Frontul Popular din Moldova – conferinţă de presă în noiembrie 1989. Pericolul dizolvării FPM a existat, însă din lipsă de motive pentru pedepsirea FPM a fost evitat

Despre evenimentele din 7 şi 10 noiembrie 1989 de la Chişinău am mai relatat pe acest blog. Vezi:
16 noiembrie 1989: izbînda gorbaciovismului în Republica Socialistă Sovietică Moldovenească
7 şi 10 noiembrie 1989: ciocniri ale forţelor de ordine cu mulţimea la Chişinău
10 noiembrie 1989, incendierea ministerului de interne din Chişinău

Urmarea acestor evenimente a fost înlăturarea lui Simion Grosu din funcţia de prim-secretar al Partidului Comunist din Moldova şi înlocuirea sa cu Petru Lucinschi. Frontul Popular din Moldova s-a afirmat cu acest prilej ca o forţă politică de care trebuia să se ţină seama. Existau însă şi zvonuri că se pregăteşte scoaterea sa în afara legii. În acest context, în 16 noiembrie 1989 FPM a organizat o conferinţă de presă, care este relatată de Virgiliu Zagaevschi în săptămînalul „Literatura şi Arta” din 23 noiembrie 1989. Reproduc mai jos respectivul articol:

La 16 noiembrie a.c. F.P.M. a organizat o conferinţă de presă. Din păcate, la ea n-au asistat acei ce aveau în primul rînd nevoie de informaţie veridică (Fericite excepţii – „Sovetskaia Moldavia” şi „Krasnaia Zvezda”), pentru alde „Pravda” ori ATEM [agenţia de presă a guvernului moldovean] Frontul rămînînd un ozeneu de pe îndepărtata planetă Democraţia sau, parafrazînd formula clasică, o „nălucă” ce umblă prin Moldova. A dominat o atmosferă constructivă şi binevoitoare (cîteva încercări de provocare din partea „fericitelor excepţii” nefiind prea însemnate), cei prezenţi căpătînd cu cîteva clipe înainte o doză de optimism după prima apariţie (la TV) a noului prim-secretar Lucinschi, precum şi o doză de umor-satiră din comunicatul oficial, gen: „a fost eliberat în legătură cu trecerea la alt lucru şi mulţumindu-i-se fierbinte pentru toate celea…” [după toate probabilităţile, e vorba de fostul prim-secretar Simion Grosu].

Mai întîi a vorbit Preşedintele C[omitetului] E[xecutiv] al Sfatului F.P.M., deputatul poporului al URSS Ion Hadîrcă. Exprimînd punctul de vedere al F.P.M., dumnealui a subliniat că situaţia ce s-a creat este complicată, însă nu numai în urma evenimentelor din 7 şi 10 anoiembrie a.c. ci şi de mai mult timp, rădăcinile fiind încă în stagnare [perioada brejnevistă] şi mai adînc, în vremurile staliniste. După aprilie ’85 în R.S.S.M. se întîmplă lucruri stranii şi curioase: restructurarea e în toi dar, totodată, cadrele de conducere, regenerarea cărora ar fi o condiţie primară pentru evoluţie, rămîn neschimbate încă de pe timpul lui I. Bodiul [prim secretarul PCM în perioada brejnevistă] (lucru menţionat chiar şi de fostul ex-prim), ucenicii lui „depăşindu-şi” în multe privinţe dascălul. Astfel am ajuns într-o stare de criză, cînd lipseşte un program eficient pentru dezvoltarea economico-socială, se acutizează problemele ecologice, demografice, în domeniul ideologiei rămîne un adevărat dictat, este stăvilită dezvoltarea etno-culturală etc. Şi dacă se mai schimbă cîte ceva, apoi doar în urma directivelor „de sus” sau sub presiunea maselor.

FPM, a spus în continuare I. Hadîrcă – nicidecum n-a participat la organizarea şi declanşarea conflictelor de lîngă sediul M.A.I., din contra, cînd situaţia a ieşit de sub control, noi am făcut tot posibilul pentru a calma oamenii, a opri incidentul, lucru ce ne-a reuşit cu mare greu. Şi în zilele următoare F.P.M. a fost un factor de reţinere a spiritelor, în condiţii extrem de complicate, masele fiind foarte tulburate. Ne-am străduit să canalizăm opiniile, să nu luăm din fierbinţeală decizii nechibzuite.

La întrebările ce au urmat au răspuns membri C.E. ai Sfatului F.P.M. Iurie Roşca, N. Costin, V. Captari.

Întrebare: Cu ce scop autorităţile l-au pomenit în contextul acestor evenimente pe domnul Malarciuc?

Răspuns: Dar profesorul Dediu, academicianul Soltan? Implicarea neîntemeiată a oamenilor cinstiţi şi cu o mare autoritate în „istorii” compromiţătoare este o tactică mai veche.

Întrebare: Atitudinea F.P.M. faţă de ATEM, directorul ei Angheli?

Răspuns: Odată cu alte persoane, calificate la mitinguri, în declaraţii ca provocatori, instigatori, noi am atras nu odată atenţia asupra acestei instituţii. Împreună cu Lebiodkin, fostul redactor al ziarului „Sovetskaia Moldavia”, alte persoane şi ediţii, ATEM-ul poartă o mare vină pentru complicarea situaţiei la noi. Această activitate poate fi numită antirevoluţionară.

Întrebare: Revista „Financial Times” a scris că FPM a creat grupuri de „poliţie”, acestea numărînd peste 500 de oameni.

Răspuns: „S[ovetscaia] M[oldavia]” poate folosi orice minciună în scopul de a ne compromite şi ponegri. Şi de data aceasta se face trimitere la informaţii false, pe care jurnaliştii englezi le-au căpătat pe alte căi decît biroul de informaţii al FPM. Noi n-am avut şi nu avem detaşamente speciale de forţă. Am ales şi vom ţine altă cale – cea parlamentară, a argumentelor şi acţiunilor politice.

Întrebare: Cînd FPM se va desolidariza şi va condamna acţiunile extremiste?

Răspuns: Noi am declarat nu o dată desolidarizarea şi condamnarea extremismului, argumentului forţei. Însă ni se cere să ne desolidarizăm de oameni, cei care au fost implicaţi în aceste conflicte. Considerăm că cele întîmplate sînt doar un rezultat şi nu putem condamna rezultatul, trebuie căutate rădăcinile lui. Oamenii nu pot fi lăsaţi în voia soartei, ei trebuie ajutaţi, dirijaţi, nu împinşi cît mai departe, cei ce nu convin şi nu plac.

Pentru a aprecia ceva şi a lua atitudine e nevoie de analiză. Această analiză va fi efectuată minuţios, dar n-am fost incluşi (iniţial, actualmente situaţia s-a mai schimbat – n.a.) în comisiile formate. FPM este învinuit, însă, nu i se permite activitatea liberă la toate nivelurile, este stopată publicitatea.

Şi, apropo de desolidarizare, partidul nostru încă nu s-a desolidarizat de alde Brejnev, Bodiul etc.

Întrebare: Se presupune că masacrul de la 10 noiembrie a fost organizat din timp?

Răspuns: FPM va cerceta, odată cu comisiile oficiale, acest incident şi va face o declaraţie specială cînd va dispune de informaţii veridice complete.

Întrebare: A existat sau mai există pericolul „dizolvării” FPM?

Răspuns: Cotidianul „Sovetskaia Moldavia” (12 noiembrie, semnătura d. Gamova) a şi dat publicităţii o „hotărîre” care ar fi suspendat temporar activitatea legală a FPM. Este o minciună, o schimonosire a unui document de stat. Acest pericol, într-adevăr a existat, însă din lipsă de motive pentru pedepsirea FPM el a fost evitat. De fapt, Frontul a fost creat la Congres şi poate fi dizolvat numai de propriul congres. Guvernul poate să-şi anuleze doar hotărîrile sale, inclusiv cea cu privire la înregistrarea statutului FPM.

Drept răspuns la apelul poetului, deputatului poporului al URSS Grigore Vieru (publicat în numărul precedent al „LA”) conducerea Frontului, exprimînd o profundă îngrijorare şi indignare în legătură cu acţiunile perfide şi revoltătoare, a dat asigurări să ia toate măsurile posibile pentru contracararea impertinenţei şovine şi a inculturii agresive, pentru apărarea marelui nostru poet.

În încheiere a luat cuvîntul deputatul poporului, protoiereul Petru Buburuz. Dumnealui s-a adresat către jurnalişti, de care depinde astăzi în mare măsură situaţia din republică, cu rugămintea să elucideze realitatea adecvat, profund şi cumpătat, căci doar astfel putem face un serviciu bun pentru oameni şi pentru Dumnezeu. Denaturînd adevărul se poate nimeri doar în serviciul necuratului! Şi dacă se comit greşeli, dar numai Domnul e perfect şi nu greşeşte, ele trebuie recunoscute şi corijate, altfel nu e cale spre propăşire.

Pentru alte relatări din presa basarabeană a anilor 1988-1990 vezi pagina RSS Moldovenească 1988-1990.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.