dispărut de pe piaţă)
Gelu Voican Voiculescu: Gîndul meu se îndreaptă spre cei disimulaţi sub infracţiuni de drept comun. Să se revizuiască situaţiile judiciare! TVR decembrie 1989 (video)
– La pagina Analize despre revoluţia din 1989 găsiţi şi înregistrarea video a 13 episoade dintr-o emisiune televizată la care am participat alături de Gelu Voican.

Un gând despre „Gelu „748000 de euro” Voican: „Despre faptul că falsific deconturile, în afară de şeful meu, mai cunoşteau majoritatea colegilor mei”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.