Blogul lui Marius Mioc

despre revoluţia din 1989 şi ceea ce a urmat după ea

Mineriada din 1991. Bucureşti (5). Miner: „Fiţi alături de noi să tăiem capul hidrei comuniste!” (video) septembrie 26, 2011


Sfîrşitul filmului documentar despre mineriada din 1991. În acest fragment apar secvenţe din zilele de 27 şi 28 septembrie, inclusiv cu minerii aplaudaţi la congresul PNŢCD. Vezi şi primele secvenţe filmate pe acest subiect prezentate pe acest blog:
Începutul mineriadei din septembrie 1991. 24 septembrie, Petroşani
Petre Roman: „Domnul preşedinte a precizat că avînd în vedere că a doua zi eu trebuia să plec în vizită oficială în Austria, sîntem dispuşi, preşedintele împreună cu mine, să ne deplasăm în Valea Jiului vineri sau sîmbătă”
Petre Roman: Astăzi s-a anunţat în presa de la Budapesta formarea unui guvern în exil al Transilvaniei
26 septembrie. Spre ora prînzului erau pregătite manifestaţii, ieşirea unor mari uzine din Bucureşti
TVR: „Marian Munteanu, cu cască de miner, şi-a făcut apariţia în piaţă”. Hotărîre CSAŢ: „Distribuirea muniţiei de război tuturor subunităţilor care acţionează pentru paza obiectivelor guvernamentale şi publice pentru a fi folosită în condiţii legale în caz de nevoie”

Transcriere înregistrare:
0:02 George Stanca: Ei au declarat că vin către dumneavoastră să vă mulţumească. Ce înţelegeţi prin asta?
0:06 Ion Iliescu: Nu ştiu, am să văd, am să le mulţumesc la rîndul meu dacă-mi mulţumesc.
0:15 Bărbat: Domnule preşedinte, sînt 5000 de mineri în faţa porţilor palatului.
0:21 Ion Iliescu: Le-am transmis mesajul, şi ieri m-am întîlnit cu delegaţii lor, am stat de vorbă, am ajuns chiar la o înţelegere de a se retrage în linişte şi a se reîntoarce acasă. Şi chiar Miron Cozma, în faţa minerilor adunaţi în piaţa Victoriei le-a comunicat acest lucru şi le-a comunicat decizia de a merge cu toţii spre gară ca să se reîntoarcă. Între timp şi-au schimbat decizia, nu cunosc motivele. Le-am transmis acum de dimineaţă, dacă doresc, le stau la discuţie ca să lămurim care le sînt revendicările, cererile lor, şi ce anume mai doresc, pentru a închide acest conflict şi această degenerare a acestei manifestări.
1:05 Miron Cozma: Dorim o confirmare de către dumneavoastră a cîtorva din problemele care le transmitem acuma. În condiţiile astea sîntem dispuşi să ne întoarcem acasă. Vă rugăm pe dumneavoastră preşedintele României să ne certificaţi înlocuirea, demisia primului ministru Petre Roman şi a întregului guvern, şi urmarea unui guvern de coaliţie.
1:31 Ion Iliescu: În primul rînd, ca răspuns la acest [neînţelegibil] comunicare oficială de ieri. Astăzi dimineaţă m-am întîlnit cu şefii tuturor partidelor din parlament tocmai pentru a discuta soluţii…
1:43 Miron Cozma: Pentru noi, aspectul primordial e confirmarea de către dumneavoastră deci…
1:48 Ion Iliescu: Păi am confirmat-o public! Am confirmat-o public, şi ieri, şi azi!
1:52 Miron Cozma: Nu vă deranjează dacă ne-o confirmaţi şi în scris. Noi dorim, în funcţie de programul dumneavoastră, să stabiliţi o oră în care să vă-ntîlniţi cu noi la Petroşani. Oamenii au decis [neînţelegibil] pînă au venit. [neînţelegibil] ne confirmaţi o oră?
2:14 Miron Cozma: Îmi pare rău că trageţi ponoasele unor îngîmfaţi, unui om prea plin de sine. Sînteţi ca nişte [neînţelegibil] numai spre sus. Spre sus şi în sus. Deci dorim ca întreaga personalitate să-i fie, să-i revină lui, iar minerii şi reprezentanţii lor să nu fie sub nici o formă chemaţi în instanţe penale sau judecătoreşti.
2:46 Miron Cozma: Problemele care au fost s-au rezolvat, şi din acest moment considerăm conflictul încheiat şi ne îndreptăm către casă.
2:59 Discuţii în mulţimea de mineri: „Sîntem vînduţi!”; „Lasă dom’le să [neînţelegibil]. Fesenistul!”; „Sîntem vînduţi!”; „Fraţilor!”; „Şi morţii noştri?”
3:13 Ion Iliescu: În ce priveşte conţinutul, sigur că a reprezentat un lucru provizoriu. Am mai spus că [neînţelegibil]. Dar un compromis necesar evitării de escaladări periculoase.
3:26 Eugen Dijmărescu: Preşedintele mi-a spus, era de dimineaţă, că de ce s-a temut cel mai mult, s-a întîmplat. Celelalte sindicate cer acum aceleaşi revendicări pe care le-au primit cei din Valea Jiului.
3:46 Bărbat (Dijmărescu?): Fără a avea evaluarea pagubelor din municipiul Bucureşti, din Craiova, din Petroşani şi de la Vulcan, pagubele sînt de 320,5 milioane lei pagubă directă, fără Bucureşti.
4:02 Mineri cîntînd: Noi de-aicea nu plecăm / nu plecăm acasă / pînă nu vom cîştiga / libertatea noastră
6:04 Reporter: Aceste veniri ale minerilor la Bucureşti, în special ultima venire, ce credeţi că a adus bun Văii Jiului, ce credeţi că a adus rău Văii Jiului?
6:13 Miron Cozma: A creat personalitate acestor, acestei categorii sociale, şi a arătat că sînt nişte oameni demni şi, zic eu că, această chestiune pur umană, deci această demnitate, ar trebui să, s-o aibă toţi şi toate categoriile sociale din ţară.
6:52 Scandări „nu plecăm acasă!”
7:01 Scandări „Jos Iliescu!” în sala unde se ţinea congresul PNŢCD.
7:07 Miron Cozma: În România, pînă, în anumite aspecte nu se pot face multe decît cu, ştiu eu, puţin prin forţă.
7:17 Miner (de la tribuna congresului PNŢCD): Vă mulţumim că ne-aţi primit în mijlocul dumneavoastră, la cererea noastră (aplauze). Vă rog să păstrăm un moment de reculegere în memoria morţilor şi dispăruţilor noştri la revoluţia începută la 24 septembrie 1991 (aplauze, asistenţa se ridică în picioare). Ţin să menţionez că nu sînt membru al par… (se întrerupe pentru momentul de reculegere). Mă scuzaţi. Fiţi alături de noi să tăiem capul hidrei comuniste! (aplauze, urale, scandări „Unitate!”). Am fost nevoiţi să plecăm la Bucureşti, intrînd în forţă, nu pentru a mai cere drepturi, ci pentru a cere demisia acestui guvern (aplauze) handicapat şi incompetent (sala scandează „jos Iliescu!”). Să dăm jos acest guvern şi preşedinte comunist! (scandări: regele Mihai!)
9:36 Reporteriţă: Credeţi că este posibilă o nouă venire în forţă a minerilor?
9:40 Ion Iliescu: Orice este posibil. Totul depinde de starea de spirit din societatea noastră.

(sfîrşit)

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.