Blogul lui Marius Mioc

despre revoluţia din 1989 şi ceea ce a urmat după ea

Col. (r) Marin Teodorescu. „Acei oameni care se prevalează de jurămîntul militar sînt oameni pătaţi” (video) iunie 29, 2011


Colonelul în rezervă Marin Teodorescu explică într-un documentar din 1999 al Luciei Hossu Longin situaţia regulamentelor militare valabile în 1989. La vremea acelui documentar era în toi procesul Chiţac-Stănculescu, care s-a finalizat cu o condamnare de 15 ani a celor doi inculpaţi. Fără ca colonelul Teodorescu să fi fost citat la acel proces, se poate vedea că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi-a însuşit esenţa părerilor exprimate aici de Marin Teodorescu.

Transcriere înregistrare:
0:00 Marin Teodorescu: Acei oameni care se prevalează de jurămîntul militar sînt oameni pătaţi. Oameni, majoritatea zdrobitoare a cadrelor militare nu se pretează la acest lucru. Pentru că primul paragraf al jurămîntului militar, dar şi al jurămîntului depus de preşedintele României, care era atunci Nicolae Ceauşescu, spune aşa: „Jur credinţă poporului român”. Iar al doilea paragraf spune aşa: „Jur să respect constituţia, legile şi regulamentele ţării”.
0:34 Lucia Hossu Longin: Cele militare, în primul rînd.
0:36 Marin Teodorescu: Nu. Legile şi regulamentele militare. Legile ţării şi regulamentele militare. Preşedintele nu se referea la regulamentele militare ci se referea numai la… Mai departe, întreaga politică oficială referitoare la legi şi regulamente, care noi o studiam, şi se punea mare bază la toate inspecţiile şi controalele, pe noi ne controla la cunoaşterea legilor şi regulamentelor. Se punea mare bază pe respectarea legilor şi regulamentelor. Respectarea legilor şi regulamentelor, dădeam lucrări scrise, ne punea să conspectăm, ne întrebau „cum procedezi, cum faci în situaţia asta?”, „cum procedezi în situaţia asta?”, deci erau foarte bine cunoscute că ceea ce se întîmplă este contrar legilor şi regulamentelor, pentru că, acuma nu ştiu dacă este adevărat, se spune că şi Milea ar fi spus în şedinţa Comitetului Politic Executiv că ieşirea în stradă a armatei e contrară tuturor legilor şi regulamentelor. Apoi, dacă citim ziarul „Scînteia”, în 1989 a avut loc o consfătuire în care a luat cuvîntul şi Ilie Ceauşescu. Şi Ilie Ceauşescu, conform legii 14, a spus clar: misiunea armatei este apărarea Republicii Socialiste România de duşmanul extern. Nimeni nu a spus despre intervenţia şi nu era prevăzut nicăieri despre intervenţia armatei în problemele interne.
2:08 Lucia Hossu Longin: Cum vă explicaţi atuncea, domnule colonel, evoluţia acestor, numai două nume aţi dat: a ministrului, a fostului dumneavoastră ministru, care era se pare un om de calificare înaltă, şi un om de valoare morală. Aşa arăta el în lumea ofiţerilor. Cum vă explicaţi, de Ilie Ceauşescu n-am ce să comentez, dar cum vă explicaţi evoluţia celor două personaje pe arena acestor două evenimente?
2:30 Marin Teodorescu: Vasile Milea, cu toate că se spune că ieşirea armatei în stradă e contrară tuturor legilor şi regulamentelor, totuşi el în ziua de 17 a dat ordinul. Şi ordinul dat de către el şi transmis de la Bucureşti de generalul Eftimescu, care ar trebui şi el întrebat despre acest lucru. Există o contradicţie flagrantă. Pentru că ordinul spune clar: se trage în demonstranţi. Chiar şi la picioare. Iar el, dînd acest ordin era conştient că încalcă toate regulamentele şi legile, atît interne, cît şi internaţionale. pentru că legea internaţională spune clar care sînt situaţiile în care puterea şi cel care deţine arma are voie să folosească arma împotriva populaţiei. Sînt 2-3 situaţii: fuga de sub escortă, dar cu amendamentul că uzul de armă împotriva celui care fuge să nu pui în pericol viaţa altor persoane. A 2-a situaţie cînd autoritatea înarmată poate face uz de armă este rebeliunea armată şi revolta. Rebeliunea şi revolta sînt, după dicţionarul DEX, aşa, al limbii române, specifică că rebeliunea şi revolta sînt acţiuni cu mînă armată împotriva autorităţii.
4:07 Lucia Hossu Longin: Aţi zis că-i complot, cum exista înainte.
4:10 Marin Teodorescu: Nu, nu, nu, nu.
4:11 Lucia Hossu Longin: De armă.
4:12 Marin Teodorescu: Nu. E vorba de revoltă. De exemplu, cum ar veni: echipajul unei nave militare se revoltă contra comandantului. Comandantul, cu mînă armată contra comandantului. Comandantul are voie să facă uz de armă pentru restabilirea ordinii. Dar, în realitate, în Timişoara, n-a fost nici rebeliune şi nici revoltă. Studiind dicţionarul explicativ, activitatea lor se încadrează în două noţiuni: demonstraţie şi manifestaţie. Vă rog să studiaţi DEX-ul, să vedeţi. Ce-au făcut dînşii a fost demonstraţie şi manifestaţie. Şi cum le spune acolo: Demonstraţia, manifestaţia este caracterul populaţiei, este activitatea populaţiei prin care-şi cere drepturi politice, economice şi sociale. O dată. A doua: nici un demonstrant n-a avut armă, n-a fost înarmat, în perioada 16-22 decembrie. Iar referitor la Milea, în mod sigur, dîndu-şi seama că a dat un ordin criminal, este indubitabil că el s-a sinucis. A avut acea tresărire de general şi şi-a luat viaţa. Pentru că ştia că conform acestui ordin anumiţi oameni au tras în populaţie. Nu trebuie să acuzăm despre acest lucru pe executanţi. Dar ministrul apărării, generalii, comandanţii de armate, comandanţii de arme şi chiar comandanţii de divizii cunoşteau clar că „Radu cel Frumos” şi uzul de armă împotriva demonstranţilor din stradă este complet ilegal. Deci au făcut-o în perfectă cunoştiinţă de cauză. Nu există nici o scuză faţă de această activitate, că n-au ştiut. Aceste lucruri se cunoşteau extraordinar de bine. Se făceau studii. Erau 4 ore pe săptămînă cînd se făcea studiul legilor şi regulamentelor. Făceau convocări, se puneau întrebări, se creau scenarii din care se stabilea clar cum se face uzul de armă şi aşa mai departe.

Mai citeşte:
A murit colonel (r) Marin Teodorescu (video)
Cazul locotenent-colonelului Bînzaru, propus pentru degradare şi trecere în rezervă în decembrie 1989

 

One Response to “Col. (r) Marin Teodorescu. „Acei oameni care se prevalează de jurămîntul militar sînt oameni pătaţi” (video)”

  1. Blue Says:

    Jurământul ca şi onoarea militară nu ţine cunt de mărimea soldei…
    Zicea unu că se simte dezonorat că i-a tăiat din pensie. A recunoscut că nu avea decât vreo zece ani de militărie şi fusese făcutcăpitan la pensionare şi că şi când a trecut în rezervă a primit nu mai stiu câte salarii drept compensaţie.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.