Radu Câmpeanu: „Iliescu a făcut şi multe lucruri bune”

Cu ani în urmă scriam în articolul „Revoluţia trădată” (linc): „S-a vorbit mult despre “revoluţia furată”. Împotriva furtului revoluţiei s-a protestat prin manifestaţia din 1990 din Piaţa Universităţii. Ar fi cazul să se discute şi despre “revoluţia trădată” – trădarea idealurilor revoluţiei de către forţele politice care s-au autointitulat anticomuniste”.

Liderul principalului partid de opoziţie din 1990, Radu Câmpeanu, contracandidatul lui Ion Iliescu care a obţinut cele mai multe voturi în alegerile din acel an, a dat recent un interviu ziarului „Adevărul” (linc). „Ion Iliescu a făcut şi multe lucruri bune” este concluzia pe care o împărtăşeşte cititorilor distinsul liberal. Întrebat fiind care a fost cel mai bun preşedinte al României de pînă acum, domnul Câmpeanu se arată nehotărît. Prima opţiune pe care o aminteşte e Iliescu, “dar şi Emil Constantinescu a fost un preşedinte bun, normal, fără să fie teribil”.

E bine că domnul Câmpeanu ne lămureşte cu privire la opiniile sale despre Ion Iliescu. E păcat doar că nu ne-a lămurit încă din 1990. Adevărul este că la alegerile din mai 1990 (linc) Ion Iliescu n-a avut contracandidat. Partidele istorice care confiscaseră propagandistic discursul anticomunist într-un mod asemănător cu cel în care Ion Iliescu a confiscat revoluţia, erau ostile lui Ion Iliescu doar de ochii lumii. Probabil că membrii simpli ai acestor partide erau sincer adversari ai emanatului FSN, dar conducerea partidelor istorice avea în  taină o admiraţie faţă de Ion Iliescu.

Poate este totuşi nedreaptă acuzaţia de trădare – nu poţi trăda decît ceva la care aparţii. Un român nu poate trăda decît România, niciodată Mozambicul. Conducerile partidelor istorice nu aveau nici o legătură cu revoluţia din 1989, de aceea nici nu o puteau trăda. Vina este doar a celor care şi-au închipuit că aceste partide reprezintă idealurile revoluţiei.

Mai citeşte:
Politicienii şi revoluţia din 1989 – analiză în 6 episoade (1, 2, 3, 4, 5, 6)
Revoluţia trădată
Corneliu Coposu. o mediocritate a politicii româneşti

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.