Blogul lui Marius Mioc

despre revoluţia din 1989 şi ceea ce a urmat după ea

Nou episod de propagandă ceauşistă în „Adevărul” octombrie 6, 2011


Actualizare 22 aprilie 2014: Fiindcă articolul la care făceam referire a dispărut de pe saitul Adevărul, am actualizat lincul la copia articolului de pe blogul personal al autorului Mihai Florin Răzvan.

M-am mai referit pe acest blog asupra campaniei de reabilitare a regimului Ceauşescu pe care o duce ziarul „Adevărul”. Pe lîngă născocirea, din absolut nimic, a unei pretinse salvări a integrităţii teritoriale a ţării de către Nicolae Ceauşescu (linc) şi inventarea de lozinci în favoarea lui Nicu Ceauşescu care ar fi fost strigate în timpul revoluţiei (linc), o altă tactică a ziarului este publicarea unor discuţii cu nomenclaturişti de frunte ai epocii Ceauşescu, a căror spuse sînt prezentate ca reprezentînd adevărul istoric.

E de aşteptat ca foştii apropiaţi ai lui Ceauşescu să-l prezinte pe Nicolae Ceauşescu într-o lumină favorabilă. În mod special vor încerca să-l reabiliteze pe Ceauşescu cei care au ajuns în închisoare anume datorită slugărniciei manifestată faţă de Ceauşescu. Este cazul lui Ion Coman, care în decembrie 1989 a comandat reprimarea revoluţiei de la Timişoara, motiv pentru care a şi fost osîndit la 15 ani închisoare. Că a ispăşit efectiv numai 3 ani şi ceva e altă problemă.

O diferenţiere necesară care trebuie făcută referitor la perioada de dinainte de revoluţie este cea dintre comunişti şi criminali comunişti, explicam într-un articol mai vechi (linc). Astăzi, dacă urmărim presa românească, vedem că nu comuniştii simpli ci criminalii comunişti sînt cei chemaţi deseori să explice epoca Ceauşescu.

Florin Mihai publică în 29 septembrie 2011 pe adevarul.ro (linc) articolul „Cum îi vîna Ceauşescu pe consilierii sovietici”, bazat pe discuţiile cu Ion Coman. Interlocutorul este înfăţişat cititorilor ziarului ca general în rezervă. O minciună sfruntată, căci Ion Coman a fost condamnat la degradare militară prin hotărîre irevocabilă a justiţiei. Dezvăluirile lui Ion Coman sînt prezentate ca fiind „în exclusivitate pentru ziarul Adevărul”, de parcă acesta n-ar mai fi apărut pînă acum de sute de ori în presă şi la TV. Nici un cuvînt nu li se spune cititorilor despre faptul că Ion Coman a fost şeful reprimării revoluţiei din Timişoara şi că e vinovat de moartea a 72 de oameni în acest oraş, fapt confirmat în justiţie.

Articolul lui Florin Mihai din „Adevărul” îi atribuie lui Ceauşescu meritul plecării consilierilor sovietici din România. Pe baza spuselor lui Coman, ziarul pretinde că la un moment dat acesta ar fi spus că „trebuie să-i dăm afară pe toţi [consilierii sovietici] de aici, din România, pentru că nu mai poţi să tragi o băşină de ei”. În asta constă „vînătoarea de consilieri sovietici” pe care a făcut-o Ceauşescu.

Nu ştiu cît sînt de adevărate cele relatate de Ion Coman. Din partea unui om înfrăţit inclusiv prin crimă cu regimul Ceauşescu, nu ne putem aştepta decît la încercări de reabilitare a acestui regim, iar antisovietismul e o linie propagandistică pe care se poate miza la un anume succes. Însă faptele istorice sînt limpezi: plecarea consilierilor sovietici din România s-a făcut în timpul cînd ţara era condusă de Gheorghe Gheorghiu Dej. De altfel chiar „Adevărul” spune că majoritatea consilierilor sovietici, cît şi trupele sovietice, au părăsit România în 1958, iar ultimii consilieri, care mai existau pe lîngă Ministerul de Interne (deci nu la Ministerul Apărării unde activa Ceauşescu), au plecat în decembrie 1964. Ceauşescu a venit la putere abia în martie 1965 (asta n-o mai spune „Adevărul”).

Nu sînt un admirator a lui Gheorghe Gheorghiu Dej, dar mi-e foarte clar că plecarea din România, atît a trupelor sovietice cît şi a consilierilor sovietici, e meritul dînsului. Mutarea acestui merit spre Nicolae Ceauşescu (care nu a făcut decît să continue linia politică trasată de Gheorghiu Dej) îmi aminteşte de o altă măsluire a istoriei, de dinainte de 1989, cînd Ceauşescu era înfăţişat ca principala figură a mişcării antifasciste româneşti. Dar acele minciuni se răspîndeau în timpul dictaturii ceauşiste, actuala falsificare a istoriei se face în condiţii de democraţie şi libertate de exprimare, ceea ce o face mult mai credibilă. Am impresia că, prin acest blog, sînt unul dintre puţinii care iau poziţie împotriva falsificării istoriei.

Foştii sprijinitori ai regimului comunist au „partea lor de adevăr” (ca să citez titlul unei cărţi de Lavinia Betea). Problema e că în mass-media bucureşteană, cînd e vorba de istorie, de ani de zile tot partea de adevăr a sprijinitorilor comunismului e vehiculată. Au fost sute de emisiuni şi articole în ziare în care dezvăluitori ai adevărului istoric erau prezentaţi criminali comunişti dovediţi în justiţie precum acest Ion Coman sau Victor Stănculescu, sau informatori ai securităţii precum Alex Mihai Stoenescu (linc). Şi cînd, pentru a se mima obiectivitatea, se cere o altă părere, aceasta este de obicei a lui Ion Iliescu (linc), persoană care în fond tot un apropiat al clanului Ceauşescu a fost (linc). Revoluţionarii care în 1989 au dat jos regimul comunist sînt trecuţi la categoria „impostori”, „profitori” sau chiar – fără dovezi – „securişti” („prin gîtlejul lor urlă ticăloşia, lăcomia şi impostura” – citez din articolul „Revoluţionarii-securişti” publicat în „Adevărul” de Grigore Cartianu – linc), deci părerea lor n-are cum să conteze comparativ cu părerea oneştilor nomenclaturişti ceauşişti (care, dacă s-ar analiza fără părtinire cifrele, sînt şi azi mai „profitori” faţă de bugetul de stat decît revoluţionarii).

Este o evoluţie interesantă, pe care nu mi-o închipuiam în 1989 (dar mi-am închipuit-o în 1994 – voi reveni asupra acestui subiect): Ceauşescu a ajuns pentru o bună parte din mass-media şi opinia publică un personaj pozitiv, iar cei care l-au dat jos sînt personajele negative. Principalele surse pentru scrierea istoriei lui Ceauşescu sînt slugile acestuia, de preferinţă cele care s-au remarcat prin omoruri în decembrie 1989.

Mai citeşte:
Propagandă în ziarul „Adevărul”: Eroul Ceauşescu a împiedicat alipirea Deltei la URSS
„Să plece tăticu’, vrem să vină Nicu!” sau noi minciuni în ziarul „Adevărul”
Securitatea lui Ceauşescu şi Basarabia. Activitatea lui Ion Stănescu, fondatorul „unităţii anti-KGB” a securităţii
Din nou despre Ion Stănescu, fondatorul „unităţii anti-KGB” a securităţii
– Campania împotriva revoluţionarilor şi făţărnicia politicienilor
„Oameni care de 21 de ani nu fac nimic”
Nevoia de onestitate şi decenţă în discuţiile despre revoluţionari

 

3 Responses to “Nou episod de propagandă ceauşistă în „Adevărul””

  1. Falsificarea istoriei este cea mai veche meserie din lume.

  2. Otto Says:

    Din păcate asistăm în ziua de azi la multe minciuni și mistificări despre regimul comunist din România…..Dar faptul cel mai grav este că sunt otrăvite mințile tinerilor născuți la începînd din 1989,care n-au trăit acele vremuri….Auzim tot mai des replici de genul „Am auzit că era mai bine” sau „mi-a spus tata că erau de toate și toată lumea avea loc de muncă și mergeau la mare când voiau”…….Ar trebui luată o atitudine severă împotriva neocomuniștilor de la Adevărul,Atena 1-2-3,precum și împotriva unor neocouniști abjecți cum ar fi Coman,Stănculescu,Stoenescu,Mizil și multe alte lepre comuniste…..

  3. closetaru veronel Says:

    Minciuna are picioare scurte ,este o zicala absolut falsa ! Mai degraba,minciuna repetata la nesfarsit poate capata valoare de adevar !,Propaganda neo comunista ne-a aruncat in afara istoriei,foarte rapid,in mod profesionist,iar faptuitorii rasmeritei sunt astazi cei mai blamati ,vinovati pentru toata coruptia post revolutionara ! Toate site-urile sunt intoxicate de dezinformatori meseriasi,inclusiv al dv, si ce ma doare este ca minciuna are trecere in fata adevarului,asemeni prostituatelor care sunt mai respectate decat virginele !


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.