Alegerea primarilor într-un singur tur – o limitare a democraţiei

Moda în ţărişoara noastră este ca în fiecare legislatură să fie schimbate legile electorale. Ultima schimbare plănuită este alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin.

Cred că schimbările dese ale legilor au ca motivaţie mentalitatea legiuitorilor noştri: Ei nu se gîndesc cum să facă legi corecte pentru toată lumea, ci „cum să facem legi prin care să ieşim în cîştig noi şi grupul nostru de interese”. Problema nu se rezumă doar la legile electorale, dar mă voi referi în acest articol doar la această problemă.

Legea electorală trebuie să asigure reprezentarea voinţei poporului. Nimic altceva. O lege electorală corectă nu trebuie făcută cu gîndul „din sondaje reiese că partidul nostru are cam atîtea voturi, hai să facem legea electorală în aşa fel încît să obţinem cît mai multe mandate la nivelul actual de popularitate pe care-l avem”. Legea electorală ar trebui făcută cu gîndul ca oamenii să se simtă cît mai bine reprezentaţi de cei care ajung să primească mandate de parlamentari, consilieri locali, primari etc.

Un exemplu despre cît e de păguboasă gîndirea „hai să facem legea cum să ne avantajeze, nu cum să fie corect”, dar şi o ilustrare a zicalei „cine sapă groapa altuia cade singur în ea” a fost schimbarea legilor electorale în 2000, cînd PNŢCD – aflat la guvernare – a ridicat pragul electoral la 5% (crezînd că schimbarea îl va avantaja), iar apoi a rămas în afara parlamentului anume din acest motiv.

Alegerea primarilor într-un singur tur are scopul de a avantaja partidele mari (PDL şi PSD) şi cele care, chiar dacă nu sînt mari la nivelul întregii ţări, sînt mari în anumite zone (UDMR-ul, de pildă). Acest tip de alegere dezavantajează partidele mici (PNL şi UNPR) şi descurajează apariţia unor forţe politice noi, de care poate România are nevoie.

UDMR-ul, de pildă, va putea cîştiga primării şi acolo unde are numai 40% din voturi, pe motiv că voturile românilor se vor împărţi între mai multe partide. Totodată, va fi descurajată dezvoltarea concurenţei la UDMR pe care vrea s-o facă grupul lui Laszlo Tokes, fiindcă comunitatea maghiară va conştientiza că-şi va putea impune candidatul numai dacă va rămînea unită.

Nu numai în cazul comunităţii maghiare, dar şi în general eliminarea celui de-al doilea tur de scrutin e o piedică în calea afirmării unei posibile noi forţe politice. Un partid nou înfiinţat nu poate deveni instantaneu popular, şi are nevoie de timp pentru a convinge alegătorii. Un mod de convingere este de a cîştiga nişte alegeri locale şi apoi prin cele săvîrşite în acele localităţi să convingă alegătorii de valoarea partidului. Dacă e sau nu nevoie de o forţă politică nouă e de dezbătut, dar a crea o legislaţie special pentru a împiedica dezvoltarea unei asemenea forţe e nedemocratic.

Un aspect al noii legi este deformarea opţiunilor electoratului prin aşa numitul „vot util”. O parte din susţinătorii unui candidat al unui partid mic vor vota pentru candidatul unui partid mare deşi nu-l consideră cel mai potrivit, dar din considerentul că acesta este „răul cel mai mic”, faţă de alt candidat detestat dar apreciat ca avînd şanse. În sistemul cu 2 tururi de scrutin, la primul tur fiecare vota candidatul pe care-l considera cel mai bun, şi doar la al doilea tur vota „răul cel mai mic”, dacă candidatul preferat nu s-a calificat. Pe lîngă alegerea primarului, scrutinul avea şi un rol, folositor după părerea mea, de a indica starea de spirit reală a alegătorilor şi problemele pe care le consideră ei mai importante. Cîştigătorul, văzînd numărul mare de voturi obţinut de candidatul de pe locul 3, putea să dea mai multă atenţie unor probleme ridicate de acesta (eventual chiar să făgăduiască în campania electorală dintre cele 2 tururi de scrutin că se va ocupa de aceste probleme, ca să cîştige voturile celui ieşit din cursă). Astfel şi cetăţenii care au votat pentru un candidat necalificat în turul doi aveau o posibilitate de a influenţa rezolvarea problemelor localităţii.

Aprecierile cu privire la candidaţii cu şanse pot fi subiective. Un candidat care controlează mass-media locală poate crea în opinia publică falsa impresie că alt candidat nu are şanse, şi să determine astfel un „vot util” în favoarea sa. S-ar ajunge astfel la o „self-fulfilling profecy”: se face propagandă că un anume candidat nu merită votat că „deşi băiat bun, n-are şanse”, şi omul tocmai din cauza asta pierde voturi şi pierde alegerile. Adică, este o oportunitate în plus de a manipula alegătorii.

În 2004 actualul preşedinte Traian Băsescu a ieşit pe locul 2 la primul tur de scrutin şi numai în turul doi a izbutit să-l învingă pe Adrian Năstase. Cred că această situaţie a reprezentat corect voinţa poporului de la acea vreme.

Un alt aspect pozitiv al alegerii în două tururi este că alegătorii pot fi mai bine informaţi. Televiziunile locale pot organiza dezbateri între cele 2 tururi de scrutin cu cei doi candidaţi rămaşi şi astfel alegătorii pot da un vot mult mai bine informat. E mult mai uşor de urmărit o dezbatere televizată cu doi candidaţi decît o dezbatere cu 10 candidaţi.

Alegerea într-un singur tur înseamnă şi posibilitatea ca unele grupuri de interese bine organizate dar nu majoritare într-o anumită localitate, să-şi impună candidatul împotriva voinţei majorităţii (observaţie Riddick)

Singurul avantaj al eliminării celui de-al doilea tur e că se economisesc nişte bani, dar mi se pare mult prea puţin faţă de costuri – limitarea democraţiei.

Cam acestea sînt motivele pentru care am trimis un e-mail domnului preşedinte Băsescu, rugîndu-l să nu promulge legea alegerilor primarilor într-un singur tur.

4 gânduri despre „Alegerea primarilor într-un singur tur – o limitare a democraţiei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.