Luptătorul Bănăţean din 25 decembrie 1989: se desfăşoară operaţii „pentru neutralizarea cuiburilor de terorişti care, din instinct demenţial, continuă să ţină mîna pe trăgaci”

„Luptătorul Bănăţean”, noul nume al fostului ziar PCR timişorean „Drapelul Roşu”, se proclamase după revoluţie „organ al comitetului judeţean Timiş al Frontului Salvării Naţionale”. Cred că era mai mult o declaraţie a redacţiei, formată din foştii ziarişti comunişti, de susţinere a noii puteri în stat, decît o subordonare reală. Orientarea ideologică a publicaţiei e sugerată de titlu – care este reluarea numelui purtat de ziarul Partidului Comunist (Muncitoresc) din Timişoara în perioada stalinistă. În 25 decembrie 1989 „Luptătorul Bănăţean” publică un comunicat al CFSN difuzat la radio şi televiziune în ziua precedentă. Comunicatul nu aparţine de fapt numai CFSN, cum s-ar crede după titlu, ci şi „Comandamentului Militar Unic”. Componenţa exactă a acestui „Comandament Militar Unic” care a condus lupta cu „teroriştii” în decembrie 1989, este un subiect care n-a prea trezit interesul istoricilor şi jurnaliştilor care s-au ocupat de revoluţie. Deşi eu cred că e un subiect care merită lămurit.

Comunicat al Consiliului Frontului Salvării Naţionale

Într-un comunicat difuzat de posturile de radio şi televiziune, în dimineaţa zilei de 24 decembrie, Consiliul Frontului Salvării Naţionale şi Comandamentul Militar Unic informează că, din punct de vedere militar, situaţia în Capitală şi în judeţele ţării se află sub control. La această oră, armata noastră, unităţile de miliţie şi de interne desfăşoară operaţii de soluţionare grabnică a problemelor ce mai există încă, pentru neutralizarea cuiburilor de terorişti care, din instinct demenţial, continuă să ţină mîna pe trăgaci. Se acţionează pentru curăţirea străzilor de prezenţa acestor bande de criminali create şi învăţate de odioasa dictatură a lui Ceauşescu să lupte împotriva poporului, a intereselor sale fundamentale.

Trebuie spus însă că – deşi din ce în ce mai izolate şi cu participarea unui număr din ce în ce mai restrîns de elemente declasate – continuă acţiunile diversioniste, teroriste, criminale, duse de cei ce vor să împiedice cursul de reînoire a vieţii naţiunii noastre, să destabilizeze societatea românească, angajată ireversibil pe drumul revoluţiei şi democraţiei.

În aceste condiţii se face un fierbinte apel la cetăţenii de toate vîrstele de pe întreg cuprinsul patriei pentru a înţelege situaţia existentă şi să facă tot ceea ce ţine de puterile lor pentru a înlesni activitatea factorilor mobilizaţi să asigure intrarea în normal a vieţii noastre de fiecare zi.

Consiliul Frontului Salvării Naţionale atrage în modul cel mai serios atenţia să înceteze de îndată şi definitiv orice acţiuni individuale pentru răzbunări absurde.

În comunicatul difuzat, Consiliul Frontului Salvării Naţionale şi Comandamentul Militar Unic declară solemn că există un consens naţional, toate păturile populaţiei, întreaga armată şi practic întreaga miliţie şi unităţile trupelor de interne sînt de partea revoluţiei. Dar răzbunările pot dobîndi proporţii îngrijorătoare, cu grave consecinţe. Pentru ca soarta renaşterii României, soarta Revoluţiei să nu fie pusă în pericol, este absolut necesar ca toate aceste acţiuni răzleţe şi criminale să înceteze imediat.

Numai în condiţiile în care nu vor exista acţiuni individuale iresponsabile, Consiliul Frontului Salvării Naţionale şi Comandamentul Militar Unic pot să-şi îndeplinească misiunea istorică de a duce România pe făgaşul democraţiei şi unităţii poporului.

Revoluţia a triumfat definitiv. Să facem tot ce ţine de puterile noastre pentru a grăbi apropierea acelui timp al liniştii şi bucuriei noastre depline.

Uniţi, vom învinge!

Interesantă precizarea, din acest comunicat, că „întreaga armată şi practic întreaga miliţie şi unităţile trupelor de interne sînt de partea revoluţiei”. Adică, se sugerează că din cadrul miliţiei şi trupelor de interne mai existau totuşi cîţiva care erau de partea lui Ceauşescu.

Pentru alte articole din presa românească a anilor 1989-1990 despre revoluţie, vezi pagina Presa românească 1989-1990.

Un gând despre „Luptătorul Bănăţean din 25 decembrie 1989: se desfăşoară operaţii „pentru neutralizarea cuiburilor de terorişti care, din instinct demenţial, continuă să ţină mîna pe trăgaci”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.