Blogul lui Marius Mioc

despre revoluţia din 1989 şi ceea ce a urmat după ea

Mineriada din 1991, Bucureşti (4). TVR: „Marian Munteanu, cu cască de miner, şi-a făcut apariţia în piaţă”. Hotărîre CSAŢ: „Distribuirea muniţiei de război tuturor subunităţilor care acţionează pentru paza obiectivelor guvernamentale şi publice pentru a fi folosită în condiţii legale în caz de nevoie” (video) septembrie 24, 2011


Continui prezentarea filmului documentar despre mineriada din 1991. Vezi şi primele secvenţe filmate pe acest subiect prezentate pe acest blog:
Începutul mineriadei din septembrie 1991. 24 septembrie, Petroşani
Petre Roman: „Domnul preşedinte a precizat că avînd în vedere că a doua zi eu trebuia să plec în vizită oficială în Austria, sîntem dispuşi, preşedintele împreună cu mine, să ne deplasăm în Valea Jiului vineri sau sîmbătă”
Petre Roman: Astăzi s-a anunţat în presa de la Budapesta formarea unui guvern în exil al Transilvaniei
26 septembrie. Spre ora prînzului erau pregătite manifestaţii, ieşirea unor mari uzine din Bucureşti

Transcriere înregistrare:
0:01 Cornelius Roşiianu: Stimaţi telespectatori, bună seara. La această oră televiziunea este aproape asediată. Regia, vă rog caseta.
0:08 Bărbat: Drumul!
0:09 Imagini din noapte cu focuri arzînd, pe fondul cărora se aud discuţii din studioul televiziunii: „Cine urmează după asta?”; „Să facă semn”; „Îmi faci semn cînd să te deschid?”; „Şi după aceea, cine?”)
0:26 Cornelius Roşiianu (probabil în direct pe TVR): Sînt şi grupuri de mineri, dar şi cetăţeni ai capitalei care se află în jurul televiziunii scandînd diferite lozinci, lozinci şi împotriva televiziunii, împotriva guvernului, împotriva parlamentului, împotriva preşedinţiei.
0:49 Imagine din transmisia TV: Şi astăzi actualitatea internă a fost marcată de consecinţele venirii minerilor în capitală. Pe parcursul emisiunilor noastre anterioare din cursul zilei v-am informat despre evoluţia situaţiei. Acum vă oferim sinteza principalelor momente.
1:16 Crainic TVR: Reacţii la guvernul Transilvaniei în exil. Comisia pieţei comune a anunţat la Bruxelles că a amînat discuţiile cu România pentru încheierea unui acord de asociere a acesteia la piaţa comună. Măsura a fost luată în aşteptarea unor clarificări privind exercitarea puterii în ţara noastră. Circumstanţele actuale fac imposibilă efectuarea acestor contacte exploratorii în România, din cauza absenţei unui interlocutor. Echipa noastră nu a fost lăsată să filmeze în Piaţa Universităţii, unde la această oră accesul este blocat. Marian Munteanu, cu cască de miner, şi-a făcut apariţia în piaţă. În aplauzele asistenţei care scandează lozinci antiprezidenţiale, a fost deschis balconul Universităţii de către minerii care luminau cu lămpaşe.
2:14 Crainică TVR: Stimaţi telespectatori, iată rezumatul pe scurt al ştirilor din actualitatea internaţională. Şeful statului iugoslav a plecat la Washington la invitaţia [neînţelegibil] american. Situaţia din Nagorno-Carabah se agravează. În oraşul Dubăsari au avut loc ciocniri între poliţişti moldoveni şi detaşamente de sprijinire a miliţiei pretinsei republici nistrene. În capitala republicii Turcia (?) continuă confruntările între opoziţie şi susţinătorii preşedintelui. Cunoaştem [neînţelegibil] ministerul afacerilor externe al Ungariei a declarat referindu-se la evenimentele din România că erau de aşteptat modificări fundamentale [neînţelegibil].
3:10 Crainic TVR: Ce s-au petrecut şi se petrec în Bucureşti şi în unele oraşe din ţară. În conformitate cu hotărîrea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, din seara zilei de 25 septembrie 1991, ministerul apărării naţionale a luat următoarele măsuri: 1. Ridicarea capacităţii de luptă la comandamentele şi unităţile militare de pe întreg teritoriul ţării. 2. Distribuirea muniţiei de război tuturor subunităţilor care acţionează pentru paza obiectivelor guvernamentale şi publice pentru a fi folosită în condiţii legale în caz de nevoie. 3. (…) [se suprapune glasul crainicului TV cu alt glas – o comunicare auzită în studio – neînţelegibil]. Populaţiei paşnice a Bucureştiului i se cere să evite orice contact cu zonele afectate de dezordine, se arată în încheierea comunicatului primit din partea guvernului României.

(va urma)

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.