Subminătorul puterii de stat, lt-col. Silviu Popescu, cere pensie statului român şi ar dori să candideze la preşedinţia României

document prezentat de domnul Popescu pe blogul propriu, din care rezultă vechimea în muncă realizată de dumnealui în România

Domnul locotenent-colonel Silviu Popescu fondator în decembrie 1989 al Grupului de Iniţiativă pentru Democratizarea Armatei (linc), care a fost un precursor al Comitetului de Acţiune pentru Democratizarea Armatei (CADA), trecut în rezervă în noiembrie 1990 de către ministrul Stănculescu, a deschis o acţiune în faţa instanţelor din România pentru a primi pensie din partea statului român.

În urma mineriadei din septembrie 1991, domnul Popescu, pe atunci membru în conducerea Alianţei Civice Bucureşti, a fost condamnat de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru „participaţie improprie la subminarea puterii de stat”. Domnia sa este astfel, după Miron Cozma, cel de-al doilea subminător al puterii de stat recunoscut oficial în neamul românesc. Neîncrezător în justiţie, domnul Popescu nici nu a participat la procesul penal care i-a fost intentat, ci a părăsit ţara. La un moment dat fusese dat în urmărire generală prin Interpol şi se afla pe pagina de internet a poliţiei române la rubrica „most wanted” – cei mai căutaţi infractori (linc).

În prezent domnul Popescu este pensionar, dar statul austriac nu-i recunoaşte perioada lucrată în România. Primeşte o pensie calculată doar pentru perioada de după 1991, în care a muncit în Austria.

Pentru cei 30 de ani, 4 luni şi 23 de zile de muncă din România (din care vreo 28 de ani în armată, ca elev la şcoala militară şi apoi ofiţer), domnul Popescu doreşte să i se plătească pensie de către statul român. S-a adresat Curţii Europene a Drepturilor Omului (cererea 55553/10), însă aceasta i-a respins cererea pentru că „nu au fost îndeplinite condiţiile de admisibilitate prevăzute în articolele 34 şi 35 din Convenţie” (linc). Domnul Popescu acuză corupţia de la CEDO pentru această situaţie. Eu bănuiesc că este vorba de faptul că nu au fost folosite, anterior plîngerii de la CEDO, căile de recurs intern.

Anul acesta domnul Popescu a deschis o acţiune în justiţie şi la Curtea de Apel Bucureşti, împotriva Ministerului Apărării Naţionale (dosar 3577/2/2011). Acţiunea i-a fost respinsă ca inadmisibilă (linc), urmînd ca recursul să se judece la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În paralel cu aceste demersuri juridice, domnul Popescu a adresat un protest preşedintelui Traian Băsescu (linc), în care cere, pe lîngă pensie (calculată după legea anterioară şi nu după cea actuală), 5 milioane de euro despăgubire pentru eliminarea sa din armată, repunerea pe rol a procesului mineriadei din septembrie 1991 şi anularea condamnării sale, 10 milioane euro despăgubire pentru condamnarea sa în procesul mineriadei şi urmările pe care le-a avut aceasta (urmărirea sa prin Interpol, pierderea drepturilor cetăţeneşti, obligarea de a trăi în surghiun), acordarea titlului de erou al revoluţiei, acordarea titlului de revoluţionar (cerut separat de titlul de erou al revoluţiei, cu precizarea că banii cuveniţi vor fi dăruiţi văduvelor cu copii ai revoluţionarilor ucişi; personal observ că după 22 de ani de la revoluţie, toţi copiii orfani de atunci sînt acum oameni în toată firea). Protestul este scris şi în numele căpitanilor Valerian Stan şi Ilie Ghioc, deasemenea trecuţi în rezervă în 1990 de către Victor Stănculescu. Anumite formulări din acest protest mă fac însă să bănuiesc că textul e compus doar de domnul Silviu Popescu (de pildă: „Cu excepţia a două nume de răsunet, ofiţeri ai mişcării CADA, Ex-Cpt. Ing. Ghioc Ilie şi Cpt. Durac Nicolae, pe care cred că nu-i cunoaşteţi, numele a celorlaţi doi Ex-Ofiţeri CADA, subsemnatul, Lt. Col. D.I. Popescu Silviu Octavian şi juristul Cpt. Stan Valerian, toţi în rezervă forţată, vă sînt cunoscuţi”). L-am întrebat prin e-mail pe domnul Valerian Stan dacă a semnat acel protest şi dînsul a tăgăduit aceasta. Pe domnul Ghioc nu l-am întrebat fiindcă nu ştiu cum să iau legătura cu dînsul.

Totodată, într-un articol publicat pe blogul propriu, domnul Popescu îşi anunţă disponibilitatea de a candida pentru preşedinţia României (linc). De amintit că şi domnul Miron Cozma, coinculpat cu domnul Popescu în procesul mineriadei din 1991, a anunţat că vrea să candideze la preşedinţie (linc).

Mai citeşte:
Locotenent-colonel Silviu Popescu, căpitan Valerian Stan şi colonel Nicolae Durac despre formarea CADA
Timişoara, 8 iunie 1990. „Armata trebuie să scape de criminali şi colaboraţionişti”. Miting în favoarea CADA (video)
Noiembrie 1990. Conferinţă de presă CADA la GDS: „L-am sprijinit pe generalul Stănculescu, ţinînd cont de faptul că toţi sîntem dalmaţieni” (video)

5 gânduri despre „Subminătorul puterii de stat, lt-col. Silviu Popescu, cere pensie statului român şi ar dori să candideze la preşedinţia României

 1. Stimate domnule Marius Mioc
  Găsesc foarte corect, interesant modul în care ați rezumat cele scrise și cerute de mine și colegii mei din Cada bucureșteană.
  Vă multumesc din inimă. Este un prim pas de sprijin pe drumul adevărului și dreptății.
  Vă promit să nu rămîn dator.
  Popescu

  • Nu aveţi nici un fel de datorie faţă de mine. M-ar interesa totuşi să-mi trimiteţi motivarea hotărîrii judecătoreşti legată de mineriada din 1991, pe care v-am mai cerut-o.

  • BUNA ZIUA .AVETI IDEE CINE ESTE CONSILIERUL LUI PETRE ROMAN CARE IN 1990,MAI,S-A DEPLASAT IN BIROU LA GENERALUL STANCULESCU SI I-AR FI CERUT 20 KG TROTIL PENTRU A” ARANJA O MASINA CAPCANA SUB BALCONUL UNIVERSITATII ?

 2. BUNA ZIUA .AVETI IDEE CINE ESTE CONSILIERUL LUI PETRE ROMAN CARE IN 1990,MAI,S-A DEPLASAT IN BIROU LA GENERALUL STANCULESCU SI I-AR FI CERUT 20 KG TROTIL PENTRU A” ARANJA O MASINA CAPCANA SUB BALCONUL UNIVERSITATII ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.