Blogul lui Marius Mioc

despre revoluţia din 1989 şi ceea ce a urmat după ea

Şeful serviciilor secrete moldoveneşti din perioada regimului Voronin – cetăţean român? mai 6, 2011


Artur Reşetnicov

Actualizare 9 mai 2011: Saitul Romanian Global News (linc) afirmă că „se pare” că este vorba doar de o coincidenţă de nume, invocînd declaraţii ale oficialilor români care se ocupă de problematica românilor de pretutindeni (oficiali a căror nume nu e dezvăluit). Se afirmă totodată că „o dezminţire oficială nu a fost făcută încă publică”. Mărturisesc că nu prea îmi plac informaţiile astea cu „se pare” bizuite pe declaraţii ale unor persoane care-şi păstrează anonimatul. Ar fi fost mai bine ca autorităţile să spună data şi locul naşterii pentru acel Artur Reşetnicov care a cerut cetăţenie română, pentru a se lămuri dacă este sau nu fostul director al SIS-ului moldovenesc. La depunerea jurămîntului de credinţă faţă de România a respectivului (etapă obligatorie în dobîndirea cetăţeniei române), n-ar strica să fie prezentă şi presa.

Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie a publicat în 3 mai 2011 ordinul 225/P (linc) prin care s-a aprobat redobîndirea cetăţeniei române pentru 416 persoane, dintre care 374 cu menţinerea domiciliului în străinătate şi 42 cu stabilirea domiciliului în România.

La poziţiile 296 şi 297 de pe lista celor care au redobîndit cetăţenia română păstrîndu-şi însă domiciliul în străinătate se găsesc Reşetnicov Alina şi Reşetnicov Artur.

Artur Reşetnicov este numele fostului şef al serviciilor secrete ale Republicii Moldova (SIS = Serviciul de Informaţii şi Securitate) din perioada noiembrie 2007 – octombrie 2009, înainte de asta fiind consilier al fostului preşedinte moldovean Vladimir Voronin (linc). Conform ziarului „Timpul” de la Chişinău, ar fi chiar nepot a lui Vladimir Voronin (linc).

Artur Reşetnicov e născut în 11 noiembrie 1975 în orăşelul Ocniţa din nordul Basarabiei (fief electoral comunist). În prezent este deputat în parlamentul de la Chişinău din partea Partidului Comuniştilor. În noiembrie 2010 fostul şef al serviciilor secrete moldoveneşti a ajuns la spital, dînsul afirmînd că a fost răpit şi torturat de necunoscuţi pentru a oferi materiale compromiţătoare despre Vladimir Voronin (linc).

„Ziarul de Gardă” din Chişinău scrie despre subiectul cetăţeniei (linc): „Solicitat de ZdG cu ocazia acestui eveniment, ex-directorul SIS, Artur Reşetnicov, a declarat că el se consideră «moldovean», motiv din care nu ar fi fost posibil să devină cetăţean român. Totodată, el a declarat că soţia sa nu ar avea numele Alina. Potrivit unor apropiaţi ai familiei Reşetnicov, soţia ex-directorului SIS îşi zice Ala, în acte fiind înscrisă Alina.
Reşetnicov a spus că nu crede că informaţia ar fi veridică, deoarece «Statul Român cunoaşte atitudinea sa faţă de acest fenomen». Totuşi, el a solicitat adresa site-ului pe care este publicată informaţia respectivă”.

Nu ştiu ce să cred – este doar o coincidenţă de nume sau într-adevăr fostul şef al serviciilor secrete moldoveneşti din perioada regimului Voronin, cunoscut pentru atitudinea sa antiromânească, şi-a luat cetăţenie română? Dezminţirea pe care a dat-o nu e total credibilă – Artur Reşetnicov ar avea interesul să ascundă eventuala căpătare a cetăţeniei române, care-i poate crea probleme politice în propriul său partid şi, comunist fiind, nu cred că ar avea prea multe reţineri să mintă. Nu ştiu cît de exact a reprodus „Ziarul de Gardă” spusele lui Reşetnicov, dar dacă spusele au fost reproduse exact, e cam ciudat să spună că „nu crede” că informaţia e veridică. Omul ar trebui să ştie cu siguranţă dacă a cerut sau nu cetăţenie română şi dacă n-a cerut-o să spună limpede că n-a cerut niciodată cetăţenie, nu să spună că „nu crede” că a primit-o (asta se poate interpreta şi: „după cît am acţionat împotriva României, nu-mi vine să cred că mi-au aprobat cererea pentru cetăţenie română”).

Înainte de evenimentele din aprilie 2009, sub conducerea lui Artur Reşetnicov, Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova a intervenit activ pentru împiedicarea pătrunderii în Republica Moldova a cetăţenilor români (linc).

Un alt politician moldovean important care a primit cetăţenie română este Vladimir Plahotniuc, primvicepreşedinte al parlamentului de la Chişinău. Acesta a încercat să păstreze discreţie asupra problemei, întocmindu-şi actele de cetăţean român sub un alt nume – Vlad Ulinici, dar a fost descoperit de presă (linc).

 

3 Responses to “Şeful serviciilor secrete moldoveneşti din perioada regimului Voronin – cetăţean român?”

 1. Dacia mare Says:

  Astia si cetatenia USA sa o detina,tot pentru FSB- SIS,sau tiraspol spioneaza.

  Se aduna la parohiile ortodoxe din Occident,USA,Australia,sau de la Cucuietii din deal,si in Asociatii,etc, totul pentru fratele Kiril al Moscovei.

  Si tovarasul smirnov,criminal de razboi cu sange rece,are firme in Romania,si face afaceri cu fiul lui Voronin,care e cel mai bogat din tarisoara.

  Pai Lupu si-a schimbat ceasul dupa ora Londrei,de la ceasul indreptat spre Moscova,pe cand era in PCRM.

  Acum e european. Vlad Filat asemenea. Acum 20 de ani era ofiter KGB,iar acum e liberal.

  Iar eu sunt mama omida! Cum spunea PAUL GOMA din exil: daca Nicolae Plesita e roman,eu nu sunt roman!

  A fi un bun roman inseamna sa fi legionar,sau din Fratiile de cruce.

  Daca tot sunteti banateni,ar fi bine sa cititi despre FILON VERCA,care s-a parasutat din Germania in Romania comunista,pentru a o ajuta sa iasa din talpa sovietica.Dar si despre Spiru Blanaru,si alti partizani.

  Adevaratii eroi sunt uitati,in favoarea ciolanariilor.

  Cine stie in poporul roman despre IOn Gavrila Ogoranu,Spiru Blanaru, Arnautoiu, Vasile Motrescu,si altii care si-au dat viata pentru DEMNITATEA poporului,in lupta cu ciuma ateo-comunista!

 2. Salut! Ce zici de un link exchange cu ARFE.RO? Are PageRank 3 si aproape 2000 unici/zi. Contacteaza-ma te rog pe contact[at]arfe.ro daca te intereseaza. Mai multe detalii aici: http://arfe.ro/parteneri/

  • mariusmioc Says:

   Eu sînt fiţos de felul meu. N-am făcut link exchange cu nimeni, merg pe ideea că cine pune linc spre saitul meu o face fiindcă îl consideră interesant, nu ca un contraserviciu.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.