Republica Moldova – alegeri locale: Comuniştii au majoritatea în Consiliul municipal Chişinău. Chirtoacă şi Dodon se vor înfrunta în al 2-lea tur. Rezultatele din restul republicii

Alegerile locale din Republica Moldova au arătat că Partidul Comuniştilor rămîne o forţă redutabilă în această ţară. La Chişinău, 26 din cele 51 de mandate de consilier municipal vor aparţine comuniştilor, adică aceştia vor avea majoritatea absolută în consiliu. La alegerea primarului, candidatul comunist Igor Dodon a primit 48,07% din voturi, comparativ cu 46,51% primite de primarul actual, liberalul Dorin Chirtoacă. Dacă n-ar fi fost satele suburbane subordonate administrativ Chişinăului, Dodon ar fi cîştigat din primul tur.

Pentru turul doi contează foarte mult prezenţa la vot. Perspectiva unei izbînzi comuniste ar putea să mobilizeze unii alegători care au absentat la primul tur şi să-i asigure victoria lui Chirtoacă, dar şi într-un asemenea caz el va trebui să conlucreze cu un consiliu local controlat de comunişti, care îi vor putea pune beţe în roate.

Partidul Democrat, al cărei candidată Valentina Buliga a ieşit pe locul 3 la alegerile de primar al Chişinăului cu 2,56% din voturi, a anunţat că îl sprijină pe Chirtoacă.

De remarcat că exit-pollurile îl dăduseră învingător cu peste 50% din voturi pe Chirtoacă, dar în Republica Moldova la numărarea voturilor în mod constant în ultimii ani comuniştii au avut rezultate mai bune decît îndicau exit-pollurile. Se pare că o parte a moldovenilor votează cu comuniştii dar nu e dispusă să afirme deschis asta cînd e întrebată în sondajele de opinie şi exit-polluri.

Pe ansamblul republicii, la voturile pentru consiliile raionale şi municipale, care este cel mai relevant din punct de vedere politic, situaţia se prezintă astfel (după centralizarea voturilor a 98,3% dintre secţii – linc):

Partidul Comuniştilor (al fostului preşedinte Vladimir Voronin) 36,90%
Partidul Liberal Democrat (al primministrului Vladimir Filat) 22,55%
Partidul Liberal (al primarului de Chişinău Dorin Chirtoacă şi a fostului preşedinte interimar Mihai Ghimpu) 16,25%
Partidul Democrat (al actualului preşedinte interimar Marian Lupu) 15,37%
Candidaţi independenţi 4,05%
Partidul Popular Creştin Democrat (a lui Iurie Roşca) 1,16%
Partidul Social Democrat 0,94%
Partidul Naţional Liberal 0,64%
Partidul Republican 0,51%
Blocul electoral „Forţa a 3-a” 0,38%
Partidul Ecologist 0,26%
Partidul Popular Democrat 0,23%
Ravnopravie (mişcare naţionalistă rusă) 0,22%
Partidul „Pentru Neam şi Ţară” 0,21%
restul sub 0,1%

2 gânduri despre „Republica Moldova – alegeri locale: Comuniştii au majoritatea în Consiliul municipal Chişinău. Chirtoacă şi Dodon se vor înfrunta în al 2-lea tur. Rezultatele din restul republicii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.