CPRD răspunde criticilor mele

Atît pe acest blog, în articolele „Deşi contestaţiile împotriva impostorilor n-au fost analizate, SSPR vrea să înainteze Preşedinţiei listele cu persoanele propuse pentru titlurile de revoluţionar” (linc) şi „Florian Mihalcea, Octavian Bjoza şi Mirko Atanaţcovici, băgaţi de George Costin în „oala cu tărîţe” a revoluţionarilor” (linc), cît şi printr-un e-mail adresat tuturor membrilor CPRD cărora le-am găsit e-mailul afişat public cît şi Preşedinţiei României şi conducerilor partidelor parlamentare, am criticat intenţia SSPR de a trimite către Preşedinţie o listă de propuneri pentru acordarea titlurilor de revoluţionari în condiţiile în care CPRD nu a analizat toate contestaţiile depuse în termen legal, iar unii din cei propuşi nu primiseră titlu de revoluţionar conform vechii legi 42/1990.

Scriam în e-mailul meu: „Există o mulţime de persoane cu o contribuţie arhicunoscută la revoluţie care nu au primit certificat de revoluţionar. De pildă Laszlo Tokes, Mircea Dinescu, Ion Caramitru. Treaba SSPR şi CPRD nu este alcătuirea listei complete a persoanelor care au avut un rol deosebit în revoluţie ci aplicarea legii 341/2004. Nici legea şi nici bunul simţ nu vă dă vouă politicienilor dreptul de a stabili lista completă a celor care au săvîrşit fapte deosebite în revoluţie. Dv. trebuie să întocmiţi doar lista celor care se încadrează în prevederile legii 341/2004”. În general, argumentaţia folosită de mine în e-mail e similară cu cea din cele 2 articole de pe acest blog la care m-am referit.

Din procesul verbal al şedinţei CPRD din 18 octombrie 2011 (linc) observ că e-mailul meu a fost luat în discuţie cu remarcabilă promptitudine (ceea ce nu s-a întîmplat cu contestaţiile mele depuse la CPRD). Citez din paginile 2-3 ale procesului verbal:

La punctul 2 al ordinii de zi, preşedintele Comisiei, domnul senator Raymond Luca, a prezentat adresa SSPR nr. 42/1564/18.10.2011 a domnului Marius Mioc, care şi-a exprimat nedumerirea faţă de adresa SSPR nr. 18/7486/26.09.2011 prin care s-au trimis către CPRD1989 propunerile pentru atribuirea titlurilor de revoluţionar care cuprind, contrar Legii nr. 341/2004, persoane care nu au avut titlul de revoluţionar conform Legii nr. 42/1990.

Preşedintele Comisiei, domnul senator Raymond Luca, a precizat faptul că, listele la care se face referire reprezintă toate persoanele care în viziunea SSPR trebuie să fie înaintate spre Preşedinţie în vederea acordării brevetului pentru medalia „Ordinul pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie 1989”, şi nu titlul de revoluţionar, aşa cum eronat consideră domnul Marius Mioc.

Preşedintele Comisiei, domnul senator Raymond Luca, a specificat faptul că vor fi întocmite toate verificările necesare, în sensul că din aceste liste se vor elimina persoanele contestate.

Preşedintele Comisiei, domnul senator Raymond Luca, a solicitat SSPR să transmită motivaţii cuprinzătoare în legătură cu persoanele nominalizate în această listă, propuse pentru medalii dar care nu deţin titlu de revoluţionar.

De asemenea domnului Marius Mioc i se va formula un răspuns.

„Adresa SSPR nr. 42/1564/18.10.2011 a domnului Marius Mioc” nu este o adresă a SSPR ci e-mailul trimis de mine. Eu nu emit „adrese SSPR”, nefiind angajat al acestei instituţii. Principala observaţie pe care o face Raymond Luca este că propunerea SSPR nu se referea la titlurile de revoluţionar ci la ordinul „Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989”. Remarc o subtilă diferenţă pe care domnul Luca o invocă între „brevetul” acordat de perşedintele României şi „titlul” de revoluţionar acordat de SSPR şi CPRD. Am remarcat o gîndire asemănătoare la Emilian Cutean, care în contestaţia adresată CPRD (linc) făcea diferenţă între „calitatea” de revoluţionar atestată prin certificat şi „titlul” de revoluţionar „atestat prin brevet, nu prin certificat. Scria Cutean în contestaţia sa că CPRD a greşit acceptînd acordarea de certificate de revoluţionar unora care au fost trecuţi în decretul prezidenţial de acordare a brevetelor, dar care n-au avut certificat conform vechii legi 42/1990.

Titlurile de revoluţionar (cu categoriile: erou martir, luptător rănit, luptător reţinut, luptător remarcat prin fapte deosebite şi participant) se acordă conform alin. 1 din art. 3 al Legii 341/2004 (linc), iar conform alin. 3 din acelaşi articol al legii:

În semn de recunoştinţă faţă de persoanele care au dobîndit titlurile prevăzute la alin. (1), Preşedintele României poate conferi acestora Ordinul Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, în conformitate cu prevederile Legii nr. 1/1996 privind instituirea Ordinului Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, precum şi alte ordine şi medalii, potrivit Legii nr. 29/2000 privind sistemul naţional de decoraţii al României

După cum înţeleg eu legea, preşedintele României poate conferi ordinul „Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989” doar acelor persoane care au primit titlul de revoluţionar conform art. 3 alin. 1 din Legea 341/2004. Nu este obligat s-o facă, poate alege să decoreze doar o parte din cei care au primit titlul de revoluţionar sau pe niciunul, dar de atribuit respectivul ordin nu-l poate atribui oricui ci doar unor persoane care au deja titlul de revoluţionar. Sînt alte decoraţii care se atribuie după alte legi şi pe care preşedintele le poate acorda. De pildă, Laszlo Tokes, care n-are titlu de revoluţionar (căci nu a cerut aceasta) a fost decorat de preşedintele României cu ordinul „Steaua României”. Însă, în cazul particular al ordinului „Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989”, acesta nu se poate atribui decît conform art. 3 alin. 3 din legea 341/2004 (nu există altă lege care să se refere la acest ordin). Este o situaţie similară numirilor de judecători, pe care preşedintele României le face, dar care nu poate numi în funcţii de judecători pe cine vrea el, ci numai pe cei propuşi de Consiliul Superior al Magistraturii. De aceea scriam în e-mailul meu adresat domnilor parlamentari, cît şi într-un articol de pe acest blog (linc) că e vorba aici de o ilegalitate în care se doreşte a fi atrasă Preşedinţia României.

Aştept să primesc şi răspunsul scris al CPRD.

Mai citeşte:
Raymond Luca: “1000 de contestaţii au fost înregistrate pînă în 7 ianuarie. Nu ajunge faptul că răspund la mii de astfel de petiţii, contestaţii, sute de întîmpinări în justiţie, mai vreţi să scriu adevărate romane!”
Cauza privind lista revoluţionarilor din Monitorul Oficial 467 bis a fost declinată către Parchetul de pe lîngă Judecătoria sector 1 Bucureşti
Teodor Mărieş: Dictatura Iliescu din SSPR a picat. Aici a fost un perpetuu focar penal. 90% din angajaţii acestei instituţii trebuie să plece. Trebuie să plece din rîndurile revoluţionarilor cel puţin 5000
CPRD a intrat în grevă?
Reacţii la articolul meu “CPRD a intrat în grevă?”
Raport de activitate CPRD februarie-iunie 2011: 120 avize acordate, 13 avize retrase
Emilian Cutean îi scrie lui Boc. Evoluţia în timp a eliberărilor de certificate de revoluţionar, conform lui Cutean
Emilian Cutean, contestaţie adresată CPRD
Deşi contestaţiile împotriva impostorilor n-au fost analizate, SSPR vrea să înainteze Preşedinţiei listele cu persoanele propuse pentru titlurile de revoluţionar
Florian Mihalcea, Octavian Bjoza şi Mirko Atanaţcovici, băgaţi de George Costin în „oala cu tărîţe” a revoluţionarilor

6 gânduri despre „CPRD răspunde criticilor mele

 1. Domnule Marius Mioc, ai auzit, sau a auzit Timisoara a de numele unui domn Nica Leon, care la marea adunare a raposatului Ceausescu, de condamnare a huliganilor din Timisoara, din Bucuresti, Decembrie, a aruncat o bomba artizanala care a amorsat luptele in capitala pentru detronarea dictatorului?
  Desigur ca da, dar Dvs. omul lui Iliescu nu l-ati trecut pe lista de Revolutionar si pe acesta, pentru ca acesta la o zi de aniversare, in Parlamentul Romaniei a FSN, si-a permis sa-l faca pe seful vostru, al Revolutionarilor, Ion Iliescu, canalie.

  1. Eu nu am întocmit nici o listă de revoluţionari. La un moment dat am publicat pe blog listele de revoluţionari publicate în Monitorul oficial, dar care n-au fost întocmite de mine, ci de Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor (SSPR), instituţie aflată în subordinea guvernului României şi condusă de o persoană numită de actualul anticomunist şi antiiliescianist feroce Emil Boc. Nu am avut niciodată atribuţiuni legale în ceea ce priveşte certificatele de revoluţionar şi listele respective. Nu sînt responsabil nici pentru prezenţele, nici pentru absenţele din listele de revoluţionari publicate de SSPR (instituţie la care n-am fost angajat niciodată). În ceea ce priveşte aprecierea dv. că aş fi „omul lui Iliescu”, nu voi răspunde.

   1. Domnule Popescu, am impresia că suferiţi de sindromul „sînt acri strugurii”. Aţi cerut preşedintelui României să vă dea titlul de revoluţionar http://popescusilviucada.wordpress.com/2011/08/11/protest-adresat-presedintelui-romaniei-domnului-traian-basescu/ . V-am explicat că nu vă încadraţi în prevederile legale pentru a primi acest titlu, iniţierea mişcării GIDA în cadrul armatei, pe care aţi făcut-o în 27 decembrie 1989, nefiind o faptă care să se încadreze în ceea ce legea 341/2004 numeşte merit deosebit în revoluţie. Practic, aţi cerut preşedintelui României să săvîrşească o ilegalitate. După ce aţi înţeles că n-aveţi nici o şansă să primiţi titlul de revoluţionar, comentaţi acum că revoluţionarii primesc „bani fără muncă”. Da, revoluţionarii primesc bani fără muncă, aşa cum primesc şi foştii deţinuţi politici sau deportaţii în Bărăgan. Dar tocmai dumneavoastră, care pretindeţi 5 milioane euro despăgubire de la statul român, să comentaţi despre asta?

 2. am un mare respect fata de domnul Bzjoza Octav,seful AFDPR-ului,pe care am avut prilejul sa-l cunosc in Iasi la dezvelirea unui monument anticomunist.

  Dansul e precis in vorba,are un mesaj clar, la sentiment, si mai ales spune si lupta pentru ADEVAR! merita tot respectul!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.