14 iunie 1990. „Am găsit la PNŢ droguri, armament, muniţie, maşină de scris automată” (video)

Prezint azi un alt film despre mineriada din 13-15 iunie 1990, în care apar mai multe filmări din 14 iunie, cînd minerii au ajuns în Bucureşti. În acea zi sediile partidelor politice de opoziţie au fost devastate şi la TVR se difuzau informaţii că acestea se ocupă de trafic de armament, muniţie, droguri şi falsificare de bani. Tipărirea ziarelor de opoziţie a fost oprită şi sediile lor devastate. Mulţi lideri ai mişcărilor politice anti-FSN fuseseră arestaţi. Impresia pe care au avut-o destui era că se urmăreşte interzicerea partidelor de opoziţie şi a presei antiguvernamentale şi reîntoarcerea la sistemul cu un singur partid.

Transcriere înregistrare şi traducere (unde e cazul):
0:04 Miner: Am găsit la PNŢ droguri, armament, muniţie, maşină de scris automată, tipărit bani la PNL. Este în ziarul „Adevărul”.
0:22 Ion Iliescu: Vă mulţumesc încă o dată tuturor pentru ceea ce aţi demonstrat şi în aceste zile: că sînteţi o forţă puternică, cu o înaltă disciplină civică, muncitorească. Oameni de nădejde şi la bine, dar mai ales, la greu. Aci sînt reprezentanţii guvernului, ai ministerului transporturilor. În mod organizat, eşalonat, să asigurăm această deplasare ordonată a tuturor spre locurile dumneavoastră. Vă rog să transmiteţi salutările noastre călduroase colegilor dumneavoastră de muncă, pentru că ştiu că toţi au fost cu inima alături de noi. Să vă urez dumneavoastră, familiilor dumneavoastră, multă sănătate. Să ne vedem cu bine! (aplauze)
1:17 Ion Iliescu (interviu pentru televiziunea italiană RAI2): Nu există nici un mort provocat de mineri. Sigur că minerii la rîndul lor au făcut şi lucruri bune. Ei au ajutat ca să fie curăţată Piaţa Universităţii de urmele vandalismelor din ajun şi reluarea traficului. Ei au pus mîna pe sapă şi au refăcut tot spaţiul verde din faţa Teatrului Naţional.
1:36 Cîntec (Cristian Paţurcă – Golan post-mortem): E greu titlul de erou / Căci fraţi noi sîntem / Aş vrea să-mi daţi un nume nou / Golan post-mortem / (bis) / Ar trebui să vină-n fruntea ţării / Toţi ce-au murit în 45 de ani / Mutilaţi de terorismul mutilării / Acestei naţii blînde de golani
2:21 George Şerban: Piaţa Universităţii din Bucureşti şi Piaţa Operei din Timişoara sînt sigur că vor fi în continuare capetele unei axe importante la noi în România
2:33 Cîntec: Noi de-aicea nu plecăm / Nu plecăm acasă / Pînă nu vom cîştiga / Libertatea noastră
2:54 Televiziune franceză: Piaţa Universităţii a fost un spaţiu al libertăţii fără constrîngeri, a libertăţii de expresie totale. Un sentiment care fără îndoială l-a deranjat pe preşedintele Iliescu şi oamenii din jurul său, un preşedinte cu puteri aproape absolute după alegerile pe care le-a cîştigat triumfal. Aceşti golani sînt o jignire pentru el, o sfidare permanentă, fac murdărie în oraş şi în plus reprezintă ceea ce comunismul anilor ’40-’50 a numit mereu „decadenţa occidentală”.
3:19 Televiziune franceză: De ieri, de cînd Ion Iliescu a dat ordinul de a evacua greviştii foamei, aceia pe care puterea îi numeşte „golani”, România regăseşte atmosfera cea mai sumbră de la revoluţia sa. Incidentele au început seara, cînd partizanii studenţilor, indignaţi de atitudinea brutală a forţelor de ordine, au încercat să pătrundă în clădirea televiziunii. Ca urmare, puterea dramatizează situaţia. În timpul nopţii bucureştene se aud focuri de mitralieră. Dar cine a tras? Au fost morţi, 7, răniţi, 160 sau 277 după alte surse, dar cum să verifici? Cel care a pus gaz pe foc pare a fi Ion Iliescu.
4:01 Ion Iliescu (în cadrul imaginilor de la televiziunea franceză): Aceste acte sînt de o gravitate deosebită şi demonstrează tendinţa unor forţe obscure care ignoră opţiunea exprimată de poporul nostru şi vor prin forţă să instaureze un regim de tip fascist.
4:22 Televiziune franceză (continuare): Stîngaci în vorbe, dar mai ales în fapte, viitorul preşedinte român a făcut apel la mineri pentru a asigura ordinea. Văzînd aceste scene de tăbăceală ce s-au repetat din ajun, avem impresia că revedem securitatea acţionînd prin aceste „feţe negre”. Bine plătiţi, ei sînt recunoscători şi supuşi noii puteri. Priviţi: ei fac legea în maşinile poliţiei. Armata, deşi prezentă, pare că nu se amestecă. Minerii, veniţi cu miile în dimineaţa asta la apelul Frontului Salvării Naţionale, au răspîndit teroarea. Au devastat sediile partidelor de opoziţie şi acum cer interzicerea principalului ziar independent. Ion Iliescu le-a mulţumit. Azi el s-a discreditat în ochii democraţilor preocupaţi de viitorul României.
5:03 Televiziune germană: Înainte de aceste evenimente preşedintele Iliescu acuzase guvernul că a acţionat prea ezitant în reprimarea deonstranţilor din Piaţa Universităţii.
5:10 Televiziune de limbă engleză: Şi iată cum i-au apărat minerii pe cetăţenii români. Nimeni n-a scăpat: bătrîn, tînăr, bărbat, femeie. Ceea ce a început ieri, cu foc şi fum, cînd poliţia a împrăştiat o manifestaţie antiguvernamentală veche de 2 luni, s-a prefăcut într-o urîtă sărbătoare a forţei brute. „Soldaţii şi-au făcut datoria”, a spus preşedintele. Iliescu n-a avut nevoie azi de armată sau poliţie să apere domnia legii. El a avut „oamenii lui”. A învrăjbit pe români împotriva românilor şi a spus mulţimii: „faceţi-vă datoria, nu vă fie frică”. Un preşedinte nou-ales care a cîştigat 85% din voturi se întoarce împotriva cetăţenilor săi cînd aceştia îndrăznesc să-l conteste. Aceasta e democraţia în stilul Iliescu. Această anarhie nu s-a răspîndit încă în alte oraşe româneşti, dar aici în Bucureşti minerii au savurat gustul victoriei.
6:03 Reporteriţă, televiziune engleză: Acum minerii sînt pe străzile Bucureştiului. Acestea sînt pacea, liniştea şi democraţia pe care spun că şi-o doresc. Dar există de asemenea teamă pe aceste străzi – o teamă familiară de pe vremea lui Nicolae Ceauşescu.
6:20 Televiziune franceză: Care e soarta lui Ion Raţiu, mult tip preşedinte al Uniunii Mondiale a Roânilor Liberi? Ce a devenit acest opozant de multă vreme exilat, revenit în ţara sa pentru a da lecţii de democraţie? După spusele fiului său, care trăieşte la Londra, el a fost bătut măr împreună cu 3 prieteni ai săi şi ridicat împreună cu ei de către pretinşi poliţişti, ultimul act al tragediei care se petrece chiar în acest moment în România. Bucureştiul a fost în această noapte sub controlul „feţelor negre”. Erau 10000, erau peste tot. Minerii, înarmaţi cu bîte, patrulau. Ei au devastat sediile principalelor partide de opoziţie, neezitînd să lovească în oricine li s-a părut suspect. 5 morţi, 277 de răniţi, 600 de arestări conform televiziunii, bilanţul e foarte dur, şi e un bilanţ oficial. Puterea s-a retras în clădirile apărate de armată. O armată rămasă în mod ciudat absentă în timpul evenimentelor, ca de altfel şi poliţia. Chemînd minerii, preşedintele Iliescu şi-a pus în joc statutul. Iliescu, care trebuia învestit oficial azi de parlamentul rezultat după alegerile din 20 mai.
7:20 Televiziune de limbă engleză: Minerii, care au terorizat pe oricine bănuiau că ar fi împotriva guvernului, revin şi astăzi cu toate forţele. Sînt vreo 10000 şi au fost invitaţi în oraş de preşedintele Iliescu. Minerii au spus că vor pleca doar atunci cînd legea şi ordinea vor fi restabilite. Deocamdată ei par a fi aceia care le tulbură.
7:40 Televiziune franceză: Au plecat cum au venit, cu autobuzele şi camioanele. În mai puţin de o oră, „feţele negre” au părăsit Bucureştiul, lăsînd după ei un oraş traumatizat. Azi calmul pare că a revenit în capitala română, dar populaţia nu-i va uita prea curînd pe minerii din Valea Jiului. În total 5 morţi şi sute de răniţi, o mie de arestări şi jefuirea sediilor partidelor de opoziţie. O explozie de violenţă care n-a avut totuşi ca rezultat nici o condamnare din partea autorităţilor române. Dimpotrivă, preşedintele Iliescu le-a mulţumit din toată inima inerilor care au venit să apere guvernul României. La rîndul său, priministrul Petre Roman a afirmat că minerii au venit ca să restabilească ordinea în Piaţa Universităţii. Dar atunci se pune întrebarea: cine le-a pus la dispoziţie camioanele şi autocarele municipalităţii? Azi reacţiile de indignare s-au înmulţit. Washingtonul a hotărît să suspende orice ajutor neumanitar pentru România. După aceste evenimente sîngeroase regimul din Bucureşti reînnoadă tradiţia bine-cunoscută: izolarea.
8:48 Televiziune franceză: Ieri preşedintele Iliescu, fără umbră de regret, a mulţumit minerilor. Precum Ceauşescu, el reia vecehea temă a elementelor fasciste comandate din exterior. Cît despre Petre Roman, primul ministru, bunul vorbitor care a păcălit occidentul, acesta s-a pierdut în explicaţii.
9:01 Petre Roman (în cadrul emisiunii televiziunii franceze): Am făcut revoluţia pentru că ne-am dorit democraţia şi acest incident nu ne va face să dăm înapoi. Dimpotrivă sîntem la fel de hotărîţi să urmăm calea democraţiei, împreună cu instituţiile democratice, cu opoziţia, cu dreptul la liberă exprimare atît în presă cît şi, în general, în întreaga societate română şi sîntem la fel de hotărîţi să determinăm democraţiile occidentale să înţeleagă…”

Mai citeşte:
13 iunie 1990. Ion Iliescu: Sînt momente dramatice pentru ţara noastră. Avem de-a face cu o încercare de rebeliune de tip legionar. Este nevoie de unirea întregului popor pentru a da riposta necesară (video)
Teodor Mărieş în dialog cu Angela Băcescu (iunie 1991)
Revoluţia trădată
„Speranţa” – un film de Sorin Ilieşiu

3 gânduri despre „14 iunie 1990. „Am găsit la PNŢ droguri, armament, muniţie, maşină de scris automată” (video)

  1. Parcă a fost ieri…

    Pe 20 iunie Iliescu a depus jurământul la Ateneu, opoziţia a boicotat ceremonia, şi deasemenea, ambasadorul de atunci al SUA, Alan Green Jr. Nu şi PNL : Câmpeanu s-a suit pe scenă lângă Iliescu şi a dat mâna cu el aproape un minut încheiat, rânjind amândoi. Poate ai ceva material pentru ziua de 20 iunie.

  2. Minerul era fericit: iliescu i-a marit salariul de multe ori, el are zile libere ,e plimbat gratis la Bucuresti, si primeste si BAUTURI alcoolice.

    Ce se poate mai bine pentru un miner? sa nu lucreze,sa bea gratis,sa se plimbe gratis, sa primeasca si bani salarii enorme la anii aceia?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.