Legea 410/2011, contestată la Curtea Constituţională

Legea 410/2011 (linc) care, printre multe alte prevederi, se referă şi la suspendarea plăţii indemnizaţiilor luptătorilor în revoluţie remarcaţi prin fapte deosebite pentru anul 2012 (linc), a fost contestată de opoziţie la Curtea Constituţională.

Reproduc textul sesizării semnate de grupurile parlamentare PNL şi PSD. Pentru cursivitatea lecturii şi înţelegerea mai lesnicioasă a argumentelor, am eliminat unele repetiţii şi formulări avocăţeşti. Am introdus mici comentarii proprii între paranteze drepte, cu litere cursive.

Sesizare de neconstituţionalitate

a Legii privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 80/2010 pentru completarea art. 11 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 37/2008 privind reglementarea unor măsuri în domeniul bugetar

Situaţia de fapt,

În data de 08.11.2011, Camera Deputaţilor a adoptat Legea privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 80/2010 (…).

Forma în care actul normativ în cauză a fost adoptat de către Camera Deputaţilor diferă fundamental de cea adoptată de către Senatul României. Modificările adoptate de către Senat (…) au fost eliminate complet, fiind propus un nou text, cu un cuprins total diferit, fără legătură cu obiectul de reglementare al actului normativ propus de Guvern.

Critici de neconstituţionalitate extrinsecă

A. Referitor la procedura derulată în Camera Deputaţilor

Încălcarea art. 61 alin. 2 din Constituţia României

Aşa cum a statuat Curtea în Decizia nr. 1093 din 15 octombrie 2008, publicată în M.Of. nr. 711 din 20.10.2008: „În dezbaterea unei iniţiative legislative, Camerele au un drept propriu de decizie asupra acesteia, atît timp cît ambele Camere ale parlamentului au dezbătut şi s-au exprimat cu privire la acelaşi conţinut şi formă ale iniţiativei legislative”.

În cazul de faţă însă, Camera Deputaţilor a dezbătut o formă fundamental diferită, avînd un conţinut juridic diferit, inexistent în forma dezbătută de către Senat. Dezbaterea unui act normativ diferit în formă şi conţinut juridic s-a concretizat în introducerea unei serii de prevederi ce depăşesc cu mult sfera de aplicare stabilită de prima cameră sesizată.

Astfel, faţă de forma adoptată de Senat, ca primă Cameră sesizată, Camera Deputaţilor a eliminat complet toate modificările adoptate de către Senat adoptînd o serie de modificări şi completări esenţiale, concretizate în 23 de articole care nu se regăsesc în forma adoptată de către Senat:

2. După articolul unic se introduce un nou articol, articolul II, cu următorul cuprins:

„Art. II – Pentru anul 2012 se aprobă instituirea unor măsuri financiare în domeniul bugetar după cum urmează: (…) [nu mai repet întreg textul, căci am dat linc la Legea 410/2011, care are domeniu larg de aplicare; într-adevăr textul iniţial avea un articol unic, iar printr-un amendament s-a băgat articolul II cu 23 de subarticole, unele cu mai multe aliniate, ajungîndu-se la o lege total diferită de ordonanţa de urgenţă iniţială a cărei aprobare se discuta]

Niciuna dintre reglementările mai sus enumerate nu se regăseşte în forma dezbătută şi adoptată de Senat.

Avînd în vedere diferenţele majore de conţinut şi reglementare ale actului normativ dezbătut şi adoptat de către Camera Deputaţilor faţă de forma dezbătută şi adoptată de către Senat, apreciem că respectarea principiului bicameralismului, consacrat prin art. 61 alin. 2 din Constituţia României, necesită analiza prevederilor nou introduse şi de către Senatul României, camera de reflecţie.

Aşa cum statuează şi Curtea Constituţională în Decizia nr. 710 din 06.05.2011:

„… alin. 4 şi 5 ale art. 75 din Constituţie prevăd modul de rezolvare a posibilelor „conflicte de competenţă” între prima Cameră sesizată şi Camera decizională, dar nu există un text în Constituţie care să permită Camerei decizionale să se îndepărteze de la „limitele sesizării” date de soluţia adoptată de prima Cameră sesizată. Aşa cum s-a arătat deja, diferenţele de conţinut juridic dintre forma proiectului de lege adoptat de Senat, ca primă Cameră sesizată, şi a legii adoptate de Camera deputaţilor, în calitate de Cameră decizională, sînt de natură să încalce principiul bicameralismului, în sensul că forma finală a legii, în redactarea adoptată de Camera decizională, se îndepărtează în mod substanţial de forma adoptată de Camera de reflecţie, ceea ce echivalează, practic, cu excluderea acesteia de la procesul de legiferare. Or, legea trebuie să fie rezultanta manifestării de voinţă concordante a ambelor Camere ale Parlamentului.

Odată cu revizuirea şi republicarea Legii fundamentale în octombrie 2003, soluţia obligativităţii sesizării, în anumite materii, ca primă Cameră, de reflecţie, a Senatului, sau, după caz, a Camerei Deputaţilor şi, pe cale de consecinţă, reglementarea rolului de Cameră decizională, pentru anumite materii, a Senatului, şi, pentru alte materii, a Camerei Deputaţilor a fost introdusă la articolul 75, tocmai pentru a nu exclude o Cameră sau alta din mecanismul reglementării.

De asemenea, Curtea prin Decizia nr. 472 din 22 aprilie 2008, publicată în M.Of. nr. 336 din 30 aprilie 2008, relevă faptul că:

„principiul bicameralismului nu poate fi respectat decît atît timp cît ambele Camere ale Parlamentului au dezbătut şi s-au exprimat cu privire la acelaşi conţinut şi la aceeaşi formă ale iniţiativei legislative”.

Ori, forma adoptată de Camera Deputaţilor diferă fundamental de cea dezbătută de Senat, încălcînd astfel flagrant prevederile constituţionale.

Critici de neconstituţionalitate intrinsecă

Legea (…) încalcă prevederile alin. 2 art. 53 din Constituţia României.

Astfel „exerciţiul unor drepturi sau a unor libertăţi poate fi restrîns numai prin lege şi numai dacă se impune după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţeneşti…”.

Prevederile art. 9 respectiv 18 [art. 18 e cel legat de revoluţionari] ale actului normativ atacat, prin neacordarea unor drepturi cîştigate, încalcă prevederile constituţionale. Motivele invocate în luarea măsurilor prevăzute în Ordonanţă (reducerea cheltuielilor bugetare, eliminarea riscului de deficit excesiv etc.), nu se pot constitui într-o justificare pentru neacordarea unor drepturi.

Restrîngerea drepturilor din perspectiva unei simple utilităţi publice nu poate fi de asemenea acceptată. În acest sens precizăm că în jurisprudenţa sa, Curtea Europeană a decis că atunci cînd vine vorba despre măsuri derogatorii, cu caracter excepţional, statul trebuie să acţioneze astfel încît să fie protejate valorile enumerate de art. 15 din Convenţie şi nu o oarecare utilitate publică (cauza Lawless contra Republica Irlanda).

II. Legea (…) încalcă art. 47 alin. 1 şi alin. 2 („Dreptul la trai decent şi la pensie”) – „(1) Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent. (2) Cetăţenii au drept la pensie, la concediu de maternitate plătit, la asistenţă medicală în unităţile sanitare de stat, la ajutor de şomaj şi la alte forme de asigurări sociale publice sau private, prevăzute de lege. Cetăţenii au dreptul şi la măsuri de asistenţă socială, potrivit legii”. [Legea 410/2011 prevede, printre altele, şi plafonarea pensiilor, anulînd pentru 2012 indexarea punctului de pensie prevăzută în altă lege]

Ca atare, faţă de cele învederate, vă rugăm să constataţi că această lege este, în integralitatea ei, NECONSTITUŢIONALĂ. Fiecare din punctele dezvoltate, în prezenta, constituie de sine stătător, un temei suficient, în opinia noastră, pentru a pronunţa neconstituţionalitatea acestei legi.

Mai citeşte: Indemnizaţiile luptătorilor remarcaţi în revoluţie – suspendate în anul 2012

16 gânduri despre „Legea 410/2011, contestată la Curtea Constituţională

 1. Eu nu inteleg cum este posibil, din punct de vedere tehnic si procedural, ca o lege votata de Senat intr-o anumita forma si cu un anumit continut, sa ajunga la Camera Deputatilor intr-o alta forma si cu un alt continut. Un asftel de viciu de procedura, daca el rezulta din vreun act normativ in vigoare si nu din intentia cuiva de a face misto de Constitutie, practic desfiinteaza bicameralismul.

  • Cred ca s-a iesit pe strada de buna voie si nesiliti de nimeni asa ca nu imi dau seama daca este moral a se cere o plata compensatorie pentru acest lucru
   Sunt de acord sa primeasca indemnizatia doar urmasii celor care au murit efectiv in revolutia din 1989. Sunt multi care si muncesc si primesc indemnizatie si nu mi se pare corect

   • Nu este adevarat ! Totul este computerizat, atat in Romania cat si in alte tari. Din cauza mineriadelor a trebuit sa ma stabiliesc in Germania. Eroii si oamenii care au facut fapte deosebite si atentie „remarcati”. Eu am iesit cu Ioan Alexandru in noaptea de 21 Dec.1989 cu Crucea si Icoana printre soldati. Pentru fapta noastra Ioan Alexandru primea in 1993 din partea Congresului SUA steagul American „the old Glory”. Puteam sa fim ucisi. Mai tarziu s-a tras asupra mea, in casa, cu arma cu luneta. Din cauza existentei unui zid intre balcon si fereasta am scapat cu viata. Evenimentele cu mineridele din Bucuresti in 1990 asupra sediului PNTCD, am scapat si atunci prin minune, sarind gadurile. Acuma la 63 de ani nu ma nici un fel de mijloc de trai. Traiesc de pe urma salariu sotiei. Este corect ??! Acuma dupa atatea ani cine isi mai aminteste de senatorul Ioan Alexandru, senator PNTCD, decedat la Bonn in 2000, in urma unui atac cerebral petrecut la Arad in 1994 urma vizitei misiunii americane crestine Apollo 16. Intrebare : Este corect in cazul meu ??! Am acte documente (romanesti si straine) pentru activitatea mea anti-comunista in timpul comunismului cat si in timpul revoltutiei de la : Ioan Alexandru, parintele Constantin Galeriu, revolutionari de la serviciul unde am lucrat ICPGA (in prezent Aquaproiect SA) etc. Am dat declaratie la Procuratura militara. S-au suit cu nerusinare la conducerea Tarii. Si acuma ne arunca la „gunoiul social” ? Nu le-ar fi si rusine !

 2. Ceea ce se intampla acum in Romania seamana cu ceva ce as putea numi original „dictatura democratica”! Guvernul incearca sa impuna absolut orice, sa treaca de orice: legi, constitutie, senat, bun simt, pentru a-si impune vointa! Este anormal. Deci am ajuns astazi, 21 de ani mai tarziu dupa ultima dictatura, sa fim manipulati, batjocoriti si umiliti de cei de la putere, care pretind cu nonsalanta ca o fac in folosul tarii… Abureala si manipularea lor trebuie sa inceteze. Sper ca Curtea Constitutionala sa se pronunte si de data aceasta corect in decizia pe care o va lua. Acest amendament este neconstitutional si trebuie invalidat!

  • Cred ca s-a iesit pe strada de buna voie si nesiliti de nimeni asa ca nu imi dau seama daca este moral a se cere o plata compensatorie pentru acest lucru
   Sunt de acord sa primeasca indemnizatia doar urmasii celor care au murit efectiv in revolutia din 1989. Sunt multi care si muncesc si primesc indemnizatie si nu mi se pare corect acest lucru

 3. Măsura luată de actualul guvern de a nu mai acorda dreptul la indemnizații revoluționarilor este încălcarea Constituției prin abuz calificat,fapt penal condamnabil pentru vinovați. Dar cu actuala conducere a guvernului prin domnul Boc , profesor de drept puterea scoate legi și se interpretează cum le convine mai bine puteri discreționare,REZULTATUL FIIND DICTATURĂ,TIRANIE,NE-DEMOCRAȚIE.
  ESTE BINE CA PUTEREA SĂ DIZOLVE S.S.P.R. pentru vinovăția certificatelor duplicat de revoluționar,numărul mare al impostorilor securi-comuniști transformați din torționari ai revoluționarilor în LUPTĂTORI PENTRU VICTORIA REVOLUȚIEI DIN 1989 FIIND TRASE LA RĂSPUNDERE PENALĂ CONDUCERILE ASOCIAȚIILOR DE REVOLUȚIONARI COMPLICE LA FALS ȘI UZ DE FALS.
  ASTFEL SE ADUCE CEL MAI FRUMOS OMAGIU EROILOR MARTIRI AI REVOLUȚIEI.
  IAR PENTRU ACTIVITATEA CU DOSARELE REVOLUȚIONARILOR SĂ RĂMÂNĂ DOAR C.P.R.D.
  Se aduce la bugetul de stat și se economisesc importante sume de bani din salariile S.S.P.R.
  ASTA ESTE ECHITATE ,NU SĂ SE IA DE LA REVOLUȚIONARI DREPTURI CI SĂ FIE DESFIINȚATĂ
  INSTITUȚIA CARE ȘI -A MÂNJIT NUMELE .

 4. Partial ai dreptate spunind ca unele Asociatii si Institutii guvernamentale ar trebui desfiintate pentru ca au compromis actele de eroism, faptele de curaj, sacrificiu si buna lor intentie de a ne scapa de dictatura si de a aduce neamul romanesc in rindul tarilor democratice, beneficiari de astazi a tot ce se poate ca vrem nu vrem sa participam la un alt mod de a fi adusi in disgratie atit revolutionarii cit si intrgul neam romanesc.
  Sa stiti ca din toate toate timpurile in rindul tuturor asociatiilor, orgrnizatiilor ,institutiilor au fost introduse persoane rau intentionate care au rolul de distuge sau de strica ce au realizat altii,.
  Inainte de 1989 erau securistii iar acum avem imostorii, intrusii nostri care manipuleaza marea masa de manevra (alegatorii care vin la vot pentru sacosa cu 1 kg zahar si 1 l ulei sau la oala cu fasole si cirnat}. In astfel de conditii sunt de acord cu recunoasterea titlurilor acordate conform Legii 341/2004 numai a celor care au fost verificati si aprobati de CPRD si trecerea din nou prin filtrul CPRD a tuturor celor cu certificate dupa Legea 341 / 2004 pe baza unor tabele intocmite de cele peste 100 asociatii.
  Eu nu contest faptul ca in Revolutia din 1989 nu au fost implicati 20 000 de revolutionari, sa ne intre bine in cap ca au fost implicati mult mai multi, poate de ordinul sutelor de mii ca astfel nu se infaptuia acest act istoric, care este un reper istoric in istoria unui popor, al unei natiuni.
  FARA LUPTE, FARA LUPTATORII, FARA EROI in viata parca nu prea avem recunoastere, istorie, demnitate, veticalitate in fata oricarei intentii. O LUPTA, O COMPETITIE SPORTIVA UN RAZBOI ESTE CISTIGAT DE CEI CARE CARE RAMAN IN PICIOARE NU NUMAI DE MORTI< RANITI SI RETINUTI ASA CUM GINDESC MULTE CAPETE SECI DIN RINDUL CELOR CARE CONTESTA REVOLUTIONARII.
  Doresc din tot sufletul si eu eliminarea impostorilor din rindul revolutionarilor, recunoasterea drepturilor cistigate de acestia iar celor care promoveaza BRENDUL DE TARA pentru ROMANIA prin frunzr, regii manelelor, regii fotbalului si alti regi de toate felurile, hotii si traficantii, birfitorii tuturor si la de toate la adresa celor ce fac si vor sa faca ceva pentru tara asta le recomand sa se controleze la PSIHIATRIE.
  BRAVO REVOLUTIONARILOR, CONTINUATI LUPTA ca nu " MOR CAII CIND VOR CAINI " fiti uniti ca numai prin unire puteti exista, " ROATA MORII SE INVIRESTE "
  ,

 5. Ceea ce se intampla acum este strigator la cer.Ma intreb daca nu ar fi cazut regimul Ceausist si tagma comunista ce s-ar fi intamplat cu noi REVOLUTIONARI? Ar mai fi existat acest GUVERN?
  Noi am fost scutul viu al gloantelor.Victorie fara sacrificii nu exista .Insa nici un guvernant nu are dreptul sa umbreasca Victoria noasta si DREPTUL LA O VIATA DECENTA.Nu noi am cerut ca Tara noastra sa ajunga in pragul falimentului,nu noi am distrus Uzine de renume mondial, nu noi am dorit sa fim fara locuri de munca .De ce nu suntem tratati noi REVOLUTIONARI AUTENTICI indiferent de ednie in mod egal?
  Trebuia sa murim toti? Asta se doreste acum? VA INTREB DOMNII GUVERNANTI CE AVETI DE GAND CU CEI CARE IN URMA CU 20 DE ANI AU FACUT ZID VIU IN FATA GLOANTELOR IAR AZI DOMNIILE VOASTRE AU LIBERTATEA DE-A SE EXPRIMA SI DE-A BENEFICIA DE MULTE FAVORURI, DE-A FI ALESI SI DE-A ALEGE.DE-A VA JUCA CU VIETILE OAMENILOR.
  ESTE CORECT ????????
  CAT POATE SUFERI POPORUL ROMAN ? Domniile voastre trebuie sa se intrebe ,caci noi stim cat
  ISTORIA SA SCRIS CU SINGELE CELOR NEVINOVATI DAR SI CU FAPTELE NOASTRE CARE A DUS LA SFARSITUL REGIMULUI COMUNIST.
  DOMNILOR GUVERNANTI SA NU UITATI CA NOI VOM RAMANE CU INIMA DE LUPTATORI REMARCATI PRIN FAPTE DEOSEBITE INDIFERENT DE STAREA FIECARUIA DINTRE NOI.

 6. Trebuie sa intelegem un lucru……aici nu mai este vorba de revolutie sau de revolutionari,de pensii salarii sau alte venituri…pur si simplu de incalcarea legii si asta nu este de tolerat.In ce stat traim daca legile se modifica peste noapte si nu se respecta nimic,si oameni neavizati fac supozitii.Nu vorbesc in numele cuiva anume,vorbesc in numele meu si intreb:IN CE TARA TRAIM??????????

 7. Ceea ce se intampla aici dovedeste inca odata ca Romania nu este un stat de drept,deoarece Romania nu este condusa dupa legii si cei care au inundat tara cu legi o fac degeaba ,deoarece majoritatea legilor sunt anulate de ordonante de urgenta, ce nu sunt alceva decit raspltri politice pentru clientelismul politicCum justifica banii cei ce elaboreaza legi daca administratia isi permite sa le anuleze cum si pentru cit timp doresc? Au fost Ordonante si pentru 24 de ore!Statul este reprezentantul meu ,in felul acesta el nu ma reprezinta si eu consider ca si altii ca suntem indreptatiti sa facem nesupunere civica!De 22 de ani se tot face reforma si am ajuns la o datorie de 100 de miliarde de EUROsi in Romania nu functioneaza nimic! ,Avem in schimb intr-o tara fara industrie 600 de milionari si chiar miliardari in euro! inseamna ca in Romania nu sa facut reforma ci hotie,sa fie rase peste 1000 de intreprinderi de pe fata Romaniei si presedintele sa se angajeze sa mai inchida cateva sute de mii de locuri de munca?voi care ne atacati chiar ca sunteti prosti si va meritati soarta,insa noi nu ne vom lasa calcati in picioare ,noi ne-am castigat dreptul la un trai decent,am luptat pentru el,voi nu recunoasteti ce am facut noi ,traiti ca voi,ori desteptativa si vedeti cine va fura!!!

 8. Acum22 de ani am crezut ca am biruit,dar se pare ca nu este asa.m-am intrebat de ce s-au grabit sa-l condamne pe ceausescu si sa-l execute asa de repede?care era scopul grabei,frica de teroristi,de forte de interventie internationale,dar dupa 22 de ani am gasit raspunsul.NIVELELE DE INTERESE ERAU PREA MARI,INSPATELE UNORA ERAU ALTII DE CARE NICI NU CREDEAM,DE EX.BASESCU ERA LA ANVERS,DAR TOT COMUNIST,SI MISCAREA DE MASA REACTIVA TREBUIA REDUSA LA TACERE! ASTA ERA MOARTEA LUI CEAUSESCU SI AVANSAREA CREDULULUI DE ILIESCU LA RANG DE PRESEDINTE-(PAPUSAR).Ma intreb ,daca nu reuseau sa-l bage la inghesuiala pe Iliescu si nu le reuseau planurile,ce ar fi fost?.habar n-am dar nu cred ca as vrea sa aflu,caci oricum vad ce este azi,RAZBUNAREA COMUNISTILOR NOSTALGICI.Maintreb daca m-ai tin minte cintecul”Multumim din inima PARTIDULUI !”Noi n-am facut decit sa le devansam planurile timp de 22 de ani,dar culmea (!?) cu complicitatea poporului,a oamenilor de rind care sufera zi de zi si care deja ori s-a obisnuit cu asta,ori s-a pierdut atit de mult in lupta de a supravietiu incit nu mai vede si nu mai simte nimic si trece la starea de mi-iserupism generalizata,a celor care nu mai dau nici 5 bani pe Revolutia Romana,dar care nu inteleg ca atita timp cit i-si neglijeaza si denigreaza eroii vii si morti si istoria acestei tari se condamna pe ei si pe urmasii lor la un trai de mizerie,poate mai rau ca pe vremea comunismului.dupa cum arata ultimele evenimente din tara.NICI PE VREMEA NEMERNICULUI DE CEAUSESCU NU AU FOST OAMENI CARE SI-AU CERTUT EUTANASIEREA ,DARAMITE ACUM DUPA 22 DE ANI!!!!….RUSINE GUVERNANTILOR ACTUALI SI CELOR CARE DORM IN PUF DAR NU LE PASA DE CEI MULTI DAR SARACI DE PE URMA CARORA TRAIESC SI FURA SI ACELORA CARE NE CONDAMNA CA VREM INDEMNIZATII,DAR I-AS INTREBA DACA DIN BANII LOR AU AJUTAT MACAR 1 DATA IN LUNA LA SALAR PE UN AMARIT CONCETATEAN DIN JURUL LOR,CARE LE ERA MAI LA INDEMINA SI-L CUNOSTEAU SI-I STIAU SITUATIA, NUZI DE ZI CI MACAR O DATA IN LUNA CU O PAINE!NU NE CONDAMNATI NUMAI PE NOI CARE SUPRAVIETUIM CU ACESTI BANI,PLATIM CHIRII LA PARTICULARI CA LOCUINTE NU NE DAU SI NE INTRETINEM FAMILIILE CUM PUTEM,IAR DIN SARACIA NOASTRA GASIM RESURSE SA-I AJUTAM SI SPRIJINI SI SUSTINE SI PE ALTI AMARATI,DECI IN LOC DE 15000 DE OAMENI CONDAMNATI PESTE 45OOO DE SUFLETE SI ASA DESTUL DE AMARITE.DAR LE TRANSMIT TUTUROR URMATORUL MESAJ. A FOST ODATA TIMPUL NOSTRU DAR NU E TRECUT.EROI AM FOST,EROI SINT INCA SI-OR FI IN NEAMUL ROMANESC,CHIAR DACA ASTA NU VA-NCINTA EU TOT ASA O SA MA TREZESC!!!!!……

 9. Despre revolutionarii delicventi sau care au dosare de informatori in arhivele securitatii da. Sa se ridice indemnizatia dar nu cel care cu adevar am fost acolo cu pieturiel goale in fata gloantelor in acel timp.
  Am scris unui grup de prieteni ce organizeaza la Washington Mucul dejun cu rugaciune in cadrul Congresului SUA despre aceasta situatia din Romania cu ridicarea indemnizatiilor de revolutionari de catre guvernul Emil Boc- traian Basescu. NU SE MAI POATE !
  Apropo ! Am trimis acest mesaj si d-nei Herta Mueller la Berlin. Sa stie toata lumea ce fac acestea !

  Victor Negara
  ……………………………………………………

  A hard news for me.

  Dear friends,

  With the beginning of this year I have for me a hard news. The Romanian government cut the pay (ca. 440Euro/ Month).as the participant with distinct merit in the evolution of the Romanian rebellion against the Ceausescu’s dictator.Perhaps we know on the 21-th December 1989, in the Night, together with Prof.Dr.Ioan Alexandru, a remarkable Christian poet in the communist time, we were together between the “Romana” Square to the University “Square” with the Cross and with the Icon of Jesus Christ.
  The US, in that time, recognized our gesture, unique case in the all former Soviet block. In those moments of the Rebellion against Ceausescu’s rule the people from the secret police of the Ceausescu’s regime, they shot me. I seeped in my bet and my wife was in the kitchen, and she saw that a man on the window of the neighbour building ( the Hospital for eyes) someone aimed at me with a weapon with field glass. The desperately cry of my wife saved my life. One time my children ( 2 girls and one boy) were by our neighbours. In that time of the conflicts and instigations, between January 1990- May 1990, against the Romanian peasant party Christian and Democratic, my wife ( with the German nationality) together with me fixed to go to Germany. Ioan Alexandru, has received from the US-Congress on the 31-th August 1993 , the American national flag „the Old Glory” for our exploit.
  I was in London with a lot years ago; and I saw the Great Britain gives honours for its heroes. In the US too.
  I have dissatisfaction against the US. America doesn’t fight with all power against the Soviet Block. The America has have this title, “in ours eyes” : „the bulwark against the communist system”… but I saw later with very many compromises.

  …………………………………………………………………………………………………..

  Apropos! Yesterday I read in the Romanian press that Mrs. Herta Mueller, the Nobel Prizes’s winner wrote to the German authorities, the decoration “The Great Cross of Germany” to the dictator Nicolae Ceasescu must be take back. In her letter Mrs. Herta Mueller wrote that on the soil of the West-Germany, in that time, the Romanian communist secret services sued with out limit against the Romanian dissidents, who lived in Germany in that time. This structure has sued and after 1990. I have had problems with these people too.

  Pray for me ! Thank you !

  Victor Negara

 10. I-am scris si domnului Harry Giknavonian la Departamentul de Stat, poate ii reaminteste lui Traian Basescu
  ca este pe tronul prezidenzial si are avere el si familia lui pe sacrificiul si curajul nostru atunci in timpul
  rebeliunii impotriva regimlului ceausescu. E-Mail pe care l-am trimis d-lui Harry Giknavonian, am trimis-o
  spre cunostere si guvernului Romaniei. Poate ajunge si la Emil Boc.

  Victor Negara

  Dear Mr. Giknavorian Harry,

  When you will be in Bucharest and when will meet with Mr. President Traian Bassecu
  please to remember to him, that he is now on the presidential throne on our sacrifice and out
  courage in the time of the rebellion against Ceausescu’s rule in Bucharest..
  For more your information I send to you my E-Mail to my Christian Friends, who organize
  the National Prayer-Breakfast in the US-Congress. Thank you !

  Engineer Victor Negara

  A hard news for me.

  Dear friends,

  With the beginning of this year I have for me a hard news. The Romanian government cut the pay (ca. 440Euro/ Month).as the participant with distinct merit in the evolution of the Romanian rebellion against the Ceausescu’s dictator.Perhaps we know on the 21-th December 1989, in the Night, together with Prof.Dr.Ioan Alexandru, a remarkable Christian poet in the communist time, we were together between the “Romana” Square to the University “Square” with the Cross and with the Icon of Jesus Christ.
  The US, in that time, recognized our gesture, unique case in the all former Soviet block. In those moments of the Rebellion against Ceausescu’s rule the people from the secret police of the Ceausescu’s regime, they shot me. I seeped in my bet and my wife was in the kitchen, and she saw that a man on the window of the neighbour building ( the Hospital for eyes) someone aimed at me with a weapon with field glass. The desperately cry of my wife saved my life. One time my children ( 2 girls and one boy) were by our neighbours. In that time of the conflicts and instigations, between January 1990- May 1990, against the Romanian peasant party Christian and Democratic, my wife ( with the German nationality) together with me fixed to go to Germany. Ioan Alexandru, has received from the US-Congress on the 31-th August 1993 , the American national flag „the Old Glory” for our exploit.
  I was in London with a lot years ago; and I saw the Great Britain gives honours for its heroes. In the US too.
  I have dissatisfaction against the US. America doesn’t fight with all power against the Soviet Block. The America has have this title, “in ours eyes” : „the bulwark against the communist system”… but I saw later with very many compromises.

  ………………………………………………………………………………………………….

  Apropos! Yesterday I read in the Romanian press that Mrs. Herta Mueller, the Nobel Prizes’s winner wrote to the German authorities, the decoration “The Great Cross of Germany” to the dictator Nicolae Ceasescu must be take back. In her letter Mrs. Herta Mueller wrote that on the soil of the West-Germany, in that time, the Romanian communist secret services sued with out limit against the Romanian dissidents, who lived in Germany in that time. This structure has sued and after 1990. I have had problems with these people too.

  Pray for me ! Thank you !

 11. domnule revolutionar anghel gheorghe esti reparte de adevar dar este bine ca vrei un adevar nu cunosti sau te faci ca nu cunosti esti din ploiesti dami un telefon 0720175140 in curind imi expira cartela si voi avea un alt numar ca banii de abonament nu am , indreptati prostia din ploiesti si aratati unde a fost raniti revolutionarii daca sti ca apare ca au fost raniti in ploiesti UNDE AU FOST RANITI IN PLOIESTI ai auzit domnule revolutionar anghel gheprghe sa scapam de falsi revolutionari poate aude si domnul balsanoiu nu am nici un respect pentru acest om SINT FRONTUL DEMOCRAT ROMIN , ati auzit dovediti ca ati facut ce in PLOIESTI ///////////////////////??????????????????????????????

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.