New York Times în 1989 despre politica lui Ceauşescu de a plăti datoriile externe

În ziarul „New York Times” din 14 mai 1989, sub titlul „Are nevoie lumea de mai multe Românii?” (linc) este publicată o scrisoare a domnului William J. Parente, profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Scraton, Pensilvania.

Problema datoriilor externe ale României fiind mereu actuală (prin grija guvernanţilor noştri), traduc cele scrise de ziarul american:

Are nevoie lumea de mai multe Românii?

Către editor

Daţi-mi voie să fiu în dezacord cu editorialul vostru „Mexic devine un datornic model” din 19 aprilie. Din contră, adevăratul „datornic model” apare într-o ştire din 15 aprilie, cînd aţi anunţat că, între 1981 şi 1989, România şi-a plătit în întregime datoria externă de 11 miliarde dolari. Acesta este modelul pe care ar trebui să-l recomandăm clienţilor noştri din statele Americii Latine şi lumea a 3-a.

Putem să deplîngem măsurile drastice pe care preşedintele Nicolae Ceauşescu le-a impus poporului său de multă vreme suferind, dar reformele sale – nu mai împrumuta, plăteşte ceea ce datorezi, renunţă la importurile de lux, evită consumerismul de credit card – au mai multă logică decît soluţia mexicană: împrumută încă 3,6 miliarde dolari de la Fondul Monetar Internaţional, amînă plata dobînzilor la băncile americane şi nu-ţi plăti datoriile.

William J. Parente, Scranton, Pa., 29 aprilie 1989

9 gânduri despre „New York Times în 1989 despre politica lui Ceauşescu de a plăti datoriile externe

 1. Ce bine este sa faci teorie economica pe la o universitate in USA.
  Ne ingheta pasta in pix iarna la cursuri si la tabla se vedea dupa ce se lumina bine afara, ca nu aveai voie sa aprinzi lumina in amfiteatru. La micul dejun de la cantina primeai o felie de parizer si un patratel de unt, o chifla si o cana de ceai, daca le vedea dom’profesor rupea usa la FMI pentru imprumut.
  Nu mai puneti botul la ce zic toti artistii, era nasol cu draci.

  • Da „destept” esti (precum mama mielului cand da in rugi), tu te vaiti ca-ti ingheta pasta la pix, iar acum copii ingheata la propriu de frig prin cine stie ce scoli de la tara, ca sa nu mai vorbim ca de foame nu a murit nimeni, insa in zilele de azi sunt destui care fac foamea, si sa nu mai vorbim ca daca te nasti sarac nu ai nici o sansa sa inveti o scoala. Romania era respectata in aceea vreme insa cei ca tine carora nu prea le-a placut scooala si dadeau vina pe faptul ca „ingheta pasta in pix si nu puteau scrie” au ajutat la decaderea ei de nu mai are nici o sansa sa revina acolo unde a fost in veci.

  • In 1989 datoria externa a ajuns la zero. De atunci a crescut si creste din ce in ce mai repede.
   Un exemplu bun erau banii pentru pensii, care se adunau la salariu si statul ii „punea deoparte” – pentru fiecare – dar nu folosea fondurile – gen pensiile private de acum cu acumulare. Astfel folosind fondurile adunate, toata populatia tarii putea sa fie la pensie, fara riscul de a ramane fara bani, ca acum.
   Foarte buna politica FMI: omorati pensionarii ca sunt prea multi, dar nu prea repede, sa-i mai chinuim putin si pe salariati si astfel va mai dam cateva miliarde.

 2. nu sunt comunist,dar singurul patriot careia ii pasa de popor a fost CEAUSESCU care vroia sa ne scape de sclavagismul modern numit si FMI.

 3. Pingback: Despre economia Romaniei in comunismul ultra nationalist al patriotului Nicolae Ceauşescu. Plata datoriei externe (pol153) | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comportamentul uman

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.