Cel mai scîrbos informator al securităţii, după părerea lui Neculai Constantin Munteanu

Neculai Constantin Munteanu. Sursă foto: http://www.europalibera.org/content/article/24378231.html

Vechiul redactor al postului de radio Europa Liberă, Neculai Constantin Munteanu, a publicat un top personal al celor pe care îi consideră cei mai scîrboşi informatori ai securităţii. Pe locul întîi în acest top, „Rolls-Royce-ul turnătoriei la români” cum îl supranumeşte Neculai Constantin Munteanu, se află pretinsul istoric Alex Mihai Stoenescu, autorul mai multor cărţi despre revoluţia din 1989, invitat la o mulţime de emisiuni televizate pe acest subiect în calitate de „expert” în problemă, declarat de Ion Cristoiu drept „cel mai bun specialist al nostru în evenimentele din decembrie 1989” (linc). Alex Mihai Stoenescu este mentorul campaniei despre revoluţia din 1989 desfăşurată începînd cu 2009 de ziarul „Adevărul” (linc) şi al campaniei mai vechi din Jurnalul Naţional pe acelaşi subiect, care a pricinuit apariţia cărţii mele „Revoluţia din 1989 şi minciunile din Jurnalul Naţional” (linc).

Articolul domnului Neculai Constantin Munteanu este al cincilea dintr-o serie de articole despre top 5 cei mai scîrboşi informatori ai securităţii. Cum e obiceiul la topuri, s-a început de la coadă spre cap, adică s-a început cu scîrbosul de pe locul 5 şi acum a ajuns la scîrbosul numărul 1. Reproduc articolul, de pe saitul postului de radio „Europa Liberă” (linc):

Top 5: Cei mai scârboși informatori (5)
01.11.2011
Neculai Constantin Munteanu
Locul 1. Alex Mihai Stoenescu: în trei ani a produs o sută de turnătorii, cam 33 pe an! Un stahanovist.

Locul 1. Alex Mihai Stoenescu. Seriozitate, pricepere, pasiune, vigilență, patriotism fierbinte, disponibilitate totală și dotare deosebită pentru culegere de informații sînt cîteva din superlativele Securității la adresa informatorului Alex. Rolls Royce-ul turnătoriei la români și idealul turnătorului dezinteresat.

Aproape, pentru că a primit și bani, dar foarte puțini. Doar pentru a-i fi stimulate calitățile native: 1.500 de lei, în trei tranșe, într-o carieră scurtă de ciripitor. Scurtă pentru că la trei ani de la recrutare a trecut în faza superioară a membrului cu drepturi depline. De partid. Cariera scurtă, succese mari.

În trei ani a produs o sută de turnătorii, cam 33 pe an, mai mult de două pe lună! Un stahanovist. Îți vine să întrebi dacă mai avea și alt hobby. Dacă maiorul de la SRI și ungureanul de la SIE, unde Securitatea e încă la mare preț, cel puțin sub forma dosarelor de siguranță națională, sînt în căutarea unui modelul pentru statuia turnătorului încă necunoscut, Alex pare omul potrivit.

Iată, din analele Securității, cu precizia și cu stilul ei, una din faptele de arme săvîrșită la numai două săptamîni de la recrutare: „În dimineaţa zilei de 12.04.1984, la ora 9.50, a surprins, în dreptul agenţiei CEC din Piaţa Amzei, un individ care fotografia cozile la diferite magazine. Sursa l-a urmărit pe individ şi i-a reţinut semnalmentele, după care s-a deplasat rapid în dreptul cofetăriei Casata, unde a făcut cunoscute cele văzute unui sergent major de miliţie aflat în misiune. Împreună cu acesta, sursa şi alţi lucrători de miliţie, precum şi un ofiţer M.I. au pornit în căutarea individului, cercetînd magazinele şi toate unităţile comerciale din zonă. La ora 10.30, sursa l-a identificat pe individ în apropierea unor cozi şi a atras atenţia ofiţerului M.I. că individul (alertat de agitaţia subofiţerilor de miliţie) s-a ascuns între oamenii de la coadă. În momentul în care individul s-a izolat de coadă încercînd să-şi plaseze aparatul foto într-un autoturism a fost reţinut şi identificat”. Homeric!

Să ai 31 de ani, cît avea Alex în 1984, să trăiești ca tot românul cei trei „F”, foamea, frigul, frica, cu cozi enorme al orice, coada fiind semnul bunăstării în comunism, și să stai cu ochii pe cel care le fotografiază, să-l semnalezi organului și să contribui activ la prinderea lui, este proba că Alex al nostru făcuse saltul calitativ de la maimuță la „omul nou”, la fratele mai mic, dar atît de util lui Big Brother. Un Pavlik Morozov, adult, de Dîmbovița. Un aliaj unic și foarte prețios de răutate, ticăloșie și prostie. Monumentale. Toate.

Cînd dosarele au început să devină publice, Alex și-a mărturist păcatul. Cu delicatețe și cu o anumită pudoare. Turnătoriile țineau de profesia lui de subinginer. Aspectele sesizate de el erau de natură pur tehnică. Deși doar subinginer, era unicul specialist în tehnologice militară ce putea fi consultat de securitate! Oricum, nu ştie să fi afectat pe cineva cu informaţiile date de el. Și, firește, mințea.

Fotograful turnat pentru că imortaliza cozi la carne, despre care Alex a dat relații la IGM, a fost anchetat și trimis în instanță, acuzat că  intenționa să expedieze fotografiile la Europa Liberă, iar colegi pe care i-a turnat s-au ales cu dosare de urmărire informativă, cu violarea corespondenței, a convorbirilor telefonice, cu mutarea în alte locuri de muncă.

Unul din laitmotivele turnătoriilor lui Alex era comentarea la slujbă a știrilor difuzate la Europa Liberă. Și deși ținea să-și asigure securistul care-l pilota ca el nu mai asculta Europa Liberă de vreo 10 ani, cînd cu nenorocirea de la Cernobîl și-a călcat pe conștiința lui de om nou și a ascultat oficina. Dar nu pentru că presa, radioul și televiziunea de partid și de stat au ignorat știrile zile întregi. Nu. A ascultat pentru a sesiza cum sînt interpretate în colectiv!

Interpretările erau catastrofale la adresa conducerii de partid și de stat. Alex a avut mult de muncă. S-a achitat exemplar de sarcină!

Turnătorul Alex e un caz complicat și mă tem că pînă și psihiatrii ar avea ceva de furcă cu el. A dorit de tînăr să fie ofițer de Securitate. N-a putut din cauza vederii. Un accident din copilărie, dar și un handicap depășit cu brio ca turnător.

După revoluție, a migrat prin mai multe partide, a făcut cariera la nivel înalt, de la armată, la Teatrul Național (sub Săraru) și s-a reciclat în istoric. Specialitatea lui este lustruirea patriotismului, uneori cu diagonală, foarte prizat de securiști. Pe care nu i-a uitat. Revoluția a fost opera agenturilor străine, securiştii au fost patrioți, legionarii n-au fost teroriști, nici antisemiți, mareșalul Antonescu a fost doar un patriot, pogromul de la Iași a fost opera nemților, iar trenurile morții au fost doar o neglijență. Undeva, în ceață din mintea lui Alex, se ghicește o conspirație ungaro-germano-britanico-americano-evreiască. Pentru a discredita în ochii lumii biata noastră țărișoară!
Aleluia și amin!

Mai citeşte, despre scrierile lui Alex Mihai Stoenescu despre revoluţie:

 1. “Prejudecăţile birocratice ale lui Alex Stoenescu” – comentariu la primul volum al acestuia despre revoluţie – “Istoria loviturilor de stat în România – vol. IV (I)”, Editura Rao Bucureşti, 2004.
 2. “Securitatea în revoluţia din 1989, după părerea lui Alex Stoenescu” – comentariu la capitolul “Departamentul Securităţii Statului la începutul revoluţiei” din “Istoria loviturilor de stat în România – vol. IV (II)”, Editura Rao Bucureşti, 2005.
 3. Greşita distincţie a lui Alex Stoenescu: “diversiune” şi “revoltă populară” (I) – prima parte a comentariului la capitolul „Lovitura principală – Bucureşti 21 decembrie 1989” şi la alte referiri despre începutul revoluţiei din „Istoria loviturilor de stat în România” vol. IV (II) de Alex Mihai Stoenescu (Editura Rao 2005).
 4. Greşita distincţie a lui Alex Stonenescu: “diversiune” şi “revoltă populară” (2) – a 2-a parte a comentariului la capitolul „Lovitura principală – Bucureşti 21 decembrie 1989” şi la alte referiri despre începutul revoluţiei din „Istoria loviturilor de stat în România” vol. IV (II) de Alex Mihai Stoenescu (Editura Rao 2005).
 5. Căderea lui Ceauşescu, văzută de Alex Stoenescu – Comentariu la partea legată de căderea lui Ceauşescu din „Istoria loviturilor de stat în România” vol. IV (II) de Alex Mihai Stoenescu (Editura Rao 2005).
 6. Eroul anticomunist Sorin Ovidiu Vîntu – comentariu la un capitol al cărţii „Interviuri despre revoluţie” de Alex Mihai Stoenescu (Editura Rao 2004).
 7. Alex Mihai Stoenescu s-a transferat de la „Jurnalul Naţional” la „Adevărul”
 8. Iliescu apare, măcelul dispare – diversiuni ale ziarului „Adevărul”

Vezi şi Constatarea CNSAS despre Alex Mihai Stoenescu

10 gânduri despre „Cel mai scîrbos informator al securităţii, după părerea lui Neculai Constantin Munteanu

 1. F. util articol. Dar nu pentru ca-l demasca pe Alex Stefanescu, in ”splendoarea sa” de securist (asta banuia orice om normal la cap, dupa ce parcurgea vol. IV din ”Istoria loviturilor de stat…”, care vehiculeaza vechile perdele de fum… A se vedea, printre altele, mitul securistilor patrioti). Articolul este util pentru ca ma lecuieste de simpatia ce i-o purtam domnului NC Munteanu, care simte nevoie sa arunce un pumn de noroi nu tocmai discret atat catre memoria legionarilor, cat si a Maresalului, desi tema articolului n-o impunea. Probabil i-o impunea fisa postului!

 2. Da, scuze, viteza. Evident ca ma refeream la Stoenescu, ca doar acesta este celebrul autor al ”Istoriei… ”
  Oricum, ideea de baza ramane aceesi: NC Munteanu nu ne spune ceva nou, ci doar se foloseste de aceasta ocazie de a se inscrie in trendul politically correct de infierare a Legiunii si a Maresalului.

  • Numai ca, din pacate pentru replica dumneavoastra, in ce priveste Legiunea si Maresalul, trendul politically correct corespunde cu adevarul…iar discursul dumneavoastra revizionist corespunde nationalismului securist la moda in anumite cercuri…care nu sunt, din pacate, putine in Romanika…

 3. Evident ca se arunca cu noroi in Alex Mihai Stoenescu! Chestia cu Securitatea a fost oribila, sa-i fie rusine ca a denuntat un amarat de corespondent al vreunui ziar occidental, care pentru cateva fotografii cu cozile romanesti primea sute de dolari! Dar adevarurile spuse de Stoenescu sunt transparente, asa zisii revolutionari sunt simple persoane care-si aroga merite pe care nu le-au avut atunci! Ca istoric, Stoenescu vine cu argumente si dovezi, revolutionarii vin cu chestii tembele gen „teroristii cei securisti ucideau civili nevinovati, dar nu si pe „emanatii Revolutiei” care vorbeau din balcon”…..

  • Domnule draga, s-a gasit sa scrie istoria Revolutiei (sau istorie, in general) tocmai un colaborator al securitatii? Si nu unul oarecare, ci „Rolls Royce-ul turnătoriei la români”? Ce adevar, altul decat unul viciat si menit manipularii opiniei publice, poate sa transmita un asemenea personaj? Lucrarile lui, atat cat am avut posibilitatea sa le citesc – sunt un amestec de informatii corecte si minciuni sfruntate. Argumentarea prin concluzii proprii si dovedirea prin fortarea documentelor in context, cu scopul de a scrie istorie, nu inseamna decat falsificarea ei. Cat despre revolutionari: de ce generalizati si ii confundati pe toti oamenii simpli care au iesit in strada si si-au riscat viata, cu o mana de indivizi versati in afacerile vechiului sistem, care n-au riscat nimic, respectiv cu cei care au venit cu chestiile tembele despre securisti-teroristi? Daca unii dintre cei care si-au riscat viata isi aroga meritul de a fi schimbat regimul, iar dvs. credeti ca nu ei, ci securitatea a produs de fapt caderea regimului ceausist, in opinia mea sunteti unul dintre cei foarte multi pe care Stoenescu a reusit sa ii pacaleasca.

  • Revolutionarii sînt cei care au atras atentia cu mult înaintea lui Stoenescu cu privire lucrurile dubioase din revolutie, cum ar fi faptul ca nu s-a tras în balcon. Sau crezi cumva ca 15 ani de la revolutie, pîna si-a început Stoenescu cariera de scriitor pe acest subiect, nimeni n-a mai observat treaba asta?

 4. Turnatorii deconspirati sunt:
  1 victime ale unor razbunari politice , nu neaparat cei mai ai dracului. Vezi pe Mona Musca. Stoenescu a deranjat prin ce a scris. A aflat prea multe.
  2 inactivi in prezent

  Faptul ca NC Munteanu a fost subventionat de CIA si m-a anuntat ca au murit 60000 de oameni la Timisoara nu-l face un tip mai stimabil ca Stoenescu.Stoenescu va fi citit si peste 100 de ani.

  • Nu N.C. Munteanu a anunţat că au murit 60000 de oameni ci televiziunea română, cînd a anunţat procesul Ceauşescu. La pagina „Mass-media străină în 1989” găsiţi înregistrări ale emisiunilor Europei Libere din decembrie 1989.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.