Petre Popescu: Eroicul popor român vădeşte o dată mai mult necuprinsul respect, probat prin veacuri, pentru rodul braţelor şi minţii omeneşti (video)

Crainicul Petre Popescu, într-un frumos recital de limbaj de lemn la TVR, în 22 decembrie 1989:

Transcriere înregistrare:
0:00 Petre Popescu: … uitînd de duminicile şi sărbătorile noastre, dar prin munca acestui popor, la temelia căruia s-a adăugat odată cu sudoarea omenească şi sîngele omenesc. În numele acestui imens sacrificiu făcut de milioane şi milioane de truditori ai uzinelor, ogoarelor, şcolilor, laboratoarelor, de toată suflarea românească în stare să ţină în mînă unealta muncii, eroicul popor român îşi vădeşte o dată mai mult, în aceste zile fierbinţi, de mare entuziasm naţional, necuprinsul respect, probat prin veacuri, pentru rodul braţelor şi minţii omeneşti, pentru fiecare părticică din efortul naţional, pentru valorile materiale şi spirituale ce fac gloria oricărui popor conştient de locul şi menirea lui în lume. Fraţi români, muncitori, ţărani, intelectuali, tineri şi vîrstnici! Daţi dovadă ca şi pînă acum că ştiţi să vă apăraţi ceea ce aţi clădit cu mîinile voastre! Să arătăm lumii întregi că în pofida odioaselor vinovăţii şi etichete cu care am fost stigmatizaţi de cei care nu ne-au înţeles şi nu ne-au cunoscut, sîntem un popor civilizat, cu adînc şi sfînt respect pentru valorile muncii, pentru tot ceea ce, gîndit şi clădit de noi, ne serveşte nouă, ne reprezintă ca naţiune paşnică, întotdeauna cu dorinţa gestului constructiv. Facem un apel de inimă şi de conştiinţă ca în aceste zile fierbinţi să apărăm ca lumina ochilor tot ceea ce ne aparţine sub forma bunurilor publice şi particulare. Să nu lăsăm pe nimeni să atenteze într-un fel sau altul la integritatea avuţiei naţionale. Este gîndul milioanelor de români care azi au ieşit în stradă să-şi rostească vrerea.

Pentru alte fragmente înregistrate din emisiunea TVR din timpul revoluţiei vezi pagina TVR în decembrie 1989.

Fragmente înregistrate din revoluţia bucureşteană, în afara celor din transmisia TVR, pot fi urmărite la pagina Revoluţia din Bucureşti – video.

Mai citeşte: Fiica lui Petre Popescu vrea să modereze emisiuni politice la TVR.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.