„Fumatul ar putea fi interzis complet în toate spaţiile publice închise, fie că vorbim de instituţiile statului sau de marile cluburi şi restaurante. Senatorii au adoptat o lege în acest sens eliminînd posibilitatea ca localurile să-şi amenajeze spaţii atît pentru fumători cît şi pentru nefumători”, anunţă ProTV (linc).
O excepţie ar fi totuşi acceptată, anume barurile şi cluburile mai mici de 100 metri pătraţi, la care patronii vor putea alege dacă localurile vor fi destinate în exclusivitate fumătorilor sau nefumătorilor. Deci, dacă cineva are un local de 200 mp, nu va putea să-l împartă într-un spaţiu pentru fumători şi altul pentru nefumători, ci va trebui să interzică fumatul.
La locurile de muncă fumatul va fi îngăduit doar în spaţii delimitate şi amenajate special, dotate cu extinctoare, scrumiere şi sisteme de ventilaţie.
Ţigările nu se vor putea vinde la mai puţin de 250 metri faţă de cea mai apropiată şcoală sau spital, mai prevede legea, care mai trebuie însă adoptată şi de Camera Deputaţilor pentru a intra în vigoare.
Propunerea legislativă, făcută de deputata PSD Manuela Mitrea (soţia fostului ministru al transporturilor Miron Mitrea) izvorăşte din ideologia Statului Maximal caracteristică tuturor partidelor parlamentare româneşti, dar mai ales PSD-ului.
Conform acestei ideologii, se înmulţesc tot mai mult posibilităţile ca cetăţeanul să devină infractor, iar Statul devine astfel tot mai opresiv.
Înainte infracţiunile erau: să nu furi, să nu ucizi.
Acum avem infracţiuni noi: să nu fumezi în loc neamenajat special pentru asta, să nu practici o meserie fără a avea autorizaţia necesară, să nu uiţi să pui cip la animalul proprietate personală, să nu vinzi vreun produs fără să ai certificat de calitate şi acte de provenienţă etc.
Se va ajunge ca majoritatea cetăţenilor să devină infractori într-un fel sau altul.
E şi asta o metodă pentru a asigura locuri de muncă în sectorul bugetar. Avem nevoie de poliţişti comunitari pentru a-i depista şi amenda pe cei care fumează în public, de pompieri care să verifice că locurile de fumat amenajate sînt în regulă (musai dotate cu extinctoare, zice legea; o metodă subtilă de a-i incrimina pe fumători, care ar fi vinovaţi de incendii şi nu se poate avea încredere în ei că-şi sting ţigara corect în scrumieră; în acelaşi timp o metodă de a genera costuri pentru agenţii economici care ar vrea să amenajeze locuri speciale pentru fumat şi a-i face eventual să renunţe). Mai avem nevoie de inspectori care să verifice că locurile unde se vînd ţigări respectă regula de a fi la minim 250 metri de şcoli sau spitale.
Chiar şi în PSD s-au auzit glasuri împotriva acestei legi, dar fără efect pînă acum. „Aşa ceva este practic imposibil. Asta înseamnă că nu vom face altceva decît să creştem şpaga celor care ar urma să vină să controleze. Sînt curios şi eu să văd nunţile românilor şi cum vor fuma aceştia pe trotuar în faţa sălii de nuntă, unde sînt 200-300 de oameni”, a spus cu vreo 3 luni în urmă primarul Constanţei Radu Mazăre (linc), care pretindea că a vorbit la telefon şi cu liderul partidului Victor Ponta, care i-ar fi dat dreptate în problema opoziţiei sale la această lege (dar nu se observă, după votul de la Senat).
Aştept momentul cînd românii vor înţelege că n-avem nevoie de un Stat care să reglementeze toate fleacurile. Politicienii care mereu se gîndesc „hai să mai facem nişte reglementări” nu trebuie votaţi. Nu vă gîndiţi „las’ că reglementarea asta e bună, nu mă afectează că nu-s fumător”. Va veni rîndul fiecăruia cu isteria suprareglementărilor existentă în sistemul birocratic.
Mai citeşte:
– Acordul comercial – armă juridică a birocraţilor în lupta împotriva liberei concurenţe. Cazul Pencoop Timişoara
– Înţelepciunea Uniunii Europene: subvenţii pentru tutun în paralel cu accize şi campanii anti-fumat
Pingback: Politicienii de tipul “să mai facem nişte reglementări” nu trebuie votaţi | Sareinochi's Blog
Pingback: Politicienii de tipul “să mai facem nişte reglementări” nu trebuie votaţi