Nevoia de onestitate şi decenţă în discuţiile despre revoluţionari

Într-o societate democratică, oportunitatea oricărei legi poate fi pusă la îndoială. Ziarul „Adevărul”, dezbătînd legea revoluţionarilor este însă departe de ce ar trebui să fie o dezbatere normală, atît prin tonul folosit cît şi prin informaţiile false răspîndite. „Pomanagii fără ruşine”, „profitori”, „escroci” sînt calificative aruncate asupra revoluţionarilor, nu numai asupra celor care au minţit ca să obţină titlul ci asupra tuturor.

Spre comparaţie, voi lua o altă lege în vigoare – legea sportului nr. 69/2000 (linc). Articolul 64 al acestei legi prevede dreptul sportivilor medaliaţi la jocurile olimpice sau la campionatele mondiale sau europene de seniori ale sporturilor olimpice la o rentă viageră neimpozabilă. Această rentă e în valoare de 1,5 salarii medii brute pe economie pentru o medalie de aur la jocurile olimpice, sînt valori mai mici pentru medalii mai puţin importante, iar dacă un sportiv a luat mai multe medalii poate cumula rentele, dar de la a 2-a rentă începînd valoarea e înjumătăţită. Este necesară o asemenea lege? Părerile pot fi împărţite. În SUA, de pildă, nu se plăteşte rentă viageră din bugetul statului pentru medaliaţii jocurilor olimpice, dar performanţe sportive există. Însă, chiar dacă s-ar discuta anularea legii, mi s-ar părea lipsit de bun simţ să acuzi foştii campioni olimpici ai României care au beneficiat de această lege pe care parlamentul a votat-o că ar fi „pomanagii fără ruşine”, „profitori”, „escroci”.

„Revoluţionarii securişti” (linc) se numeşte un articol a lui Grigore Cartianu de pe saitul ziarului „Adevărul” din 27 iulie 2011. „Prin gîtlejul lor urlă ticăloşia, lăcomia şi impostura. Escroci de joasă speţă au pozat multă vreme în „eliberatori” ai neamului românesc. În acest timp, şi-au jecmănit compatrioţii ca ultimii borfaşi”, este felul în care îi descrie Cartianu pe revoluţionari. Dacă ar fi folosit asemenea calificative despre ţigani, imediat s-ar fi sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. Dar revoluţionarii sînt acum noua tagmă-paria a naţiunii, noii „duşmani ai poporului” asupra cărora poate răbufni nestingherită ura ziariştilor.

Există printre revoluţionari, aşa cum există şi printre ţigani, ticăloşi, impostori, lacomi şi escroci. Dar numai în cazul revoluţionarilor generalizarea este îngăduită în presa românească. Se doreşte crearea unei atmosfere în care revoluţionarii să se ruşineze pentru faptele lor din decembrie 1989. Comparativ, foştii securişti se mîndresc azi cu meseria lor şi încasează pensii mult mai mari decît indemnizaţiile de revoluţionari. E firesc, ei au servit Patria, nu agenturili străine!

Oricum, acuzaţia de „securişti” adusă celor care au primit certificate de revoluţionar este nedreaptă. Prin art. 8 din legea 341/2004, foştii colaboratori ai securităţii nu pot primi certificate de revoluţionar. În legea foştilor deţinuţi politici, de pildă, nu există un asemenea articol. Tocmai de aceea, CNSAS-ul a verificat o mare parte din posesorii certificatelor de revoluţionar, dar doar o mică parte a deţinuţilor politici (cei care au ocupat funcţii importante). Dintre revoluţionarii verificaţi de CNSAS mai puţin de 2% s-au dovedit colaboratori ai securităţii (linc). Procentul şpăgarilor cred că este mai mare.

Sînt convins că în rîndul foştilor deţinuţi politici proporţia colaboratorilor securităţii este mai mare decît printre revoluţionari. Există şi motive obiective pentru asta – timpul mai îndelungat în care deţinuţii politici au fost supuşi presiunilor securiştilor. A ieşit la iveală de pildă că fostul şef al Asociaţiei Deţinuţilor Politici din Timiş, Emil Sebeşan, a fost timp de decenii informator al securităţii (linc). Nimeni însă nu-i caracterizează la modul general pe foştii deţinuţi politici ca fiind securişti şi nu spune că, prin faptul că primesc nişte indemnizaţii de la stat, sînt „pomanagii”, „escroci de joasă speţă”, „îşi jecmănesc compatrioţii ca ultimii borfaşi”. Ba însuşi ziarul „Adevărul” deplîngea „bătaia de joc” la care sînt supuşi deţinuţii politici şi rudele lor (căci şi rudele au dreptul la despăgubiri conform Legii 221/2009) datorită despăgubirilor mici pe care le primesc (vezi „Foştii deţinuţi politici sînt la mîna statului” de Oana Bejenariu, pe adevarul.ro din 28 septembrie 2010 – linc). Iar dacă printre cei care se pretind deţinuţi politici există şi un Gelu Voican Voiculescu (linc), nimeni nu trage concluzia că însăşi noţiunea de deţinut politic e echivalentă cu impostura.

Este stabilit, nu pe bază de presupuneri ci de verificări, că peste 98% dintre posesorii certificatelor de revoluţionar nu au colaborat cu securitatea. Propagandistic presa poate face tapaj anume pe cele cîteva cazuri de colaboratori ai securităţii pentru a crea în opinia publică impresia de „revoluţionari-securişti”. Aceasta e doar manipulare, de felul celei analizate deja de mine în articolele „Un membru al societăţii Timişoara – colaborator al securităţii şi manipularea din jurul acestui caz” (linc) şi „Revoluţionari colaboratori ai securităţii şi reluarea manipulării pe acest subiect” (linc). În ciuda acestui fapt Cartianu atribuie revoluţionarilor eticheta de „securişti”, polemizînd cu un anonim de pe internet (e foarte comod să găseşti pe internet un oponent anonim care a scris nişte prostii şi pe care să-l combaţi). Interesant că atunci cînd s-a făcut ceva concret pentru eliminarea securiştilor dintre revoluţionari, respectiv cînd preşedintele Băsescu a retras titlul de revoluţionar unor securişti, acelaşi Cartianu spumega de furie în ziarul „Adevărul”, în articolul „Dreptate, ochii lui Trosca vor să te vadă!” (linc). În respectivul articol apăreau şi afirmaţii scoase din burtă precum că Trosca a fost „ofiţerul care a documentat impecabil trădarea lui Militaru”. Domnule Cartianu, fii consecvent! Trebuie sau nu să rămînă securiştii cu certificate de revoluţionar? Dacă da, de ce eşti revoltat de „revoluţionarii securişti”? Dacă nu, de ce te-ai supărat cînd au fost eliminaţi 5 securişti dintre revoluţionari?

Dar poate există totuşi o consecvenţă la Cartianu. Susţinerea păstrării certificatelor de revoluţionar în cazul securiştilor dovediţi (cazul Trosca & comp) se face tocmai pentru ca apoi să se poată acuza revoluţionarii că ar fi securişti. Firul călăuzitor al publicisticii ziarului „Adevărul” pare să fie: În revoluţie şi în revoluţionari trebuie să se tragă din orice poziţie! (ca să parafrazez un clasic în viaţă – linc).

Voi continua într-un articol viitor dezbaterea campaniei de presă despre revoluţionari a ziarului „Adevărul”. Părerea mea e că guvernul Boc, în ciuda declaraţiilor, nu va lua concret nici o măsură de tăiere a indemnizaţiilor. Scopul urmărit este asasinarea morală a revoluţiei române şi nu economiile la buget. Dacă după toată această campanie de presă nu se va face nimic, populaţia va ajunge să-i urască şi mai mult pe revoluţionari. Ceea ce se şi urmăreşte, de fapt.

Mai citeşte:
Campania împotriva revoluţionarilor şi făţărnicia politicienilor
Scurt istoric al revoluţionarilor şi al compromiterii lor în opinia publică
Nuanţare la Cartianu: „Cazuri speciale legate de traseul Ceauşeştilor spre Tîrgoviştea morţii” să rămînă cu certificat de revoluţionar

9 gânduri despre „Nevoia de onestitate şi decenţă în discuţiile despre revoluţionari

 1. Baiatul bun este intruchipat(jucat) de dl. Mioc.

  Baiatul rau este reprezentat de „Adevarul”.

  Fireste ca nu toti romanii sunt hoti.
  E aberant sa discutam la modul general.

  D-le baiat bun, asa cum unii au facut din escroci mari revolutioneri, tot asa, altii, acum, incerca sa-i demaste.Care este necazul dvs?!?

  Va ganditi ca dl. Maries, prietenul dvs o sa fie detronat de la sefia Asociatiei 21 Decembrie?

  Am ajuns la limita.Nu ii mai pot suporta pe toti perversii care imi ofera lectii de morala,

  Revolutia nu a fost facuta pentru bani sau alte interese materiale.Gata cu japca !

  -bani doar la cei raniti si urmasii celor decedati.Restul sa mearga la munca si cei dovediti impostori sa restituie ce au primit ilegal.

  -eu am luptat la Revolutie, nu am furat nimic, asa ca am tot dreptul sa cer demascarea acestor impostori ticalosi.

  • Sigur că aveţi dreptul să cereţi demascarea impostorilor. De ce n-aţi făcut-o?
   Eu, de pildă am depus la CPRD, în termen legal, mai multe contestaţii privind anularea unor titluri de revoluţionar. În majoritatea cazurilor CPRD nu mi-a dat nici un răspuns. În cazurile Margareta Costea şi Victor Socaciu CPRD mi-a răspuns totuşi (mare realizare!) că au respins contestaţia, fără însă să explice motivele de fapt şi de drept ale respingerii.
   Cît despre Mărieş, n-am grija lui, e băiat mare şi îşi poartă de grijă singur.

 2. De mama lui Dan Bittman , cand va ocupati ?..stiti ca dansa si-a tras alee din Autostrada Soarelui.
  Asa am aflat si eu ca are Certefecat de revolutionera.

  -d-le Mioc, abia imi duc zilele pe foametea acesta crunta, chiar nu nu am timp si gologani pentru petitii ca sa ma ocup de toate lozele astea.Omul cinstit a saracit in capitalism.

  Carevasazica, pe Maries il menajati…..ok, atunci cu toata saracia mea o sa ma ocup eu, de domnia sa.Vreau sa-l vand incadrat in campul muncii, pana nu-l vad nu mai am liniste ,somn si pace.

  • Înţeleg că sînteţi patron şi vreţi să îi oferiţi lui Mărieş un loc de muncă. Un gest nobil din partea dv., dar ofertele ar trebui să i le adresaţi direct. Nu văd rostul discuţiilor despre Mărieş aici (exceptînd articolele care îl au subiect pe Mărieş).

 3. Impostori? Hm………

  Contabilul sef de la Steaua Rosie (devenita Hesper) statea la poarta si facea lista cu noi cei de afara care ii chemam pe altii sa ni se alature si cu cei care ni se alaturau. Pe 23 sau 24 i-a murit copilul, baiat de 16 ani, impuscat din greseala de garzile de soldati care ne pazeau de „teroristi”. L-am vazut peste citeva luni pe acest turnator care ne-ar fi dat pe mina securitati fara scrupule, la televizor, facut EROU al Revolutiei pe seama mortii copilului lui.

  Stiind ca au murit oameni la Revolutie, nici sa fi ramas in tara nu as fi cerut „certificat de revolutionar”. Nu am simtit ca merit……si apoi nu am facut-o pentru bani.

 4. „Protestele din Marea Britanie s-au extins şi au ajuns în mai multe oraşe, printre care Manchester sau Liverpool, iar mai mulţi copii de 9 -10 ani au fost surprinşi furând sticle de vin sau votcă din magazine, scrie Daily Mail.

  Copiii, îmbrăcaţi sport, au fost văzuţi intrând în magazine, printre cioburi, şi ieşind cu buzunarele pline şi cu sticle de alcool în mână”

  Articol din Gandul de azi, scris de Mihai Schiaui.

  Initial m-au trecut fiori reci, crezand ca este iar vorba despre dumneavoastra,
  d-le Mioc.Dar nu, actele de cleptomanie se petrec pe la englezi din fericire pt noi……

 5. Pe cuvantul meu de onoare, daca este ceva subtil in ce am scris , este un articol cat se poate de real !

  D-le Mioc, ca dvs sunt multi !…In cleptocratia de dupa 1989, mai toti oamenii deveniti personalitati publice au fost pe la parnaie.

  Deja, ma simt jenat pt ca nu am nici macar o arestare pt 24 ore la activ………..

 6. Scriam în articol că nu cred că guvernul Boc va tăia indemnizaţiile de revoluţionar, fiindcă scopul urmărit este asasinarea morală a revoluţiei. Guvernul a găsit însă soluţia să taie indemnizaţiile continuînd însă asasinarea morală a revoluţiei: a suspendat indemnizaţiile luptătorilor remarcaţi dar numai pentru anul 2012, fără să anuleze articolele respective din lege. Teoretic în 2013 indemnizaţiile trebuie iar plătite. Astfel se asigură că subiectul „indemnizaţii” e mereu prezent cînd se discută despre revoluţionarii din 1989, ceea ce e metoda cea mai eficace de asasinare morală a revoluţiei. Opinia publică nu trebuie să-şi închipuie că revoluţionarii au şi alte subiecte de discuţie decît indemnizaţiile, iar lăsînd problema în suspensie legislativă, e inevitabil că asociaţiile de revoluţionari vor avea acest subiect de preocupare, fiind deturnate de la alte scopuri.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.