Gelu Voican despre persoana care i-a adăpostit cărţi şi xeroxuri: „Discutînd pe marginea unor aspecte social-economice din ţară sau de ordin cultural, am reţinut că făcea unele aprecieri care puteau fi interpretate ca negative”

Azi sînt la Bucureşti pentru „procesul celor 748000 de euro” pe care Gelu Voican Voiculescu îi cere statului român în temeiul Legii 221/2009, în calitate de victimă a regimului comunist. În acest proces, care face obiectul dosarului 63354/3/2010 al Tribunalului Bucureşti (linc), am depus o cerere de intervenţie în interes propriu şi în interesul Statului român reprezentat de Ministerului Finanţelor care ar urma să fie luată în discuţie la acest soroc. Am mai relatat despre acest proces şi despre actele depuse de mine la dosar (linc).

Mîine am un alt proces cu domnul Voiculescu – la Curtea de Apel Bucureşti (dosar 5744/2/2010 – linc), în care urmează să se lămurească colaborarea acestuia cu securitatea. Pentru cititorii blogului am pregătit noi file din dosarul de CNSAS al domnului Voiculescu.

După cum am mai arătat pe acest blog, Gelu Voican Voiculescu a făcut închisoare în regimul comunist, încadrarea juridică a faptelor fiind de înşelăciune în paguba avutului obştesc, fals intelectual, uz de fals şi operaţiuni interzise cu mijloace de plată străine (linc). În timpul anchetei penale au fost confiscate deasemeni cărţi şi lucrări xeroxate ale inculpatului, pe care acesta le depozitase la o cunoscută. Securitatea a bănuit că printre acele cărţi şi lucrări xeroxate ar putea fi unele cu caracter politic potrivnic orînduirii socialiste. În urma anchetei şi examinării lucrărilor de către „specialiştii din cadrul Consiliului Culturii şi Educaţiei Socialiste”, s-a stabilit că nu este cazul de aşa ceva, iar referatul Direcţiei de cercetări penale a Inspectoratului General al Miliţiei, referitor la Gelu Voican Voiculescu, care propune trimiterea sa în judecată, îl dezvinovăţeşte însă de vreo vină legată de cărţile şi lucrările xeroxate pe care le adunase şi propune „restituirea colecţiei bibliofile ridicate de la inculpat”.

Prezint mai jos declaraţia din 5 decembrie 1985 a domnului Voican Voiculescu despre cunoscuta la care depozitase „colecţia bibliofilă” care stîrnise interesul autorităţilor. CNSAS-ul a anonimizat numele terţelor persoane din dosar, pasajele respective le-am însemnat cu „[…]”.

Declaraţie

Subsemnatul Voiculescu Gelu, fiul lui Ştefan şi al Dafinei, [născut] la 8 febr. 1941, la Bucureşti, domiciliat în str. Bruxelles 11 bis, de profesie geolog principal la Atelierul de Proiectare Buc[ureşti], declar următoarele:

– Am cunoscut-o pe numita […] cam prin anul 1983, în cadrul instituţiei Patrimoniului Naţional, fiindu-mi prezentată de alte colege de ale ei. Reîntîlnind-o ulterior, în oraş, am purtat unele discuţii generale axate pe teme culturale. Prin vara anului ’84 am ajutat-o, întîlnind-o din întîmplare, să-şi transporte nişte lucruri într-o garsonieră din blocul Scala pe care o deţinea şi în care urma să se instaleze. Ulterior am ajutat-o şi la alte operaţiuni de amenajare din cadrul acestei noi locuinţe, fiind situată în apropierea mea ([…]).

Profitînd de faptul că am ajutat-o, mi-am îngăduit să-i cer să-mi dea voie să-mi depozitez la ea în debara nişte saci cu cărţi xerografiate. Nu i-am explicat adevăratul motiv, ci i-am spus că nu mai îmi încap la mine şi fiindcă stătea atît de aproape de casa mea, aş intenţiona să-mi [neciteţ] o bibliotecă pe teme de orientalistică în rafturile existente în acea încăpere, pe care ea nu le folosea.

Evident că în felul acesta îi asiguram şi ei acces la documentaţia bibliografică necesară pentru elaborarea unor lucrări pe care le întocmea ea, despre arta persană.

Cum nu s-a mutat definitiv în noua casă, ci a continuat să stea în Cotroceni, la părinţi, pînă cînd se terminau o serie de instalaţii auxiliare, nu ne-am văzut prea des.

A venit de maxim 2-3 ori la noi în nişte vizite scurte, fiind în trecere spre această nouă garsonieră. Apoi s-a îmbolnăvit, s-a internat, şi nu am mai avut decît contacte telefonice, cînd de fiecare dată mă amîna cu împlinirea proiectelor legate de acea „bibliotecă comună”. (Practic în 1985 cred că nici nu am mai văzut-o)

Mai cunosc despre ea că se cunoştea cu prietenul meu […] dintr-o perioadă anterioară, în care, […] studentă la medicină stătea în acelaş imobil cu ea şi părinţii ei, în Cotroceni. Cu ocazia naşterii fetiţei pe care aceasta a avut-o cu […] părinţii ei sau ea i-au fost naşi. Ulterior mama şi fetiţa s-au mutat în str. Aurel Vlaicu.

Discutînd pe marginea unor aspecte social economice din ţară sau de ordin cultural, am reţinut că […] făcea unele aprecieri care puteau fi interpretate ca negative, exprimînd nişte nemulţumiri mai ales în contextul situaţiei dificile ale iernii ’84-’85. Comenta nefavorabil măsurile ineficiente în acest sens.

Aceasta mi-este declaraţia pe care o susţin şi semnez.

5 dec ’85    [semnătură Gelu Voican]

Vezi documente din dosarul CNSAS a lui Gelu Voican Voiculescu publicate pe acest blog:
Gelu “748000 de euro” Voican: “Despre faptul că falsific deconturile, în afară de şeful meu, mai cunoşteau majoritatea colegilor mei”
“Inculpatul Voiculescu Gelu Voican a dat dovadă de sinceritate în timpul urmăririi penale”
Analiză a Securităţii: “Voiculescu Gelu solicită sarcini pe linie SLOMR, menţionînd pe un ton de reproş că dacă nu-l folosim cîndva se va retrage undeva la ţară şi va creşte păsări”
Gelu Voican Voiculescu, chemat la securitate pentru un presupus plan de părăsire a ţării: “Contactul avut m-a îmbogăţit în viziunea mea asupra unor realităţi sociale, resimţind că realmente există preocuparea de a se veghea asupra destinelor oamenilor”
Gelu Voican Voiculescu, amintiri despre un cetăţean dominican
Securitatea, bănuitoare faţă de Gelu Voican Voiculescu
Istoria lui Gregorian Bivolaru “în toată intimitatea devenirii sale existenţiale”, scrisă pentru securitate de Gelu Voican Voiculescu
Gelu Voican explică securităţii: Gregorian Bivolaru e greu recuperabil prin reeducare. Numai un stagiu militar dur, făcut anume pentru a-l frînge, cu toate asprimile cîmpului de instrucţie la infanterie, l-ar putea lecui

Cu privire la procesul legat de relaţiile lui Gelu Voican Voiculescu cu securitatea, mai citeşte:
Yoghinul Gregorian Bivolaru, descris pentru Securitate de Gelu Voican Voiculescu
Decizia CNSAS legată de Gelu Voican Voiculescu, atacată în instanţă din 2 părţi diferite
Evenimentul Zilei relatează despre contestarea în justiţie a adeverinţei CNSAS despre Gelu Voican Voiculescu
Urmările pe care le-au avut turnătoriile lui Gelu Voican Voiculescu
Procesul cu CNSAS şi Gelu Voican Voiculescu – amînat pentru 1 martie
Dosarul Gregorian Bivolaru contra CNSAS a fost conexat la dosarul Marius Mioc contra CNSAS şi Gelu Voican Voiculescu
Apărarea lui Gelu Voican (1). Lipsa calităţii procesuale active a lui Marius Mioc
Apărarea lui Gelu Voican (2). Lipsa calităţii procesuale pasive a lui Gelu Voican
Apărarea lui Gelu Voican (3). Lipsa calităţii de reprezentant a lui Bivolaru a avocatei Mîţu şi lipsa discernămîntului lui Gregorian Bivolaru
Apărarea lui Gelu Voican (4). Fondul chestiunii
Instanţa a rămas în pronunţare pe excepţii
Instanţa a respins excepţiile şi se va trece la judecarea fondului
Gelu Voican Voiculescu recuză judecătorul la procesul cu CNSAS. Procesul celor 748000 euro – amînat pe 21 noiembrie
Scor 6-0. Cererea de recuzare depusă de Gelu Voican Voiculescu a fost respinsă
Motivarea respingerii excepţiilor ridicate de Voican Voiculescu
Cererea de recuzare şi respingerea ei
Gelu Voican declară fals contractul avocaţial a lui Gregorian Bivolaru, obţinînd astfel o nouă amînare a procesului său

Alte articole despre Gelu Voican Voiculescu:
Gelu Voican cere 748000 de euro despăgubiri de la statul român
De aniversarea revoluţiei, Gelu Voican ne serveşte minciuni proaspete
Agenda Zilei: Un ziar care refuză să dea dezminţiri (între timp ziarul respectiv a dispărut de pe piaţă)
Gelu Voican Voiculescu: Gîndul meu se îndreaptă spre cei disimulaţi sub infracţiuni de drept comun. Să se revizuiască situaţiile judiciare! TVR decembrie 1989 (video)

Un gând despre „Gelu Voican despre persoana care i-a adăpostit cărţi şi xeroxuri: „Discutînd pe marginea unor aspecte social-economice din ţară sau de ordin cultural, am reţinut că făcea unele aprecieri care puteau fi interpretate ca negative”

  1. Mihoc dragule vad ca ai facut obsesie pentru dl Voican. Scumpule Voican e mare tu esti mic. Diferenta intre tine si Voican este precum cea dintre Everest si pitici dela circ sau ca cea dintre Enescu si Marcel Budala. Mi am dat seama ca ai ceva la cap datorita faptului ca vanezi broaste si esti obsesiv cu dl Voican si ai impresia ca esti mare revolutionar. La voi acolo revolutionar este Claudiu Iordache si Lorin Fortuna . Draga dl Mihoc te rog mult sa faci tot posibilul sa i-ti faci un control la tartacuta de urgenta. Apropo te superi daca te intreb din ce traiesti? Din pensia de revolutionar de 2600 ron ? Mihoc te rog sa cauti sa te angajezi ca cu timpu va vor taia pensiile de revolutionar si te vei trezi batran si pauper.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.