Blogul lui Marius Mioc

despre revoluţia din 1989 şi ceea ce a urmat după ea

Începutul mineriadei din septembrie 1991. 24 septembrie, Petroşani (video) septembrie 16, 2011

Filed under: politica românească — mariusmioc @ 8:01 am
Tags: , ,

Se împlinesc 20 de ani de la mineriada din 1991, care a răsturnat guvernul Petre Roman. Cum a început această mineriadă puteţi vedea în înregistrarea de mai jos. Filmări din Petroşani 24 septembrie 1991. Voi continua cu alte înregistrări despre mineriada din 1991, pentru a ajuta cititorii acestui blog să-şi facă o imagine obiectivă despre acest eveniment istoric.

Transcriere înregistrare:
0:04 Mulţime de mineri scandînd „Guvern!” (?)
0:16 Scandări „Cozma e cu noi!”, apoi „Cozma!”
0:38 Mircea Hamza (reporter TVR): Ne aflăm la Petroşani. În aceste clipe se desfăşoară conflictul de muncă al minerilor din Valea Jiului din Regia Autonomă a Huilei. Alături de noi se află liderul sindical, domnul Cozma, care va ţine să explice ce se întîmplă. Vă rugăm.
0:57 Miron Cozma: Da. Deci vreau să vă spun un aspect. Aceşti mineri pe care-i vedeţi aicea, această masă mare de mineri, care reprezintă baza energetică a acestei ţări, n-au fost vizitaţi de aproape doi ani de zile de onorat guvernul nostru pe care îl iubim şi pe care l-am apărat. Este inadmisibil! Sîntem oameni care muncim cel mai greu la ora actuală. Sîntem oamenii adîncurilor, oamenii care ne tragem viaţa de zi cu zi în fundurile pămîntului. Ştie oare guvernul că în 10 ani, la noi în Valea Jiului au murit 522 de oameni? Ştie că am avut 277 de accidente, ortaci cu invaliditate? I-am chemat la, acum, i-am chemat ieri să vină la Vulcan. De ieri pînă azi, nici acum, în al 12-lea ceas n-au vrut să fie alături de noi, să ne asculte şi pe noi, după doi ani, să ne asculte şi pe noi, să ne spunem şi noi păsurile, să ne spunem şi noi necazurile pe care le avem. Dacă nici acum nu s-a putut să se stea de vorbă cu noi, tre’ să mergem (neînţelegibil) (aplauze, urale)
2:02 Scandări „Cozma!”, apoi şi „Cozma e cu noi!”
2:22 Mircea Hamza: Propunerile pe care vi le-a făcut astăzi guvernul, de răspuns la cererile dumneavoastră sînt satisfăcătoare?
2:29 Miron Cozma: Propunerile care ni s-au făcut nu sînt satisfăcătoare, pentru că: Să le luăm în ordine. La punctul numărul 1, ni s-a spus aşa: ni se vor da revendicările în funcţie de posibilităţile financiare ale întreprinderilor. Şi care-i contribuţia guvernului atunci? Punctul numărul 2: Se vor face amendamente la, deci se vor face, pardon, propuneri de către guvern, la parlament, pentru amendamente la legea impozitelor. Deci dacă guvernul încearcă, dacă parlamentul va vrea să accepte aceste, bine, dacă nu noi rămînem în continuare tot cu cele pe care le avem. La celelalte puncte: Ni s-a spus că se, stai puţin, ni s-a spus că ni se, efectiv că ni se îngheaţă nişte preţuri pe nişte produse din carne şi preparate din carne. Fraţilor, ştim cu toţii: am ajuns iară să mîncăm tacîmuri, să mîncăm carne calitatea a doua. Pentru noi nu există carne calitatea întîia, nu? Noi n-avem dreptul să mîncăm (neînţelegibil). Cînd se (neînţelegibil) de nu ştiu ca amestecuri (neînţelegibil). Deci mîncăm iară adidaşi şi preparate din carne ca pe vremea lui Ceauşescu! Nu? Ne-am săturat, nu mai vrem (neînţelegibil)
3:44 Mircea Hamza: Consideraţi că deplasarea la Bucureşti vă va ajuta să rezolvaţi cererile dumneavoastră?
3:49 Miron Cozma: Vrem să arătăm, aşa cum am promis ţării, că tot noi minerii, atît timp cît cei care sînt în fruntea ţării nu ne vor reprezenta interesele, nu vor reprezenta interesele acestei ţări, noi minerii vom fi primii – cum am făcut-o pe vremea lui Ceauşescu – şi vom lupta împotriva celor care nu reprezintă interesele naţiunii! (urale)

(va urma)

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.