Blogul lui Marius Mioc

despre revoluţia din 1989 şi ceea ce a urmat după ea

Istoria asociaţiei de revoluţionari „Metrou” – cea mai mare asociaţie de revoluţionari existentă azi septembrie 27, 2011


Asociaţia de revoluţionari „Metrou” este la ora actuală principala asociaţie de revoluţionari din ţară, după numărul de membri. Liderul ei a fost George Costin, actualul secretar de stat la SSPR. Am impresia că în prezent Costin a delegat conducerea asociaţiei către alte persoane, pentru a nu fi acuzat de conflict de interese în perioada în care ocupă funcţia de secretar de stat.

Raymond Luca, preşedintele CPRD îl caracteriza pe George Costin (linc cu înregistrare video) ca „un lider incontestabil”, „nu numai pentru că a avut sau are cea mai numeroasă organizaţie de revoluţionari”, ci şi pentru felul cum s-a zbătut ca membrii asociaţiei sale să primească certificate: „mă sună tot timpul, şi niciodată pentru el, ci pentru oamenii lui. Ce se întîmplă cu dosarele X. Y, Z?”. Într-adevăr, asociaţia „Metrou” este acum cea mai importantă organizaţie de revoluţionari din ţară, după numărul de membri. Şi-a format filiale în mai multe localităţi, şi dacă e vorba de un congres al revoluţionarilor anume asociaţia „Metrou” şi George Costin pot mobiliza cei mai mulţi oameni ca să umple o sală. Din aceste motive cred folositor să prezint cîteva crîmpeie din istoria acestei organizaţii.

Dorel Haraga, fost arhivar la SSPR, explică pe portalul revoluţiei (linc) cum a luat fiinţă asociaţia „Metrou”. Citez (comentariile mele au fost adăugate cu litere cursive între paranteze drepte):

Nu știu dacă v-am povestit pînă acum dar, povestea este cam așa:
A fost odată un revoluționar pe nume Toma Constantin care a participat la revoluție în stația de Metrou Aviatorilor.
Tomiță, în anul 1992, a participat la o campanie electorală, după care, într-un bufet de incită, m-a rugat să vorbesc cu [Emilian] Cutean să facă revi [revoluţionari] pe cei ce au luptat în acea stație de metrou. I-am comunicat lui Tomiţă că asociația Club 22 CC [organizaţia revoluţionară condusă de Cutean] nu face revi persoane care au luptat în alte puncte de luptă decît CC-ul și l-am îndemnat să-și facă propria asociație, propunîndu-i chiar numele asociației, Asociaţia 23 Dec. Metrou Aviatorilor.
La cîteva zile Tomiţă a revenit însoțit de cîțiva tovarăşi de arme bine făcuţi, printre care se afla şi tov SS [secretar de stat] Costin G[eorge].
Deci, imediat după campania electorală prezidenţială din 1992, Asociaţia Metrou încă nu exista.

Campania electorală la care face referire Haraga este a PSD-ului, Haraga fiind cunoscut pentru simpatiile PSD-iste, ca şi şeful asociaţiei de revoluţionari „Club 22 CC” din care face parte – Emilian Cutean. Costin însuşi a fost membru PSD, devenind chiar demnitar al statului în perioada guvernării acestui partid (subsecretar de stat pentru revoluţionari 2001-2003), însă apoi s-a convertit la anticomunism, devenind membru PDL şi redevenind demnitar la SSPR cu sprijinul acestui partid.

Un alt document publicat cu alt prilej pe portalul revoluţiei, semnat de însuşi George Costin, dă amănunte suplimentare despre istoria asociaţiei „Metrou”:
În 1992, cînd s-a înfiinţat asociaţia „Metrou”, nu exista legea 341/2004 cu criteriile ei de stabilire a ceea ce înseamnă „fapte deosebite” în revoluţie. Întrebarea pe care mi-o pun este dacă staţiile de metrou din Bucureşti sau întreprinderile bucureştene apărate împotriva teroriştilor de o mare parte din membrii acestei asociaţii constituie ceea ce legea numeşte „obiective de importanţă vitală pentru rezistenţa regimului totalitar”, ceea ce ar justifica acordarea titlului de „luptător remarcat prin fapte deosebite în revoluţie”. Primii secretari de stat de la SSPR au avut o opinie negativă, dar ultimii, care au încheiat de fapt procesul de preschimbare a certificatelor şi a căror opinie a contat în fapt, au acceptat această interpretare. Aceeaşi interpretare a avut-o şi comisia parlamentară condusă de Raymond Luca.

Mai citeşte: Cazul George Costin. Transferarea propagandistică a răspunderii de la politicieni la revoluţionari

 

2 Responses to “Istoria asociaţiei de revoluţionari „Metrou” – cea mai mare asociaţie de revoluţionari existentă azi”

 1. DOREL HARAGA Says:

  Din discuții purtate cu persoane autorizate, am înțeles că tov. SS COSTIN G.
  a obțiut primul Certficat( cel de participant) în anul 1994 când Comisia VETIȘANU – IVANOVICI au promovat circa 14 000 PARTICIPANȚI. Ulterior mulți dintre aceștia, doar în baza unei CONTESTAȚII, adesea ne susținută cu documentele solicitate prin HG 566/1996, invocându-se OUG 184/1999, au fost promovați ca LRFD.

  DETALII SEMNIFICATIVE SUB FORMA COMENTARIILOR ȘI DOCUMENTELOR ATAȘATE, LE GĂSIȚI PE ADRESA:
  http://www.portalulrevoluției.ro
  forum, secțiunea : TOTUL DESPRE COSTIN GEORGE revoluţionar fost ŞEF STAT MAJOR GĂRZI PATRIOTICE
  Atenție: documentele atașate comentariilor nu pot fi descărcate decât dacă aveți cont creiat pe Forum.
  Cu stimă,
  D H

 2. DA, DAR IN CONSTANTA, CERCEL A FURAT DIN DOSARE DATE ESENTIALE ,BAGANDU-LE LA TIGANII LUI,CINE A FACUT PUSCARIE CHIAR PE TIMPUL IMPUSCATULUI ACEST INS SE NUMESTE DELATOR ,TURNATOR,LA FEL SI COLONELUL IONESCU A FURAT DATE DIN DOSARE,DANDU-LE TIGANILOR CA SA-SI CONFECTIONEZE DOSARE IMACULATE, DOUA SECATURI DE JEGURI ASA ZIS UMANE ASTFEL DE REVOLUTIONARI AU DISTRUS IMAGINEA TUTUROR REVOLUTIONARILOR ROMANI,RUSINE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.