Plîngere la poliţie împotriva lui Emilian Cutean, făcută de SSPR

„Cutean a rămas fără certificat de revoluţionar”, anunţa saitul alfanews (linc) în 7 februarie 2011, reproducînd nişte declaraţii ale domnului George Costin, secretar de stat la SSPR. Acesta a explicat ziariştilor, într-o conferinţă de presă, că în dosarul de revoluţionar a lui Emilian Cutean, fost secretar de stat la SSPR şi fost preşedinte al Comisiei Parlamentare a Revoluţionarilor, au fost descoperite mai multe inadvertenţe, ceea ce a determinat SSPR să anuleze certificatul de revoluţionar respectiv. Alfanews informează:

În dosarul lui Cutean există şi o declaraţie a lui Dan Iosif, care susţine că a fost cu Emilian Cutean în noaptea de 21 decembrie 1989, iar pe 22 decembrie dimineaţa acesta a făcut parte din grupul revoluţionarilor care au ocupat sediul CC.

Din declaraţia lui Cutean reiese că în noaptea de 21 a plecat acasă şi a încercat pe la ora 02.00 să ajungă la Universitate, iar pe stradă a fost sfătuit de oameni să nu meargă, lucru pe care l-a făcut. Din acelaşi document se înţelege că Emilian Cutean era pe balconul casei sale, pentru ca apoi să meargă la radio şi abia seara a ajuns la CC.

Alţi doi martori, care au dat declaraţii pentru dosarul cu care a obţinut certificatul de revoluţionar, susţin că l-au văzut cu arma în mînă în CC, lucru despre care Cutean nu menţionează nimic în declaraţia sa, pe care a schimbat-o de cîteva ori, potrivit secretarului de stat, George Costin.

Comisia a hotărît că Emil Cutean nu îndeplineşte condiţiile legale pentru a deţine un certificat, urmînd să înainteze la Comisia Parlamentară propunerea de anulare, ca apoi să ceară preşedinţiei anularea certificatului.

N-am văzut în sintezele CPRD nici o discuţie despre o eventuală anulare a certificatului de revoluţionar a lui Emilian Cutean, de aceea l-am întrebat chiar pe acesta, prin e-mail, dacă George Costin a făcut vreun demers pentru anularea certificatului său de revoluţionar. În răspunsul pe care mi l-a trimis, domnul Cutean precizează:

În legătură cu (…) certificatul meu, nu am ce să explic, tot ce se află în dosar este autentic şi nu pot comenta, fiecare dintre cei care au dat declaraţii, au scris ceea ce au văzut  şi cum m-au perceput ei, în acele momente. Eu am scris la rîndul meu, ceea ce mi s-a parut mie relevant, asta e tot. E normal să nu fie identice declaraţiile, deoarece numai cînd sînt scrise după dictare se pot corobora exact declaraţiile, altfel… fiecare om vede acţiunea, din punctul lui de vedere. Dar acest lucru nu l-au înţeles cei care NU au fost acolo şi care au văzut la televizor aceleaşi imagini şi aceleaşi decalarii [declaraţii?] de 21 de ani încoace, considerînd că dosarele trebuie  întocmite în baza a ceea ce au auzit ei… coroborate şi aproape identice.
Şi încă odată, da, Costin şi-a dus planul la îndeplinire, calomniindu-mă în mass media şi chiar depunînd din partea SSPR, o reclamaţie la secţia 1 Poliţie (la care am fost invitat să dau declaraţie, ceea ce am şi făcut), pentru fals şi uz de fals, după cîte îmi amintesc pentru anularea certificatului de revoluţionar.

Ca o părere personală, explicaţiile lui Cutean pot sta în picioare. În articolul „Despre metodologia cercetării istorice” (linc) publicat pe acest blog, scriam: „E foarte normal ca după peste 20 de ani de la un eveniment să nu mai ţii minte cu precizie amănunte precum data exactă de desfăşurare (nu mai zic de oră)”. Nu ştiu cînd a fost dată declaraţia lui Dan Iosif din dosarul lui Emilian Cutean, dar dacă a fost dată la mai mulţi ani de la evenimente (ceea e foarte probabil), anumite confuzii cu privire la momentele exacte de desfăşurare a unor fapte sînt fireşti.

Mai citeşte:
Emilian Cutean îi scrie lui Boc. Evoluţia în timp a eliberărilor certificatelor de revoluţionar, conform lui Cutean
Emilian Cutean, contestaţie adresată CPRD
Secretarul de stat pentru revoluţionari, Emilian Cutean, condamnat la 5 ani închisoare
Ion Iliescu despre cazul Cutean
Emil Boc îl destituie pe Cutean de la şefia SSPR. Cine vine în loc?
Tribunalul Bucureşti menţine pedeapsa de 5 ani închisoare pentru Emilian Cutean

Un gând despre „Plîngere la poliţie împotriva lui Emilian Cutean, făcută de SSPR

  1. Cind am vazut ca se da alte termene de depunerea a acvtelor pentru revolutionari atunci au venit toti la cascaval ca pina la urma cascavalul se termina si ramine fara drepturi adevarati revolutionarii cu citeva exceptii usor de dus cu vorba si uite asa pa pa pa nici acum nu vreti doar vorbiti am fost o mina de oamenii in decembrie 1989 si inainte tot la fel am reusit sa stringem in jurul nostru o multime si am rasturnat un regim totalitar comunismul astazi ce faceti voi care spuneti ca reprezentati revolutionarii pe care revolutionari ii reprezentatii ,nu stiu raspundeti voi , sint FRONTUL DEMOCRAT ROMIN credeti nu credeti acestai adevarul,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.