Blogul lui Marius Mioc

despre revoluţia din 1989 şi ceea ce a urmat după ea

Mineriada din 1991, Bucureşti (1). Petre Roman: „Domnul preşedinte a precizat că avînd în vedere că a doua zi eu trebuia să plec în vizită oficială în Austria, sîntem dispuşi, preşedintele împreună cu mine, să ne deplasăm în Valea Jiului vineri sau sîmbătă” (video) septembrie 20, 2011

Filed under: politica românească — mariusmioc @ 8:01 am
Tags: , , , ,

Continui prezentarea mineriadei din 1991 cu ziua de 25 septembrie 1991, Bucureşti.
Pentru începutul mineriadei, vezi: Începutul mineriadei din septembrie 1991. 24 septembrie, Petroşani (video)

Transcriere înregistrare:
0:00 Scandări: „Iliescu şi Roman, vrem să intre-n subteran!”, „Hoţii!”
0:17 Scandări: „Cozma!”
0:34 Petre Roman: La Ţebea am avut o întîlnire cu liderii sindicatelor, cu directorul general al regiei şi cu prefectul judeţului, unde am pus la punct ideea unei întîlniri la Bucureşti, în ziua de marţi, 17 septembrie.
0:51 Scandări: „Murim, luptăm, pe Cozma-l apărăm!”
0:53 Petre Roman: Această întîlnire a avut loc la Bucureşti cu 27 de lideri sindicali în frunte cu Miron Cozma, pe parcursul a 3 ore şi jumătate. Şi a condus la o înţelegere de ansamblu pozitivă. A 2-a zi au fost încredinţate aceste înţelegeri în documente clare, cu caracter tehnic, relevînd ajungerea la un consens în ce priveşte modul de rezolvare, de satisfacere a acestor revendicări. Vineri s-a primit comunicarea oficială din partea Ligii Sindicatelor Miniere din Valea Jiului că chemarea la grevă este anulată. Cu toate acestea luni 23 am fost informaţi că din nou sînt acţiuni revendicative. Marţi seară am intrat în legătură cu conducerea regiei şi cu conducerea prefecturii. Domnul preşedinte a precizat că avînd în vedere că a doua zi eu trebuia să plec în vizită oficială în Austria, o vizită deosebit de importantă, sîntem dispuşi, preşedintele împreună cu mine, să ne deplasăm în Valea Jiului în ziua de vineri sau sîmbătă. Deci peste 2 sau 3 zile. Această ofertă a fost respinsă.
2:18 Scandări: „Demisia!”
2:23 Petre Roman: În fond, se ajunsese la un rezultat, la o concluzie, la un acord. De cîte ori am avut un asemenea acord cu alte sindicate el a fost respectat. Era pentru prima dată cînd ne întîlneam cu o asemenea situaţie, de altminteri, cu totul anormală. După ce te pui de acord, totuşi se produce un fenomen de [neînţelegibil], unul cu caracter violent. Ba mai mult decît atît, participanţii la aceste acţiuni, mulţi dintre ei erau mineri care nu mai erau mineri. Care fuseseră scoşi din, în afară, fuseseră, aveau contractele de muncă desfăcute pe motive disciplinare. Cifra dată, avansată la întîlnirea de lîngă Ţebea a fost de 2000 de oameni care au fost scoşi pe motive disciplinare. Aşa încît nu putem, nu avem voie, să excludem ideea că în fond, au fost oameni care au fost puşi pe drumuri cu un obiectiv precis, şi acela de natură politică şi nu economică.
3:24 Miron Cozma: Negocierea ca relaţie directă între noi şi dumneavoastră ar fi rezolvat, şi n-ar mai [neînţelegibil] între dumneavoastră şi noi.
3:35 Bărbat (Ion Iliescu? – nu se vede figura): Am comunicat ca să iau legătura la telefon cu Cozma, să văd despre ce este vorba şi cum putem… şi a refuzat să vină la orice lectură de front (?)
3:48 Bărbat (Miron Cozma?): După ce de două zile, cînd am discutat [neînţelegibil]
3:56 Petre Roman: Un consilier al meu a luat legătura cu dînsul şi i-a spus: domnule, spuneţi-ne ce doriţi de la primul ministru? Formaţi o delegaţie ca să vă-ntîlniţi cu dînsul, vă pofteşte. A spus „nu, primul ministru să poftească aici pe trotuar”. După un timp l-am rugat pe prefect, Alin (Alici?), care era cu mine, s-a dus, a luat din nou legătura cu ei, cu liderii sindicali, i-a spus din nou şi din nou a refuzat. „Nu, primul ministru tre’ să vină aicea pe trotuar”.
4:28 Miner: Mă, tăceţi mă din gură.
4:35 Bărbat: Cine i-a adus pe aceşti oameni la Bucureşti şi-n acele condiţii? Aicea o problemă este deja de altă natură. Dacă nu-i economică, e politică. Cine avea capacitatea să manipuleze, să instrumenteze asemenea…? Numai aceia care, din păcate au făcut-o şi cu alte prilejuri, şi mai ales în vechiul regim.

(va urma)

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.