26 decembrie 1989: Frontul Democratic Român din Timişoara acceptă să se subordoneze CFSN-ului

„Luptătorul Bănăţean” din 27 decembrie 1989 anunţă vestea că Frontul Democratic Român din Timişoara a acceptat să se subordoneze Consiliului Frontului Salvării Naţionale. S-a format, prin urmare, Consiliul Judeţean Timiş al FSN care a condus judeţul imediat după revoluţie. Ziarul pretinde că ar fi existat o adunare generală a FDR care ar fi hotărît integrarea acestuia în FSN. Personal am îndoieli şi bănuiesc că a fost o hotărîre luată de capul lui de Lorin Fortuna, preşedintele FDR. Hotărîrea a stîrnit nemulţumiri care au culminat în 12 ianuarie 1990 cu manifestaţii de stradă care au dus la înlăturarea lui Lorin Fortuna de la conducerea judeţului Timiş (linc) şi ulterior la organizarea de alegeri (linc) – Timişul fiind singurul loc din ţară unde în ianuarie 1990 s-au organizat alegeri.

CFSN Timiş nou format era dominat de membrii FDR, dar se aflau în componenţa acestuia şi persoane fără rol deosebit în revoluţie (de pildă, Florentin Cârpanu, director al combinatului de creştere a porcilor Comtim).

Iată componenţa CFSN Timiş astfel format:

Preşedinte Lorin Fortuna

Vicepreşedinţi Tudorin Burlacu şi Petrişor Morar

Secretar Ştefan Ivan

Membrii: Lucia Atanasiu, Ionel Barna, Liviu Băcanu, Ioan Bordoş, Barna Bodo, Florentin Cârpanu, Dorel Curuţiu, Alexandru Ciura, Romeo Dunca, Mihai Dragomirescu, Viorel Florescu, Arcadie Giurgev, Ion Gîrdan, Dorin Goţia, Constantin Ghinea, Mihai Haidău, Claudiu Iordache, Radu Ionescu, Filomenia Iliescu, Ioan Marcu, Adrian Mezaroş, Daniel Mîndrilă, Luminiţa Milutin, Mihaela Munteanu, Nicolae Negoescu, Sorin Oprea, Constantin Posa, Manole Popa, Constantin Popa, Petre Petrişor, Crîstea Petrea, Nicolae Predonescu, Gerhardt Puri, Mircea Roman, Gheorghe Roată, Mihai Rădoi, Ioan Stroie, Dan Sobor, Dan Solar, Maria Trăistaru, Cristina Urichianu, Ionel Ursulescu, Corneliu Vazianu, Pintea Vasile, Ioan Vortulaş, Ion Vintilă, Valentin Vîrtan, Emil Vlădescu.

Se poate pune întrebarea ce ar fi fost dacă în decembrie 1989 Frontul Democratic Român din Timişoara ar fi refuzat să se subordoneze CFSN-ului. Gestul respectiv a creat tensiuni în FDR şi l-a costat pe Lorin Fortuna pierderea şefiei judeţului iar apoi marginalizarea politică. Dar nici alţi FDR-işti, care l-au criticat şi s-au delimitat de Lorin Fortuna, nu au izbutit să devină lideri politici cu popularitate. În aprecierea adeziunii dată de FDR la CFSN trebuie ţinut seama că la vremea aceea FSN nu se anunţase ca partid politic şi era perceput ca o simplă structură provizorie a puterii, pînă la organizarea de alegeri libere. În componenţa CFSN se aflau şi principalii dizidenţi ai vremii, care abia la sfîrşitul lui ianuarie 1990 aveau să-şi dea demisia din CFSN.

Opoziţia la unele tendinţe politice ale FSN de după 1989 va fi preluată la începutul anului 1990 de societatea Timişoara. Încercările de a revigora FDR-ul au fost făcute de un grup condus de Petrişor Morar, fără prea multă izbîndă. Deşi în 1990 FDR-ul, înregistrat ca partid politic, a trimis un deputat în parlament, apoi a intrat în declin, ajungîndu-se în cele din urmă la absorbirea FDR de către PDL (în urma acesteia, Petrişor Morar a primit o vreme postul de secretar de stat pentru problemele revoluţionarilor, post din care a fost înlăturat după ruptura dintre PDL şi guvernul Tăriceanu).

Mai citeşte:
12 ianuarie 1990: înlăturarea lui Lorin Fortuna de la conducerea judeţului Timiş
Timişoara, primul oraş cu alegeri libere din România (27-29 ianuarie 1990)
Alegerile din 27 ianuarie 1990 pentru Consiliul Municipal Timişoara (video)

3 gânduri despre „26 decembrie 1989: Frontul Democratic Român din Timişoara acceptă să se subordoneze CFSN-ului

 1. Domnule Marius Mioc,
  Domnule Dan Danescu,
  Domnule Iulian Nastasache,
  Domnule Involutia1989,

  Va semnalez cu respect faptul ca in ultima aparitie din „Caietele Revolutiei”, editor IRRD (nr. 2(34)/2011), este reprodus un intreg capitol din „Inlaturarea lui Ceausescu, asa cum va fi fost”, plus o serie de comentarii si reproducerea copertei I. Revista poate fi consultata pe site-ul Institutului.
  Acest semnal este foarte important pentru mine si ma grabesc sa impartasesc satisfactia pe care o traiesc impreuna cu dvs., care mi-ati fost alaturi, chiar si atunci cand m-ati combatut, pe toata perioada scrierii cartii.
  Al dvs., Valeriu Mangu

 2. LORIN FURTUNA TREBUIA SASI VADA DE TREABA SI SA NU LEGALIZEZE CE NU A FACUT EL ADICA FRONTUL DEMOCRAT ROMAN FONDAT DE MINE MIRICA A GHEORGHE IN ILEGALITATE OMUL SAU OAMENII DE LEGATURA DIN TIMISOARE CARE AVEA NUME DE COD ELECTRONIST SI CHIAR AVEA ATELIER DE REPARATI TELEVIZOARE SI RADIOURI IN TIMISOARA A FOST INPIEDICAT LUCRU CARE IA FOST FATAL CEL PUTIN ASA CRED EU REGRETELE LAU DARIMAT IAR O PARTE A MURIT INPUSCATII , IN EVENIMENTE DIN DECEMBRIE 1989 DUPA REVOLUTIE LEGALIZEAZA FRONTUL DEMOCRAT ROMAN , DE CE NU A LEGALIZAT FRONTUL DEMOCRATIC ROMAN , SI ISI DEPUNE CANDIDATURA EU NE PUTIND LEGALIZA EXISTIND DEJA UN FRONT DEMOCRAT ROMAN AM FOST NEVOIT AICI LA PLOIESTI SAI SCHIMB DENUMIREA IN CRIZANTEM SI LAM FACUT ASOCIATIE CARE ULTERIOR SA DIZOLVAT IN LIPSA DE FONDURI MENTIONEZ CA AM DOVADA CA AM INCERCAT SAI DAU ACEASTA DENUMIRE DE LA JUDECATOR PLOIESTI , CE SAI FACEM SA INDREPTAM GRESELILE UNOR OAMENI NEPREGATITI POLITIC CARE AU FOST ATRASI IN CAPCANA FSN SI DEAICI ROMANIA A AVUT DE PIERDUT INCHEI CA MULTE SINT DE SPUS , LA MULTI ANII ROMANIE.SEMNEAZA FRONTUL DEMOCRAT ROMAN 0720175140.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.