Blogul lui Marius Mioc

despre revoluţia din 1989 şi ceea ce a urmat după ea

Ministrul Victor Stănculescu, generos pe banii statului septembrie 7, 2011


Din februarie 1990 generalul Victor Atanasie Stănculescu a devenit ministrul apărării naţionale. La vremea aceea Procuratura Militară, instituţia care ancheta crimele din decembrie 1989, era subordonată Ministerului Apărării Naţionale. Indirect, generalul Stănculescu era şef şi peste procurorii care ar fi trebuit să-l ancheteze pentru faptele sale din timpul revoluţiei.

Domnul Stănculescu a ştiut să păstreze relaţii bune cu procurorii militari, care nu l-au deranjat cît timp a fost ministru şi nici cîţiva ani după aceea, cîtă vreme Ion Iliescu s-a menţinut la preşedinţia României. Una din trăsăturile de caracter care au făcut din Victor Stănculescu un ministru apreciat de subalterni este generozitatea. Nu pe banii proprii ci pe banii statului, dar tot generozitate se cheamă! Revista „Caţavencu” nr. 18/1991 explică această generozitate aplicată procurorilor militari. Dar nu numai aceştia au beneficiat de ea. Prin valul de avansări la excepţional din timpul ministeriatului său, care a însemnat şi o mărire a cîştigurilor financiare pentru cei împricinaţi, Victor Atanasie Stănculescu şi-a asigurat simpatia şi a majorităţii ofiţerilor obişnuiţi. Redau mai jos articolul lui Mădălin Matica din revista „Caţavencu”.

S-a scumpit un procuror militar

O ştire de senzaţie a traversat coridoarele întunecoase şi prea-primitoare ale Procuraturii Generale: s-a operat o mărire de salarii! Domnul general Victor Atanasie Stănculescu, cu un ultim gest de mare nobleţe pe banii statului de drept, a mărit salariile procurorilor militari cu 35%. Vă puteţi da şi singuri seama de nemulţumirea procurorilor civili care au rămas, de pe vremea ex Procurorului General Gh. Robu, cel care a făcut o oarecare mărire cu un salariu neliberalizat doar cu un pic mărit. Domnul ministru (fost al Apărării Naţionale, actualmente al Industriei) şi-a creat astfel o mulţime de prieteni şi simpatizanţi. Îi este oare frică de procurori şi procuratură? Poate… Procurorii militari pot fi însă cu siguranţă felicitaţi deoarece tărăgănează şi amînă neînţelees deschiderea unor anchete şi procese împotriva teroriştilor Revoluţiei. Un alt semn de întrebare ar fi: de ce nu s-a făcut publică această majorare substanţială de salarii? Oricît de ascunse lucruri se petrec, noi aflăm şi dăm în gît.

Mai citeşte alte articole din presa românească din perioada imediat următoare revoluţiei în pagina Presa românească 1989-1990

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.