Mineriada din 1991. Bucureşti (3), 26 septembrie. Spre ora prînzului erau pregătite manifestaţii, ieşirea unor mari uzine din Bucureşti (video)

O nouă parte din filmul documentar despre mineriada din 1991. Vezi şi primele secvenţe filmate pe acest subiect prezentate pe acest blog:
Începutul mineriadei din septembrie 1991. 24 septembrie, Petroşani
Petre Roman: „Domnul preşedinte a precizat că avînd în vedere că a doua zi eu trebuia să plec în vizită oficială în Austria, sîntem dispuşi, preşedintele împreună cu mine, să ne deplasăm în Valea Jiului vineri sau sîmbătă”
Petre Roman: Astăzi s-a anunţat în presa de la Budapesta formarea unui guvern în exil al Transilvaniei

Transcriere înregistrare:
0:23 Radu Ceontea (senator PUNR, în parlament): Minerul să facă bine să înţeleagă că acolo a primit primul, dintre toţi muncitorii ţării, cea mai mare recompensă. La o producţie de 50, 45 de procente mai puţin decît a fost înainte, a primit salariu supradimensionat. Cine a plătit aceşti mineri, în ce cont, ca să vină în 14 iunie la Bucureşti, şi s-a [neînţelegibil], să fie limpede. Fiindcă ei să-şi aleagă, primul ministru, guvernul din exil de la Budapesta. Iar dacă vor veni minerii şi se va dovedi acum, la sfîrşit de legislatură parlamentară, căci România este tot o stînă fără pază, atunci ruşine nouă! Pentru că cine îndrăzneşte, indiferent ce meserie are, înteţitor de focuri sau miner, să se substituie autorităţii de stat, atunci este limpede că ţara n-are nici guvern, n-are nici comisie, n-are nici gardă, n-are nimic. Nu vreau, nici n-am [neînţelegibil] pe mineri în Bucureşti, încă o dată pentru a umple de senzaţie gazetele din toată lumea: „iată, România încă este guvernată de mineri”.
1:52 Sergiu Nicolaescu (senator FSN): Într-o convorbire pe care am avut-o cu domnul preşedinte Iliescu, mi-a confirmat că prin comunicatul pe care l-a dat în cursul acestei nopţi, reiese clar demisia guvernului, respectiv formarea unui nou guvern, şi că domnul Petre Roman şi-a cerut retragerea. Deci (aplauze), v-aş ruga, v-aş ruga în acest sens, propunerea pe care o fac. Sindicatele aşteptau un răspuns în acest sens. Ele în momentul de faţă au legătură cu domnul preşedinte Iliescu. Însă spre ora prînzului erau pregătite nişte manifestaţii, ieşirea unor sindicate, unor mari uzine din Bucureşti, pe străzile Bucureştiului.
2:58 Scandări „Jos Iliescu!” (de la 3:14 se vede o pancardă: „Ne-am deşteptat, tovarăşi! Nu mai vrem FSN”)
3:50 Miron Cozma: Am cerut demisia din funcţie a premierului şi propunem un guvern de coaliţie. Consider că ceea ce ne-am propus şi ce am cerut noi trebuia făcut atît pentru noi cît şi pentru ţară… [neînţelegibil, continui după transcrierea de pe ecran] s-a făcut şi din acest moment minerii din Valea Jiului ieşim din piaţă, ieşim din Piaţa Victoriei şi ne îndreptăm către Gara Băneasa.
4:21 Bărbat: Mergem acuma, mergem.
4:53 Scandări „Jos Iliescu!”
5:34 Miner, cu portavoce: Sîntem [neînţelegibil] şi cu toate că sîntem mai deştepţi ca Iliescu şi ca Roman!
5:55 Dan Marţian (deputat FSN): Avem impresia că ne aflăm în faţa unor acţiuni coordonate prin care se urmăreşte demolarea acelor cărămizi ale statului de drept care au fost puse pînă acum în România. De dimineaţă (aplauze), de dimineaţă s-a cerut demisia guvernului, s-a produs acest lucru, s-a promis retragerea minerilor. Acuma se cere demisia preşedintelui şi validarea acestui lucru de către parlamentul României. Cu siguranţă probabil că va veni după aia dizolvarea parlamentului.
6:30 Miner (de la tribuna parlamentului): Cînd am plecat din Petroşani n-am venit să-l demitem nici măcar pe primul ministru. Dar dacă mă duc acum afară şi spun că dumneavoastră n-aţi găsit o soluţie, o să intre pe aici printre dumneavoastră. Să sperăm că nu, dar eu îi cunosc. Sînt de nestăpînit.
6:44 Dan Marţian: Adunarea deputaţilor nu are competenţa de a accepta cererea reprezentanţilor minerilor privind demisia preşedintelui României, domnul Ion Iliescu.
6:58 Ioan Alexandru (deputat PNŢCD): Noi vrem să fim un neam sfînt între toate neamurile pămîntului! Sînt cu crucea de la revoluţie între voi! Fiţi liniştiţi şi liniştiţi-vă, pentru că ţara se duce de rîpă. Nu vedeţi că [neînţelegibil]. Vreţi să crăpăm noi cu mîinile noastre ţara? Nu ne-au crăpat străinii destul? Vreţi să ne-ngropăm noi unii pe alţii?
7:23 Scandări „Demisia!”
7:27 Ion Raţiu (deputat PNŢCD): Dacă dumneavoastră vreţi demisia domnului preşedinte, duceţi-vă acolo (urale, scandări „jos Iliescu!”).

(va urma)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.