Blogul lui Marius Mioc

despre revoluţia din 1989 şi ceea ce a urmat după ea

Munca la negru şi viitorul sistemului de pensii mai 11, 2011


Problema sistemului de pensii este de mult în dezbatere publică. Există păreri pesimiste, cum ar fi cea a lui Mihai Giurgea, de pildă, care pretinde că sistemul de pensii e în faliment şi îndeamnă: „Nu mai plătiţi contribuţii la pensie! Plătiţi degeaba!” (linc).

Măsurile guvernului pentru remedierea situaţiei s-au concentrat la creşterea numărului de contribuabili la sistemul de pensii. După obligarea plăţii contribuţiei la pensie pentru drepturi de autor, s-a luat şi măsura înăspririi pedepselor pentru munca la negru. A munci fără a plăti contribuţie pentru pensie devine o infracţiune similară cu a fura. 100000 de noi contracte de muncă au fost înregistrate ca urmare a noilor reglementări, anunţă Emil Boc victorios (linc). Cu ceva timp în urmă domnul primministru explica şi binefacerea pe care eliminarea muncii la negru o aduce cetăţenilor: cei angajaţi cu acte legale beneficiază nu numai de salariu (căci asta primesc şi cei angajaţi la „negru”) ci vor avea drept şi la pensie.

Fiind născut în 1968, fac parte din generaţia „decreţeilor”, apărută după decretul de interzicere a avorturilor dat de Ceauşescu. Generaţia mea era dublă numeric faţă de cei din generaţiile anterioare. La liceu am fost vreo 45 de elevi în clasă, nu 25 cît e norma acum.

Acum generaţia „decreţeilor” este activă în cîmpul muncii. Peste vreo 20 de ani, cînd această generaţie va ieşi la pensie, va apărea un şoc demografic – o bruscă scădere a numărului de contribuabili la sistemul de pensii şi o bruscă creştere a numărului de pensionari. Din punct de vedere financiar acest şoc va fi greu de suportat pentru sistemul de pensii, care chiar şi azi este în deficit.

Un lucru contribuia totuşi la atenuarea şocului previzibil pe care sistemul de pensii îl va suporta la pensionarea „decreţeilor”: munca la negru. O parte dintre cetăţeni nefiind angajaţi legal, nu acumulau vechime în muncă legală (stagiu de cotizare) deci nu obţineau drept de pensie sau obţineau un drept de pensie redus.

Privesc problema pragmatic, din punct de vedere personal, în calitatea mea de cetăţean care contribuie regulat la fondul de pensii de stat: interesul meu este ca pensia care o voi lua peste vreo 20 de ani să fie cît mai mare. Cu banii cu care contribui acum la fondul de pensii eu îmi achiziţionez „puncte de pensie”, conform actualei legislaţii. Vreau ca, peste vreo 20 de ani, cînd îmi va veni şi mie rîndul la pensie, aceste puncte de pensie să valoreze cît mai mult.

Dacă banii atraşi suplimentar la fondul de pensii prin acţiunile guvernului Boc ar fi puşi de o parte de guvernanţi într-un fond special pentru a suporta şocul demografic previzibil de peste 20 de ani, aş putea să mă bucur de izbînzile guvernului în lupta cu munca la negru. Dar ştiu că nu va fi aşa. Guvernanţii nu se gîndesc ce va fi peste 20 de ani, pe ei îi interesează doar ce va fi acum, cînd sînt la guvernare. Cu banii atraşi suplimentar la buget, Boc va mări punctul de pensie înaintea alegerilor, ca să cîştige voturi. Peste 20 de ani, cînd voi ajunge şi eu la pensie, banii ăia vor fi deja consumaţi. Iar punctul de pensie de atunci va depinde doar de cît va încasa atunci guvernul la fondul de pensii şi cîţi pensionari va avea atunci de plătit.

Cu cît mai izbutite sînt eforturile guvernanţilor de azi de a elimina munca la negru, cu atît mai multe persoane vor acumula puncte de pensie, deci cu atît mai multe pensii vor fi de plătit peste 20 de ani. Rezultatul e că valoarea punctului de pensie din viitor va trebui să scadă.

Emil Boc explică că făcîndu-i pe oameni să lucreze cu contracte legale le asigură protecţia socială viitoare, adică pensia. Realitatea este că pensia acestor oameni nu va fi asigurată de guvernarea Boc ci de guvernarea care va fi la putere cînd oamenii respectivi vor ajunge la vîrsta de pensionare. Fiecare contract de muncă înregistrat legal azi înseamnă două lucruri: nişte bani în plus, azi, la bugetul de pensii, şi nişte obligaţii de plată pentru viitor, de la acelaşi buget de pensii. Banii în plus îi încasează guvernul Boc care îşi rezolvă nişte probleme cu deficitul bugetar, dar obligaţiile de plată rămîn moştenire pentru alte guvernări.

Aşadar, interesul meu personal, dar şi interesul majorităţii cetăţenilor români care contribuie la bugetul pensiilor de stat, este ca aceia care nu doresc să contribuie la pensiile de stat să nu fie siliţi să o facă. Astfel, se vor acumula mai puţine obligaţii de plată pentru bugetul pensiilor de stat şi cînd îmi va veni şi mie rîndul să ies la pensie, punctele de pensie pe care le-am acumulat prin cotizare regulată vor avea valoare mai mare. Pentru mine personal, munca la negru care se practică în societatea noastră, este un lucru pozitiv. Cînd voi ajunge şi eu la pensie, voi fi interesat să se elimine munca la negru, dar acum nu.

Interes contrar îl pot avea numai cei care azi sînt fie deja pensionari fie în pragul pensionării. Faptul că măsurile guvernului Boc sînt aprobate de unii care nu sînt în aceste categorii arată doar un lucru: oamenii nu-şi cunosc propriile interese.

Mai citeşte: Guvernul Boc vrea contribuţii retroactive la pensii acum creînd obligaţii de plată guvernelor viitoare

 

2 Responses to “Munca la negru şi viitorul sistemului de pensii”

  1. CEESTE DEMOCRATIA ? VAD CA DIN CE SCRITI MAI SUS NU STITI DECI NICI EU NU VA POT SPUNE PENTRU CA ESTE O LUPTA VASTA FIECARE ESTE LIBER LIPERTATE CISTIGATA CU SINGE , CE INTELEGETI VOI ?? AM TOT VORBIT SI SCRIS DAR CINE SA CITEASCA SAU SA VADA .!!!!!!

  2. FAMILIA MEA A DUSO RAU SI ACUM O DUCE SI MAI RAU.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.