Idei UE de azvîrlire a banilor pe fereastră: 1,8 miliarde euro necesare pentru desfiinţarea ghenelor de gunoi de la blocuri

„România are nevoie de 1,8 miliarde de euro pentru a desfiinţa ghenele de gunoi de la blocuri”, a anunţat recent Silvian Ionescu, comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu (linc). Motivul este că, datorită toboganelor de la blocuri, gunoiul românesc nu este colectat selectiv într-o proporţie îndestulătoare, ceea ce a deranjat însăşi Măria Sa Comisia Europeană.

La unele blocuri, mai ales la cele înalte, există tobogane pe care locatarii îşi aruncă gunoiul. Astfel, ei nu mai trebuie să coboare pînă la parter, ci aruncă gunoiul direct de la etajul lor. Avantajele sînt limpezi pentru comoditatea locatarilor, evitarea pierderii de timp, dar şi financiare: căci dacă locatarii ar trebui să coboare cu liftul pînă la parter de fiecare dată cînd au de aruncat o găleată la gunoi, asta înseamnă consum de energie electrică, adică de bani.

Problema e că nu există tobogane separate pentru gunoiul obişnuit şi cel reciclabil, deci în blocurile cu tobogane nu se face colectare selectivă. Soluţia găsită de birocraţi este desfiinţarea acestor tobogane.

Dreptul de proprietate, garantat de constituţia României, pare o vorbă în vînt pentru domnul comisar al Gărzii de Mediu. Toboganele respective sînt proprietatea locatarilor, dar dacă birocraţii din guvern şi-au luat nişte angajamente faţă de Bruxelles (fără să întrebe cetăţenii), pentru îndeplinirea lor încălcarea dreptului de proprietate şi desfiinţarea cu forţa a acestor tobogane va putea fi posibilă. Prevăd chiar şi apariţia unor planuri prin care asociaţiile de proprietari vor fi sprijinite cu bani de la guvern (adică din impozitele noastre, ale tuturor) ca să desfiinţeze aceste tobogane, corelate cu nişte amenzi pentru încăpăţînaţii care nu vor să se conformeze. Că doar la asta sînt buni birocraţii – la găsirea de „proiecte” cu care să cheltuie banii altora.

Lozinca sub care se desfăşoară toate acestea este ocrotirea mediului înconjurător. Am îndoieli că efectul cheltuirii celor 1,8 miliarde euro va fi pozitiv măcar din punctul ăsta de vedere. Locatarii care nu vor mai avea la îndemînă un tobogan pe care să arunce gunoiul vor trebui să coboare cu liftul pînă la parter. Asta înseamnă curent electric consumat, adică bani pe care locatarii îi vor plăti în plus la întreţinere. Dar consumul de curent înseamnă şi poluare a mediului înconjurător şi contribuţie la încălzirea globală. Mediul înconjurător s-ar putea să aibe chiar de suferit în urma acestei măsuri. Asta nu contează pentru ecologiştii de tipul lui Sivian Ionescu, care au adoptat filozofia Uniunii Europene: cît eşti de ecologist se măsoară după cîţi bani cheltui pentru „probleme de mediu”, nu după faptele concrete. De aia primim sfătuitori ecologişti din ţări care şi-au distrus fauna, au exterminat lupii, urşii, rîşii din ţările lor, iar acum ne dau sfaturi despre cum să ocrotim natura.

Mai citeşte:
Uniunea Europeană ustură la buzunar. De ce s-a scumpit evacuarea gunoiului în judeţul Timiş
Uniunea Europeană ustură la buzunar: S-a scumpit taxa pentru colectarea gunoiului la Timişoara
Poruncă „ecologistă” a Uniunii Europene: Români, produceţi cît mai multe deşeuri!
Ideologia Statului Maximal, triumfătoare în Timişoara: pentru orice copac sădit trebuie autorizaţie

2 gânduri despre „Idei UE de azvîrlire a banilor pe fereastră: 1,8 miliarde euro necesare pentru desfiinţarea ghenelor de gunoi de la blocuri

  1. Ghenele de gunoi sunt intr-adevar ramasite ale unei lumi primitive si trebuie desfiintate.
    Din pacate, solutia acestei probleme sta in nivelul de educatie al romanului. Este comod sa arunci sacul cu gunoi de la etajul 10, asa cum este comod sa arunci petul gol pe geamul masinii sau ambalajul pe strada. Asa cum spune si articolul, avantajele „sunt” limpezi.
    Tot in articol se vorbeste despre drumul pana la parter, curentul electric consumat pentru aducerea gunoiului jos. Dar oare cati dintre noi nu ies macar o data pe zi afara din casa? Presupun ca nu ar fi prea comod sa iei si saculetul cu tine; bineinteles ca nu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.