Deşi contestaţiile împotriva impostorilor n-au fost analizate, SSPR vrea să înainteze Preşedinţiei listele cu persoanele propuse pentru titlurile de revoluţionar

Pe saitul SSPR e prezentată o adresă (linc) pe care această instituţie a trimis-o către CPRD şi în care se propune avizarea listelor care urmează trimise Preşedinţiei României pentru acordarea titlurilor de revoluţionar prevăzute de Legea 341/2004.

Sînt nedumerit de faptul că se propune înaintarea către Preşedinţie a listelor pentru decretul de confirmare a titlurilor de luptători în revoluţie în condiţiile în care Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor (CPRD) nu a finalizat analizarea contestaţiilor depuse cu privire la aceste titluri.

Art. 20 din HG 1412/2004 (normele de aplicare ale legii 341/2004) spune:

(1) Persoanele nemulţumite de nepreschimbarea certificatului doveditor sau care consideră, pe baza de probe, că în cazul altor persoane cărora le-a fost preschimbat certificatul doveditor nu au fost respectate prevederile Legii nr. 341/2004 sau ale prezentelor norme metodologice pot face contestaţie la Comisia Parlamentară, în termen de maximum 6 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a listei finale prevăzute la art. 19 alin. (1).

(2) În cuprinsul contestaţiei vor fi prezentate expres şi lipsit de orice echivoc datele de identificare a contestatarului, actele sau faptele contestate şi, totodată, vor fi anexate documente doveditoare în susţinerea contestaţiei.

(3) În vederea soluţionării contestaţiilor, Comisia Parlamentară poate solicita instituţiilor publice punerea la dispoziţie a documentelor necesare, acestea avînd obligaţia de a le transmite, în copie, în cel mult 10 zile lucrătoare de la data solicitării, precum şi punctul de vedere al SSPR cu privire la contestaţia formulată.

(4) În termen de 30 de zile de la data depunerii contestaţiei, Comisia Parlamentară comunică contestatarului şi la SSPR modul de soluţionare a contestaţiei.

(5) Pe baza propunerilor formulate de Comisia Parlamentară SSPR reanalizează documentaţia pe baza căreia a fost luată decizia ce formează obiectul contestaţiei şi, în raport de decizia adoptată, procedează conform reglementărilor în vigoare.

Lista finală a revoluţionarilor prevăzută la art. 19 din HG 1412/2004 s-a publicat în Monitorul Oficial nr. 467 bis din 7 iulie 2011 (linc). Aşadar, termenul de 6 luni pentru depunerea contestaţiilor a fost pînă în 7 ianuarie 2011. În 30 de zile de la primirea contestaţiilor CPRD era obligată să dea un răspuns. Deci, pînă la 6 februarie 2011 toate contestaţiile trebuiau să fie rezolvate.

Raymond Luca, preşedintele CPRD, scria într-o scrisoare deschisă către Ion Iliescu că s-au înregistrat peste 1500 de contestaţii (linc), „în marea lor majoritate pentru neavizarea dosarelor de preschimbare a certificatelor”. Dacă ne uităm pe saitul Camerei Deputaţilor, unde sînt publicate procesele verbale ale CPRD (linc), vedem că doar vreo 10% din contestaţii au fost analizate. Aproape deloc n-au fost analizate contestaţii legate de anularea unor titluri, CPRD concentrîndu-se pe contestaţiile celor respinşi, ca să poată da titluri suplimentare (politică a lui Raymond Luca cunoscută sub numele „no one left behind”). Eu însumi am depus mai multe contestaţii, despre o parte din ele am scris aici (linc), dar n-am primit nici un răspuns. Cred că, atîta vreme cît m-am încadrat în termenul legal şi am făcut contestaţiile cu respectarea normelor metodologice emise de CPRD, am dreptul la un răspuns. Măcar să mi se spună, în scris, că contestaţiile mele au fost respinse. Şi alţii sînt în aceeaşi situaţie – de pildă fostul secretar de stat Emilian Cutean (linc). Dacă se înaintează către Preşedinţie lista de conferire a titlurilor, iar preşedintele României emite decretul prezidenţial, orice analizare ulterioară a contestaţiilor de către CPRD îşi pierde sensul. CPRD sau SSPR nu au dreptul să anuleze un decret prezidenţial. Am prevăzut, într-un articol al meu din februarie (linc), că acele contestaţii care urmăresc eliminarea unor impostori nu vor fi nici măcar analizate şi mi-e teamă că am avut dreptate.

Un alt lucru care îmi atrage atenţia în adresa SSPR este faptul că se propune atribuirea unor titluri de revoluţionar unor persoane care n-au avut aceste titluri conform vechii legi 42/1990. E vorba de cîteva cazuri de jurnalişti străini care au fost răniţi în decembrie 1989 şi de 3 persoane: preşedintele societăţii Timişoara (Florian Mihalcea), preşedintele asociaţiei foştilor deţinuţi politici (Octavian Bjoza) şi fostul consul al Iugoslaviei (Mirko Atanackovici), pentru care se propune titlul de luptător remarcat prin fapte deosebite.

Conform art. 9 alin. 1 din Legea 341/2004 (linc), „certificatele doveditoare care, în perioada 1990-1997, au fost eliberate de Comisia pentru aplicarea Legii nr. 42/1990 şi de Comisia pentru cinstirea şi sprijinirea eroilor Revoluţiei din decembrie 1989, după verificare, potrivit art. 5 alin. (3), (4) şi (5), se vor preschimba, la cererea titularului, de către Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989, pînă la data de 30 aprilie 2010 inclusiv”. Dacă certificatele de eroi martiri pot fi atribuite de SSPR cu avizul CPRD conform art. 9 alin. 3 din lege, în celelalte cazuri atribuirea de titluri de luptător în revoluţie unor persoane care n-au avut acest titlu pînă în 1997 este nelegală, căci legea 341/2004 s-a dat pentru verificarea titlurilor deja acordate şi nu pentru acordarea de titluri noi. Fostul secretar de stat Cutean a depus de altfel o contestaţie către CPRD în care menţiona acest aspect (linc). Impresia care se crează este că se doreşte acoperirea gravelor nereguli săvîrşite prin atribuirea titlurilor de revoluţionar conform Legii 341/2004 unui mare număr de persoane care nu au avut acest titlu conform legii 42/1990, prin prezentarea unui asemenea fapt ca pe ceva normal. Cu acest scop se practică fluturarea demagogică a cîtorva cazuri de jurnalişti străini răniţi la revoluţie care n-au primit certificate de revoluţionar sau atragerea în această afacere a unor persoane cu un oarecare prestigiu public (dar nu incontestabile, căci în democraţie nu e nimeni de necontestat). Este de remarcat şi discriminarea nejustificată care se instituie între jurnaliştii străini răniţi în revoluţie şi cetăţenii străini cu alte profesii care au fost răniţi în revoluţie dar n-au primit certificate de revoluţionar (fiindcă, cel mai probabil, la fel ca în cazul jurnaliştilor, nu le-au cerut).

Am luat legătura cu domnul Florian Mihalcea, preşedintele societăţii Timişoara, care este printre cei propuşi la titlul de luptător în revoluţie remarcat prin fapte deosebite, iar dînsul mi-a replicat (prin e-mail) că nu a cerut niciodată aceasta. Atunci pentru ce îl propune SSPR (cu încălcarea legii) la acest titlu? Este o ilegalitate în care se doreşte a fi tîrîtă şi Preşedinţia României. Remarc că, după spusele fostului secretar de stat Puiu Fesan dintr-o emisiune televizată mai veche (linc) acest „modus operandi” s-a practicat şi în trecut, în guvernarea PSD în care actualul secretar de stat George Costin era subsecretar de stat la acelaşi SSPR, cînd lui Viorel Hrebenciuc şi lui Dumitru Sechelariu li s-au oferit certificate de luptători în revoluţie fără ca ei să ceară asta.

Există o mulţime de persoane cu o contribuţie arhicunoscută la revoluţie care nu au primit certificat de revoluţionar. De pildă Laszlo Tokes, Mircea Dinescu, Ion Caramitru. Treaba SSPR şi CPRD nu este alcătuirea listei complete a persoanelor care au avut un rol deosebit în revoluţie ci aplicarea legii 341/2004. Nici legea şi nici bunul simţ nu dă politicienilor dreptul de a stabili lista completă a celor care au săvîrşit fapte deosebite în revoluţie. Voi reveni asupra acestei probleme.

Mai citeşte:
Raymond Luca: „1000 de contestaţii au fost înregistrate pînă în 7 ianuarie. Nu ajunge faptul că răspund la mii de astfel de petiţii, contestaţii, sute de întîmpinări în justiţie, mai vreţi să scriu adevărate romane!”
Cauza privind lista revoluţionarilor din Monitorul Oficial 467 bis a fost declinată către Parchetul de pe lîngă Judecătoria sector 1 Bucureşti
Teodor Mărieş: Dictatura Iliescu din SSPR a picat. Aici a fost un perpetuu focar penal. 90% din angajaţii acestei instituţii trebuie să plece. Trebuie să plece din rîndurile revoluţionarilor cel puţin 5000
CPRD a intrat în grevă?
Reacţii la articolul meu „CPRD a intrat în grevă?”
Raport de activitate CPRD februarie-iunie 2011: 120 avize acordate, 13 avize retrase
Emilian Cutean îi scrie lui Boc. Evoluţia în timp a eliberărilor de certificate de revoluţionar, conform lui Cutean
Emilian Cutean, contestaţie adresată CPRD

Un gând despre „Deşi contestaţiile împotriva impostorilor n-au fost analizate, SSPR vrea să înainteze Preşedinţiei listele cu persoanele propuse pentru titlurile de revoluţionar

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.