Chicago Tribune, 19 decembrie 1989: „Departamentul de Stat nu poate să confirme relatările despre victime”

Prezint un alt articol despre revoluţia română din presa americană. De data asta, un articol apărut în „Chicago Tribune” din 19 decembrie 1989.

După tulburări, românii închid graniţele

Budapesta, Ungaria. În România, o confruntare dintre poliţie şi un important conducător bisericesc a dus în timpul sfîrşitului de săptămînă la un protest antiguvernamental de amploare, din care au rezultat mai multe victime cînd forţele de securitate au răspuns cu tunuri de apă, gaze lacrimogene şi focuri de armă.

România şi-a închis graniţele şi ziariştii nu au fost îngăduiţi lîngă locul ciocnirilor, în oraşul Timişoara din vestul României, nu departe de graniţa cu Ungaria. Relatări despre tulburări au fost adunate de la agenţii de presă din estul Europei şi din vest, care au interviat martori ce au părăsit România în ultimile două zile.

În Washington, Departamentul de Stat [echivalentul Ministerului de Externe] a spus că ambasada americană din Bucureşti, capitala României, care este la aproximativ 500 de mile de zona tulburărilor, nu poate încă să confirme relatările despre victime. Declaraţiile martorilor variază mult, numărul morţilor fiind apreciat între doi şi cîteva sute.

„Sute de oameni au căzut pe caldarîm în faţa ochilor mei”, a declarat un martor agenţiei iugoslave de ştiri Taniug.

Mai mulţi studenţi greci care studiază medicina la Timişoara au spus că au văzut mai mulţi morţi şi un mare număr de oameni cu răni prin împuşcare în principalul spital al oraşului.

Doi tineri români care s-au strecurat în Ungaria înainte de zorii zilei de duminică au zis deasemeni că au văzut oameni morţi pe străzile Timişoarei.

Radislav Dencic, absolvent al Universităţii din Timişoara care a fost în oraş pentru o săptămînă şi s-a întors luni în Iugoslavia a spus că forţele de securitate româneşti au tras asupra protestatarilor de pe străzi şi din elicoptere.

Acestea au fost primele manifestaţii raportate în România de cînd oamenii din Germania de Est, Cehoslovacia şi Bulgaria au început să iasă pe străzi în ultimile luni în revolte paşnice care au forţat conducătorii lor comunişti să împartă puterea.

Demonstraţiile au început aparent ca rezultat al tensiunilor etnice dintre regimul comunist dur al preşedintelui Nicolae Ceauşescu şi membri ai miinorităţii ungureşti din ţară, care numără 2 milioane.

Demnitarii departamentului de stat şi agenţiile de presă est-europene au spus că protestele au preluat un caracter larg antiguvernamental ca şi cele din alte părţi ale Europei de Est.

Taniug relatează că poliţia a folosit arme şi tunuri de apă împotriva a 10000 de protestatari care strigau lozinci precum „Libertate!”, „Deşteaptă-te române!”, „Jos cu Ceauşescu!”.

„Maşinile au fost răsturnate în stradă şi vitrinele sparte. Oamenii au năvălit în librării, au luat cărţile scrise de Ceauşescu şi le-au dat foc”, a spus Dencic.

„Poate că vremea României a sosit, în sfîrşit”, a spus un analist de la Departamentul de Stat. „Aş sublinia totuşi cuvîntul ‘poate’. Ceauşescu a pus un capac destul de greu pe locul respectiv. Dar se va întîmpla mai devreme sau mai tîrziu”.

Ambasadorul american din România, Alan Green Jr., a fost instruit de Departamentul de AStat să înregistreze o plîngere la guvernul lui Ceauşescu, care e considerat de multă vreme ca fiind cel mai represiv din estul Europei după cel al Albaniei.

Martorii au declarat că ciocnirile au început cînd poliţia a atacat mulţimea care încerca să oprească evacuarea lui Laszlo Tokes, un popular preot etnic maghiar şi luptător pentru drepturile omului.

Margaret Tutwiler, purtătoare de cuvînt a Departamentului de Stat, a spus că mai multe sute de membri ai parohiei lui Tokes, se pare că au organizat o manifestaţie sîmbătă „în susţinerea refuzului său de a evacua clădirea bisericii”.

„Demonstraţia se pare că a crescut în amploare şi a luat un caracter antiguvernamental”, a zis Tutwiler.

Soarta lui Tokes era necunoscută luni, dar se crede că este arestat.

Un martor citat de televiziunea maghiară a spus că un camion de pompieri a fost incendiat de manifestanţi. Altul a afirmat că mulţimea a mers spre primăria oraşului, strigînd că poporul român trebuie să ia exemplu de la ce s-a întîmplat în Cehoslovacia, Ungaria şi Bulgaria.

Alt martor a spus că o femeie însărcinată a arătat spre burtă zicînd ostaşilor să o împuşte acolo fiindcă oricum nu este destulă mîncare în prăvălii ca să-şi hrănească copiii.

O altă martoră a spus că a auzit că proteste asemănătoare au avut loc şi la Arad, un oraş lîngă Timişoara.

Ungurii sînt cea mai mare minoritate din România. De ani de zile ei au avut propriile lor şcoli şi centre culturale, li s-a îngăduit să-şi vorbească limba şi au fost promovaţi fără restricţii în birocraţia guvernamentală. Totuşi, de aproximativ zece ani, conducerea lui Ceauşescu a început să retragă treptat aceste privilegii. De cînd Ungaria şi-a liberalizat politica şi a dat dovadă de deschidere spre Vest în ultimii ani, Ceauşescu a devenit mai bănuitor cu privire la etnicii unguri.

Se pare că el a considerat că controlează situaţia destul de bine pentru a părăsi Bucureştiul luni pentru o vizită oficială de 3 zile în Iran.

Mai citeşte alte relatări din presa internaţională despre revoluţia română în pagina „Mass-media străină în 1989”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.