Fonfleu de presă: intenţia PDL de a desfiinţa Institutului Revoluţiei

Actualizare: Conform unui articol apărut în decembrie 2010 în ziarul „Timpul” (linc), hala Filaret unde Baconschi vrea să facă muzeul comunismului nu aparţine statului român ci unei firme israeliene. Statul ar trebui deci să răscumpere hala de la investitorii străini. Nu e exclus ca această afacere imobiliară să fie motivaţia din spatele propunerii domnului Baconschi.

Pe saitul hotnews s-a anunţat (linc):

Conducerea PDL a decis luni asumarea politică a iniţiativei unei hotărîri de Guvern privind înfiinţarea unui muzeu naţional al dictaturii comuniste, a anuntat iniţiatorul propunerii, prim-vicepreşedintele democrat-liberal Teodor Baconschi, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, muzeul se va afla în incinta halei Filaret, iar sub umbrela sa vor funcţiona un institut de cercetare şi documentare care va reuni structurile instituţionale care activează în acest domeniu, printre care şi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Institutul Revoluţiei Române.

La acelaşi articol e pusă o înregistrare video pe care o transcriu:

0:00 Comentariu: Democrat-Liberalii susţin ideea înfiinţării unui muzeu naţional al dictaturii comuniste. Anunţul a fost făcut de prim-vicepreşedintele PDL Teodor Baconschi, care a precizat că aceasta se va realiza prin reorganizarea instituţiilor care se ocupă de comunism.

0:14 Teodor Baconschi: E vorba de posibila reabilitare a halei Filaret, care oricum se degradează, şi în acelaşi timp de reorganizarea în paralel a unor instituţii hrănite din bani publici, care se ocupă fiecare dintr-o perspectivă sau alta de comunism, de memoria comunismului, şi care vor fi în acest fel concentrate într-un singur pol de cercetare. Putem cita de pildă, Institutul Revoluţiei, nu cunosc titulatura exactă, înfiinţat de fostul preşedinte Ion Iliescu. Sînt mai multe astfel de instituţii publice care au fiecare cîte un program propriu de cercetare. Nu au o dimensiune publică şi nici pedagogică, lucrează în circuit închis şi în acelaşi timp consumă bani publici.

Din motive încă neclare, unii au interpretat asta drept un plan al PDL de a desfiinţa Institutul Revoluţiei Române condus de Ion Iliescu. Pe saitul realitatea.net Dan Duca publică articolul „Ion Iliescu îşi apără Institutul Revoluţiei de Baconschi” (linc) şi reproduce o declaraţie a preşedintelui IRR: „Asta e o ticăloşie fără margini, vor să-l pună în subordinea lui Tismăneanu. E o ticăloşie pur şi simplu. Să le fie ruşine!”. Sergiu Nicolaescu, membru în conducerea IRR, ar fi declarat şi el: „Nu ştiu ce legătură are Baconschi cu Consiliul Revoluţiei. Nu văd ce l-a frămîntat, ce l-a determinat să propună asta. Există clar un impact politic. Orice are o explicaţie politică. Vrea să dea în alţi oameni. Acest lucru e pus de mult la cale. Nu mă mai miră nimic. Lucrul ăsta l-am simţit”.

În „România Liberă” Laurenţiu Mihu publică un alt articol care susţine aceeaşi idee că Teodor Baconschi ar fi cerut desfiinţarea Institutului condus de Ion Iliescu: „Ion Iliescu şi revoluţia: ultimul tratat de ticăloşie” (linc). Mihu consideră binevenită iniţiativa lui Baconschi.

Din ce văd în ştirea de pe hotnews şi din spusele lui Baconschi, nici vorbă însă nu poate fi de desfiinţarea Institutului Revoluţiei. Se vorbeşte în ştire de o hotărîre de guvern, dar Institutul Revoluţiei nu a fost înfiinţat de guvern şi nu e în subordinea guvernului. Guvernul nu are dreptul juridic să desfiinţeze IRR şi nici să-l comaseze cu o altă instituţie. IRR, fiind înfiinţat de parlament prin legea 556/2004 (linc), numai de parlament poate fi desfiinţat!

Cîtă vreme citim „conducerea PDL susţine o hotărîre de guvern legată de Institutul Revoluţiei”, în acea hotărîre nu poate fi vorba de desfiinţarea IRR, ci eventual de mutarea sediului acestuia de la bd. C. A. Roseti, unde e acum, la hala Filaret, a cărei degradare îl îngrijorează pe domnul Baconschi. Poate tot în acelaşi loc se va muta şi Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) şi împreună, cele două institute vor primi sarcina de a face un muzeu al perioadei comuniste. Prevăd o împărţire a sarcinilor între cele două entităţi bugetivore: IICMER să se ocupe de perioada Dej iar IRR de partea din muzeu consacrată revoluţiei din 1989, dacă nu cumva va avea ambiţia să se ocupe de întreaga epocă Ceauşescu.

Ideea de desfiinţare a IRR nu este nouă. În 2005, cînd acest institut abia îşi începuse activitatea, am publicat articolul „Mieii blînzi ai istoriografiei româneşti” (linc) în care îmi exprimam îndoiala asupra necesităţii atîtor institute istorice finanţate de stat. După aceasta, pe argumentaţie asemănătoare cu cea înaintată de mine (banii contribuabililor, suprapunerea unor cercetări) liberalul Puiu Haşotti a înaintat un proiect de lege care cerea desfiinţarea IRR. Proiectul a primit aviz favorabil în comisii, dar cînd să fie discutat în plen, iniţiatorul l-a retras spunînd că nu mai vrea să-l „şicaneze” pe Ion Iliescu (linc). Astfel, cu remarcabilă candoare, Puiu Haşotti a recunoscut că propune legi avînd în minte nu interesul naţional ci dorinţa de şicanare a competitorilor politici.

În martie 2010 Vladimir Tismăneanu a susţinut şi el ideea de comasare a IRR cu IICMER (linc), şi pentru a elimina speculaţiile că ar dori să pună monopol pe cercetarea comunismului în România, a promis „să se retragă în postura membrului simplu de Consiliu Ştiinţific daca mişcarea [unificarea IRR cu IICMER] se produce”. În dialogul amintit Tismăneanu arată că înţelege foarte bine faptul, atît de greu de priceput de jurnaliştii români contemporani, că desfiinţarea IRR, fie şi prin metoda comasării cu IICCMER, nu se poate face decît printr-o lege votată de parlament.

S-a vorbit despre suprapunerea activităţii de cercetare a IICMER cu IRR, dar IICMER n-a prea cercetat revoluţia din 1989. Nimeni n-a împiedicat pînă acum pe Vladimir Tismăneanu, Mihail Neamţu şi restul găştii de la IICMER să investigheze şi revoluţia din 1989. Aş spune chiar că era datoria lor să o facă, dat fiind că, după perioada stalinistă, decembrie 1989 e momentul istoric cu cele mai numeroase crime ale comunismului. Dacă cei de la IICMER n-au scris sau au scris foarte puţin pînă acum despre decembrie 1989 este alegerea lor proprie, neimpusă de nimeni.

IRR în schimb a manifestat ambiţia de a-şi extinde obiectul de activitate la întreaga luptă anticomunistă, nu doar la cea din decembrie 1989. În publicaţiile IRR s-a scris şi despre Braşov 1987, despre Liviu Babeş care s-a sinucis în semn de protest faţă de regimul Ceauşescu, IRR a dat diplome grupului „Luneta” care scosese un ziar ilegal în epoca Ceauşescu. Ignoranţilor li se poate părea greu de crezut, dar pentru cine a urmărit publicaţiile editate de IRR, e limpede că IRR vrea să devină institutul de referinţă pentru tot ce a însemnat rezistenţă la regimul totalitar. Iar prin IRR, conducătorul acestuia, Ion Iliescu, tinde să-şi creeze o imagine de patriarh al rezistenţei antitotalitare din România.

Cît despre planurile lui Baconschi, care au făcut atîta vîlvă, ca să le descifrăm nu trebuie să ţinem seama nici de comentariile hotnews, nici de vorbele lui Iliescu, nici de ce scrie Laurenţiu Mihu în „România Liberă”. Planurile lui Baconschi rezultă din ceea ce Teodor Baconschi personal a grăit, iar hotnews (la lincul de la începutul articolului) ne-a dat înregistrarea video. E ca-n bancul cu radio Erevan – nu i s-a dat ci i s-a luat şi nu era maşină ci bicicletă. Baconschi n-a vorbit niciunde de desfiinţarea IRR – aceasta e doar „wishfull thinking” al unor comentatori. Baconschi a vorbit de înfiinţarea unui muzeu al comunismului în hala Filaret care se degradează, la care muzeu, conform opiniei anticomunistului feroce Baconschi, musai să aibă un cuvînt de spus institutul condus de Ion Iliescu. Este un obiect de activitate suplimentar pentru Ion Iliescu, care, cu sprijinul politicienilor de diferite orientări şi al banilor contribuabililor, îşi va consolida astfel poziţia de patriarh al rezistenţei din perioada comunistă.

Mai citeşte:
Institutul Revoluţiei Române – semne de întrebare (discuţii din 2005 pe forumul revoluţiei)
Clio 1989 – revistă de nivel academic? (recenzie la revista ştiinţifică a IRR)
Tismăneanu vrea desfiinţarea Institutului Revoluţiei
Institutul Revoluţiei contra Comisiei Tismăneanu
Dan Berindei, preşedintele Consiliului Ştiinţific al Institutului Revoluţiei, colaborator al securităţii

Despre problemele cu justiţia ale unor persoane numite de Ion Iliescu în conducerea Institutului Revoluţiei, citeşte:
Tribunalul Bucureşti menţine pedeapsa de 5 ani închisoare pentru Emilian Cutean
Petrică Balint, membru în Colegiul Naţional al IRR, cercetat penal în problema certificatelor de revoluţionar

5 gânduri despre „Fonfleu de presă: intenţia PDL de a desfiinţa Institutului Revoluţiei

  1. O analiza de mare bun simt jurnalistic. Af mai fi de observat si jocul facut de ziarul lui Patriciu prin Cartianu inainte de anuntul purtatorului de cuvant al lui Tismaneanu. Si aici ce observam: Baconschi e la MAE, nu? MAE apartine de SIE. Si-atunci, Cartianu de cine tine? 🙂
    Iar „bottom line”, cum ar zice americanii, este ca Hala Filaret nu mai apartine Romaniei desi este monument istoric. Gara Filaret, cu tot cu Hala, normal, a fost vanduta firmei israeliene Horen & Leibovici.
    http://www.ziarultimpul.ro/investiga%C8%9Bii/2010/12/gara-filaret-cadou-de-la-mitrea-pentru-aura-vasile/
    Poate dl Baconschi vrea sa o rascumpere, mai stii? 🙂

  2. Pingback: Pe cine vrea sa pacaleasca Baconschi? Hala Filaret, in care ar vrea sa-l impaieze pe Tismaneanu, apartine firmei israeliene Horen & Leibovici | Victor Roncea Blog

  3. Pingback: Pe cine vrea sa pacaleasca Baconschi? Hala Filaret, in care ar vrea sa-l impaieze pe Oedip Tismaneanu, apartine firmei israeliene Horen & Leibovici | Japca la romani ...

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.