Generalul Florian Caba şi căpitanul Dando Carp scapă şi la CEDO pentru crimele din 1989 de la Cluj

Generalul Florian Caba scapă prin prescripţie (linc) scriam în decembrie 2009, relatînd despre hotărîrea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu privire la dosarul revoluţiei din Cluj. Dacă maiorul Ilie Dicu a fost condamnat la închisoare, fiind găsit vinovat de împuşcarea unor demonstranţi, generalul Caba (locotenent-colonel în 1989), care îi spusese lui Dicu „dacă trece cineva de tine te fac trădător de ţară”, iar ulterior deschiderii focului şi omorîrii unor demonstranţi în zona dispozitivului condus de Dicu l-a premiat pe acesta cu 2000 lei, a fost scos de sub urmărire penală, iniţial pe motiv că n-a folosit cuvintele „îţi ordon” iar apoi pentru prescripţie.

Asociaţia pentru Adevărul Revoluţiei din Cluj s-a adresat şi la CEDO pentru a obliga autorităţile române să deschidă proces generalului Caba (acesta n-a fost practic inculpat; parchetul a dat rezoluţie de neîncepere a urmăririi penale, iar acea rezoluţie fusese atacată în justiţie de Asociaţia pentru Adevărul Revoluţiei din Cluj). După cum anunţă ziarul „Evenimentul Zilei” (linc), CEDO a respins recent cererea asociaţiei ca inadmisibilă. Citez din articolul lui Mihai Şoica din Evenimentul Zilei (am adăugat comentarii proprii cu litere cursive, între paranteze drepte):

Procesul Revoluției de la Cluj a fost închis definitiv. Doi militari, generalul Caba Florian, care a coordonat represaliile în zona străzii Horea din centrul Clujului, și căpitanul Carp Dando, care a condus dispozitivul de reprimare din Piața Unirii, unde au murit 24 de clujeni, au scăpat definitiv de justiție.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins, ca inadmisibilă, cererea Asociației pentru Adevărul Revoluției din Cluj pentru a obliga România să redeschidă dosarul penal împotriva celor doi militari. „Ţinînd seama de toate aspectele care i-au fost prezentate şi în limitele competenței sale de a examina solicitările formulate, Curtea a considerat că nu au fost îndeplinite condițiile de admisibilitate prevăzute în Convenția Drepturilor Omului”, se arată în comunicarea care a fost trimisă de CEDO, pe adresa Asociației pentru Adevărul Revoluției Cluj.

În dosarul “Revoluția de la Cluj”, au fost condamnați patru ofițeri la pedepse cuprinse între 8 și 15 ani de închisoare. Cel mai mult a primit maiorul în rezervă Ilie Dicu, care se află în prezent încarcerat la Penitenciarul Gherla. Dicu este acuzat că a împuşcat în cap, de foarte aproape, doi clujeni.

Cei doi ofiţeri care au scăpat de Justiţie au mulţi morţi pe conştiinţă

Primul este generalul de brigadă Florian Caba care în prezent este pensionar și se bucură de o pensie militară considerabilă. În decembrie 1989, Caba era ofițerul de legătură între trupele trimise pe străzile Clujului și comanda Armatei a 4-a. Generalul Caba a fost șeful direct al maiorului Ilie Dicu. La plecarea acestuia din unitate, generalul [locotenent-colonel pe atunci, a fost făcut general abia după revoluţie, de Ion Iliescu] a avut grijă să îi ordone subalternului: „Dicule, dacă trece unul de tine te fac trădător de țară”.

După ordinul primit, de militarii maiorului Dicu nu a trecut nimeni. (…) Dînd dovadă de zel, maiorul Dicu i-a împușcat cu pistolul, în cap, pe doi clujeni care au reuşit să se apropie de militari: Emil Ciortea și Ioan Inclezan. Mai mult, la întoarcerea în cazarmă, Dicu a fost premiat personal de generalul Caba cu suma de 1.000 de lei. [în ştiri de presă mai vechi suma căpătată de Dicu era 2000 lei]

Al doilea personaj sinistru al revoluției de la Cluj este căpitanul Carp Dando, care a acționat în Piaţa Unirii din Cluj, locul unde au murit cei mai mulți oameni. În total, 24 de persoane au murit iar alte 56 au fost rănite de militarii care au acționat la ordinul căpitanului Carp Dando. Acesta a ordonat foc iar ceea ce a urmat a fost un adevărat masacru.

Cei doi militari au fost cercetați pentru infracțiunea de omor deosebit de grav dar nu au mai fost trimişi în judecată după ce un procuror militar a dispus, în anul 1998, scoaterea lor de sub urmărirea penală. Revoluționarii clujeni nu s-au lăsat și vreme de 13 ani au solicitat anchetarea acestora şi condamnarea pentru crimele pe care le-au ordonat sau executat.

Aurel Coltor, președintele Asociației pentru Adevărul Revoluției Cluj spune că nici chiar Înalta Curte de Casație și Justiție nu a mai dorit redeschiderea dosarului. “Am atacat decizia procurorilor la Înalta Curte de Casație care însă ne-a respins toate acțiunile. În decizia procurorilor, aceștia arată că generalul Caba ar fi trebuit să zică: Dicule, îți ordon, şi nu, Dicule, dacă trece unul de tine te fac trădător de țară. Acum Caba trăieşte bine mersi dintr-o pensie de general şi îşi rîde de noi”, a spus Aurel Coltor.

Articolul complet, la lincul indicat.

Mai citeşte:
Fostul general Topliceanu, care a comandat reprimarea revoluţiei la Cluj: 10 ani condamnare, eliberat după 2 ani şi 3 luni. Lipsa de dibăcie a M.Ap.N. la recuperarea prejudiciului
Generalul Florian Caba scapă prin prescripţie
Victor Eugen Mihai Lungu despre revoluţie

10 gânduri despre „Generalul Florian Caba şi căpitanul Dando Carp scapă şi la CEDO pentru crimele din 1989 de la Cluj

 1. Personal am multe motive temeinice sa ma indoiesc de cat de credibila este Curtea Europeana a Drepturilor Omului CEDO dupa ce aceasta institutie mi-a respins ca inadmisibila 2 cereri care dupa parerea mea ereau perfect admisibile . Plangerile ereau in legatura cu fapte si persoane vinovate de masuri administrative abuzive luate de fosti ofiteri ai fostei Securitati in anii 80 . Concluzia mea ; mana lunga a Securitatii face jocurile si la CEDO !

  1. Am văzut filmul lui Mihalache azi, cînd s-a dat în reluare. Contrar celor scrise de „Adevărul”, care reţine doar episodul cînd George Marinescu a anunţat că s-a cerut ajutor sovietic (care n-a venit, asta se ştie şi, surpriză, chiar şi Cartianu în „Adevărul” recunoaşte că Gorbaciov a spus niet http://www.adevarul.ro/grigore_cartianu/Weekend_trist_pentru_Ion_Iliescu-_Dovada_tradarii_de_tara_7_572412757.html ), Mihalache vorbeşte mai ales de scenariul pus la cale de conducerea armatei române, ceea ce corespunde cu propriile mele păreri. De mult timp susţin că haosul de după 22 a fost provocat ca să se ascundă crimele de pînă la 22. S-a dorit venirea ruşilor în ţară tocmai ca să fie cît mai mult haos. Unii generali erau disperaţi că-i aşteaptă plutonul de execuţie pentru ce făcuseră la Timişoara. Provocarea ruşilor pentru a-i determina să intre militar în România a inclus deschiderea focului asupra clădirilor în care locuiau cetăţeni sovietici la Bucureşti, fapt documentat şi pe acest blog https://mariusmioc.wordpress.com/2010/03/18/samoschin-cartianu-minte-de-ingheata-apele-evacuarea-sovieticilor-din-bucuresti-in-decembrie-1989/
   Legat de episodul scos în evidenţă de „Adevărul”, observ că nu s-a lămurit totuşi cine anume a cerut ajutor sovietic. Înregistrarea video cu Marinescu nu precizează asta. Marinescu a trăit pînă nu de mult, oare nu l-a întrebat nimeni?
   Dacă am timp o să scriu un articol separat despre filmul lui Mihalache.

   1. Sa va spun si punctul meu de vedere:
    Nimeni nu a dorit venirea rusilor in tara. Insasi Gusa, care are bube multe la Timisoara, declara ca ii era frica ca odata rusii intrati in tara, romanii au fi ripostat, declansind o riposta devastatoare din partea rusilor.
    Este greu de crezut ca Stanculescu ar fi avut puterea sa provoace o diversiune care sa le ascunda crimele de dinainte de 22 (cine sa o faca, DIA?). Armata chiar se confrunta cu un inamic. Iar acel inamic si-ar fi continuat bine mersi partea de diversiune daca la un moment dat nu ar fi intervenit o intelegere intre parti.

 2. Remarcabila chestia cu „iti ordon” vs variatiuni de „iti zic”. Cea mai periculoasa arma e limba, spunea cineva. Ei, uite ca inca o data are dreptate. Cuvintele sunt foarte importante in justitie. Faptele deriva din vorbele cuiva. Foarte just, ce sa zic. Intr-un asemenea model acceptat de justitia internationala, daca ii zici unuia pe un ton convingator sa-l omoare pe altul si ala o face, scapi basma curata. Ca doar nu i-ai ordonat.

 3. Uite, chiar tu citai asta intr-o carte::

  Sinteza Parchetului Militar despre Revoluţie, publicată în 1994, în care însuşi Parchetul Militar constată o serie de abateri şi incorectitudini în prelucrarea informaţiilor:
  „Contrar ordinelor în vigoare, comandanţii unităţilor militare nu au luat măsuri de cercetare
  operativă a evenimentelor soldate cu morţi şi răniţi produse în perimetrul unităţilor respective ; nu au
  fost întocmite pe măsura derulării evenimentelor jurnale ale acţiunilor de luptă, nu au fost păstrate
  benzile magnetice şi diagramele privind evoluţia unor ţinte în spaţiul aerian localizate pe ecranele
  radiolocatoarelor; nu au fost adoptate măsuri de către comandanţi
  68 DECEMBRIE ’89
  în scopul conservării armelor-corpuri delicte care se aflau la diferite unităţi militare ; mai
  mult chiar, s-a procedat la alterarea de către unii comandanţi militari a conţinutului unor
  documente referitoare la împrejurările uciderii sau rănirii unora dintre militarii din
  subordine”

  Pai si atunci cum sa-l condamne pe Caba?

 4. Ehhheee….cine poate,oase roade…Ilie Dicu nu este criminalul invederat de ,,justitia”romana…este o mica rotita in angrenajul lui Topliceanu care ati ghicit….e liber..Il cunosc pe Ilie Dicu din inchisoare si sunt convins ca nu este el raul invocat in salile de sedinte ale ICCJ…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.