Chicago Tribune, 20 decembrie 1989. SUA au foarte puţine mijloace de a influenţa guvernul român, dar prin intermediul CSCE vor acţiona să afle ce se întîmplă şi să înfrîneze autorităţile de la Bucureşti

Ziarul „Chicago Tribune” din 20 decembrie 1989 îşi informează cititorii despre evenimentele din România. Traduc pentru cititorii acestui blog cele apărute în importantul ziar american. Comentariile mele sînt inserate cu litere cursive între paranteze drepte.

Martorii se tem că sute de persoane au murit în protestele din România

Marţi [19 decembrie] s-a relatat că împuşcăturile împotriva demonstranţilor au continuat în vestul României, unde martorii spun că forţele de securitate ar fi omorît sute de persoane care protestau împotriva durului regim comunist al preşedintelui Nicolae Ceauşescu.

În Washington, Casa Albă [reşedinţa preşedintelui american; figurat, preşedinţia americană] a condamnat ca „brutală” continua înnăbuşire a demonstranţilor politici şi s-a afirmat că Statele Unite se gîndesc să lucreze împreună cu aliaţii ei din Vest şi cu Moscova pentru a dezvolta un răspuns coordonat.

Agenţii de presă est-europene au relatat împuşcături şi focuri în oraşul Timişoara din vestul României. Într-unul din cele mai înfiorătoare rapoarte, agenţia Tanjug a Iugoslaviei a spus că există relatări neconfirmate despre pînă la 2000 de morţi. Alte rapoarte din Ungaria şi Iugoslavia vorbesc de sute de morţi.

Departamentul de Stat [ministerul de externe american] a afirmat că încă nu poate confirma numărul victimelor rezultate din ciocnirile amintite dintre poliţie şi manifestanţi în Timişoara, dar a spus că doi angajaţi ai ambasadei americane de la Bucureşti, aflat la o distanţă de 500 mile, au fost trimişi în oraş luni, pentru a încerca să facă o evaluare de primă mînă. [deplasarea către Timişoara a unor angajaţi ai ambasadei SUA de la Bucureşti, declarată oficial de guvernul american şi relatată de presă, a fost ulterior declarată dovadă a plănuirii din străinătate a revoluţiei]

Agenţia Reuters a citat un demnitar neidentificat al administraţiei Bush spunînd „e imposibil să spui cîţi au murit, dar în mod sigur a fost un masacru”.

Departamentul de Stat a afirmat că unităţi militare din întreaga Românie au fost puse în alertă [se dăduse alarma de luptă „Radu cel Frunos” iar americanii aflaseră asta], iar aeropoartele şi graniţele cu ţările vecine au fost închise.

Toate convorbirile telefonice către ţară primeau semnal de ocupat, iar jurnaliştilor li s-a interzis intrarea în ţară.

„Măsurile represive luate de guvernul român sînt complet nejustificate şi vin în puternic contrast cu schimbările pozitive care au loc în alte părţi ale Europei de Est”, a spus Marlin Fitzwater, purtătorul de cuvînt al Casei Albe. „Statele Unite condamnă folosirea brutală a forţei poliţieneşti de către guvernul român”.

Luni Ceauşescu a părăsit Bucureştiul pentru a face o vizită de stat în Iran. Marţi la Teheran el a depus o coroană de flori la mormîntul aiatolahului Ruhollah Khomeini şi a vorbit despre nevoia de pace în Golful Persic.

Recunoscînd că SUA au foarte puţine mijloace de a influenţa guvernul român, Fitzwater a spus că Washingtonul este în discuţii cu aliaţii săi despre „a urma un fel de răspuns coordonat” prin intermediul Conferinţei pentru Securitate şi Cooperare în Europa [CSCE] pentru a afla ce se întîmplă în România şi a înfrîna autorităţile de la Bucureşti.

Pe lîngă SUA şi cei 15 aliaţi din NATO, conferinţa [CSCE] numără 35 de state, inclusiv Uniunea Sovietică şi aliaţii săi din Tratatul de la Varşovia, incluzînd România, şi de asemenea ţări europene neutre.

Anume această organizaţie a produs Actul Final de la Helsinki din 1975, care a confirmat graniţele europene de după cel de-al doilea război mondial şi a stabilit criterii pentru drepturile omului.

Fitzwater a spus că o prevedere a conferinţei îngăduie ţărilor membre să verifice independent evenimente din alte ţări participante.

Într-un revelator semn al timpurilor, ministrul de externe sovietic Eduard Şevardnadze s-a alăturat marţi Casei Albe în condamnarea oricărei înăbuşiri violente în România.

Vorbind în faţa a 200 de membri ai parlamentului european la Bruxelles, Şevardnadze a spus că a auzit de „unele lucruri neplăcute” întîmplîndu-se în România. Dacă relatările despre vărsarea de sînge sînt adevărate, „nu pot să-mi exprim decît profundul meu regret. Sîntem categoric împotriva folosirii forţei”.

Ceauşescu a încercat în mod deschis să se distanţeze de guvernul preşedintelui sovietic Mihail Gorbaciov.

Lideri ai lumii atît din Est cît şi dinVest erau uniţi marţi în denunţarea regimului românesc.

Marea Britanie şi cele 12 ţări din Comunitatea Europeană au denunţat violenţa, mai multe guverne înregistrînd proteste oficiale la diplomaţii români.

Ministrul de externe cehoslovac a spus: „Protestăm hotărît împotriva folosirii armatei şi poliţiei împotriva demonstranţilor”, iar Bulgaria şi-a exprimat „serioasa preocupare” cu privire la închiderea graniţei.

Parlamentul polonez a votat o rezoluţie care afirmă că „autorităţile române au folosit forţa cu neobişnuită brutalitate. Chiar şi copii au fost ţinta împuşcăturilor”.

Dar n-a existat nici un comentariu de la Beijing, unde autorităţile chinezeşti au zdrobit în iunie, în piaţa Tienanmen, o manifestaţie paşnică în favoarea democraţiei.

Tanjug şi radio Budapesta au relatat despre noi ciocniri marţi în Timişoara, unde mii de protestatari ceruseră duminică sfîrşitul conducerii lui Ceauşescu. S-a relatat deasemenea despre focuri în zonă, dar puţine amănunte au fost disponibile.

„Martorii pretind că miliţia aduce manifestanţii arestaţi în piaţa centrală din Timişoara, unde aceştia sînt bătuţi şi împunşi cu baionetele, înainte de a fi urcaţi în camioane şi duşi nu se ştie unde”, afirmă Tanjug. „Poliţia din oraş trage fără avertisment”.

Studenţi greci care au trecut în Iugoslavia venind din Timişoara au spus că s-a tras fără discriminare, „omorînd duzini”. Ei au adăugat că mulţi copii au fost omorîţi sau răniţi „fiindcă oamenii îi foloseau ca scuturi” presupunînd că forţele de securitate vor ezita să tragă.

Televiziunea austriacă a citat un martor din Timişoara spunînd că a văzut camioane cărînd mormane de cadavre. Gerard Beckmann, un austriac născut în România, a spus prin telefon de la Timişoara că împuşcăturile încă se mai puteau auzi în oraş marţi după masă dar au încetat seara.

Reportajul de televiziune spunea că militarii români vînau şi pare-se îi executau pe demonstranţii antiguvernamentali.

Înlăturaţi-l pe Ceauşescu, cere scriitorul de teatru

Paris (Reuters). Eugene Ionesco, scriitorul de teatru născut în România, a făcut un apel marţi către preşedintele sovietic Mihail Gorbaciov să intervină ca să sfîrşească conducerea de 24 de ani a liderului român Nicolae Ceauşescu.

„Ceauşescu e un nebun. Nevastă-sa, setoasă de putere, e de asemenea nebună; iar fiul său este un idiot. Şi acestor 3 oameni li se îngăduie să tortureze fără oprelişti 23 de milioane”, a spus Ionesco într-un interviu.

Ionesco a spus că n-are informaţii directe din România dar că a fost şocat de relatările conform cărora sute de oameni au fost masacraţi în demonstraţii împotriva regimului dictatorial în ultimele zile.

„Există un om care poate să facă ceva şi apelez la el. Acest om este Gorbaciov. El trebuie să folosească influenţa sa fiindcă el are influenţă. Gorbaciov ar trebui doar să rupă legăturile economice, acesta ar fi primul lucru de făcut”, a spus scriitorul, care trăieşte la Paris.

Autorul „Rinocerilor”, „Scaunelor” şi „Lecţiei” a criticat de asemenea Vestul pentru că a eşuat în a-l trata dur pe Ceauşescu.

Elena Ceauşescu este acum la conducerea ţării, în timp ce soţul ei e într-o vizită în Iran.

Soţia de 70 de ani a lui Ceauşescu este un membru important al biroului politic al Partidului Comunist şi prim viceprimministru. Cunoscută ca împărtăşind vederile staliniste ale soţului, Elena a fost declarată în acest an eroină naţională şi este des elogiată în presa oficială într-un cult al personalităţii similar cu al soţului.

Mai citeşte, alte relatări din presa internaţională despre revoluţia română în pagina Mass-media străină în 1989.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.