Valentin Ceauşescu, viitorul preşedinte al României?

Remarcam nu cu mult timp în urmă, în articolul „Propagandă în ziarul Adevărul: Eroul Ceauşescu a împiedicat alipirea Deltei la URSS” (linc), tendinţa existentă în presa de pe malurile Dîmboviţei de reabilitare a lui Ceauşescu.

„Nu istoria corectă ci reabilitarea lui Ceauşescu, chiar şi cu preţul celor mai sfruntate minciuni, este ceea ce preocupă ziarul “Adevărul””, remarcam în acel articol.

Dar nu e vorba doar de ziarul „Adevărul” ci de o întreagă campanie mediatică. Nu sînt singurul care a remarcat asta. În ziarul „Curentul”, Iulia Nueleanu observă acelaşi fenomen şi are şi o explicaţie pentru asta: Valentin Ceauşescu s-ar pregăti să candideze la preşedinţia României. Citez din articolul „Valentin Ceauşescu, scos la încălzire de moguli în cursa pentru Cotroceni” (linc):

Dacă v-aţi pus întrebări în legătură cu avalanşa de interviuri, documentare şi mărturii despre „epoca de aur“ şi mai ales despre „cel mai iubit fiu al ţării“ şi familia acestuia, aflaţi că nimic nu este întîmplător. O radiografie la rece a sistemului, a autocraţiei Ceauşeştilor ar fi oricînd binevenită, în contextul în care adevărul istoric este cea mai importantă obligaţie a  noastră pentru generaţiile viitoare. Din păcate nu avem de-a face cu o analiză, întrucît ne aflăm în faţa unor noi forme ale cultului personalităţii, ceva mai rafinate, dar la fel de nocive pentru societate. De ceva vreme, seară de seară, cele mai vocale posturi de ştiri de televiziune, care se laudă zilnic că sînt una în faţa alteia, ne oferă, în loc de informaţii, biografiile romanţate ale membrilor familiei Ceauşescu. Interviuri cu camera ascunsă scoase de la naftalină, mărturii ale arhitectului, pilotului, traducătorului familiei Ceauşescu apar în fiecare seară la televizor, mesajul fiind acelaşi: era mai bine înainte de 1989, iar familia Ceauşescu era una obişnuită, cu băieţi rebeli şi o fată timidă, fără niciun fel de legătură cu atrocităţile sistemului, cu foamea, frigul, sărăcia şi mai ales cu disperarea românilor.  Care-i rostul acestei spălări odioase de cadavre la 21 de ani de la momentul în care românii au ieşit în stradă şi l-au obligat pe Ceauşescu să fugă ca un laş? Nevoia stringentă a mogulilor de a găsi un personaj capabil să contrabalanseze charisma lui Traian Băsescu. Nu trebuie să fi mare analist politic ca să-ţi dai seama că atât Crin Antonescu cît şi Victor Ponta nu sînt hărăziţi nici de natură,  nici de politică să ajungă în vîrful piramidei. Şi cum păpuşarii celor două marionete sunt disperaţi să ajungă la putere şi la resurse, trebuia găsită urgent o alternativă. Iar alternativa se numeşte Ceauşescu.

Un sondaj realizat de IRES în perioada 21-23 iulie arată că dacă ar mai trăi, Ceauşescu ar putea deveni uşor preşedinte, întrucît jumătate dintre românii de la sat şi o treime dintre cei de la oraş l-ar vota şi mîine. (…) Încă din 2010 au început să apară tot soiul de sondaje , cele mai multe realizate de IRES-ul lui Vasile Dâncu, în care românii fie îşi exprimă regretul , în proporţie de 60% , pentru moartea lui Ceauşescu, fie şi-l doresc pe acesta preşedinte, în proporţie de circa 50%. Vorbim clar de un interes , pentru că nimeni nu dă banii pe sondaje despre fantome. Şi cum Nicolae Ceauşescu este de mult oale şi ulcele, cine poate duce mai bine stindardul familiei decât fiul său, Valentin Ceauşescu, cel care a fost prezentat dintotdeauna ca un dizident în sînul familiei sale. Prin urmare dacă Nicolae Ceauşescu ar fi votat astăzi preşedinte, fiul său, Valentin Ceauşescu, mai educat şi mai titrat decît părintele său poate fi cea mai bună alternativă pentru cei care-şi doresc atît de mult să pună mîna pe putere. Astfel  se explică şi campania mediatică fără precedent în care se încercă reabilitarea imaginii familiei Ceauşescu, îndepărtînd-o de ororile comunismului.

Trustul Intact – portdrapelul reabilitării

Nu e întîmplător nici faptul că această campanie de reabilitare a clanului Ceauşescu a fost pornită de Trustul Intact, deţinut de familia turnătorului Dan Voiculescu (…), Astfel, începând cu 2010, ziarul Jurnalul Naţional a publicat o serie de materiale despre viaţa de familie a Ceauşeştilor, insistând pe latura romantică a vieţii acestora. O simplă căutare pe google ne indică zeci de materiale apărute în cotidianul deţinut de familia Voiculescu având ca subiect viaţa idilică  a familiei Ceauşescu. Cîteva titluri sînt absolut relevante în acest sens: „Ctp: Basescu, mai jos in onoruri decît Ceausescu“; „Ioan Toma, ultimul şef al UTC: Ceauşescu nu era mai incult ca Băsescu“; „Fost Erou al Muncii Socialiste, Marin Nedea, omul pe care Ceauşescu l-a vizitat de zece ori“ ; „Doi ţărani: Andruţă Ceauşescu şi Ilie Moromete“; “KGB a instrumentat comploturi contra lui Nicolae Ceauşescu“; „Cărticica de rugăciuni“ a Elenei Ceauşescu; „Ceauşescu era patriot. Băsescu nu e“ ; „Nicolae Ceauşescu a fost premiant în şcoala primară“; „România lui Ceauşescu, exemplu unic de stat care îşi plăteşte datoriile“ ; „America a vrut să listeze la Bursă industria lui Ceauşescu“; “Nea Andruţă Ceauşescu a fost primar liberal, iar fratele Florea, legionar“; „Nicolae Ceauşescu, „devotat, disciplinat, inteligenţă vie“;  Nicolae Ceauşescu: „România nu mai plăteşte tribut nimănui!“; „Calităţile lui Ceauşescu: echilibru şi cumpătare“; „Ceauşescu avea acces la mari ziare occidentale“. Nu-i aşa că doar lecturînd titlurile, fără să mai parcurgeţi şi conţinutul articolelor de presă aveţi deja o impresie mult mai bună despre Ceauşescu, personaj echilibrat, premiant, devotat, disciplinat şi mai ales inteligent, potrivit textelor din ziarul familiei Voiculescu? Aţi uitat brusc şi de casele îngheţate şi de alimentarele goale, de cozile la pîine şi de cele două ore de omagii de la televizor.

Valentin Ceauşescu: „Lumea mă întreabă de ce nu candidez la Preşedinţie“

Şi dacă mai puteam avea oarecare îndoieli în legătură cu demersul trustului de presă al familiei Voiculescu, lămuririle au venit pe 18 ianuarie 2011 când JN a publicat un material cu titlu extrem  de relevant: Valentin Ceauşescu: „Lumea mă întreabă de ce nu candidez la Preşedinţie“. Potrivit acestui articol „oamenii au început să vină la Valentin Ceauşescu să-l întrebe de ce nu candidează la preşedinţie, scrie Washington Post, într-un articol despre cît de rău au ajuns să trăiască românii, încît îl regretă pe fostul dictator şi încep să vadă în fiul lui „mai citit“ un eventual nou erou al neamului“. Qed, vorba latinului… (…)

Etapa să minţim poporul cu televizorul

Prin urmare, campania de presă începută cu circa un an în urmă în presa scrisă s-a mutat acum pe televizor, gazdă fiind inegalabilul servant al lui Voiculescu, Mihai Gâdea. Miercuri seara, timp de circa două ore, Gâdea ne-a oferit nu numai „singurul interviu dat vreodată de Valentin Ceauşescu“ ci şi o mostră de servilism faţă de familia fostului dictator. Invitaţi în studiou erau Sergiu Celac, fostul translator al cuplului Ceauşescu şi Sanda Ţăranu, o crainică tv, din vremea celor două ore de ode şi omagii de la TVR. Interviul cu Valentin Ceauşescu realizat în 1994 de France 2 ne-a arătat un personaj frustrat, nemulţumit, care dorea să se detaşeze de „clanul“ Ceauşescu, despre care chiar spunea că nu a existat  în această formulă. Mai mult, Valentin Ceauşescu, bun vorbitor de limba engleză, susţinea că mult hulitul cult al personalităţii a apărut din nevoia de apărare faţă de pericolele externe, în special cel rus. Fără să aducă nici cea mai mică critică sau acuzaţie regimului de opresiune condus de clanul odios, Gâdea ne-a prezentat imagini cu Nicolae Ceauşescu alături de Nixon, Ford, Carter şi alături de regina Marii Britanii în deja celebra trăsură a acesteia. (…) Mihai Gâdea a încheiat apoteotic spunând că vilele lui Nicu Ceauşescu,  ale familiei Ceauşescu şi ale Securităţii au fost preluate acum de noii demnitari, exemplu elocvent fiind dat în acest sens Teodor Baconschi care beneficiază de o locuinţă de serviciu de la RAAPPS. Burghez odios!

Episodul de miercuri seara nu este izolat. Tot la televiziunea familiei turnătorului Voiculescu şi-a făcut deunăzi prezenţa şi fostul soţ al Zoiei Ceauşescu. Într-o tăcere aprobatoare jenantă acesta a povestit cît de minunată era viaţa de student pe vremea răposatului. În premieră am aflat că binecunoscutele cămine studenţeşti care colcăiau de gîndaci şi mizerie erau de fapt nişte hoteluri decente, în care lenjeria era schimbată frecvent şi spălată la Nufărul pe gratis, desigur. Soţul Zoiei a uitat să ne precizeze cu exactitate unde anume erau căminele acestea studenţeşti, dar am o vagă impresie că erau unele deosebite, cu regim special pentru fii şi gineri de dictatori.

Interesant este şi faptul că în această campanie de spălat cadavrele urît mirositoare ale Ceauşeştilor a intrat recent şi Realitatea lui Ghiţă şi Elan, care ne prezintă de asemenea la ore de maximă audienţă interviuri în exclusivitate, mărturii şi dezvăluiri din viaţa lui Nicuşor sau din viaţa de familie a cuplului dictatorial. Totul romanţat, frumos, ca într-o saga clasică, semn că nu ne aflăm în faţa unor coincidenţe ci în faţa unei campanii ca la carte, care-l vizează  indirect pe Valentin Ceauşescu, singurul moştenitor al clanului şi probabil ultima speranţă a păpuşarilor. (…)

Articolul complet, la lincul indicat.

Interesantă ipoteza Iuliei Nueleanu. Ce fel de preşedinte ar fi Valentin putem bănui din acţiunile sale de după 1989. Nu cred că ar readuce comunismul, căci s-a arătat adept al dreptului de proprietate. A cerut şi a dobîndit în instanţă restituirea mai multor tablouri valoroase (de sute de mii de euro) care la revoluţie fuseseră confiscate de la casa familiei sale. Vezi: Valentin Ceauşescu, beneficiar al principiului „restitutio in integrum” (linc). Cu libertatea de exprimare Valentin Ceauşescu nu se are însă prea bine. Profitînd de faptul că a înregistrat la OSIM marca „Ceauşescu”, a încercat să interzică o piesă de teatru în care era vorba despre tatăl său (linc) şi a cerut despăgubiri pentru că în acea piesă de teatru se vorbeşte despre Nicolae Ceauşescu fără acordul său (linc). Dacă acum, cînd este simplu cetăţean, vrea să bage pumnul în gură celor care vorbesc despre Nicolae Ceauşescu (nici măcar n-a invocat vreun aspect concret ponegritor la adresa tatălui său în acele cazuri, doar a pretins că avînd înregistrată la OSIM marca „Nicolae Ceauşescu” nimeni n-are voie să facă o operă artistică despre Nicolae Ceauşescu fără acordul său), ce va face dacă va deveni preşedintele României? Despre Valentin Ceauşescu însuşi va mai fi voie să vorbim fără aprobare?

19 gânduri despre „Valentin Ceauşescu, viitorul preşedinte al României?

 1. … interesant ! Părerea mea este că Valentin nu o să candideze niciodată la perşedinţie, deoarece „familia” are prea multe „bube în cap”, care au fost deja expuse (frig, foame, represiune, etc.). Ceea ce nu trebuie ignorat, este că azi se „anulează” şi ceea ce bun era în acele vremuri, după principiul : NIMIC NU ERA BUN ATUNCI ! Şi eu am fost „căminist de rând” şi „bursier” şi pot confirma că a fi fost student în anii de până la 1975, era mult mai plăcut, decât este azi ! Tot aşa, nu trebuie uitat că „românii au plătit datoria externă” (poate într-un timp prea scurt, de unde şi… lipsurile), ceea ce nu convenea GLOBALIŞTILOR care există de 2000 de ani prin Lume. Ruşii „au fost puşi la punct sistematic”, începând cu Dej, care a „închis robinetele” şi terminând cu opoziţia PCR la planurile GLOBALIST- COMUNISTE ale Tratatului de la Varşovia. Chiar dacă se vindea la „preţul de speculă fixat de occident”… se vindea ! …deoarece… SE PRODUCEA ! ŞCOALA ŞI SĂNĂTATEA erau „servite” de cadre din ce în ce mai bine pregătite şi erau asigurate decent TUTUROR. Şi multe s-ar mai putea spune ! Din nefericire, ceea ce „vedem” azi, este conform cu zicala : „am căzut din lac în puţ !” … şi asta deoarece NOMENCLATURA a hotărât în 1989, că e mai bine să fi CAPITALIST, „spectrul de câştig” putându-se lărgi nemăsurat, aşa cum s-a şi întâmplat ! … şi atunci s-a materializat principiul : GLOBALIZATORI DIN TOATĂ LUMEA UNIŢI-VĂ ! … bineînţeles „pe seama proştilor” ! Pornind de aici, părerea mea este că dacă se vrea O NOUĂ FORŢĂ POLITICĂ DE SUCCES în România, trebuie să se „promită” (prin Program) ceea ce de bun era şi s-a pierdut, „îmbogăţind” cu TEME NOI, cum ar fi : Dezvoltare Sustenabilă, Ecologism, Open Source, Moralitate, Solidaritate, Responsabilitate, Naţionalism Sănătos, Manipulare, Lupta împotriva Globalismului, etc. Eu am fost o viaţă anti-comunist şi o să fiu şi în continuare, dar am devenit şi anti-capitalist, deoarece „rezultatele” le avem sub ochi ! … şi atunci caut şi eu, ca şi alţii, A TREIA CALE, în care să fie preluat ceea ce este bun de ORIUNDE, indiferent de … provenienţă şi fără „prejudecăţi”! Asta presupune „onestitate intelectuală” şi „detaşare” de PARADIGMELE… EXPERIMENTATE până în zilele noastre. În încheiere, vreau să „mă destăinui” : nu mai sunt convins că „revoluţionarii” din 1989, sau „golanii”, ar fi putut să ofere o „alternativă de succes”, deoarece ACTUL GUVERNĂRII presupune COMPETENŢE, care nu existau din motive obiective, la acea dată. „ Revoluţia” s-a făcut fără să se ştie ÎNCOTRO SĂ SE MEARGĂ ! Mulţi doreau o Perestroică, alţii nu-l mai voiau pe „bâlbâitul” şi pe „coana Leana”, alţii le voiau locul, alţii voiau libertate de mişcare, alţii… de mâncare, etc. … prea puţini erau aceia cu … „ideile clare”… o infimitate ! Acum avem COMPETENŢE, am căpătat şi o „experienţă suplimentară” şi avem norocul să trăim într-o ţară, în care Capitalismul este „TÂNĂR”, SLAB, şi… UŞOR DE DEMOLAT ! Ba mai avem şi norocul că SE DĂRÂMĂ SINGUR ACEST CAPITALISM !? Bineînţeles că „o pornire de la Zero”, presupune şi „scrierea adevăratei Istorii”, deoarece numai aşa se poate CONSTRUI CEVA DURABIL… PE BAZE REALE… NU PE „MISTIFICĂRI” ! … în acest sens, efortul dumneavoastră este remarcabil şi vă urez SUCCES DEPLIN !

 2. … nu Ceauşescu a plătit… românii au plătit cu vârf şi îndesat timp de cinci ani o datorie de 10 miliarde de dolari. Azi avem o datorie de 100 miliarde euro, pe care nu o s-o putem plăti în veci ! … e o „mică” deosebire ! … am dat totul pe mâna intereselor economice (deci şi politice) străine, fiinţa noastră naţională fiind în mare pericol ! Să fie clar că nu iau apărarea vechiului regim, mai ales că atunci nu erau vremuri de Criză ca acum, ci de creştere economică globală, ceea ce diminuează enorm meritele comuniştilor, la care se fac referiri azi. Discursul meu era menit a atrage atenţia unei viitoare forţe politice, să nu ignore ceea ce de bun s-a făcut în acele vremuri, ba chiar să „repropună” ceea ce merită, ţinând bineînţeles cont de conjunctura actuală.

  1. De unde aţi luat valoarea datoriei externe a României (100 miliarde)? Cît din ea este datoria statului şi cît datorie a firmelor private, care în mod normal trebuie să intereseze doar acele firme?

  2. de ce nu va amintiti si de alte aspecte di accea epoca ? cum ar fii noile ansamblurii de locuinte pentru tot romanul,locuri de munca asigurate un Bucuresti modernizat,,,,,vedeti doar ”raul”pe care fortele imperialiste din afara tarii dublat de tradarea fostilor tovarasi din KGB mana in mana cu tradatori si mincinosi autohtoni l-au creta spre a facilita cadarea sistemului…………………e adevarat ca sistemul in sine era depasit dar asta nu inseamna ca trebiue sa i se impute toate relele……………si DA Valentin ar fi o solutie salvatoare cumva pentru tara,dar el este scarbit de tot si de toti

 3. Ideea e interesanta, dar cred ca ii statea mai bine altundeva.
  Blogul acesta are o tinuta, pacat sa si-o dilueze cu povesti. Nici nu stiti ce povara duceti pe umeri, domnule MariusM, daca ati initiat si ati intretinut acest blog…

 4. Domnule Marius Mioc,

  Cum adica datoriile facute de ‘privati’ nu conteaza? Acesti ‘privati’ au acaparat resursele productive ale statului socialist care a fost Romania. Deci ei au deturnat resursele productive ale tarii transformindu-le intr-un paravan in spatele caruia trag tunuri de milioane si de miliarde. Resursele productive pe care le avea Romania Socialista erau utilizate pentru a construi infrastructura economica si sociala a tarii (s-au construit fabrici, uzine, scoli, spitale, edificii culturale, milioane de apartamente). Resursele au fost folosite si pentru a elibera tara de sub povara datoriei externe. Datoria externa pe care a avut-o Romania pe perioada regimului comunist a fost modesta si rationala si s-a facut in principal pentru achizitionarea de tehnologie si industrializarea tarii. Deci pentru construirea bazei materiale ce a permis imensele progrese facute de tara in perioada regimului comunist.

  Datoria externa facuta dupa ’89 de ‘privati’ este a Romaniei in aceeasi masura in care masa de tesut si celule canceroase ale unului bolnav de cancer apartine bietului nenorocit. Problema penrtru noi se pune daca pentru cancerul de care sufera tara astazi exista vreun remediu si daca sintem in stare sa ne mobilizam si sa extirpam tumoarea.

  1. Ciudat mod de gîndire ai, domnule involutia1989. Cum adică datoriile privaţilor sînt ale României? Adică dacă dumneata, privatul involutia1989, ai făcut o datorie ca să-ţi cumperi locuinţă sau pentru cine ştie ce alte scopuri, la o bancă străină sau la o bancă românească care, pentru a avea de unde să-ţi împrumute, a făcut la rîndul ei datorie la o bancă străină, înseamnă că statul român e răspunzător pentru datoria ta? Ăsta-i comunismul pe care-l propăvăduieşti – statul să plătească datoriile particularilor?

   1. Domnule Marius Mioc,

    Cetatenii romaniei apartin in principiu statului roman si reprezinta in principiu responsabilitatea statului roman. La fel si activitatea economica desfasurata pe teritoriul Romaniei este in principiu responsabilitatea statului roman. Activitatea economica ar trebui sa fie legitima si sa se subordoneze nevoilor societatii, deci ar trebui sa creeze valori si sa asigure bunastarea si progresul societatii. Dupa 1989 insa in Romania statul roman nu mai apartine poporului roman si nu mai reprezinta interesele poporului roman. Dupa 1989 in Romania statul a fost deturnat si subordonat intereselor unei clici oligarhice autohtone si strainatatii. S-a actionat pe doua planuri: pe de o parte instrainarea si distrugerea economiei nationale, iar pe de alta parte inglodarea tarii in datorii.

    Atunci cind se imprumuta bani ceva se afla mai intotdeauna in gaj: poate fi casa cuiva sau a celui care garanteaza pentru cineva, pot fi resursele naturale si pamintul unei tari, poate fi independenta economica, politica si teritoriala a unei tari.

    Atunci cind cineva imprumuta sume colosale pe care nu le poate plati in veci, va trebui sa munceasca in veci numai pentru plata dobinzilor. Este de ceea ce bancherii care controleaza lumea au nevoie, sclavi la perpetuitate la dispozitia lor care sa muceasca doar pentru plata dobinzilor. Acesta este un motiv important pentru care l-au omorit pe Ceausecu! Pentru ca eliberase tara!

 5. Si nu credeti domnule Marius Mioc c-ar trebui sa incetati sa diseminati calomni si minciuni pe seama lui Nicolae Ceausescu si-a familiei sale? Dumneavoastra domnule Mioc nu sinteti nici macar un ZERO pentru tara, ci va situati (precum `rebelii`din Libia) in zona de devastatie, ruina si MINUS, pe cind Ceausescu era un om sub conducerea caruia tara construia 160.000 locuinte anual si pe perioada conducerii caruia tara a progresat astronomic sub toate aspectele.

  „Oficial, numarul locuintelor existente in Romania este de aproximativ 8.4 milioane, dintre care 4.55 milioane se afla in mediul urban, iar 3.85 milioane in mediul rural, aproape jumatate dintre acestea fiind construite pe vremea lui Ceausescu.

  Astfel, intre 1965 si 1989 – perioada in care Nicolae Ceausescu a condus Romania – au fost construite 2.8 milioane de locuinte in mediul urban si 1.2 milioane in mediul rural, ritmul fiind de aproximativ 160.000 de unitati anual.„

  http://businessday.ro/01/2010/comunism-versus-capitalism-pe-piata-imobiliara-cate-locuinte-a-construit-ceausescu/

 6. „mariusmioc Spune:
  septembrie 24, 2011 at 3:39 pm

  Nu cetăţenii aparţin statului ci statul aparţine cetăţenilor.„

  Trebuie sa inteleg domnule Mioc ca statul roman va apartine dumneavoastra si ca dumneavoastra apartineti statului american?

  1. În calitate de cetăţean român (singura cetăţenie pe care o am), sînt co-proprietar al statului român, deci răspunzător şi pentru datoriile acestuia. Nu sînt însă răspunzător pentru datoriile particulare ale altor cetăţeni români sau firme româneşti.
   Vedeam zilele astea la TV problema cîntăreţei Angela Similea, care are datorie de 600000 de euro la bănci. De aia riscă să fie dată afară din casă – un palat de fapt pe care l-a construit cu bani împrumutaţi. Ca Angela Similea sînt probabil şi alţii, şi aşa se ajunge la ideea că românii datorează 100 miliarde euro.
   Păi ce treabă am eu cu datoria Angelei Similea? Dacă femeia se mulţumea cu un apartament la bloc, cum mă mulţumesc eu, n-avea datorii. A vrut vilă de lux cu etaj şi mansardă, dacă nu poate plăti n-au decît să-i ia băncile vila. Nu văd de ce eu sau statul român am fi preocupaţi de o asemenea problemă. Şi nu cred că Angela Similea o duce mai rău acum decît ar fi dus-o în comunism. Comunismul nu i-ar fi dat niciodată posibilitatea unei vile de lux.

   1. O banca particulara care face afaceri pe teritoriul Romaniei este un agent economic care-si desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei. O banca particulara care imprumuta din exterior pentru a da bani imprumut pe teritoriul Romaniei este doar o curea de transmisie intre entitatea bancara din exterior si cei ce fac imprumuturile pe teritoriul Romaniei. Cei ce fac imprumuturi ca particulari pe teritoriul Romaniei pot fi persoane private sau firme private. In ambele cazuri banii nu se dau imprumut pe ochi frumosi. Exista fie garantii ca-si pot recupera banii indoit, intreit, inzecit, fie o agenda oculta paralela prin care se urmaresc alte scopuri.

    Sa luam cazul pe care mi l-ati dat cu celebra cintareata de muzica usoara Angela Similea. Vedeti? Nu se poate conta pe bunul simt al oamenilor! Fara norme si legi care sa-i oblige la o conduita simtita si responsabila oamenii ajung usor sa-si dea in petec si se intinda mai mult decit le este plapuma. Asta atunci cind, cum se intimpla adesea, nu ajung chiar sa-si dea in cap unii altora si sa se deposedeze in mod brutal unii pe altii de valori utile. Omul se naste in conditia de zombi mai mult de 50%, nu ne putem lasa pe seama inzestrarii lui naturale, este deci nevoie de legi juste care sa reglementeze comportamentul si conduita oamenilor pentru a-i sili sa interactioneze civilizat.

    Revin la Angela Similea. Desigur in contextul de jungla de dupa 1989 ea s-a intins mai mult decit ii este plapuma. Daca in gaj se afla palatul in care locuieste valoarea palatului in care locuieste ar putea fi de sa zicem 1 milion EUR. 1 milion EUR de valoare imobiliara si pamint romanesc ce vor ajunge proprietatea unor bancheri occidentali.

    Iar acum despre calitatea dumneavoastra, poate in vis, de ‘ coproprietar’ al statului roman. Dupa 1989 a avut loc un proces de jefuire si devalizare a statului roman. Statul roman insusi ca institutie fiind deturnat si aservit intereselor unui grup oligarhic local si strainatatii. Cetatenii Romaniei au fost simpli spectatori buimaciti ai acestui cataclism prin care a trecut si continua sa treaca tara. Nimeni nu le-a explicat ce s-a intimplat si care erau si sint consecintele proceselor destructive si criminale carora a fost si continua sa fie supusa tara.
    Nici macar formal n-a existat un referendum prin care romanilor sa li se ceara parerea!

    Singura ‘coproprietate’ care le mai apartine astazi romanilor este gaura de la covrig!

   2. Apropo de cazul Similea, într-adevăr băncile au zălog şi probabil vor ajunge proprietare asupra acelui palat. Dar fără bănci, adică fără banii împrumutaţi de ele, palatul respectiv n-ar fi existat (nu s-ar fi construit). Deci nu e realmente o pierdere. Similea, care o fi tristă acum, de fapt a profitat locuind cîţiva ani într-o casă de lux.

 7. În Spania, pentru un împrumut ipotecar de 30.000 de euro se restituie în total 38.000 de euro. În România, pentru aceeaşi sumă, băncile înstrăinate jupoaie românii: iau 65-70.000 de euro. Iar „împrumutul” de la FMI a fost făcut pentru a „salva” băncile nemţeşti, austriece şi franţuzeşti. Adică astea n-au voie să dea faliment dar opinca valahă poate să fie jupuită.

 8. Palatul valoreaza 1 milion EUR, deci cu siguranta inglobeaza si o parte din agoniseala Angelei Similea (cine stie? poate toata agoniseala ei dupa o viata de cintat!). Deci ma indoiesc ca trebuie sa fie fericita ca a locuit intr-o casa de lux si acum poate va ajunge in strada, iar mai apoi (cine stie?) intr-un azil de batrini! Oamenii sint deseori naivi, pot avea tendinta de a se intinde mai mult decit le este plapuma si pot cu usurinta ajunge prada escrocilor si speculantilor. Si asta nu doar individual, ci si colectiv! De exemplu pot fi aburiti prin ‘Europa Libera’ cu tot soiul de demagogie despre ‘democratie’ si capitalism, iar apoi se pot trezi vagabonzi intr-o tara care nu mai e a lor! Trist!

  1. Urmăresc această discuţie de la iniţierea ei. Cred că amândoi aveţi câte o parte de dreptate. Din păcate nu aţi surprins esenţialul. În 1989, la Timişoara, a început o revoluţie. Din păcate revoluţia a cedat repede contrarevoluţiei dâmboviţene care continuă şi astăzi. Protagoniştii acestei contrarevoluţii au fost, în principal, rezerva de cadre care îşi vedea ameninţat viitorul şi şmecherimea bucureşteană care şi-a zis că a sosit şi momentul ei. În rest, subliniez, amândoi aveţi multă dreptate (dar nu totală).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.