Scurt istoric al revoluţionarilor şi al compromiterii lor în opinia publică

În 1990 s-au creat primele asociaţii de revoluţionari, care nu aveau scop materialist. Asociaţiile cereau „idealurile revoluţiei”, în condiţiile în care regimul FSN-ist aflat la putere promovase în funcţii înalte nu numai nomenclaturişti comunişti ci şi persoane implicate direct în crimele din decembrie 1989 (linc).

În decembrie 1990 a apărut Legea 42/1990 care dădea nişte drepturi revoluţionarilor. Era deja după un an de mitinguri fără rezultat, lumea începuse să se plictisească de mitinguri cu obiective abstracte.

Legea nu e singulară – s-au dat legi asemănătoare pentru deportaţii din Bărăgan, deţinuţii politici, veteranii de război etc.
Rezultatul legii a fost că a dat ceva foarte concret de făcut conducerii asociaţiilor de revoluţionari – alcătuirea dosarelor pentru obţinerea drepturilor pentru membrii acestora. Alt rezultat a fost că au apărut o mulţime de noi asociaţii de revoluţionari, oameni care nu simţiseră nevoia să se asocieze formal aveau acum un motiv s-o facă. Majoritatea asociaţiilor de revoluţionari au apărut după apariţia Legii 42/1990, adică sînt o creaţie a clasei politice.

Legea era şi proastă, conţinea drepturi pentru care nu existau totdeauna resursele necesare. De pildă, dreptul la 1 hectar de pămînt, dar la oraşe (majoritatea revoluţionarilor sînt orăşeni) nu există pămînt disponibil.

Odată ce a apărut legea, au apărut şi cereri pentru aplicarea ei. Nu cred că oamenii pot fi învinuiţi că cer ceea ce legea le dă dreptul. Unii dintre cei care nu primeau drepturile prevăzute de lege – nu mulţi, poate doar 1% dintre revoluţionari – au început să protesteze pe această temă. Şi, spre deosebire de protestele cu tematica „cine-a tras în noi?”, „de ce cutare ofiţer învinuit că a reprimat revoluţia a fost avansat?”, care rămîneau fără rezultat, protestele pe teme materialiste au fost deseori încununate de succes. Au apărut astfel modele de succes printre revoluţionari – oameni care şi-au văzut de propriile interese şi s-au îmbogăţit. Pe măsură ce a trecut timpul mitingurile despre adevărul revoluţiei au devenit mai rare – lumea se satură de mitinguri fără rezultat – iar protestele legate de „drepturile revoluţionarilor” au devenit mai dese şi mai mediatizate, acestea fiind încurajate de faptul că deseori aveau rezultate pozitive.

În opinia publică s-a răspîndit astfel convingerea că revoluţionarii din 1989 sînt ăia care mereu protestează pentru drepturi materiale. O situaţie care s-ar fi evitat dacă Statul nu şi-ar fi asumat prin lege nişte obligaţii pe care nu şi le putea îndeplini. Dar poate că s-a dorit înadins această situaţie, pentru compromiterea revoluţionarilor şi indirect, a revoluţiei.

În perioada CDR 1996-2000 drepturile s-au restrîns, s-a anulat scutirea de impozit pe salar prin introducerea impozitului pe venitul global. A fost perioada cînd Dan Iosif a organizat greva foamei. Tot în perioada CDR s-a publicat un Monitor Oficial cu vreo 16000 de revoluţionari suplimentari, dar cum drepturile fuseseră mult micşorate, s-a considerat probabil că aceasta nu e problemă prea mare.

“Consider că actuala lege 42, prin modul ambiguu în care a fost alcătuită, a creat o inflaţie de revoluţionari care a făcut pînă la urmă să se demonetizeze noţiunea de revoluţionar, ceea ce s-a întors de fapt împotriva revoluţionarilor”, spuneam într-o emisiune a TVR din 1997 (linc).

Legea 341/2004, adoptată în guvernarea PSD (dar cu sprijinul tuturor partidelor), a venit cu nişte criterii mai clare cu privire la ceea ce ar urma considerat „merit deosebit în revoluţie”. Totodată, legea respectivă a însemnat mărirea drepturilor revoluţionarilor. Nu s-a reintrodus scutirea de impozit pe salar dar s-a acordat în compensaţie o indemnizaţie.

Legea 341/2004 a acordat şi drepturi asociaţiilor de revoluţionari, de pildă acela de a cumpăra sediile la valoarea contabilă (adică mult sub preţul pieţii), similar partidelor politice. Se doreşte astfel întărirea asociaţiilor de revoluţionari, care vor fi şi paravan pentru afaceri imobiliare de succes. Clasa politică oferă astfel asociaţiilor de revoluţionari alte motive de preocupare decît cele legate de idealurile revoluţiei.

Legea a prevăzut, pentru luptătorii cu merite deosebite, necesitatea unui aviz din partea asociaţiei de revoluţionari. Astfel, politicienii au trasat o nouă sarcină asociaţiilor – să se ocupe de avizarea dosarelor pentru preschimbarea certificatelor. Iniţial în lege se vorbea de o perioadă de 6 luni în care se vor depune cererile pentru noile certificate, dar prin grija parlamentarilor acest termen a fost prelungit de nu mai puţin de 8 ori (linc). Pînă în 2010 conducerile asociaţiilor de revoluţionari n-au avut de ales decît să facă din preschimbarea certificatelor principala lor activitate, fiindcă însăşi legea le obliga să se ocupe de această problemă. Aceasta a pricinuit noi constatări în opinia publică de tipul „revoluţionarii ăştia numai de certificate şi drepturi materiale sînt preocupaţi”. În cazul foştilor deţinuţi politici, de pildă, odată ce li s-a recunoscut calitatea respectivă, n-au mai existat legi de verificare a dosarelor, nu li s-a mai cerut să depună alte cereri de recunoaştere a titlurilor. Astfel, s-au evitat constatările negative în rîndul opiniei publice.

În momentul apariţiei legii 341/2004 s-a discutat mult despre eliminarea impostorilor. “În ţară sînt 27.000 de revoluţionari cu acte. Dar, în urma curăţirii generale, nu ştiu dacă vor mai rămîne vreo şapte mii”, spunea de pildă preşedintele unei asociaţii de revoluţionari arădene (linc). Însă cei care trebuiau să facă efectiv curăţenia – Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor (structură subordonată guvernului, cu conducător numit de primul ministru) şi Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor (cuprinzînd senatori şi deputaţi din toate partidele parlamentare) nu s-au arătat interesate de aşa ceva.

Personal am făcut tot ce mi-a stat în putinţă să elimin impostorii din rîndul revoluţionarilor, inclusiv plîngere penală împotriva conducătorului SSPR care a publicat lista revoluţionarilor din Monitorul Oficial (linc), plîngere la care încă aştept răspuns.

Prelungirea termenelor a fost principalul mod prin care au fost favorizaţi impostorii. Scriam, cu peste 2 ani în urmă (linc): „Din punctul meu de vedere nu este îndoială asupra faptului că prelungirea termenelor înseamnă în primul rînd promovarea impostorilor. Pentru cei care au săvîrşit cu adevărat fapte deosebite în revoluţie 5 ani a fost un răstimp îndestulător ca să dovedească acest lucru. În plus, această prelungire duce la prescrierea infracţiunilor de fals şi uz de fals care s-au săvîrşit cu prilejul cererilor de preschimbare. (…) Clasa politică doreşte să-i ţină ocupaţi pe revoluţionari pînă la adînci bătrîneţe cu problema preschimbării certificatelor, ca să fie astfel departe de alte preocupări. De adevărul despre revoluţie se ocupă alde Victor Atanasie Stănculescu, Virgil Măgureanu sau Ion Iliescu, cu al său Institut al Revoluţiei, ce nevoie ar mai fi de revoluţionari simpli să vorbească pe acest subiect? Prestigiul revoluţionarilor simpli a fost distrus prin scenariul de infiltrare printre ei a impostorilor, care sînt încurajaţi să rămînă în număr mare printre revoluţionari şi prin aceste prorogări repetate. Am mai spus-o şi o repet: politicienii n-au nevoie de revoluţionari adevăraţi ci doar de masă de manevră”.

Emiterea de către Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor a unor norme de alcătuire a contestaţiilor foarte greoaie (linc), că omul obişnuit avea nevoie să-şi angajeze avocat ca să alcătuiască o contestaţie, şi publicarea listei revoluţionarilor cărora li s-a aprobat preschimbarea certificatelor într-un număr bis al Monitorului Oficial (linc) care nu se distribuia cu abonamentul, şi astfel era greu disponibil, au fost modalităţi practice prin care politicienii din CPRD şi SSPR au acţionat mai departe pentru a împiedica eliminarea impostorilor din rîndul revoluţionarilor.

Bilanţul, la 22 de ani după revoluţie este: Foştii securişti sînt mîndri de meseria lor. 99% dintre ei, dacă sînt întrebaţi, au lucrat în „unitatea anti-KGB”. Au pensii bunicele – mult mai mari decît o indemnizaţiile de revoluţionar. Cu prilejul recalculării pensiilor militare, 90% au obţinut creşteri ale veniturilor (linc). Firesc – ei au servit patria, nu agenturili străine. Cînd e vorba de istoria revoluţiei tot ei, foştii securişti, sînt consideraţi sursele cele mai credibile. Iar revoluţionarii sînt înjuraţi de toţi, cu excepţia celor cărora le e lene, cu calificative de tip „impostori”. Deseori, cei care-i acuză pe revoluţionari că ar fi impostori sînt exact politicienii care au contribuit direct la fenomenul imposturii în rîndul revoluţionarilor.

Mai citeşte:
Comunicat SSPR: 13696 indemnizaţii de revoluţionar în plată, reprezentînd 0,03% din PIB
Emisiune TVR din 1997 despre certificatele de revoluţionar
Cînd a spus Emilian Cutean adevărul? (problema prorogării)
Campania împotriva revoluţionarilor şi făţărnicia politicienilor
CPRD a intrat în grevă?
Reacţii la articolul meu „CPRD a intrat în grevă?”
Teodor Mărieş: Dictatura Iliescu din SSPR a picat. 90% din angajaţii acestei instituţii trebuie să plece. Aici a fost un perpetuu focar penal. Trebuie să plece din rîndul revoluţionarilor cel puţin 5000 (video)
Raymond Luca, propus pentru şefia PNL: „1000 de contestaţii au fost înregistrate pînă pe 7 ianuarie. Nu ajunge faptul că răspund la mii de astfel de petiţii, contestaţii, sute de întîmpinări în justiţie, mai vreţi să scriu adevărate romane!”
Cauza privind lista revoluţionarilor din Monitorul Oficial 467 bis a fost declinată către Parchetul de pe lîngă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti
O scrisoare dubioasă primită de mine de la CPRD
Preschimbarea certificatelor, studiu de caz: Marin Oană şi Ion Suceavă
CPRD critică lista revoluţionarilor publicată în Monitorul Oficial
Efectul Adrian Viorel Nicolaescu + Raymond Luca asupra preschimbării certificatelor
Mărieş: Munca lui Raymond Luca şi Adrian Viorel Nicolaescu într-un an o depăşeşte pe a celorlalţi în cinci ani. Luca: Am avut cu domnul Nicolaescu o colaborare foarte fructuoasă (video)
Mărieş: „Avem echipă, avem valoare” (video)
George Costin, noul secretar de stat al SSPR
SSPR şi-a schimbat opinia în cazul Sorin Oprescu. Spitalul din Bucureşti – obiectiv de importanţă vitală pentru rezistenţa regimului totalitar?
Victor Socaciu, deputat PSD şi cîntăreţ, şi-a rezolvat certificatul de revoluţionar, a cărui preschimbare fusese iniţial respinsă
Nouă prorogare a legii 341/2004
Emisiune despre revoluţie din 1997 la AnalogTV Timişoara (1). „Puţini au fost, mulţi au rămas”

8 gânduri despre „Scurt istoric al revoluţionarilor şi al compromiterii lor în opinia publică

 1. Exista in Romania doua tipuri de ‘revolutionari’: sarlatani (cazul celor mai multi asa-zisi ‘revolutionari’) si persoane deranjate mental care se pretind ‘revolutionari’. Este deci necesar sa se faca o selectie pe baza unui examen psihiatric. Cei care sint gasiti sanatosi si au tepuit tara pina acum trebuie condamnati la inchisoare si munca silnica (preferabil, cum am mai spus-o pe acest blog, pe santiere de constructii de locuinte pentru populatia delapidata a Romaniei). Pentru cei bolnavi trebuie infiintat un pavilion special (poate fi numit Pavilionul ‘Revolutionarilor’) la spitalul de la Gataia aflat in judetul Timis aproape de Timisoara (pentru ca sa se simta aproape de epicentrul halucinatiilor lor ‘revolutionare’). Acelasi tratament trebuie sa li se aplice autorilor loviturii de stat din decembrie 1989 precum si tuturor celor asa-zisi ‘politicieni’ si ‘oameni de afaceri’ care au delapidat, vandalizat si instrainat avutia tarii prezenta si viitoare (pagube colosale din ceea ce tara construise si adunase pina in decembrie 1989 plus 100 miliarde EUR datorii achizitionate in numele tarii, bani in intregime jefuiti cu care nu s-a costruit nimic pentru tara dupa decembrie 1989!).

  • PEDEPSIREA SĂ SE FACĂ ATÂT PENTRU IMPOSTORI CÂT ȘI PENTRU CEI CARE AU LUCRAT,LUCREAZĂ ÎN SSPR ȘI AU PRIMIT ȘPĂGI DE LA IMPOSTORI ȘI ASOCIAȚIILE DE REVOLUȚIONARI CARE AU FĂCUT TRAFIC DE INFLUENȚĂ PENTRU ȘI ÎN FAVOAREA IMPOSTORILOR.
   TOȚI REVOLUȚIONARII CARE PRETINDEȚI CĂ SUNTEȚI AUTENTICI DIVULGAȚI IMPOSTORII PE CARE ÎI CUNOAȘTEȚI DAR ȘI PE CEI DIN CONDUCEREA ASOCIAȚIILOR CARE PRIMEAU ȘPĂGI DE LA IMPOSTORI.
   CONFISCAREA AVERILOR CELOR CARE AU BENEFICIAT PE NEDREPT CA IMPOSTORI,PÂNĂ LA ACOPERIREA SUMELOR DE CARE AU BENEFICIAT ȘI DE MĂRIRI DE GRAD AL CELOR CARE DIN SIMPLI MILIȚIENI ȘI TORȚIONARII NOȘTRI, AU AJUNS COLONEI SAU GENERALI.

 2. Domnule Marius Mioc,

  Evenimentele curente din lumea araba si nordul Africii poarta multe similitudini cu cele din Europa de Est in anii ’80 carora li se circumscrie asa-zisa ‘revolutie romana din 1989’, precum si cu evenimente din istoria contemporana anterioare si ulterioare celor din anii ’80 din Europa de Est. In special agresiunea militara impotriva Libiei precum si agresiunea propagandistica-psihologica-mediatica impotriva Libiei si Siriei. Desigur evenimentele curente din lumea araba si nordul Africii au coloratura specifica a acestor zone si a vectorilor de interes geo-politic in zona a entitatii agresoare, nefiind o copie de indigo a celor intimplate in Europa de Est si URSS in anii ’80, fortele care le-au generat sint insa aceleasi.

  Monitorizarea atenta a acestor evenimente ne poate ajuta o data mai mult sa intelegem ce s-a intimplat la noi in decembrie 1989. Avem nevoie de elucidarea deplina a acelor evenimente deoarece, noi ca popor, din punct de vedere istoric am alunecat atunci intr-o gaura neagra care ne obtureaza sensul istoriei si memoria. Poporul roman este astazi ostatec al fortelor intunericului instalate peste el in acel moment de debusolare si confuzie din decembrie 1989.

  Situatia se aseamana unui sketch din filmul documentar ‘Mondo Cane’:

  Undeva pe o insula izolata se afla un trib ai carui locuitori nu luasera contact cu ‘civilizatia moderna’. Un eveniment inedit se petrece, pe deasupra insulei trece la joasa altitudine un avion de pasageri. Evenimentul inedit capata o dimensiune mistica in mintile oamenilor si reprezinta debutul unei legende si inceperea unui nou cult si a unei noi religii care graviteaza in jurul ‘pasarii-zeitate’ coborita din cer. In 1989 un eveniment de origine nu mai putin artificiala ca survolarea unei insule de catre un avion s-a produs la noi. Printr-o strategie perversa si mestesugita de razboi psihologic foarte multi romani s-au vazut scosi in strada si asmutiti impotriva lui Ceausescu si-a ordinii sociale in care traisera civilizat pina atunci. Evenimentul a fost garnisit si piperat cu focuri de arma, cu evenimente macabre, cu ‘teroristi’, cu morti si cu raniti… Totul pentru a se da o dimensiune epica si ‘credibila’ evenimentului si pentru a se incrusta cit mai puternic in inconstientul colectiv! Totul pentru a se putea constitui in punctul de plecare al unei noi religii si a unei noi biserici, cu preoti noi, cu dari noi si disponibilitatea pentru o minoritate de ‘alesi’ de a toca banii si resursele acumulate de societate cu multa truda, sudoare si sacrificii pina atunci, precum si de a toca pe datorie banii si resursele tarii pentru urmatorii citeva sute de ani, adica condamnind la sclvaj si statutul de vagabond in propria tara si generatiile viitoare de romani.

  Iata de ce domnule Marius Mioc este bine sa demarati acest subiect extrem de serios al evenimentelor curente pe blogul dumneavoastra.

  Si-l invit si pe domnul Valeriu Mangu sa-si internationalizeze demersul. Ar putea sa inceapa sa lucreze la o varianta internationala a subiectului: ‘Distrugerea tarilor comuniste in Europa de Est si URSS si aservirea acestor tari de catre Occident asa cum va fi fost’, ‘Distrugerea Iugoslaviei si inlaturarea si asasinarea lui Slobodan Milosevic asa cum va fi fost’, ‘Ocuparea Irakului si inlaturarea si asasinarea lui Saddam Hussein asa cum va fi fost’; deocamdata doar cu titlu de proba: ‘Incercarea de distrugere a Libiei si de inlaturare si asasinare a lui Muammar Gaddafi asa cum va fi fost’, ‘Incercarea de distrugere a Siriei si de inlaturare a lui Bashar al-Assad asa cum va fi fost’… Si din pacate rechinii se zvircolesc in continuare agitati in jurul prazilor prezente si potentiale, iar cartea faradelegilor si samavolniciilor ramine deschisa si lucrurile foarte probabil ca nu se vor opri aici!

  • Sînt de acord cu dumneavoastră că există multe asemănări între evenimentele din 1989 şi cele de acum din ţările arabe. Şi în 1989 şi recent în Tunisia, Egipt, Yemen, Bahrain, Siria, Libia avem de a face cu o revoltă spontană a populaţiei, încurajată desigur de exemplele din vecini. În ţările arabe, în unele cazuri revoltele au izbutit, în altele nu.Corect aţi observat că există şi o coloratură specifică – avem şi cazuri de intervenţii armate străine (Bahrain – împotriva răsculaţilor, Libia – în favoarea lor), ceea ce nu s-a întîmplat în 1989. Ceea ce numiţi dumneavoastră agresiune psihologico-propagandistico-mediatică este de fapt doar libertatea cuvîntului, care a permis să fie exprimate şi păreri contrare celor ale regimurilor la putere.

 3. Stimate domnule Marius Mioc,sunt de acord să apărați drepturile revoluționarilor autentici,dar văd o schimbare de atitudine care înclină spre apărarea asociațiilor de revoluționari beneficiare de șpăgi din partea impostorilor transformați pe bandă în „autentici revoluționari” cu girul șpăgarilor din SSPR și al celor din Comisiile parlamentare ale revoluționarilor mână în mână cu cei din SSPR.
  VĂ GÂNDIȚI CĂ MARTIRI REVOLUȚIEI NU AU LINIȘTE,PÂNĂ CÂND MĂCAR O PARTE DIN IDEALURILE REVOLUȚIEI DIN DECEMBRIE 1989 SE VA ÎMPLINI?!….
  VĂ GÂNDIȚI CE NEDREPTĂȚI AU FĂCUT SSPR UNOR REVOLUȚIONARI AUTENTICI CARE DIN MOTIVE POLITICE GEN KGB,NE-AU BLOCAT DOSARELE ȘI CERTIFICATELE DE REVOLUȚIONARI ?!
  VĂ GÂNDIȚI CĂ HOTĂRÂREA DATĂ CA ACȚIUNE NE-FONDATĂ DE CĂTRE CURTEA DE JUSTIȚIE ȘI CASAȚIE -CONTENCIOS ADMINISTRATIV ,MI-A FOST ELIBERATĂ DUPĂ 8 LUNI DE ZILE ,LUÂNDU-MI DREPTUL ȘI POSIBILITATEA DE A MĂ ADRESA LA CEDO STRASBOURG?!
  BLOCAREA CERTIFICATULUI MEU DE REVOLUȚIONAR PE NUMELE DE ANGHEL GHEORGHE,A FOST POSIBILĂ CU CONCURSUL DOMNULUI IORDAN RĂDULESCU ȘI A FOSTULUI PRIMAR AL PLOIEȘTIULUI EMIL CALOTĂ,CARE MI-AU BLOCAT CERTIFICATUL PRIN TRECEREA PE ACELAȘI CERTIFICAT A ÎNCĂ UNEI PERSOANE PE NUME CALOTĂ TĂNASE?!
  ȘTIȚI CĂ ,COZEA ELIODOR (ALIODOR-EDUARD) FOST SECURIST ȘI PRIETENUL POLITRUCULUI IORDAN RĂDULESCU A FOST CONTESTAT DE MINE ?!
  ȘTIȚI CĂ ,FOSTUL PRIMAR EMIL CALOTĂ ,A FOST CHEMAT LA PARCHET PENTRU ABUZ ÎN FORMĂ CALIFICATĂ DE MINE ȘI DREPT RĂZBUNARE CU IORDAN RĂDULESCU MI-AU BLOCAT CERTIFICATUL DE REVOLUȚIONAR?!
  ȘTIȚI CĂ, ÎN ANUL 1988 LA A CINCEA AUDIENȚĂ AM FOST ARESTAT LA FOSTUL COMITET CENTRAL AL P.C.R. CA INSTIGATOR AL ȘCOLII DE MAIȘTRI DE LA RUPEA .?!
  ȘTIȚI CĂ ,AM FOST URMĂRIT DE FOSTA SECURITATE PENTRU CĂ ÎN ANUL 1982 AM SOLICITAT ANCHETĂ SOCIALĂ LA CONDUCEREA SUPERIOARĂ A P.C.R. PENTRU CĂ NU AM PRIMIT RECOMANDAREA DE PARTID PENTRU FACULTATEA DE ȘTIINȚE JURIDICE A UNIVERSITĂȚII BUCUREȘTI ȘI PENTRU CĂ AM FOST ȘI RĂMAS UN IUBITOR DE DREPTATE?!
  ȘTIȚI CĂ PE 15 NOIEMBRIE 1987 AM PARTICIPAT LA EVENIMENTELE DIN BRAȘOV ?!
  ATUNCI PENTRU CE AU DEVENIT MULTE PERSOANE CU NUMELE DE ANGHEL REVOLUȚIONARI,LOCUIND PRIN PUSTIUL BĂRĂGANULUI ?!,…..NU CUMVA SAU FOLOSIT DE DOCUMENTELE MELE DEPUSE LA DOSAR CONTRA ȘPĂGII LOR.
  SOLICIT ÎN NUMELE EROILOR MARTIRI AI REVOLUȚIEI PENTRU LINIȘTIREA SPIRITELOR LOR,DEMASCAREA LA TOȚI IMPOSTORII .
  REVOLUȚIONARII AUTENTICI NU SE TEM,SUNTEM RESPONSABILI FAȚĂ DE CEI CARE AU MURIT ÎN REVOLUȚIE ȘI FAȚĂ DE URMAȘII NOȘTRI.
  TOT CEEA CE AM EXPUS SUNT ADEVERITE CU ACTE ȘI MARTORI. NE-AM ÎNVÂRTIT ÎNTR-O SPIRALĂ ÎN CARE ÎN LOCUL PROGRESULUI SPERAT DE CEI CARE SAU JERTFIT PENTRU REVOLUȚIE,POPORUL NOSTRU A FOST CONDUS DE EȘALOANELE P.C.R. SUCCEDATE LA CONDUCEREA ȚĂRII DUPĂ 1989.
  DOMNULE MIOC FIȚI CEL CARE A-ȚI FOST ,NU CEL CARE SUNTEȚI.VĂ UREZ SUCCES ÎN LUPTA PENTRU ADEVĂRUL REVOLUȚIEI.
  Cu STIMĂ, Anghel Gheorghe

 4. In Lugoj este o asociatie care este ilegala dar acei revolutionari care fac parte din ea sunt niste sarlatani treisfert din ei nu au fost la revolutie doar ca sau facut revolutionari ei de ei si dind sume de bani lui BD .Ma intreb si sunt foarte bucuros ca acei oameni nu isi m,ai primesc indemnizatiile ,cind o sa dea socoteala pt minciunile si magariile facute?….

 5. Legea 42/1990 a aparut pentru a se putea crea o noua clasa de privilegiati care sa serveasca puterea.
  Cu alte cuvinte, daca in evenimentele din iunie 1990 in loc de mineri ar fi fost revolutionari certificati, nu ar mai fi comentat nimeni, dar la acea data inca nu era aparuta Legea 42, asa ca iliescu a fost nevoit sa foloseasca o categorie de oameni ai muncii pentru a nu compromite guvernul de la acea data.

  • Speculații cu „ce-ar fi fost dacă” poate face oricine dar nu cred că valorează prea mult. Se știe clar ce a fost în iunie 1990. Revoluționarii nu au venit în sprijinul lui Iliescu, ci au fost printre cei bătuți de mineri. Mișcarea din Piața Universității s-a sprijinit în mare parte pe revoluționari (inițiatorul mișcării, Dumitru Dincă, e el însuși revoluționar) care protestau față de „furtul revoluției”. Majoritatea populației era însă mulțumită de Iliescu, tocmai îl votase cu 85%.
   https://mariusmioc.wordpress.com/2009/05/21/20-mai-1990-duminica-orbului/
   Orice altă prezentare a faptelor nu e decît falsificare a istoriei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.