Gelu Voican Voiculescu, amintiri despre un cetăţean dominican

În ciuda presei care a prezentat legăturile lui Gelu Voican Voiculescu cu securitatea ca fiind legate strict de conducătorul mişcării MISA Gregorian Bivolaru, informările pe care domnul Gelu „748000 de euro” Voiculescu le-a dat securităţii se referă la mult mai multe persoane. Azi ne vom delecta cu o informare despre un cetăţean dominican, al cărui nume CNSAS-ul l-a anonimizat. Din punctul meu (subiectiv) de vedere, prin această informare Gelu Voican a încălcat dreptul la viaţă personală a respectivului cetăţean, informînd securitatea despre alte persoane cu care acesta avea legături, inclusiv relaţii intime.

Declaraţie

Subsemnatul Voiculescu Gelu, fiul Ştefan şi al Dafinei (…), geolog la Atelierul de proiectare Buc[ureşti], referitor la relaţiile cu [nume anonimizat] cetăţean dominican, declar în continuare următoarele:

[Nume anonimizat] cunoştea o serie de persoane în România, în afară de cele întîlnite la mine în casă. Enumerarea ar fi evident lungă dacă m-aş extinde la mediile universitare şi teatrale: – cunoştea pe prof [nume anonimizat] (la care l-am şi cunoscut eu), pe prof […], prof […], […], regizoarea […].

Dintre aceştia am cunoscut-o ocazional doar pe ultima, în mod ocazional, cu prilejul unor spectacole date la Atheneu, în care ea era regizoare şi el juca.

În afară de aceştia mai ştiu că […] a întreţinut relaţii intime cu […], cu care a avut un copil […] azi în vîrstă de 4 ani.

Actualmente […] a absolvit medicina. O cunosc relativ puţin. Ştiu că locuieşte în str. Aurel Vlaicu, împreună cu tatăl ei […] din Abrud, fost meşter strungar de precizie. Mai cunosc că în trecut au locuit undeva în apropierea sau chiar în aceeaşi casă cu familia […], prilej cu care s-a cunoscut cu […], care i-a botezat fetiţa.

Deşi se cunoşteau, în timpul relaţiei dintre mine şi […], survenită mult mai tîrziu, [neciteţ] nu s-a întîlnit cu ea la mine, dar am aflat că se cunosc bine.

Pe lîngă această legătură, atunci cînd l-am cunoscut pe […], el întreţinea relaţii intime cu […].

[…] locuia mai mult la ea, în Bdul Miciurin (?). Eu nu am fost niciodată la această locuinţă.

Cînd l-am cunoscut pe […] era împreună cu ea. Am înţeles că-l iubea foarte mult, iar el la rîndul său se înţelegea cu ea fiind pe jumătate spaniolă şi om de teatru – scenografă.

[…] este fata unui comunist spaniol refugiat în URSS, unde s-a căsătorit cu o rusoaică. Nu ştiu dacă ea s-a născut în Rusia sau în Cehoslovacia, dar ştiu că a locuit un timp în Cehoslovacia şi apoi în România, unde […] a studiat scenografia (la bellearte) şi lucra parcă la Teatrul Mic. […] a plecat în dec[embrie] ’84 la Marsilia (?) la tatăl ei.

De cînd l-am cunoscut eu (pe […]), adică de la începutul anului ’84, nu cred că ea să mai fi fost plecată din ţară. În orice caz eu nu ştiu. În urma plecării ei, urma să vină tatăl ei în Bucureşti. Aceasta nu s-a întîmplat pînă în 30 mart 85, cînd a plecat […], deoarece acesta a locuit în casa ei de pe Bdul Miciurin. Nu ştiu dacă după această dată, bătrînul […] venit sau nu în Bucureşti. Mai cunosc de la […] că nu prea se înţelegeau bine, în sensul că […] nu agrea legătura fică-sii cu […] care era mulatru. Am mai înţeles de le […] că bătrînul […] era un militant comunist de modă veche, stalinist rigid şi filosovietic. Pe […] am văzut-o în total de ccca trei ori şi atunci f scurt. Mai mult am vorbit la telefon cu ea, atunci îl căutam eu pe […] la telefon.

După plecarea […], în dec 84, am dedus de la […], că mai avea o legătură intimă cu o filoloagă, parcă tot semioticiană, legată de mediul universităţii, […] … Nu am făcut cunoştiinţă şi în genere mi-a vorbit puţin de ea, fiind relativ discret în privinţa relaţiilor feminine. Ştiu doar că o suna telefonic de la mine, uneori chiar înainte de plecare, ştiu că a mai avut o relaţie intimă cu […] (mai are încă un nume după bărbatul ei, de care a divorţat). Ştiu că lucrează la Academia de Studii Sociale, este filoloagă, se ocupă de editarea unor buletine documentare şi locuieşte în Cotroceni, undeva lîngă Facultatea de Medicină. Relaţia cu […] a fost de scurtă durată, datorită plecării lui.

Mai cunosc, ca pe o informaţie nesigură, că […] ar fi avut o aventură scurtă şi fără urmări, cu o prietenă a acelei […] …, numită tot […] ([…] fiica defunctului prof. […] mort la cutremur în ’77).

[…] s-a mai cunoscut şi cu balerina şi coregrafa […], cu care a şi jucat spectacolul „Lumea de pe lună” de Haydn, la Atheneu, în regia lui […].

Deoarece […] este şi o cunoştiinţă de a noastră, dar care fiind ocupată ne frecventează rar, nu ştiu dacă l-a întîlnit pe […] şi la noi în casă. Ştiu doar că […] a colaborat cu el şi era foarte admirativă la adresa lui ca om de teatru, actor, mim etc.

În afară de aceste persoane pe care le-a cunoscut în afară de mine, […] venind des la noi a cunoscut ocazional şi alte cunoştiinţe de ale noastre printre care [mai multe nume anonimizate]. Menţionez că în afara unor scurte întîlniri la mine […] nu a continuat relaţii proprii cu aceste persoane. […] a mai cunoscut pe […], probabil în apropierea prof. […]. Cînd eu am cunoscut-o pe […] ei se cunoşteau de mult. S-au mai revăzut eventual în cîteva dăţi la mine.

Făcînd o privire retrospectivă asupra activităţii şi atitudinii lui […], atît cît l-am cunoscut eu, aş putea face următoarele aprecieri:

– deşi era un om cu orientare ideologică net de stînga, marxistă, evoluînd cu vîrsta […] se îndepărta de latura unui militantism activ, vizînd o carieră stabilă de tip universitar. Dacă tinereţea i-a fost agitată şi animată de o serie de idealuri pe care le-a slujit cu pasiune, acum la maturitate se îndrepta mai mult spre studiu, tinzînd să devină un savant care să se afirme prin cărţi şi publicaţii. În egală măsură părea că se îndepărtează şi de cariera actoricească efectivă, fiind dispus să renunţe la scenă în favoarea regiei şi a teatrologiei, a criticii teatrale.
Preocupările culturale păreau să-l fi absorbit în totalitate angajîndu-se cu seriozitate în studii şi cercetări. Contactul cu mediile universitare l-a marcat suficient de mult, atrăgîndu-l ca poziţie intelectuală.

Avea o mare capacitate de studiu şi o mare ambiţie de a se afirma în cultură. Avea setea noului venit în acest domeniu şi dorea să izbîndească din plin, neprecupeţind nici un efort.

Cît a fost în România s-a împărţit între activitatea teatrală şi actoricească şi cea de studiu şi cercetare, acordînd ultimei o importanţă din ce în ce mai mare, lucru care se reflectă în numărul din ce în ce mai mare de articole publicate în presa literară în ultimii ani (’83-’84-’85) şi în cele 2 cărţi lăsate la edituri + teza de doctorat.

Aceasta mi-e declaraţia pe care susţin şi semnez

24 sept 85    (semnătură G Voican)

Mai citeşte, din dosarul de la CNSAS a lui Gelu Voican Voiculescu:
Gelu „748000 de euro” Voican: „Despre faptul că falsific deconturile, în afară de şeful meu, mai cunoşteau majoritatea colegilor mei”
„Inculpatul Voiculescu Gelu Voican a dat dovadă de sinceritate în timpul urmăririi penale”
Analiză a Securităţii: „Voiculescu Gelu solicită sarcini pe linie SLOMR, menţionînd pe un ton de reproş că dacă nu-l folosim cîndva se va retrage undeva la ţară şi va creşte păsări”
Gelu Voican Voiculescu, chemat la securitate pentru un presupus plan de părăsire a ţării: „Contactul avut m-a îmbogăţit în viziunea mea asupra unor realităţi sociale, resimţind că realmente există preocuparea de a se veghea asupra destinelor oamenilor”

Cu privire la procesul legat de colaborarea lui Gelu Voican Voiculescu cu securitatea, citeşte:
Yoghinul Gregorian Bivolaru, descris pentru Securitate de Gelu Voican Voiculescu
Decizia CNSAS legată de Gelu Voican Voiculescu, atacată în instanţă din 2 părţi diferite
Evenimentul Zilei relatează despre contestarea în justiţie a adeverinţei CNSAS despre Gelu Voican Voiculescu
Urmările pe care le-au avut turnătoriile lui Gelu Voican Voiculescu
Procesul cu CNSAS şi Gelu Voican Voiculescu – amînat pentru 1 martie
Dosarul Gregorian Bivolaru contra CNSAS a fost conexat la dosarul Marius Mioc contra CNSAS şi Gelu Voican Voiculescu
Procesul cu Gelu Voican şi CNSAS. Apărarea lui Gelu Voican (1). Lipsa calităţii procesuale active a lui Marius Mioc (linc)
Procesul cu Gelu Voican şi CNSAS. Apărarea lui Gelu Voican (2). Lipsa calităţii procesuale pasive a lui Gelu Voican (linc)
Procesul cu Gelu Voican şi CNSAS. Apărarea lui Gelu Voican (3). Lipsa calităţii de reprezentant a lui Bivolaru a avocatei Mîţu şi lipsa discernămîntului lui Gregorian Bivolaru
Procesul cu Gelu Voican şi CNSAS. Apărarea lui Gelu Voican (4). Fondul chestiunii
Procesul cu CNSAS şi Gelu Voican. Instanţa a rămas în pronunţare pe excepţii
Procesul cu CNSAS şi Gelu Voican. Instanţa a respins excepţiile şi se va trece la judecarea fondului

Alte articole despre Gelu Voican Voiculescu:
Gelu Voican cere 748000 de euro despăgubiri de la statul român
De aniversarea revoluţiei, Gelu Voican ne serveşte minciuni proaspete
Agenda Zilei: Un ziar care refuză să dea dezminţiri (între timp ziarul respectiv a dispărut de pe piaţă)
Gelu Voican Voiculescu: Gîndul meu se îndreaptă spre cei disimulaţi sub infracţiuni de drept comun. Să se revizuiască situaţiile judiciare! TVR decembrie 1989 (video)
– La pagina Analize despre revoluţia din 1989 găsiţi şi înregistrarea video a 13 episoade dintr-o emisiune televizată la care am participat alături de Gelu Voican.

2 gânduri despre „Gelu Voican Voiculescu, amintiri despre un cetăţean dominican

  1. Mihoc cate minciunii poti sa debitezi despre Gelu . Am vazut ca spui ca esti revolutionar. . Cine a mai auzit de tine acum 29 ani la revolutie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.